Jump to content

Америчка амбасада у Београду учинила омаж Милојку Вучелићу и "СРПСКОМ АПОЛУ СЕДАМ" - инжењерима српског порекла ангажованим на америчком свемирском програму

Оцени ову тему


Препоручена порука

Америчка амбасада у Београду већ неко време настоји да путем разних маркетиншких форми "реалаксира" односе између "нас и њих", који су, као што знамо трајно нарушени одлукама америчанске политичке елите у последња три десетљећа, а нарочито током НАТО агресије на нашу земљу пре двадесет лета.

13a%20(1).jpg

У том смислу, медијски најефектније изгледају видеоклипови који се у закупљеним терминима емитују на нашим телевизијима, односно тизер-билборди од којих свакако највећи онај који је красио "Генексову" кулу на Новом Београду.

Садржај и тема тих радова, са елементима онога што се данас зове "мотивациони говор" је у најкраћем да се широј српској јавности прикаже како је "један од нас" у неком тренутку, својим радом и ангажовањем допринео афирмацији не само нашег, но и више - америчког друштва у целини.

За сада су кроз те маркетиншке форме (видео-спотови, билборди), "обрађени" Михајло Идворски Пупин, Никола Тесла и Мира Траиловић, као и чињеница о давању почасти српској војсци у Првом светском рату и државна прослава Видовдана у Вашингтону, Њујорку и Чикагу 1918. године.

А јуче се појавио нови спот, посвећен Милојку Вучелићу и седморици српских инжењера ангажованих у америчком свемирском програму на врло високим функцијама. 

mike_vucelic_computers2.jpg&key=ca9d04c2

Како о Милојку, тако и још по неком од "Српских Аполо Седам", писао сам на теми:

"Српски Аполо СЕДАМ" чинили су:

ZTTk9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1b

  • Славољуб "Сем" Вујић, дипл. инж. електротехнике. У програму Аполо био задужен за комплетну палету електронских управљачких система, тзв. авионику, а на Аполу 11 који је људе одвео на Месец, главни и одговорни за безбедан излазак ракете носача Сатурн у орбиту...
  • пуковник авијације пилот Пол Дуић, ветеран Другог светског рата са 300 сати налета на Пацифичком војишту и преко 4000 сати укупно. У програму Аполо обављао дужност менаџера логистике.
  • Данило Бојић, дипл. маш. инж. У програму Аполо радио на системима за сапасавање у случају нужде, а у Аполу 11 био водећи конструктор лунарног модула "Орао"..
  • Милојко "Мајк" Вучелић, дипл. маш. инж. Директор програма Аполо у мисијама 11 и 13. Најважнијим и најузбудљивијим у читавом програму. 
  • поручник авијације пилот Милисав Шурбатовић, ветеран Другог светског рата и припадник ЈвУО. У програму Аполо био у тиму инжењера који су развијали структуру лунарног и командног модула.  
  • Петар Галовић, дипл. инж. електротехнике. Радио у тиму електроинжењера на програму Аполо.
  • Дејвид Вујић, индустријски менаџер. Један од портпарола НАСА-е и у програму Аполо координатор пројекта...

Милојко Вучелић је од свих Срба, најдаље "догурао" у НАСА.

Image1.JPG

Заправо, не хтевши да занемарим рад осталих наших стручњака, отприлике ваздухопловства гледе и доприносу Срба изградњи америчке авијације, истичу се тројица "наших".

Михајло Пупин као оснивач НАКА-е из које је касније настала НАСА, Вељко Гашић, пројектант авиона Ф-5 и директор пројекта бомабрдера Б-2, те напослетку Милојко Вучелић, који је био Директор програма Аполо у две најпознатије мисије.

Апола 11, када су први астронаути алунирали на Месец и Апола 13, када је након удеса модула, руководио спашавањем астронаута и њиховом безбедном повратку на Земљу, који је опет урађен према његовом ранијем пројекту.

Нажалост, став према Србима у америчкој јавности је допринео да се Милојково име нигде не помиње у чувеном блокбастеру Рона Хауарда "Аполо 13" од пре фртаљ века.

За утеху, Амери овим спотом донекле исправљају грешку.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...