Jump to content

[INTERVJU] Nenad Miloradović: Nabavljaćemo još Erbasovih H145M, opremamo ih sa domaćim vođenim oružjem, Gazela i Mi-17 podjednako važni

Оцени ову тему


Препоручена порука

Ministarstvo odbrane planira da nabavi još, pre svega borbenih, helikoptera H145M. Ruski helikopteri trebalo bi da dođu dva meseca ranije od planiranog datuma, Orao 2.0 je prioritetni program za što skorije uvođenje u RV i PVO, Specijalna brigada je tražila „Zolja dron“. Ovo su ukratko najbitnije stavke koje je istakao pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr. Nenad Miloradović u intervjuu za Tango Six poslednjeg dana ovogodišnjeg sajma Partner.

Screen-Shot-2019-07-02-at-7.42.25-AM-160

Kako je rekao, potrebe za helikopterom H145M za RV i PVO ne završavaju se na trenutnom broju. Razlog nabavke ove letelice po njegovim rečima je činjenica da stoji tačno između dva druga tipa helikoptera:

– Zašto smo uzeli baš ovaj Erbasov helikopter a oni imaju toliko raznovrsnu gamu proizvoda? Ovaj helikopter tačno je na sredini između Gazele koju planiramo da ostavimo u funkciji i helikoptera Mi-17 koji će i dalje biti srednji transportni helikopter RV i PVO. Sa H145M smo dobili trenutno najmoderniju tehniku, tehnologiju, počevši od HForce sistema.

IMG_2635.jpg
Svetla budućnost za H145 čije će borbene verzije dobiti obeleživač ciljeva i domaće vođeno naoružanje / Foto: Dušan Atlagić, Tango Six

Zašto baš ovaj broj naručenih helikoptera? Da bi na adekvatan način i odgovarajućim tempom primili novu tehniku, proradili njenu doktrinu, integrisali domaće naoružanje. Idemo ka domaćem vođenom oružju za H145M, za to će nam trebati i elektro-optički sistem sa obeleživačem.

Prvi put smo opremili RV i PVO odgovarajućim helikopterom za SAR i CSAR. Kao što ste čuli od predsednika H145M priča tek počinje, potrebe Vojske Srbije za ovim helikopterom su veće, broj od samo tri borbena primerka nije dovoljan. – rekao je Miloradović.

IMG_2939.jpg
Protivoklopne rakete Pauk i 2T5 naći će se na H15M i Mi-17 / Foto: Dušan Atlagić, Tango Six
IMG_2362.jpg
Specijalna brigada Vojske Srbije tražila je „Zolja dron“ kao dopunu taktici upotrebe Malog Miloša / Foto: Dušan Atlagić, Tango Six

Dodao je da nabavka ruskih helikoptera teče po planu, da se mogu očekivati i dva meseca ranije.

Miloradović je takođe pojasnio zbog čega je napravljen koncept „Zolja drona“, kako napreduje projekat Orao 2.0, šta ima novo u PVO segmentu, ispričao nam je novosti o unapređenoj verziji rakete Munja ali i drugim vođenim raketama koje će u perspektivi opremiti Gazele, H145M i helikoptere Mi-17.

Petar VOJINOVIĆ

tango-six.png

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...