Jump to content

Владика Атанасије (Јевтић): Човек према свему треба да се односи са великом пажњом и љубављу!

Оцени ову тему


Препоручена порука

On 2.10.2019. at 9:45, Логос рече
DEX_3159.jpg
 
Гледам јутрос, децо, долазим ту из штампарије у Врњцима, и у авлији има неколико кучића. и сад један малецки пас, да се покаже јак, ваљда од страха, трчи према мени и лаје. Ја се окренем и кажем му онако благо: „Шта је, зашто лајеш?“ куче за- стаде, као да се постидело! Животиње су човеколике. Није човек животињолик. 
 
 
Кажу људи, као свети отац Јустин: кад погледате у лице сваке животиње, и јагњета, и вола, и мајмуна, и пса, и рибе, и фоке, назирете у њима црте људског лика, видите неку чежњу за човеком. а тек како су се животиње умиљавале око светитељâ! Јер је Бог све створио да се кроз човека причести вечним Животом Божијим, зато све стреми животу, и све стреми ка човеку. У човеку животиње и створења виде свога цара, свога од Бога постављеног господара. али, зато и човек треба према свему да се тако односи, са пажњом и љубављу, па и према животињама. Да свему прилази, како је говорио отац Јустин, на голубијим ногама.
 
 
Умировљени Епископ захумско-херцеговачки 
и приморски Атанасије (Јевтић)

 

 

View full Странице

 

:sunce:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 82
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Тачно тако, и сасвим обична. А опет не може да прође без напада на њега. Колико човјек мора бити болестан да не види светост вл. Атанасија?
Једнако толико колико и онај који не види светост Авину.

Послато са 5026D користећи Pouke.org мобилну апликацију

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Vladan :::. рече

Па сад... не знам, како које... Она змија изгледа није била баш нешто питома. Јеси ли читао шта је урадила Адаму и Еви? Кућни љубимац а на превару их одвела у смрт...

 

pa, pricali smo tamo na onoj nasoj temi da je zmija vrsila volju djavla, iskoristio je zmiju kako bi priso Adamu i Evi...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Само и ти поменути примери  животиња   нису неки изузеци јер је реч о припитомљеним зверовима, нпр. Св. Герасим Јордански је том лаву извадио трн из шапе...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Link to comment
Подели на овим сајтовима

,

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 2.10.2019. at 16:11, Justin Waters рече

Ko god je ovo rekao, bio Tasa ili neko drugi zaista nema veze sa time kako se životinje ponašaju prema čovjeku. Lako je domaćeg psa, jagnje i druge prepitomljene životinje posmatrati kao neke koji čovjeka vide kao Boga. 

To isto ne misle anakonde, pauci, škorpioni, nosorozi, medvjedi i druge divlje životinje koje čovjeka ne razlikuju od ostalih prirodnih opasnosti za njihovo staniše. 

Неки лик легионар, био је код Марића на Хепи у некој од оних емисија о фацама и криминалцима. Био је отет од муџахедина и требало је да се изврши размена. Али Французи су нешто затезали и он се нашао као роб муџосима негде у Сахари. Углавном причао је лик о тих пар година тешког живота. Био је везан ланцима, као прави роб. А ноћом је спавао под отвореним небом.

Човек је иначе, без обзира на своју ратничку професију био богомољац, и тако у пустињи почео да се моли. Није било извесно да ће преживети ропство јер се нико није залагао за њега. Операција у којој је заробљен је била тајна и није било дипломатских могућности да се посредује. Он се већ помирио са смрћу.

Елем, временом тако у пустињи као роб се крајње смирио. Ноћом су почеле дивље звери да му долазе и спавају са њим заједно. Шкорпије, гуштери, змије и остале караконџуле. Ни једна га никад није ујела. Ујутро би одмилеле својим путем. Лик каже да се у почетку мало бојао а после је сасвим навикао на ту појаву. Тако остављен сам у пустињи да скапа ко пашче и везан ланцима, добио је утеху од звери од којих то човек најмање очекује.

Није проблем однос животиња према човеку и Богу, него цивилизованог човека према животињама и Богу.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

Из "ЖИТИЈЕ ПРЕПОДОБНЕ МАТЕРЕ НАШЕ МАРИЈЕ ЕГИПЋАНКЕ"

 

"...Погреби, аво Зосимо, на овом месту тело смерне Марије, предај прах праху! Моли Господа за мене, преставила сам се првог априла, у саму ноћ спасоносног страдања Христовог по причешћу Божанственим Тајнама.[4Прочитавши овај напис, старац се прво упита, ко је то написао. Јер, она, као што му беше казала, није знала писати. Али се веома обрадова што дознаде име преподобној. А дознаде и то, да је она прошле године оне исте ноћи кад се причестила стигла у тај поток, до кога је он морао путовати двадесет дана, и одмах отишла к Богу. Славећи Бога и сузама квасећи земљу и тело преподобне, старац рече себи: Време је, старче Зосимо, да извршиш што ти је наређено. Али како ћеш гроб ископати кад ништа немаш у рукама? – И рекавши то, он угледа недалеко једну малу мотку, узе је и стаде њоме копати. Али земља беше сува, и копајући старац се знојаше и презнојаваше, но ништа не могаде учинити. И уздахнувши јако из дубине срца, он угледа огромног лава где стоји крај преподобне Марије и лиже јој ноге. То га силно уплаши, нарочито када се опомену како му блажена рече како никада није видела зверове. Но прекрстивши се, старац поверова да ће га покојница силом својом сачувати неповређена. Утом се лав стаде кротко приближавати старцу, умиљавајући се и као поздрављајући га. Зосима онда рече лаву: Лаве, пошто ми велика покојница нареди да сахраним тело њено, а ја сам стар и не могу да ископам гроб, нити имам потребну направу за копање; усто је и мој манастир врло далеко те не бих могао да се вратим брзо са алатом, онда ископај ти гроб својим шапама, да предамо земљи тело преподобне. Чим лав то чу, одмах предњим ногама ископа рупу толику да у њу може стати тело блажене. А старац поново сузама зали ноге преподобној, и много јој се мољаше да се моли за све- И сахрани тело њено са оном подераном хаљином коју јој он добаци кад је први пут срете. Затим отидоше оба: лав се као овца кротко удаљи у унутрашњу пустињу, а Зосима се врати манастиру свом, благосиљајући и славећи Христа Бога нашег..."

 

https://svetosavlje.org/zitija-svetih-5/2/

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Bokisd рече

da je zmija vrsila volju djavla, iskoristio je zmiju

Ако ти то значи да је ђаво запосео бесловесну змију и владао њоме онда не би требало да буде кажњена она него он а кажњена је она.

Ако је она "само" прихватила ђаволске сугестије и помисли онда је она одговорна и има смисла да буде кажњена. Али ако је то тако онда није била ни питома ни као кућни љубимац него је учествовала у смрти домаћина врта. А онда се, уз остала места у Писму, проблематизује и тумачење о идили међу животињама...

Преко свега поставља се и питање како је змија уопште била словесна.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, slovoA рече

Тамо, гдје ни не слутиш, болесни човјече. Што умишљаш да си негдје између Оца и Духа Светога, сам по себи да све рјешаваш. Ништа теби, јадном, није јасно. Што не значи да и ја нисам јадан, сам по себи, али бар не умишљам којешта. Биједниче!

Извињавам се форуму и Зорану Ђуровићу, због овог коментара. Једноставно ми је прегорио фитиљ и нема ту оправдања. То не мијења чињенице, међутим, о Зорановим текстовима, ни моје мишљење о његовој уобразиљи. Праштајте.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, o. Miroljub рече

Чим лав то чу, одмах предњим ногама ископа рупу

Имао сам једног младог мачора. Много је био дивљи. Није хтео да живи у кући него је радије живео на дрвету и на крову. Али је повремено долазио у кућу да га нахраним. Почео је да прави проблеме и да једе комшијама кокошке. А пошто га ја нисам контролисао, нисам знао шта да радим с њим. Једно вече ми донесе главу од петла кога је смазао. Нисам га тукао и нисам галамио, само му рекох: Мачак, ми овде нисмо ајдуци, мораћеш да нађеш другу кућу где ћеш се скрасити, иди негде и немој се враћати. Помазим га по глави и пустим из куће. Није се више никад вратио.

То ми се догодило с још једном мачком која је исто тако била дивља. Исто јој рекох да иде и да се не враћа и није се вратила. Тренутно имам трећу мачку којој то никад нисам рекао и код мене је 7 година, али је прилично питома и култивисана.

 

Видео сам сличних случајева прегршт. Рецимо једна баба је имала пса који је био мало шашав и волео је да прелази из доњег у горње двориште. Врата између та два дворишта нису постојала. А пас би онда у горњем дворишту правио проблеме. Глоцкао је баштенски намештај и роварио травњак. Елем, та баба му један дан рече: Лео(тако се звао) више нећеш прелазити у горње двориште и узме и кредом нацрта црту коју не сме да пређе. Није га тукла, само му је то рекла. Временом је креду сапрала киша. Проверавао сам више пута колико је Лео упамтио наређење. Позовем га из горњег дворишта и он се затрчи али кад дође до те имагинарне црте на бетону укопа се и гледа у бетон па у мене и тако неколико пута да ми стави до знања да не сме да пређе црту која више, сем у његовој глави, не постоји.

 

Не знам како ово функционише али функционише.

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, slovoA рече

Извињавам се форуму и Зорану Ђуровићу, због овог коментара. Једноставно ми је прегорио фитиљ и нема ту оправдања. То не мијења чињенице, међутим, о Зорановим текстовима, ни моје мишљење о његовој уобразиљи. Праштајте.

А могао си и да не пишеш ништа. Само тролујеш бзвз

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Жељко рече

А могао си и да не пишеш ништа. Само тролујеш бзвз

Нисам могао, дебело сам претјерао. Његови текстови су једно, а ја сам директно ударио на човјека. Замисли да теби неко каже, биједниче. Пукао сам ту, нема даље.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, slovoA рече

Нисам могао, дебело сам претјерао. Његови текстови су једно, а ја сам директно ударио на човјека. Замисли да теби неко каже, биједниче. Пукао сам ту, нема даље.

Није то тако страшно, говорили су ми на овом форуму и да сам фашиста.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Жељко рече

Неки лик легионар, био је код Марића на Хепи у некој од оних емисија о фацама и криминалцима. Био је отет од муџахедина и требало је да се изврши размена. Али Французи су нешто затезали и он се нашао као роб муџосима негде у Сахари. Углавном причао је лик о тих пар година тешког живота. Био је везан ланцима, као прави роб. А ноћом је спавао под отвореним небом.

Човек је иначе, без обзира на своју ратничку професију био богомољац, и тако у пустињи почео да се моли. Није било извесно да ће преживети ропство јер се нико није залагао за њега. Операција у којој је заробљен је била тајна и није било дипломатских могућности да се посредује. Он се већ помирио са смрћу.

Елем, временом тако у пустињи као роб се крајње смирио. Ноћом су почеле дивље звери да му долазе и спавају са њим заједно. Шкорпије, гуштери, змије и остале караконџуле. Ни једна га никад није ујела. Ујутро би одмилеле својим путем. Лик каже да се у почетку мало бојао а после је сасвим навикао на ту појаву. Тако остављен сам у пустињи да скапа ко пашче и везан ланцима, добио је утеху од звери од којих то човек најмање очекује.

Није проблем однос животиња према човеку и Богу, него цивилизованог човека према животињама и Богу.

 

Ja znam za jednog monaha kod nas vezano za ovo oko zivotinja, onako malo je radikalan ali tokom postova je spavao u stijenama tokom kojih su i zmije dolazile i tu se skupljale.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...