Jump to content

Има ли смисла служити вечерње Педесетнице у продужетку Литургије?

Оцени ову тему


Препоручена порука

Једна од посебних богослужбених особености празника Свете Педесетнице јесте, такозвано вечерње Свете Педесетнице. Многе богослужбене напомене указују да се оно служи у своје време, а не ујутру после Свете Литургије, како је нажалост преовладало у многим местима.

Конкретно, у типику за сваки дан, у издању Светог Архијерејског Синода СПЦ, налази се изричита напомена да се ово вечерње служи У СВОЈЕ ВРЕМЕ!!! Код проте Василија Николајевића, да се служи у продужетку празничне Литургије, док у званичном типику Руске Православне Цркве, бива посебно истакнуто да одмах након Литургије на Педесетницу треба служити девети час, а потом вечерње Педесетнице!

Дакле, има ли смисла служити Педесетничко вечерње у продужетку Литургије?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Iz praktičnih razloga, možda i treba zadržati trenutnu praksu sobzirom da je leto u načelu, roštilji i proče

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...

U mojoj parohiji u Poljskoj ova vecernja uvek je bila sluzena u produzetku Liturgije, i iako generalno ne volim menjanja vremena sluzbe (pre svega Velike Sedmice, ali generalno, na primer jutrenje u produzetku vecernje bez bdenja), to nikad nije mi to smetalo.

Sad u Libanu ova vecernja je bila sluzena u vece, u svoje vreme - ne mogu zamislim, da bi to bilo u produzetku, posto ujutro je bila ponoćnica, i jutrenje i Liturgija... Retki mogli bi da se stvarno mole posle toliko sati...

Tako, ova vecernja nije bila skraćena (u mojoj parihiji u Poljskoj malo nju skraćuju), pre je bio 9. cas (u mojoj parohiji u Poljskoj za Pedesetnicu uopste se ga ne cita)... Imao to neki svoj klimat.

 

Sa druge strane, posle praznicnog jela i pića nije bilo lako da se opet ide u crkvu ;) (to je za mene takodje problem vecernje za dan Vaskrsa - prvi put bila sam na njoj ove godine, u Libanu, ali to je vezano takodje sa gostima i umorom posle sluzba Velike Sedmice).

 

Tako, cini mi se.. Da u ovom slucaju to zavisi od parohije.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

И Ерусалимски и типик Велике Цркве (Цариградски) указују нам да се ова вечерња служи у наставку свете литургије. Доказ да и сам Пентикостар предвиѓа да се вечерње богослужење служи ујутро је и канон Светоме Духу који се чита на Повечерје.

Ипак код нас у Македонији, у селске цркве и манастире (без монаштва), који славе други дан Духовдан као славу у недељи увече уместо повечерје служи се вечерње богослужење, наравно уз коленопреклоне молитве.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...