Jump to content

"Фигаро": Српски дух отпора - Срби на Косову се и даље боре за опстанак, третирани су као грађани другог реда

Оцени ову тему


Препоручена порука

Угледни француски магазин "Фигаро" објавио је на десет страница репортажу са Косова и Метохије, у којој се констатује да су Срби на тој територији третирани као грађани другог реда.

64305328_1134485496752669_18959913097017

У тексту под насловом "Српски дух отпора", наводи се да се Срби на Косову и даље боре за опстанак, упркос чињеници да их је преостало свега око 100.000 и да су окружени са око два милиона Албанаца, јер око 250.000 Срба било је принуђено да напусти своје домове.
Kosovo-Mitrovica-sempre-piu-sola.jpg

Фигаро подсећа да је од 1999. године на Косову и Метохији, које православни Срби сматрају својим Јерусалимом, уништено око 150 цркава, капела и манастира, и да се све то догодило током и након 78 дана ваздушних напада НАТО-а, покренутих без мандата Уједињених нација.

sdfg.jpg

http://www.lefigaro.fr/international/au-kosovo-les-serbes-font-de-la-resistance-20190613

Фигаро је своје читаоце детаљно информисао и о недавном упаду албанских специјалаца на север Косова и Метохије, а аутор је ту акцију назвао бруталним обележавањем годишњице доласка међународних снага.

"Званично, циљ је био разбијање мреже корупције и кријумчарења. То ће засмејати било кога ко познаје Косово, имајући у виду да је оно стециште свих могућих превара и зла: од трговине белим робљем и крађе аутомобила, преко опојних дрога, па чак и трговине људским органима", наводи се у тексту.

Срби изложени сталној претњи 

Срби се данас, како описује Фигаро, групишу у енклавама и изложени су сталној претњи изненадног насиља, али успевају да поднесу тешку садашњост угледајући се на богату прошлост. 

Описујући положај Срба на Косову, репортер Фигароапоставља питање да ли је ту реч о апартхејду, дискриминацији или можда сегрегацији.

"На другим местима, међународна заједница, увек спремна на одбрану људских права, не би се либила да овим појмовима означи Приштину. Ипак, осим Русије, нико не брани Србе. Захваљујући некажњености, врло добро свесна одобравања САД и ЕУ, косовска влада врши све јачи притисак", наводи се у тексту.

Фигаро подсећа и на низ једностраних потеза Приштине, попут увођења таксе од 100 одсто за производе из Србије, постепеног укидања границе између Косова и Албаније, и на крају формирања професионалне војске, уз консатацију да су Срби на Косову жртве одмеравања снага које не најављује ништа добро.

Интервју са Гујоном 

У оквиру репортаже, аутор Жан Луј Трамбле је интервјуисао француског хуманитарца, председника удружења "Солидарност за Косово" Арноа Гујона, који је објаснио зашто му Приштина од 10. септембра прошле године забрањује улазак на Косово и пружање помоћи и подршке српском становништву.

"Моје возило су потпуно размонтирали, а мене подвргли апсурдном испитивању два агента безбедносне службе који су дошли специјално из Приштине. Операција је трајала неколико сати, да би ми на крају та два службеника дали забрану уласка и боравка на Косову. У том документу не спомиње се ни разлог ни мотив за тако нешто, пошто нисам починио никакво кривично дело", рекао је Гујон.

Он је уверен да је постао непожељан на самопроглашеном Косову зато што чини све да западном јавном мњењу приближи хуманитарну ситуацију и проблеме српског народа.

"То ме неће спречити да наставим даље, јер Србима на Косову је потребна подршка. Њихов дух отпора је нетактнут – угледајмо се на њих", казао је Гујон.

logoc.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Zahvaljujuci Arno Gujonu, ugledni francuski magazin "Figaro" objavio je obimnu reportazu na 11 strana o stradanju naseg naroda na KiM.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:800468-UGLEDNI-FIGARO-O-PATNjAMA-SRBA-NA-KiM-Trpe-nasilje-ugledajuci-se-na-bogatu-proslost-FOTO?fbclid=IwAR3VXwKRSXBcAlsHgAPuf2TO6TneNLXdYEVufaeEK8_OvudX4zE89jDJ2gk

Francuski nedeljnik na 11 strana opisao sudbinu našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Aparthejd? Diskriminacija? Međunarodna zajednica, nije našla za shodno da koristi ove izraze da ne bi prekorevala Prištinu

gracanica1_620x0.jpg

OD STALNOG DOPISNIKA - PARIZ

DVADESET godina posle rata na Kosovu, sto hiljada pravoslavnih Srba živi i dalje u bivšoj pokrajini koja je jednostrano proglasila nezavisnost 2008. godine, kao ugrožena manjina na teritoriji nastanjenoj sa dva miliona Albanaca muslimana i kojom rukovodi vlada koja ih tretira kao građane drugog reda. Ipak, oni odolevaju.

Tim rečima, u tekstu na 11 strana, uz dvadesetak fotografija, pod naslovom "Srbi pružaju otpor", poznati francuski nedeljenik "Figaro magazin" piše o teškom životu Srba na Kosovu i Metohiji. U tekstu se tako ističe da je posle 78 dana bombardovanja pre dve decenije od strane međunarodne koalicije, uključujući i Francusku, bez mandata UN 1999. godine, Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost 2008.

- Bolnu godišnjicu prištinske vlasti su obeležile na svoj način, u najmanju ruku brutalan i direktan - piše list, ističući policijsku operaciju od 28. maja na severu većinski nastanjenom Srbima.

Navodi se da je bilo otpora, barikada, sukoba, pucanja.

- Zvanično, reč je o rasturanju mreže korupcije i šverca. Ovaj motiv zasmejava poznavaoce prilika na Kosovu, centru sve moguće i nemoguće trgovine i svih zamislivih zala, od trgovine ženama, do ukradenih vozila preko droge i, čak, ljudskim organima! - ističe autor teksta, naglašavajući da sve, zapravo, ukazuje na provokaciju.

Autor objašnjava postojanje ovih zločina u koje su umešani najviši rukovodioci s Kosova čije su žrtve bili Srbi i o čemu je izveštaj napisao Dik Marti u Savetu Evrope.

- Za sto hiljada Srba koji žive na Kosovu, hrišćansku manjinu među 95 odsto albanskih muslimana, ovaj upad policije je jedna od mnogobrojnih peripetija tragične istorije - navodi "Figaro magazin", ističući da je od 1999. godine 250.000 Srba moralo da napusti ognjišta.

U tekstu se naglašava da najistrajniji ostaju, jer je Kosovo i Metohija duhovna i kulturna kolevka Srbije, gde je podignuto 1.500 pravoslavnih crkava i manastira još u srednjem veku, od kojih su neki biseri vizantijske arhitekture.

- Oni su tu da svedoče - piše u tekstu, uz napomenu da zbog toga ne čudi što ih kosovski ekstremisti prioritetno uzimaju za cilj.

gracanica3.jpg

Preneto je i svedočenje oca Andreja iz Prizrena, koji govori o rušenjima, ali i obnavljanju crkve u "srpskom Jerusalimu", na Kosovu, gde je u 15. veku bilo dva odsto Albanaca, a danas ih ima 90 odsto.

- To je, jednostavno, etničko čišćenje na duge staze - ističe otac Andrej.

gracanica8.jpg

Situaciju u tekstu opisuju kao borbu Davida protiv Golijata, uz isticanje da se u ovom delu Balkana, koji je bio odbrana hrišćanske Evrope spram Visoke porte, zna vrednost simbola.

"Figaro magazin" piše i o uništenim grobljima, nekažnjenim provokacijama, krađama, trovanjima stoke. Tu je i priča o ocu Nenadu u južnoj Mitrovici, koji ovde živi sa suprugom i četiri sina, okružen sa sto hiljada Albanaca, ali koji svake nedelje drži službu. Navodi se i da je teniser Novak Đoković darivao 100.000 evra manastiru Gračanica da bi crkva povratila svoje zemljište.

gracanica4.jpg

Potpisi uz fotografije govore o Srbiji koja nije zaboravila Kosovo i dolasku parova iz Beograda na venčanje u manastir Gračanicu, o vaskršnjoj službi u manastiru Dečani i vernicima koji ljube ikonu ili o muralu u čast vojnika iz 1999. u Severnoj Mitrovici. Ističe se da su manastir Dečani kosovski ekstremisti više puta napadali i da je dalje pod zaštitom Kfora.

- Dečani, tokom vaskršnjeg bdenja, kao svetlost u srpskoj noći - piše ispod jedne fotografije.

Ove slike pokazuju, s opisom na francuskom jeziku, da je pravoslavna vera takođe način da se pruži otpor u muslimanskom okruženju, kao i da je u Prizrenu po popisu iz 1999. godine bilo 12.000 Srba, a da ih danas ima svega 80, uključujući i polaznike jednog seminara.

gracanica5.jpg

Vide se srpske zastave u Severnoj Mitrovici, ali i bodljikava žica oko Crkve Presvete Bogorodice u Prizrenu, oskrnavljene 2004. godine.

Na fotografijama je i Branko, koji u selu Novake kod Prizrena živi u potpunoj izolaciji, okružen ruševinama i grafitima ispisanih u slavu OVK. Autor objašnjava da se radi o terorističkoj, separatističkoj i antisrpskoj organizaciji koju je NATO podržavao 1999. Tu je i slika s groblja u Orahovcu.

- Aparthejd? Diskriminacija? Segregacija? U svakom slučaju, međunarodna zajednica, koja tako zdušno brani ljudska prava, nije našla za shodno da koristi ove izraze da ne bi prekoravala Prištinu - piše "Figaro magazin".

gracanica6.jpg

Ističe se da, i pored svega, niko osim Rusije ne brani Srbe.

- Ohrabrena ovim nekažnjavanjem i znajući da je podršavaju SAD i EU, kosovska vlada je podigla pritisak. Konfrontacija sa Beogradom je počela uvođenjem taksa od 100 odsto na proizvode koji se uvoze iz Srbije, što je udvostručilo cene na Kosovu, naročito za lekove, nastavila se brisanjem granica između Albanije i Kosova 1. januara 2019, a kulminirala je odlukom da se stvori profesionalna vojska od 5.000 ljudi - zaključuje "Figaro magazin" uz isticanje da su Srbi taoci demonstracije sile koja ne nagoveštava ništa dobro.

gracanica7.jpg

POZIV ZA DONACIJU PREKO CELE STRANE

NAVODI se da se život Srba odvija oko religijskih proslava i crkve, za one koji su se odlučili da ostanu na Kosovu. U posebnom odeljku je objavljen i tekst o humanitarnom radniku Arnou Gujonu, koji ističe da je Srbima na Kosovu potrebna podrška, a kome su prištinske vlasti zabranile ulazak na KiM. Istovremeno je preko cele strane objavljen poziv za donaciju za zaštitu i obnovu 150 crkava i manastira uništenih na Kosovu u poslednjih 20 godina.

gracanica9.jpg

POGROM 2004.

LIST piše da se oni koji su ostali, uglavnom najsiromašniji i najstariji, grupišu u enklavama i nikada nisu u zaklonu od eskalacije nasilja. Ističe se u tom smislu pogrom Srba 2004, sa 19 mrtvih, 600 povređenih, 4.000 izbeglica i 35 uništenih verskih objekata u roku od 24 sata.

gracanicaaa.jpg

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=06&dd=17&nav_category=640&nav_id=1555629

Gujon: Pobesneli su, nazivaju me francuskim Miloševićem, fašistom i ruskim špijunom

Osnivač humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon oglasio se o pretnjama nakon reportaže o životu Srba na KiM u francuskom listu "Figaro".

9547972615d04e38bcb667852760082_v4_big.p

"Proalbanski francuski novinari su pobesneli nakon članka o Kosovu "Figarou"", napisao je Gujon na Tviteru.

On je naveo da su se posle teksta na meti našli on i Žan Kristof Bison, zamenik glavnog urednika Figaroa, koji je pisao reportažu na deset strana pod naslovom "Srpski duh otpora".

"Posledice: Kristof Bison je dobio pretnje smrću dok mene razvlače po internetu nazivajući me francuskim Miloševićem, fašistom i ruskim špijunom. Nije lako biti na strani istine. Ali nećemo odustati", dodao je Gujon na svom nalogu na Tviteru.

Reportaža o životu Srba na KiM objavljena u francuskom listu "Figaro" istinski govori o humanitarnoj situaciji u srpskim enklavama na KiM, izjavio je ranije Gujon.

On je dodao da zasluge za reportažu idu trojici hrabih novinara francuskog magazina, ocenjujući da nije lako na Zapadu, u Francuskoj, biti objekativan kada su u pitanju ispolitizovane teme.

"Oni su napravili fenomenalnu repotažu koja istinski govori o humanitarnoj situaciji u enklavama na Kosovu i Metohiji", ocenio je Gujon.

Istakao je da je "Figaro" najčitaniji i najprodavaniji časopis u Francuskoj i da će svaki čitalac imati priliku da se upozna sa onim što se dešava na KiM već 20 godina.

"Saznaće da je srušeno 150 crkava i manastira, saznaće kako žive danas, 2019. godine, Srbi u selu Novake kod Prizrena, kako žive monasi u Visokim Dečanima, zašto su i dalje vojnici Kfora oko manastira Visoki Dečani i zašto moraju da čuvaju taj dragulj srpske istorije", naveo je Gujon.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, obi-wan рече

 

 

Hajmo da napisemo makar nekoliko reci zahvalnosti ovim dobrim ljudima, posebno uredniku I zameniku urednika lista Figaro, kao I ovom andjelu Gujonu! Ako bi neko preveo na francuski, pa da se posalje, sta mislite?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@obi-wan @Milan Rakic  @pouke

 

Umesto pojedinacnih reci zahvalnosti, a I zbog onih koji nemaju naloge twitera I sl., da li bi urednistvo Pouka moglo da posalje elektronskim putem, a I pismom,  u ime svih clanova Foruma? Mogu poslati predlog sadrzaja pisma, pa da ga zajedno editujemo

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, "Tamo daleko" рече

@obi-wan @Milan Rakic  @pouke

 

Umesto pojedinacnih reci zahvalnosti, a I zbog onih koji nemaju naloge twitera I sl., da li bi urednistvo Pouka moglo da posalje elektronskim putem, a I pismom,  u ime svih clanova Foruma? Mogu poslati predlog sadrzaja pisma, pa da ga zajedno editujemo

Može

Link to comment
Подели на овим сајтовима

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...