Jump to content

Danas: Синод скида владику Максима са факултета

Оцени ову тему


Препоручена порука

пре 37 минута, Vladan :::. рече

па да, није ни чудо што је одлепио... ко би остао нормалан од тога...

 

Е да видите у каквом друштву ја радим и у паузама кафе испијам... Какав црни Арије, какве девице, трице и кучине.... :)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Знате шта се само питам - да ли се о у једној помесној Цркви, осим у нашој, оволики потреси праве и да ли се архијереји препиру међусобно због спора Цариграда и Москве? Не бих рекао. Чини ми се да се једини ми чујемо, макар једини овако жучно и гласно, да ћемо пре између себе направити не дај Боже раскол, него што ће се он заиста десити између Цариграда и Москве. Мени све ово изгледа заиста чудно - шта смо се ми толико узнемирили и зашто смо толико бучни?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Александар Милојков  У Грчкој је исто ово тема зато што многима смета деловање Фанара  . Али прети нам највећи раскол од 1054 тако да није наивна ствар и добро је да се чује наш глас . 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

И то да кажем: у реду, погино је надумни Атанасије да докаже и покаже и издо, колико, три тома неких зборника о Литургији...али људи Божији, не треба се исповедати на Литургији, не треба завеса....кад ће исповедити Њујорчанин кад поа нема ни с главе а ради 2 посла? Кад ће се исповедити московљанин кад је 3 сата у метроу, а у осам увече долази кучи. Док пређеш из једног краја Москве колима, а све булевари са по шест трака у једно смеру, чека по сат јер су "чепови"...кад ће се он исповедити. Па једва се довуче на Литургију испребијан и уморан. ЗАТО се исповеда на Литургији - иде све брзо. Руска Црква, за разлику од наших 40 владика који се кољу, има око 400 епископа, и Сабор је дао јасне препоруке, саопштење верницима: тако, тако и тако се спрема за Причешће. Ево како: доћи суботом увече на вечерње и исповедити се. Прочитати покајне каноне Богородици и аншелу чувару и молитве пред причешче...брат брату сат и по читања, молења. Ја читам само молитве пред причешће, нек Бог опрости...код нас није такав благослов као код њих, а код њих сам, али не могу....надам се да ми се неће урачунати у грех. А оће....али како, кад је лудница да се преживи. Не боре се хришчани за небодере, прећивљавају.

 

Поента - драги тасо, теолошки си у праву, али ћивот Цркве је отишао у другом правцу и нема повратка. Дакле не СМЕ се ломити преко колена, не сме, јер настаје раскол и боли на дупама верника и клира!

 

Владика Николај је у Охриду затекао 10 попова који су ЈЕДВА знали да одслуђе литургију, а није ништа мењо. Посебно није преко колена народу натуро. И пта имамо да Давид мора да народу који насрће на храмове виче: "Главе ми моје нећете ме спречити да се молим"!

 

Какав Максим...овим ја ПРАВДАМ Максима, не кудим. Да не причам о томе да Кинези већ укрстили човека и мајмуна - ало! Праве "резервне делове" човеку, органе. Побогу - нека опросте наше Владике, НИСУ се снашли. Нека се буде и делују изгинућемо ми паства.

 

ПБФ? Имамо екуменско као НЕ изборни предмет. Ало људи, треба 5 људи да разговара са католицима. Треба мењати програме (мењали су их 100 пута, и накитили неким именима, не може да их комјутер запамти. какава егзегеза бре? ТУМАЧЕЊЕ Светог Писма. Манимо се фора када су у комунизму студенти бубали напамет из речника академских речи да би терминологију напуцали да их нико не разуме...Бог се спупта међу народ, не лети се по поднебесју, ево смо "прекорачили" и Тамо - да видимо како је Адам растао...играмо се живим Богом! Програми образовни теолопшки на основним морају се прилагодити актуелном стаљу и времену. Један део који је увек савремен, и други као одговор временским изазовима. мастери и доктори да се специјализују, да не буду "лекари опште праксе".

Максим? Па НИШТА не мења био максим не био на ПБФ, чисто онако - да није, и далеко је и ибламирао се и дигао непотребну кавгу. Треба мењати бар 30% програма на основним. Шта има студент на основним да цркава из Патрологије да зна богословље сваког Оца? То ни доктори не знају. Људе реба научити да се служе литературом, теолог да буде "библиотекар" Предања, да зна де да траћи и да узме кад му треба. Не да му је хаос у глави, а након полоћеног испита, једва чека да се реши хаоса. А критичко мишљење - нема га. Исчитај, набубабај, напипи, реци ево ти оцена и ај здраво

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, srb_Lo рече

@Александар Милојков  У Грчкој је исто ово тема зато што многима смета деловање Фанара  . Али прети нам највећи раскол од 1054 тако да није наивна ствар и добро је да се чује наш глас . 

Ма у реду, јасно је да је ствар озбиљна. Али мени се некако чини да сви осим нас стоје по страни и удро прате, или неупадљиво дискутују. Ми смо некако најбучнији.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Чини ми се кад бих наставио да читам Ћириличара да бих био као куглица у флиперу.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, Milan Nikolic рече

Чини ми се кад бих наставио да читам Ћириличара да бих био као куглица у флиперу.

Ја га блокирао. Много је напоран. :)

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 27.7.2019. at 21:02, Zoran Đurović рече

Ти си приглуп дечко, да искористим еуфемизам.

:)):)):))

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 28.7.2019. at 17:05, Trifke рече

Ovome ne mogu da odolim. Za @Zoran Đurović   Žečim tu pijatan dan uz pesmu od tvog omiljenog vladike!  :))

 

Фреквенције Х 2000.

QQ

  • Радостан 1

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

Архијереји других помесних цркава се “толико не препиру” јер немају Косово и Метохију, Македонију, Црну Гору, Републику Српску, као ни комплексне ситуације у епархијама ван матице у земљама где се политичко-стратегијски пендулум њише тамо-амо и узрочно-последично утиче на црквено устројство и свакодневницу православних уопште. Сем Русије, слободног дела Украјине, донекле Грузије и Сирије, њихове епархије су у земљама које су, нажалост, протекторати тренутних белосветских моћника. 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Управо сада, o. Miroljub рече

Архијереји других помесних цркава се “толико не препиру” јер немају Косово и Метохију, Македонију, Црну Гору, Републику Српску, као ни комплексне ситуације у епархијама ван матице у земљама где се политичко-стратегијски пендулум њише тамо-амо и узрочно-последично утиче на црквено устројство и свакодневницу православних уопште. Сем Русије, слободног дела Украјине, донекле Грузије и Сирије, њихове епархије су у земљама које су, нажалост, протекторати тренутних белосветских моћника. 

Ja sam šokiran kad čitam komentara maksimovog učenika, doktora. Budi Bog s nami. Najmanje 50 miliona, alo miliona mučenika u Rusiji za jdno stoleće...pa prva tri veka progona je mala maca. U raskoši, a Moskva je raskošna i lepa, verujem ni jedna evropska metropola nije takva, ugledaš hram bez krsta...setiš se i osetiš krv tih mučenika od krnika Trokog, Lenjina, Staljina...ljudi tamburaju na gitari, i ono tip: a stose vi uzrujavate...i to ljdi istog duha koji kažu da je pravljenje raskola ljubav. To ide u granice najcrnjeg licemerja ili nacrnje prelest...strašno. Sad zamisli koliko je usojeno Zizjulasova drugost...što se čuditi onda Sorosu, Trilaterali i onoj satanistkini Hilari...kad najobrazovaniji teolozi smatraju sve za sprdnju.

Fabrika, radi se u nekoj šumetini, ako zucneš ili te neko ko te ne voli ocinkari ideš u Gulag...naveče, kad odu koji trebaju otići, gase se svetla, poslovođa je iguman i jeromnah, a radnici i radnice monahinje, belo monaštvo...služe Svetu Liturgiju uz tiho pojanje...tako se čuvalo prvoslavqe u Rusiji...i sad maksim voli raskolnike, žao mu da ne propadnu,a Kirila proziva po tabloidima...a doktor, ulenik se čudi momak i kaže - što se uzbuđujete vi. Meni nije jasno je li to glupost, prelest, licemerje...ne može se valda toliko biti licmer...il je ona bljutavost, ni slanost ni slatkost...užas.

I onda sutra Miljko bude profesor srpskim popovima budućim. Leee-leee...pukli so ko ledenica.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Александар Милојков Ево што пише чтец Ведран Галић: 

Неки људи у наивности "француске собарице" се не могу чудом начудити зашто у СПЦ постоје, како они кажу, потреси и препирања због Цариграда и Москве.

Собарице ваља подсетити на следеће:

1. У СПЦ нису постојали потреси и препирања него је СПЦ изрекла САБОРНО и ЈЕДНОГЛАСНО свој став о надолазећем "томосу" пре него је потписан, и о истоме након што је потписан.

2. У СПЦ су почели потреси и препирања када је владика Максим дао свој чувени интервју у јануару ове године.

3. У СПЦ су настављени потреси и препирања након што је после овогодишњег Сабора настављена медијска кампања против Патријарха, Синода, и појединих Епископа, а у суштини индиректно против самог САБОРА и саборности у нашој Цркви. То јест, кампања против мира у Цркви.

4. Пошто је жеља оних који кампању воде очигледно да мира у Цркви нема, онда ће добити немир и мач. Јер да је жеља била да буде мир, мир који смо имали у почетку би и остао.

5. Потреси и препирања нису због Цариграда и Москве. Него због Цркве. Онај ко не разуме да је ово питање Цркве, у целој васељени, а не питање "Цариграда и Москве" тај не би требало се јавља на ову тему.

А нарочито не би требало да се исчуђава природноме закону. А природни закон је следећи да јагње које укапира да га воде на клање, опире се и блеји. И то није ни потрес ни препирање, него опирање, и питање живота.

Свака дакле, француска собарица треба да зна, а нарочито сваки џелат, да су јагањци већ порасли. Имали су много искуства, и видели како се други јагањци кољу. У међувремену су им порасли и рошчићи, којима лако могу да ударе џелате у незгодно место.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Управо сада, dilic рече

Како је лако прогонити све који су ти се замерили када имаш АВ и службе иза себе. Да је тако патријарх Герман служио Брозу могао је да чисти на све стране, па и још неки раскол да направи.

Проогањају душмани, све у Калифорнију - у врућину, па још се и на чамцима бежати мора, а југовина ударила коса се русе распршила очи искапа...страдање, страдање је пута праведник. Свири 'армонико кучко...свири, прсти свирца....

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...