Jump to content

Украјинска Православна Црква

Оцени ову тему


Guest Оливера

Препоручена порука

  • Одговори 181
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Ево још једног недавног догађаја у вези са Митрополитом Владимиром и Србијом:

Кијев, 20. октобар 2010. Предстојатељ Украјинске Православне Цркве (Московска патријаршија) блажењејши митрополит Владимир одликовао Дивну Љубојевић орденом Почајевске иконе Пресвете Богородице "за проповед Православља у свету кроз појање".

Постављена слика

Више о томе погледај на:

http://www.facebook.com/pages/Predane/100704889994823

"Ако нађеш негде нешто из дела светих Отаца а немаш хартије, запиши то на одећи својој" (свети Атанасије Велики, архиепископ Александријски)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ У ПОСЈЕТИ УКРАЈИНСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ

Објављено од стране Светигора на 27. новембар 2010.

ЦЕТИЊЕ, 26. новембра (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски боравио је, у својству представника Цркве Српске, од 22. до 25. новембра 2010. године у посјети сестринској Православној Цркви у Украјини, а поводом 75. рођендана Блажењејшег Митрополита кијевског и цијеле Украјине Г. Владимира. Митрополита Амфилохија и протојереја Обрена Јовановића, секретара Митрополије Црногорско-приморске, дочекао је на Кијевском аеродрому Архиепископ почајевски и намјесник Светоуспењско Почајевске лавре Г. Владимир, као и г. Јуриј Анатољевич Авксентијев, замјеник министра кабинета министара Украјине.

Свечаности организоване овом пригодом су започеле 22. новембра увече свечаном Академијом и концертом у Украјинској националној опери у Кијеву. Следећег дана служена је Света Литургија у Трапезном храму Светоуспењске Кијево-печерске лавре, којом је началствовао Његова Светост Патријарх московски и све Русије Г. Кирил, уз саслужење Архиепископа прашког и Митрополита чешких земаља и Словачке Г. Христофора, Митрополита кијевског и цијеле Украјине Г. Владимира, Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија и Епископа моравичког Г. Антонија, као и представника свих помјесних Православних Цркава и бројних епископа и свештеника Руске и Украјинске Православне Цркве. Светој Литургији су присуствовали званичници Украјине на челу са предсједником г. Виктор Јануковичем.

Након Свете Литургије митрополита Амфилохија примио је митрополит Владимир, којом су приликом размијенили срдачне поздраве. Митрополит Амфилохије је домаћину пренио поздраве Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, пожељевши му здравља, кријепости и успјеха у архипастирском раду, поклонивши му живописану икону Пресвете Богородице Тројеручице, рад сестринства манастира Дуга Морачка, а митрополит Владимир је узвратио, подаривши митрополиту Амфилохију панагију, а протојереју Обрену напрсни крст, који су намјенски урађени поводом овог јубилеја. По пријему је организован славски ручак на којем су, поред служашчих поглавара и архијереја представника Цркава били присутни и званичници украјинске државе. Током ручка домаћина су бираним ријечима поздравили сви присутни архијереји, на првом мјесту патријарх московски Г. Кирил. Обраћајући се митрополиту Владимиру овом приликом, митрополит Амфилохије је још једном пренио најсрдачније поздраве и честитке патријарха српског Г. Иринеја, захваливши се у своје име што је имао прилику и част да присуствује овом свеправославном литургијском сабрању. Потом је говорио о значају јединства Православних Цркава, посебно нагласивши улогу светог Кијева, као једног од изузетно значајних градова у историји не само Руске Цркве, него и цијелог Православља. Преподобни Антоније и Теодосије са Кијево-печерском Лавром и многе друге знамените личности, од равноапостолног Владимира па све до данашњег првојерерха митрополита Владимира, уградили су себе у историју васељенске Цркве Православне. У том духу је подсјетио и да је Кијев значајан и за СПЦ поменувши васпитанике Кијевске Духовне академије, Патријарха српског Варнаву и новопросијавшег светитеља Цркве Српске – Преподобног Симеона Дајбабског.

Истог дана митрополит Амфилохије је посјетио Государствени дом Украјине. Тамо га је у званичну посјету примио г. Јуриј Анатољевич Авксентијев са својим сарадницима, који му је заблагодарио на мисији коју врши у Православној Цркви доприносећи јединству православних народа, а посебно односу Украјинске и Српске Цркве и та два народа. Такође је нагласио митрополитов допринос православном богословљу, саопштивши му да су неки његови радови чак преведени на украјински језик и да се користе у украјинским школама.

Пошто је завршен протоколарни дио свечаности, митрополита Амфилохија и о. Обрена је  архиепископ почајевски Владимир угостио у ставропигијалном Почајевском манастиру, удаљеном 500 километара од Кијева. Сјутрадан су присуствовали Светој Литургији, поклонили се моштима Светитеља почајевских, Јова и Амфилохија, а потом обишли све храмове и знаменитости ове велике и древне светиње Украјинске Цркве у којој се подвизава више од 250 монаха. Архиепископ Владимир подарио је митрополиту Амфилохију као благослов Митрополији Црногорско-приморској и Цркви Српској иконе чудотворне Богородице Почајевске и светих Јова и Амфилохија Почајевских са дјелићима њихових моштију.

Митрополит Амфилохије је посјетио и Светобогојављенски-кременецки манастир који се налази недалеко од Почајева, гдје га је примио епископ трнопољски и кременецки Г. Сергије и игуманија Марионила са сестрама. Ова светиња је у вријеме бољшевичке и комунистичке владавине био затворен, монаштво протјерано, а манастирски комплекс је све до 1990. године коришћен у друге сврхе, када је коначно враћен Цркви.

Овим сусретом је и завршена посјета представника наше помјесне Цркве богоспасаваној Украјинској Цркви.

О.Ј.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...