Jump to content

Мушкарци плачите!


Препоручена порука

Мушкарци плачите!

Због немогућности да се прилагоде новим друштвеним захтевима мушкарци осуђени на пропаст. Лаж је цемент сваког друштва. Др Милић: Жена је примарни принцип,она је - основни човек

ThinkstockPhotos-178461595.jpg

Подсетник:

Хиљадама годинамама сакривања емоција довело дотле да мушкарци да би преживели морају да уче да показују емоције да плачу и да себе сведу на праву меру

 

Жене су почеле озбиљно да угрожавају мушкарце. И то буквално - на живот и на смрт! Толико су постале супериорне, снажне и моћне у односу на јачи пол, да су сироти мушкарци почели да бивају депресивни и да, у немоћи да схвате шта им се и зашто дешава - дижу руку на себе!

Схватајући колико је овај проблем узео маха, власти у Аустралији, где од укупног броја самоубица мушкарци чине чак 75 одсто, започеле су капмању под слоганом "Мушкарци плачите", покушавајући на све начине да помогне јачем полу да се избори са новим изазовима заједнице. Психолози су проценили да сузама мушкарци могу да избаце из себе фрустрирајуће осећаје деградације, да их растерети егсистенцијалних, емотивних, сексуалних, етичких, уопште суштинских проблема који их море.

Учите дечаке да плачу

- Мушкарци треба да плачу! То је нешто што нису радили хиљадама година и требало би коначно да науче - каже проф. др Милан Милић, психијатар и психотерапеут у Клиници "Др Лаза Лазаревић".- Плач може да помогне. Сузе посматрам као проживљене и доживљене емоције.А родитељи морају такође да почну да уче своју мушку децу да показују емоције. Плач је управо то.

Саме од себе, наравно, сузе неће бити чудотворне и излечити човека али ће показати пут којим треба ићи да би мушки пол научио да буде у складу са самим собом. Зашто? Зато што су емоције једини освешћени изданак онога што ми у дубини јесмо. Емоције никада не лажу, оне се не могу измислити, створити вољно,оне једноставно говоре језиком истине. А да бисте били у хармонији са собом, односно бирали свој најбољи интерес - једнако задвољство и испуњеност животом који живите, потребно је да се суочите са истином. Пре свега са истином о - себи.

- Та истина о себи је један од најтежих психолошких подухвата - каже др Милић. - Лично мислим да мушкарцима недостаје баш та истина о себи.

Зашто су мушкарци потиштени

Много је брига које море мушкарце. Као прво, из мушког угла најважније, јесте та што престају да буду главни мужјаци, једини око кога обигравају жене. То их баца у дубоку потиштеност. Као друго, жене сада зарађују, и пећинским речником речено " иду у лов". Ситуација за њих није баш сјајна јер их потискују са територије на којој су суверено владали. Жена је приграбила његове ливаде и шуме.

- Мушкарцу је остало мало територија - каже доктор Милић - и он нема много поља у којима може да се оствари у својој примарној улози. Док се жене шире у улогама и мајке, и домаћице, а остварују се и на послу.

У свим тим областима оне размењују емоције. Мушкарац закопава емоције и ту много греши. Када се догоде раскиди међу партнерима, он је најчешће затечен, шокиран,неприпремљен! Он никада није размишљао да, на пример, жени више не мора да се допада, није се трудио да је стално осваја, шармира и, одјеном, он је неспреман за нови моменат у коме, рецимо, жена одлази, а он остаје да тоне до самог дна.

- Колико год то можда јефтино звучало - каже др Милић - мушкарцима може помоћи само поменута истина! Медјутим, са њом ствари не стоје баш једноставно, па кажемо да истина боли, али и да је лековита. Но није ли то дефиниција сваког лека? Изгледа да нема лековитости, без спремности на ону болну компоненту. Лично мислим, да су сви ови пацијенти овде које лечим, заправо, дошли у ту ситацију баш зато што су потискивали емоције и нису се суочавали са собом.

ThinkstockPhotos-486633270.jpg

 

Зашто смо смишљали толико лажи

Ако се неко, наиме, не суочава са истином око себе, и истином о себи, онда је логично да је у његовом животу присутна - лаж. А где има лажи - има великих проблема.

- Све те лажи, митови, бајке, све смо сами измислили, и то је јасно. Али, зашто су то људи чинили? Зашто су себе и друге лагали? - пита се доктор Милић и одговара. - Лагали су зато што имамо два света. Један је свет људи, други је замишљени, митски свет прародитеља и њиховог греха, чувени рај. Ходајући на граници та два света, човек хиљадама година покушава да их помири. Створен као савршен у савршеном, не може заборавити ту истину, као што не може побећи од несавршеног света који је сам створио. Зато не може ни по себи до краја, као што не може ни да се одрекне себе у потпуности. Компромис налази у разноразним лажима, покушавајући да се прилагоди свету људи и буде "како треба". Ако се та мера пређе, ако се толико труди да се сакрије од себе, некад на том путу себе и изгуби. Али то је ипак немогуће, јер она истина његовог правог бића почиње побуну и настају психички проблеми.

Овоме значајно кумује и васпитање, које у актуелној цивилизацији није ништа друго него учење софистицираним лажима. Поруке које шаљемо мушкој деци, конкретно, типа: "немој да плачеш, ти си мушкарац,то раде девојчице", или "истрпи, буди јак", или "прави мушкарци се не плаше", и сл., све су то лажи, којима се подупире фикција "мушкости". Зашто? Зато што је у овом несавршеном свету женама био потребан други пол са таквим особинама, да би се опстало, или, амбициозније, приближило идеалном, потпуном задовољењу потреба, тј. постигла сигурност и заувек изгубљени мир.

Испада да много критикујем лажи, што је истина, али је истина и да без њих не би био могућ опстанак у овом свету. Дубоко сам убеђен да ниједна заједница не може остати и опстати на истини. Ми јесмо рођени за истину, али је друштво осуђено на лаж. Лаж је цемент сваког друштва.

Управо једна од тих чувених лажи коју је цивилизација смислила јесте, како наводи др Милић, управо прича о мушкости мушкараца и женскости жена. Та прича се мењала кроз историју али је суштина иста.

Шта их чини мушкарцима?

- Која су то одреднице које чине мушкарца мушкарцем? То су снага, храброст, одлучност, сигурност, рационалност, одговорност, способност...А које одреднице које чине жену женом? То су нежност, емоционалност, мајчинство, емпатија, слабости разне...Али кад ове одлике погледате и питате се, ко вам више личи на људско биће, рећи ћете - жена. То је очигледно. Принцип живота је женскост. Жена је примарни принцип. Она је у ствари основни човек. Од ње све потиче. Па и та чувена лаж која је мушкарце направила мушкарцима.

Жена је, дакле, по речима доктора Милића, имала снагу да створи или надогради оно што мушкарац представља. Не са злом намером, наравно. То је трајало прилично дуго, не 7000 година, колико траје писмена цивилизација, већ стотина хиљада година. Жене су стварале модел који би омогућио заштиту, сигурност, подизање потомства, и тако направиле чувену "мушкост".

Жени су потребне емоције

- Сада се полако ствари мењају - истиче наш саговорник.- Започела је заправо детронизација мушкарца. Мушкарац жени није више нужан као такав. Она је почела да бива способна да сама ради оне ствари које није могла вековима. Образује се, ради, зарађује, васпитава у духу да не зависи од мушкарца. Али, и ту има кваке. Емоције. Женама више не требају они мушкарци због којих је мушкост створена, али им требају емоције које само такав мушкарац може произвести. Ствар је у томе да је прагматична димензија мушкости морала створити и одређени емоционални супстрат као пратњу, да би се одржала и појачала привлачност међу половима. Сада та практична мушкост полако постаје вишак, али је женама остала "жал" за оном емоционалном димензијом и ето, проблема. Мушкарац се као такав осетио вишком, чиме је почео да губи одреднице које би задовољиле преосталу емоционалну потребу у женама.

Ствари се додатно компликују јер је мушкарац ушао у велику цивилизацијску кризу и једноставно речено, треба му помоћ. Може ли баш жена да му помогне?

- Наравно - одговара доктор Милић.- Жене треба да охрабре своје мушкарце да не буду толико мушкарци. Оне су вековима подгревале ту лаж, па је ред да је оне и охладе.

А шта би требало мушкарци да раде?

- Да буду отворенији према себи. Да схвате да нису толико важни. Да своју улогу сведу на праву меру. И да престану да се праве да им љубав не треба. Једино ће тако моћи да преживе.

 

Извор

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 110
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Љубав је изнад истине и лажи. Православна заједница (брак)опстаје искључиво  због љубави, која је  изнад и истине и лажи. 

А љубав је  благодат Божија на коју смо ослоњени, ми иначе мали, пали склони и истинама и лажима. Али љубав је цемент, никако лажи. Бар у правој хришћанској породици.  

                               :1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

                                                      Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Juanito рече

- Која су то одреднице које чине мушкарца мушкарцем? То су снага, храброст, одлучност, сигурност, рационалност, одговорност, способност...А које одреднице које чине жену женом? То су нежност, емоционалност, мајчинство, емпатија, слабости разне...Али кад ове одлике погледате и питате се, ко вам више личи на људско биће, рећи ћете - жена. То је очигледно.

Autora teksta hteli smo da pitamo sta je tacno mislio pod ovim recima, ali posto je u medjuvremenu strpan u ludnicu onda od toga nema nista.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Сања Т. рече

 Suvišan komentar, da se blago izrazim. Nema veze sa tekstom. 

Sve suvisne komentare obavezno zaobidjite, nema potrebe da se na njima zadrzavate. 0703_read

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Inace, tekst je partizanski od pocetka do kraja, jedan od mnostva takvih...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Iako su neki osnovni principi dobri, kao sto je ne-suzbijanje emocija i istinitost prema sebi i drugima, on ovde cas posla ode u neku zemlju cuda... mastajuci o Alisi...

Ljudi imaju razlicit senzibilitet, neki su manje emotivni, neki vise, i to nema nikakve veze sa kulturom, vec kako se rodio. Ovo sto on ovde prica je relativizovanje muskosti i priblizavanje zenskosti, obozavanje i idolatrija zena, cisto ,,blue pill" razmisljanje.

Problem je zapravo obrnut: Nije problem u tome sto decaci nisu dovoljno zenskasti, vec sto nisu dovoljno muski. Decacima nedostaje muska figura. Ocevi rade ceo dan, razvodi su cesti, u vrticima i skolama sve same zene, decaci odrastaju u svetu u kome treba da zadovolje zahteve zena.

Opis muskosti i zenskosti koji je dao je opet crno beli, kako bi podrzao svoj u sustini feministicki narativ. Prica da zenama ne trebaju muskarci je prava feministicka bljuvotina. Bioloski joj treba. Psiholoski joj treba. Zena je vise emotivno bice, muskarac racionalno, dopunjuju se. Zato je muz glava zeni.

Zene preziru slabost kod muskarca. Probaj da joj pokazujes osecanja, pa vidi sta ce da se desi. Prezrece te. Mislim, moze slabost, ali s apotekarski preciznom merom, ona mora i dalje da te vidi kao jakog i stabilnog, inace se pozdravi sa gospodjom.

Muska opsednutost zenama treba da prestane, prestanite da vucete zene za rukav i da im se ulizujete bez imalo samopostovanja.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, obi-wan рече

Inace, tekst je partizanski od pocetka do kraja, jedan od mnostva takvih...

Првих пар реченица ме је толико сморило да ми је на мозак деловало као терет од 100 кг. Наравно, нисам хтео даље ни читати.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, obi-wan рече

Sve suvisne komentare obavezno zaobidjite, nema potrebe da se na njima zadrzavate. 0703_read

Naravno da ima potrebe. Ne mogu da obiđem nešto što vređa ljude koji su "strpani u ludnicu" kako kažeš. 

Komentariše o tekst i u pravu si za njega, a mentalne prilike treba da obiđem o, a ne suvišne komentare. 0703_read

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Сања Т. рече

Naravno da ima potrebe. Ne mogu da obiđem nešto što vređa ljude koji su "strpani u ludnicu" kako kažeš. 

Komentariše o tekst i u pravu si za njega, a mentalne prilike treba da obiđem o, a ne suvišne komentare. 0703_read

Pa cim nisi videla da je taj komentar napola sprdnja, znaci da treba da ga zaobidjes. Osim toga, to je drevna fora iz SK, samo za upucene, tako da i zato treba da ga zaobidjes. Da si npr. pitala "sta si ti pod tim mislio" dobila bi smislen odgovor. Ovako si dosla da napenalis nekog ko se usudio da dirne u "your cause", il ista vec.

I jos jednom - tekst je obican levicarski pamflet, djubre, i tako to.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...