Jump to content

Украјинска Православна Црква

Оцени ову тему


Guest Оливера

Препоручена порука

ОСОБЕНО МОЛИТВЕНО ПРАВИЛО ТОКОМ ВЕЛИКОГ ПОСТА У УКРАЈИНСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ ЗА МИР

 

Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије благословио је особено дневно молитвено правило у УПЦ током Великог поста: сваки вјерник треба да прочита једну главу Светог Јеванђеља и 33 пута понови Исусову молитву уз вјеру, да по ријечима митрополита, "мир се усели у наша срца, наше породице и нашу земљу".

231173.p.jpg

 

Извор:http://www.pravoslavie.ru/91449.html

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 181
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

МИТРОПОЛИТ ОНУФРИЈЕ ПОСЈЕТИО АРХИЕПИСКОПА АТИНСКОГ И СВЕ ЈЕЛАДЕ ЈЕРОНИМА

 

15. марта ове године Блажењејши митрополит кијевски и све Украјине г Онуфрије био је у посјети Атини поводом обиљежавања Недјеље Православља у украјинској амбасади. Том приликом се састао са Блажењејшим архиеписком атинским и све Јеладе Јеронимом коме је захвалио на хуманитарној помоћи Јелинске цркве у опоравку украјинске дјеце са ратом захваћених подручја и размотрио даљу хуманитарну сарадњу. Архиепископ Јероним пренио је подршку канонској Украјинској цркви и митрополиту Онуфрију лично.

231567.p.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

АКАТИСТ И МОЛЕБАН ЗА МИР У УКРАЈИНИ ПРЕД МОШТИМА СВЕТОГ НЕКТАРИЈА ЕГИНСКОГ

 

Блажењејши митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије предводио је акатист Чудотворцу Егинском и потом сугуби молебан за мир у Украјини пред моштима Светог Нектарија, 16. марта о.г.

 

231598.p.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 month later...

Предстојатељ Украјинске Православне Цркве служио у Почајевској лаври

4. Мај 2016
Предстојатељ Украјинске Православне Цркве служио у Почајевској лаври
Предстојатељ Украјинске Православне Цркве служио у Почајевској лаври
Предстојатељ Украјинске Православне Цркве служио у Почајевској лаври
Предстојатељ Украјинске Православне Цркве служио у Почајевској лаври

Његово Блаженство Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије посетио је Почајевску лавру посвећену Успењу Пресвете Богородице. Он је у Свети понедељак, 2. маја, у овом манастиру одслужио торжествену Литургију; саслуживали су му Митрополити тернопољски и кременецки Сергије и почајевски Владимир, намесник Лавре, као и Епископ шујицки Серафим, ректор Почајевске духовне семинарије. После богослужења је Блажењејши Владика поздравио архијереје, братију, монахе, свештенство и многобројне вернике и честитао им Светло Христово Васкрсење.

Извор: OCP (превод – Информативна служба СПЦ)

 

|
Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 months later...

Хиљаде људи придружило се свеукрајинској литији у Почајевској лаври

13. Јул 2016 - 11:38

241964.p.jpg241965.p.jpg

Ова друга литија је кренула од Почејава, док је она прва пошла са истока Украјине 3. јула. - Обе литије сусрешће се у Кијеву 28. јула

Ујутру 9. јула, после јутрење у Саборној Успенској цркви, свеукрајинска литија је кренула од Почајевског Саборног храма посвећеног Успењу Пресвете Матере Божје.

Литију, крстоноше за мир, љубав и молитву за Украјину предводи Митрополит тернопилски и кременецки Сегије с Митрополитом почајевским Владимиром, иначе игуманом ове Лавре, и Епископом Серафимом, ректором Почајевске духовне академије.

Свеукрајинска литија за мир, љубав и молитву за Украјину проводи се благословом Његовог Блаженства Митрополита свеукрајинског и кијевског Онуфрија у времену од 3. до 27. јула.

Свештена и монашка лица, као и хиљаде верника, корачају уз молитве у срцу за мир у украјинској земљи. За све време хода они читају акатист Господу Исусу Христу, Прсветој Богородици и светитељима.  Носећи почајевску икону Матере Божје, они ће почев од Почајева обићи више места на путу за Кијев, где ће најпре ући у цркву св. Теодосија Черноговског и онда се упућују у Владимирску Горку - „Световладимирско набрежје“. Првога дана превалили су 17 км и зауставили се у Богојављенском манастиру у Кременецу.

Пре шест дана једна друга литија је кренула са истока земље. Наиме, 3. јула верници су пошли од Успенске свјатогорске лавре и ходили кроз област Донецка, стигли у област Харкова и моментано иду ка престоници Кијеву. Јула 28, на Дан кршетња Русије, две литије крстоноша састаће се у у Кијевопечерској лаври Успења Матере Божје. На крају ових молитвених крстоносних литија одслужиће се благодарењена месту  Владимирска Горка (Световладимирско набрежје).

Извор: Православие.ру (превод Информативне службе СПЦ)

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

ХИЉАДЕ ЉУДИ У ОДЕСИ НА МОЛИТВЕНОМ КРСНОМ ХОДУ ЗА МИР

Мноштво вјерника града Одесе на Црном мору, окупило се на Светој Литургији и крсном ходу за мир у Украјини, 12. јула, поводом празника Касперске иконе Богоматере. Торжество је предводио митрополит Агатангел, који је посебно поздравио учеснике свеукрајинског православног крсног хода за мир и одбацио политичке нападе на њих.

242289.p.jpg?0.7042169781296717

242298.p.jpg?mtime=1468414669

242275.p.jpg?mtime=1468413667

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...

НАЈВИШИ ПРЕДСТАВНИЦИ УКРАЈИНСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ НА ПРОСЛАВИ 1000 ГОДИНА ДРЕВНОРУСКОГ МОНАШТВА НА СВЕТОЈ ГОРИ АТОНСКОЈ

Делегација УПЦ предвођена Блажењејшим митрополитом кијевски Онуфријем, у којој су и три митрополита - свештеноархимандрита три украјинске СветоУспењске лавре- Кијевско-печорске, Почајевске и Светогорске, посјетила је Свештену Гору Атонску поводом прославе 1000 година присуства древноруског монаштва на њој.

Јуче, 22. јула делегацију је са радошћу примио Свештени Кинот у Кареји, а потом је била служба испред иконе Мајке Божије "Достојно јест" коју су појањем украсили студенти Кијевске духовне академије.

Данас на дан памјати Светог Антонија Кијево-печорског, Светогорца који је на примјеру своје сабраће оснивао монаштво у древној Руси, митрополит Онуфрије осветио је обновљени древноруски скит Ксилург:

Древнерусская обитель Ксилургу на Афоне

ПРИЈЕМ И МОЛЕБАН У КАРЕЈИ:

243052.p.jpg

243056.p.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

СТО ХИЉАДА ХОДОЧАСНИКА ОКУПИЛО СЕ У ЛИТИЈИ НА ВЛАДИМИРСКОЈ ГОРИ У КИЈЕВУ

Данас у 12.30 две колоне ходочасника, са истока и запада Украјине, учесника Крсног хода за мир окупиле су се на Владимирској гори изнад Дњепра, гдје је Блажењејши митрополит Онуфрије са епископатом УПЦ одслужио молебан равноапосталном књазу Владимиру, крститељу древне Руси. Митрополит је нагласио да је Свеукрајинска литија за мир објединила најважнија светилишта земље. Потом се 100 000 учесника Крсног хода упутило, носећи чудотворне иконе Мајке Божије Почајеавске, Свјатигорске и Међуријечке упутило у Свето-Успенску Кијевско печорску лавру у којој ће се сјутра служити празнична литургија.

GEDC0935.jpg

GEDC0976-150x150.jpg

 

жжжжжењејши митрополит Онуфрије

Link to comment
Подели на овим сајтовима

ТОРЖЕСТВО ДАНА СВ. ВЛАДИМИРА И КРШТЕЊА РУСИ И ПРИЧИСЛЕЊЕ СВЕТИМА УКРАЈИНСКОГ АТОНЦА ЈОВАНА ВИШИНСКОГ

На дан Светог Равноапостолног књаза Владимира, крститеља Руси, уз учешће мноштва Кијевчана и ходочасника из свих крајева Русије, 28.07., на централном тргу кијевско печорске лавре свету архијерејску литургију служио је Блажењејши митрополит Онуфрије са епископима УПЦ, представником васељенске патријаршије, архиепископом тиреспољским Јовом (био прес-секретар Сабора на Криту) и делегацијом Свештеног Кинота Свете Горе Атонске.

Обављен је чин причислења Светима Цркве Христове, атонског апологете православља Јована Вишинског, уношењем његове иконе и читањем житија.

Мноштво ходочасника приступило је Светом Причешћу након вишеднедељног Крног молитвеног хода.

Митрополит Онуфрије подсјетио је на то да бити потомак Светог Владимира значи слиједовати његовом животу на славу Божију.

Сматра се да ће присуство овако високе делегације васељенске патријаршије помоћи превазилажењу неспоразума међу сестринским црквама. Оно свакако није на радост расколницима који стално призивају интервенцију Цариграда, нити украјинским властима које су водиле жестоку кампању против Крсног хода. Није саопштено, да ли је ико од позваних највиших представника власти Украјине, учествовао у јучерашњем и данашњем торжеству у Кијеву.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

СВЕУКРАЈИНСКИ КРСНИ ХОД - ВИШЕ ОД 100 ФОТОГРАФИЈА

http://www.pravoslavie.ru/95768.html

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 month later...

На Госпођиндан у Кијево-печерској лаври лику светих прибројани су Митрополит кијевски и галицки Јоаникије и схијеромонах Васијан Слијепи

1. септембра 2016. - 15:42

244898.b

У недељу 28. августа, на празник Успења Пресвете Богородице, на светој Литургији у Кијево-печерској лаври свечано су прибројани лику светих Митрополит кијевски и галицки Јоаникије (Руднев, +1900) и схијеромонах Васијан Слијепи (Балашевич, +1827).

Након Литургије, којом је началствовао Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије, служен је последњи помен Митрополиту Јоаникију и схијеромонаху Васијану, после чега су објављене одлуке Светог синода Украјинске православне цркве (Московске патријаршије) од 19. априла и 20. јула 2016 о њиховом прослављењу. Такође, прочитана су житија новопрослављених светитеља.

 

245648.b

Према одлуци Светог синода, спомен преподобног Васијана прослављаће се 25. априла/8. маја, на дан његовог упокојења, а светог Јоаникија 7/20. јуна, такође на дан светитељевог упокојења.

Обојица светитеља сахрањена су у Кијево-печерској лаври. Гроб светог Јоаникија налази се у цркви Воздвижења часног Крста, а гроб преподобног Васијана поред цркве Рођења Пресвете Богородице.

Са енглеског: Свештеник Александа Орландић

Извор: pravoslavie.ru/english

Link to comment
Подели на овим сајтовима

У Почајевској лаври свечаности поводом обретења моштију преп. Јова

10. Септембар 2016 - 17:20
У Почајевској лаври свечаности поводом обретења моштију преп. Јова
У Почајевској лаври свечаности поводом обретења моштију преп. Јова
У Почајевској лаври свечаности поводом обретења моштију преп. Јова
У Почајевској лаври свечаности поводом обретења моштију преп. Јова

У Свето-Успенској почајевској лаври, од 8. до 10. септембра 2016, одржане су велике свечаности поводом обретења моштију покровитеља ове обитељи, преподобног Јова.  

Према речима намесника Почајевске лавре, Митрополита Владимира (Мороза), у традиционалној литији с моштима преподобног игумана и чудотворца сабрало се више од пет хиљада поклоника.

„У крсном ходу, уз певање стихира и читање молитава, братија манастира и верници пошли су из Пешчерског храма и ходили улицама града наоколо Печерске лавре. Молитвени ход пратила су три хора: хор манастирске братије, велики мушки хор и хор семинариста. Литија је окончана код Преображенске Саборне цркве, у којој положене мошти преподобног Јова,“ казује Митрополит Владимир.

Намесник лавре је додао да су мошти преп. Јова веома поштована православна светиња. „Преподобни Јов је живео не Почајевској гори око 50 година. Његов рад је био усмерен не само на манастир, него и за житеље околних предела...“

Свечаности, моје су почеле 8. септембра многохиљадитим крсним ходом (литијом),  настављене су 9. септембра  свеноћним бденијем у Преображенском саборном храму. Празнична Божанска Литургија је служена 10. септембра два храма: у Светотројичном и у Преображенском храму Почајевске обитељи, после које су мошти преп. Јова враћене у Пешчерски храм Почајевске обитељи (манастира).

Преп. Јов (Железо, 17. век) био је игуман Почајевског манастира, подвижник, просветитељ, писац зборника моралних савета и упутстава „Пчела почајевска“; живео је равно 100 година, од 1551. до 1651. г.  Много је урадио на устројству овог манастира. За његово време овај манастир је био општежитељан. Тад је подигнута прва камена црква на Почајевској гори у славу Свете Тројице. Организовао је штампарију и почео са штампањем духовно-васпитних књига.

Његово житије је саставио на смрт оболели игуман Доситеј, који је исцељен над његовим моштима. Године 1902. Свети Синод је донео одлуку да се његове мошти обносе око Успенске Саборне цркве Почајевске лавре.

Извор: Православие.ру (превод Информативне службе СПЦ)

У Почајевској лаври свечаности поводом обретења моштију преп. Јова
У Почајевској лаври свечаности поводом обретења моштију преп. Јова
У Почајевској лаври свечаности поводом обретења моштију преп. Јова
У Почајевској лаври свечаности поводом обретења моштију преп. Јова

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 8 months later...

Александријски патријарх Теодор II упутио је оштру критику украјинским властима због два нацрта закона који су предложени за разматрање у Врховној Ради и којима се ограничавају права Украјинске Православне Цркве Московског Патријархата, пише Интерфакс.

„Овим активностима украјинске владе кад она под маском законитости покушава да манипулише Православном Црквом и да је потчини државним и политичким интересима грубо се крши законити и дугогодишњи принцип верске слободе,“ – каже се у посланици Теодора II патријарху Кирилу.

По речима Александријског патријарха поменута законодавна иницијатива такође противречи Европској конвенцији о људским правима и крши већину њених одредаба.

„Држава не може да усваја законе о Цркви како јој се прохте и без учествовања саме Цркве, и то у земљи која тврди да поштује европске вредности и која из све снаге жели да се повеже с главним европским институцијама,“ – каже се у посланици.

По мишљењу патријарха руководство Украјине треба да заузме неутралан став, „а не да се поводи за неодговорним националистичким круговима понашајући се на начин који не приличи истински европској држави“.

http://www.pravoslavie.ru/srpska/103835.htm

Законопроект №4511 предполагает наделение особым статусом религиозных организаций, "руководящие центры которых находятся в государстве, которое признано Верховной Радой страной-агрессором". Законопроект №4128 предполагает наделение лиц, принадлежащих к церковной общине, правом изменения ее устава путем голосования простым большинством, что, как считают в Украинской православной церкви, приведет к легализации "рейдерских" захватов ее храмов и их переводу в подчинение самопровозглашенному "Киевскому патриархату".

На днях патриарх Кирилл призвал глав государств "нормандской четверки", Православных церквей, папу Римского Франциска, генсека ООН Антониу Гутерриша не допустить принятия этих двух законов. С их критикой также выступили главы ряда Православных церквей, генсек Всемирного совета церквей пастор Олаф Фюксе Твейт, а также в Госсекретариате Ватикана, куда была вызвана посол Украины Татьяна Ижевская.

http://www.interfax-religion.ru/?act=news&div=67194

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 5/26/2017 at 23:04, ines рече

Ukrajinska pravoslavna crkva je u stvari odmetnuta crkva od Ruske pravoslavne crkve...

Није. Одметнута је тзв "Украјинска православна црква - Кијевски патријархат" бившег Филарета, Михаила Дионисенка. А канонска УПЦ је управо обиљежила 25 годишњицу збацивања његовог јарма (под комунизмом је био митрополит кијевски и егзарх Украјине и агент КГБ-а, кодно име "товаришч Антонов"; Када се није домогао трона руског патријарха постао је "украјински аутокефалиста".)

Заседао Синод Украјинске Православне Цркве

31. Мај 2017 - 8:57
Заседао Синод Украјинске Православне Цркве
Заседао Синод Украјинске Православне Цркве
Заседао Синод Украјинске Православне Цркве
Заседао Синод Украјинске Православне Цркве

У харковском  Покровском мушком манастиру, под председништвом Његовог Блаженства Митрополита кијевског и све Украјине г. Онуфрија, 27. маја 2017. године одржано је заседање Синода Украјинске Православне Цркве посвећено 25-годишњици Харковског Сабора. Заседање је одржано у историјској згради у којој је, иначе, тада одржан Харковски сабор, а у оквиру верских свечаности поводом годишњице. Током састанка упућена је Посланица архијерејима, свештенству, монаштву и вернима поводом 25-годишњице Сабора.

Размотрене су антицрквене законодавне иницијативе регистроване у Врховној Ради Украјине, односно законски пројекти број 4128 и нарочито законски предлог број 4511 ("посебан статус верских организација чије се седиште налази у држави коју Врховна Рада Украјине сматра  државом-агресором"). Констатовано је да би усвајање тог законског предлога "могло довести до верске мржње, дискриминације, кршења слободе савести и вероисповести". Синод је изразио забринутост због могућих негативних последица усвајања нацрта закона и позвао посланике Врховне Раде да их не прихвате, и захвалио архијерејима, свештенству, монаштву и вернима на активном грађанском ангажовању које је дошло до израза 18. маја 2017. године на заједничкој молитви у Врховној Ради Украјине, као и у многим градовима и црквама Украјине.

Констатовано је да се "Украјинско Министарство културе уплиће у рад регионалних државних управа са циљем блокирања регистрације устава религијских заједница у Украјинској Православној Цркви". Синод је истакао неприхвативост таквог мешања  и изразио забринутост по овом питању и апеловао да се "представници државних власти суздрже од  незаконитог иступања против Украјинске Православне Цркве."

Такође,  Синод је донео неке административне одлуке по питању устројства унутрашњег живота у епархијама и манастирима.

Извор: Московска Патријаршија (превод Информативна служба СПЦ)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...