Jump to content

Бугарска Црква заштитила хришћанске символе

Оцени ову тему


Препоручена порука

Бугарска Црква заштитила хришћанске символе

Вест јесте мало бајата, али мислим да је значајно поменути ову акцију.

На канализационим шахтовима у Софији и у Плевену 2011. године поставили су изображење цркве, са крстом на куполи. Верни народ и клир су реаговали, прикупили потписе и упутили петицију, подигли глас и преко националне телевизије, и 2015. године власти су обрисале изображење цркве са шахта.

"Као верујући хришћани", каже се у петицији, "забринути смо због све веће употребе хришћанских символа и слика на местима где је њихова употреба непримерена и говори о лошем укусу. Један такав пример је појава изображења православног храма, са светим Крстом Господњим на врху куполе, на недавно обновљеном делу обилазнице око града Софије. <...> Хришћанска заједница у Бугарској је веома збуњена и  и огорчена постављањем изображења православног храма са све часним крастом на њему на поклопце канализационих шахтова. Претварање овог најсветијег симбола њене религије у украс на коловозу, којим се стално крећу аутомобили, запреге и коњи доводи до свакодневног скрнављења хришћанске вере."

https://stbasil.center/2019/08/01/bolgarskie-verujushhie-dobilis-uspeha/

А ово је линк за сајт Бугарске патријаршије, где је текст објављен 2015. године:

https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=176467&fbclid=IwAR07-YTPtOor2lSAzC7iuhrZgMSXj_ehehNDRSC5sYeMCZMIO9u5GcXr2OM

Што ће рећи, има смисла реаговати и борити се. Руски сајт који преноси ову вест указује да и у Русији има сличних злоупотреба верских симбола, и да би Руси могли да се угледају на Бугаре.

А чини ми се да бисмо и ми Срби могли, пошто тога има и у Србији.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Најсветија Црква Бугарска показује изузетно сведочење. Одбили су сусрет с папом претворити у богослужбени догађај и видимо да врло трезвено реагују у социјалном смислу на овом примеру... Проблем је што су прихватили да буду "Мајка Црква" Македонцима... 

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Мислим да би при Патријаршији требало да постоји неки Правни савет који би се давао правна мишљења и смернице за заштиту верских символа СПЦ. Сви смо сведоци колико има злоупотреба разних врста. Најједноставнији облик, свима видљив, јесу оне украсне кесе за поклоне. И раније су штампали те кесе (Срећна слава домаћине!) са разним крстовима и иконама, а скоро сам видео одштампаног хиландарског Господа, преко целе кесе великог формата. 

А онда су ту и календари и разни други употребни предмети - флаше, чаше, привесци и ко зна шта све не...

А не знам у чему је проблем, док се та заштита не постави и на неке правне основе, да Синод, који је надлежан, између осталог, да "чува и брани чистоту учења православне цркве о вери и моралу, сузбија свако неправилно учење, верске и моралне предрасуде, празноверице и штетне обичаје" (чл. 70. тачка 2.), да Синод изда неко саопштење, апел, мишљење, штагод, у вези са тим појавама.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...