Jump to content

Деценија ПОУКА

Оцени ову тему


Препоручена порука

Ево, наврши се десет година како Поуке постоје на „мрежи свих мрежа“...

Presentation1.jpg

Подобно годинама детета, научили смо да читамо и пишемо; усвојили смо рачунске радње да знамо колики нам кусур требају вратити у продавници за купљену робу; научили смо и да децу не доносе роде, како пада киша и када је Дан победе. Спремни смо да пређемо у више разреде основне школе...

А како смо почели? Заправо, шта је претходило Поукама? 

Претходио је један мали, обичан парохијски сајт неког свештеника у малом селу поред Јагодине; сајт посвећен светом апостолу Јакову. Пуно труда и љубави је уложено у тај мали, али лепо осмишљен пројекат. У то време имати сајт где можете да разговарате са свештеником, да постављате питања и добијате одговоре, да читате светоотачке текстове и слушате духовну музику била је права реткост. Сећамо се, постојао је један сајт, најбољи сајт тог времена, „Верујем“, који је на неки начин био инспирација за будући сајт Поуке и форум Живе Речи Утехе. Но, "Верујем" је више био сајт где су комуницирали теолози, а ми смо хтели да направимо синергију теологије, дружења и народа без кога нема Цркве.

И дакле, на данашњи датум пре 3652 дана; када наша Црква и верни народ молитвено помињу Равноапостолну браћу Константина и Методија, Поуке су „запливале“ у „интернет океан“.

Треба рећи да је тада уз "Верујем", постојало још неколико форума верске природе и то врло „разрађених“. 

Поред већ поменуте синергије "теологије, дружења и народа", једна од идеја оснивача нашег, оца Ивана Цветковића, била је да Поуке које на првом месту требају бити место на којем ће се окупљати православни верници, понуди и онима који нису у Цркви дијалог. И то не само о црквеним темама. Но о свему са чиме се човек у свакодневном животу среће.

Та идеја код дела јавности не наиђе на одобравање. Почеше и критике, по која зачињена и поспрдним коментарима. По моделу, „ето, на ПРАВИМ верским форумима се могу прочитати мисли Светих Отаца, а они тамо на Поукама имају теме Шта ја тренутно слушам? И Мушка и женска лепота“.

Нисмо се обазирали на то. 

Јер у својеврсној мисији, на начин на који је замишљена, е да би се привукао велики број људи, необорива чињеница је да су Поуке и тада имале, а данас још више, највећу базу текстова и богословске литературе. И да се на Поукама дискутовало о готово свакој теми која се тиче вере и верника. Од тога да ли треба спремати кољиво за „живе свеце“, па до Тријадологије. А као својеврсни бонус, када се диsкутанти на „верским“ темама „уморе“, могли су да пронађу неку „разбибригу“. Па тицала се она музике и филма, или пак спорта и политике...

Такав модел, показало се – дао је и резултат(е).

На десетине новопридошлих на Форум, а који нису били активни верници, студенти богословских наука или клирици, претрагама на интернету о најразличитијим темама, од стране претраживача били су „довођени“ на Поуке.

Нпр., на тему "о „спојлерима“ Игре престола." 

И тако ти неки сват, док чита шта ће се десити у „гејмовтронз“ сконта да је на неком „поповском форуму“. Па „кликне“ на нешто „поповско“; па на друго, треће... Заинтересује се и остане да чита. Па се укључи да пише... 

То „намрчени“ дифенсори вере нису схватили, истрајавајући у „тврдој храни“ за своје кориснике. Нажалост, многи од таквих се нису одржали, а нама је неко, вероватно из немоћи прилепио атрибут да смо „сајт екуменистичко-новотарских ектремиста“.

Из разлога вероватно, што се на Форуму слободно писало о дешавањима у Цркви и „око“ ње. Или о честом причешћивању; отвореним Царским Дверима и гласном изговарању молитава; „ваља се“ и „не ваља се“ теологији. Списак је подужи... А да не говорим о темама и текстовима које је отварао и на њима писао отац Зоран Ђуровић. Па теме о украјинском расколу...

Заправо, број тема којих има више од 40000 са готовo два милиона искуцаних одговора од стране 23000 чланова Форума; тешко је то све набројати.

А највеће благо Форума су управо чланови.

И они који само читају, што говори да имају и шта прочитати; а још више они што пишу и активно учествују; па дадну неку идеју. Па та идеја прерасте у дело и заживи. Разне врсте подршке. Да ли је то жива реч утехе и апел члановима Форума за молитвену подршку...

Или неко живо дело утехе, где се форумаши организују па у новцу, храни, одећи и обући помогну тамо где је помоћ потребна.

Или је то пак Кана галилејска и могућност да се упознају момци и девојке.

Када је отац Иван основао прво подфорум за упознавање, а сада и сестрински сајт Кана, у почетку је такође било критичара. Те шта ће нам то? Те нисмо ми агенција за упознавање? Те ово, те оно. А отац је само "на интернет" пренео идеју са којом се свакодневно сретао на агапама у својој парохији. Велики број неожењених и неудатих. Па зашто онда када већ имамо Поуке, да не пружимо људима и могућност да ступе у контакт преко наше платформе, а касније се и упознају, па евентуално и ступе у брак...

Критичара и незадовољних има и даље, а отац Иван је како сам рече већ неколико парова упознатих преко Поука венчао, а број оних који не желе публицитет је много већи. А и ми са Форума, поред сведочанства оца Ивана, знамо за три брака склопљена након упознавања на Поукама. 

Ових дана треба да изађе нова верзија сајта "Кана". Паметном доста...

Или „православни фејсбук“, Црква.нет.

Или ми треба нека књига или испитна питања за канонско!? Има!

Или ми треба Свето Писмо на маорском језику? Може, има!

Хоћу свој блог да пишем!? Изволи!

Галерију „црквених слика“? Ево!

Да ли има још нешто? Ако и нема, биће!

Било је и признања. Од српске интернет заједнице, на ВебФесту две године за редом као целокупан сајт (2009. и 2010.) и 2011. године за пројекат Свето Писмо са преводима, као подфорум. О усменој „хвали“ од људи који су у интернет технологијама, такође.

А „званична“ Црква? Па и она. Иако је било тема и коментара који и нису били по вољи неком „званичнику“, Поуке су у целини препознате као мисионарски сајт и као такве причислене реферату СПЦ за мисију. Од прошле године и као део Инфо мреже Центра за проучавање и употребу интернета и савремених технологија СПЦ.

Има ли критика?

Има! Можда и више од похвала! Неке су горе већ поменуте. Мсм. оно-као „пинк православци“. То је најчешћа. Па онда примедбе на уредништво. Које гуши слободну реч у појединим темама или се пак „острвило“ на појединце. Па неке теме гаси, неке објаве мења, има „пизму“ на поједине, па или им администрира објаве или их на концу удаљава-банује. Или пак, уредништво не дозвољва критику на свој рачун. Итд и тсл...

Истина је као и увек негде између.

Шта је даље чинити?

То зависи од чланова Форума. Вас. Ви управљате овим бродом. Од ваших интересовања, ваше активности, зависи и курс. За хришћанина, историја није нешто што се понавља. Она има свој јасан смер, као стрела усмерена горе и десно-ка есхатону.

Ипак, ако ту фразу о „понављању историје“ на тренутак усвојимо, свакако ћемо се, ако пловидба буде мирна и без много „љуљања“, на крају (ако је Земља округла), вратити у почетну луку. Или се неминовно насукати (ако је Земља равна плоча) :))) на онај ледени Зид који дели крајеве плоче од бездана.

Можда је повратак у луку и најбезболнији; као нека зона комфора.

Ипак гласам да истражимо што више.

Да пристанемо у сваку луку.

Да на пристану продискитујемо и са оним финим светом из адмиралитета и са грађанима тог за нас до сада непознатог града.

Али и са курвама и пијаницама.

Батинашима из мрачних кутака узаних лучких улица.

Да пристанемо и на неко пусто острво. На којем, можда и нема воде која живот значи. Али и да се потрудимо да пронађемо, чак и на таквом месту извор воде живе.

Да би смо преживели и искуством и опитом, делима понајвише, иако је овај брод само део нашег живота и пловидбе у овом свету, стекли плату и за оно последње путешствије, где ћемо се, ако већ нисмо овде у реалији, верујем тамо свакако срести!

Срећна нам деценија постојања, живи и здрави били на многаја лета!
 

 

View full Странице

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Милан Ракић рече

Ево, наврши се десет година како Поуке постоје на „мрежи свих мрежа“...

 

Срећна нам деценија постојања, живи и здрави били на многаја лета!

На многаја љета! :aplauz:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

                           :slavaaa:

:choir:

 

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

a1749ec068e4e364d3071febc31eb866_view_l.

извор слике

 

СРЕЋАН НАМ ДИВАН ДАН,

СА ПОУКАМА ЖИВИМ САН... 

БРАКОВИ, ДЕЦА ИЗ ИСТИХ СУ НАМ НАЈБОЉА НАГРАДА!

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Кажу људи да је тешко само првих десет година. :)

Хвала свима што заједно изграђујемо ово место.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Иван Ц. рече

Кажу људи да је тешко само првих десет година. :)

Хвала свима што заједно изграђујемо ово место.

 

Нека се помене да су се на Поукама уживо обраћали епископи, ако се не варам прво е. Марко или беше а. Амфилохије, а то је за нашу селендру и схватање интернета и мисије било испред времена.

Поздрав Иван Ц. :)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Перезвон рече

Нека се помене да су се на Поукама уживо обраћали епископи, ако се не варам прво е. Марко или беше а. Амфилохије, а то је за нашу селендру и схватање интернета и мисије било испред времена.

Поздрав Иван Ц. :)

Хвала на поздравима драги брате!

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, Нифада рече

Srećno  i :hvala: 

РезÑлÑÐ°Ñ Ñлика за brod je najsigurniji u luci,ali to nije razlog njegovog postojanja:)

Мој коментар се односи на ове речи ":Ви управљате овим бродом. Од ваших интересовања, ваше активности, зависи и курс". Порука није личне природе ,нити је неком лично упућена,него  је у вези са текстом поводом 10 година Поука и лепим текстом Сајт Администратора.

Нифада :)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Е, да поменемо и ово: атеисти постају верујући дружећи се са нама. Обично пискарајући на неким лаким темама.

 

Нашим "пријатељима" поручујемо да Админ тим још полудео није, иако смо имали милион разлога, тешких дана, још тежих смарача........

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Драгана Милошевић рече

Е, да поменемо и ово: атеисти постају верујући дружећи се са нама. Обично пискарајући на неким лаким темама.

 

Нашим "пријатељима" поручујемо да Админ тим још полудео није, иако смо имали милион разлога, тешких дана, још тежих смарача........

Да не кваримо јубилеј,било је обостраних смарања.И смарачи су били ветар у једра на обе стране,да се унесе мало позитивне енергије:pcelica: 10 година није мали период,хиљаде и хиљаде порука,преживи се све,битно је ко се укрцао на брод,али првенствено ко управља бродом .

 

Нифада :)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Мени је јубилеј тек сутра, зато што су тек сутра стартовали најупорнији Милојков и Жељко без којих овај форум не би био то што јесте.  И моја маленкост је стартовала тога дана, али - ко сам ја? Да ли мене неко овде зна? Откуда ја уопште ту? Питате се?

Свако добро,

Протомајстор - ДБот :ani_biggrin:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...