Jump to content

О аргументу за човјека

Оцени ову тему


Препоручена порука

Честа појава која отежава дијалог. Самазвано или ангажовано се догматизују ставови нпр. архијереја, који је увјек у праву, а други нпр.архојереј није никад.

Размишља се по 'партијској" линији, судови су донесени (од ко зна кога) унапријед и расправа је размена ватре из ушанчених позиција.

Дијалог служи за доминацију, бесомучно се калкулише ефектима.

Изворна намјена форума, скупштине, сабора се на овај начин обесмишљава јер се не очекује спознаја и просветљење него се контаминацијом заузима(медијски) простор дијалога.

Говори се за човјека, то је исто као што и против човјека, а у позадини лежи гевелсовско схватање истине.

 

Послато са 5026D користећи Pouke.org мобилну апликацију

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

доминацију, партијској" линији, догматизују...

Status, korist, plemenski mentalitet, duhovni papizam... Ljudi su obicno vodjeni emocijama, bili toga svesni ili ne. Vodjeni su najcesce skrivenom koriscu, svako tera svoju agendu, i vecina rasudjivanja i dijaloga se svodi na racionalizacije i sofizme. Treba uloziti trud kako bi se prepoznale svoje emocije i podsvesno, i time lakse izbegle zamke u rasudjivanju. To je neophodno kako bi se islo za istinom. To zahteva da priznas da nisi u pravu, da ispravljas svoje pleme (a ne samo one druge), da razmotris i ono sto ti stvara kognitivnu disonancu.

Samo ko tuda krene, drustveni status ce mu biti ostecen. Toga se animalna priroda najvise plasi, jer u prirodi status i dominacija znaci zivot, suprotno bedu i smrt. Mi ljudi, koliko god mislili da smo posebni, ne mozemo pobeci od toga. Ali smo pozvani smo da prevazilazimo prirodu.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...