Jump to content

Хрватска бискупска конференција не одустаје од мисе у Блајбургу

Оцени ову тему


Препоручена порука

BLAJBURG.jpg

Прошлогодишња церемонија у Блајбургу

ЗАГРЕБ – Председник Хрватске бискупске конференције, задарски надбискуп Желимир Пуљић изјавио је данас да ће комеморација у Блајбургу бити одржана како је било и предвиђено, 18. маја, под покровитељством Хрватског сабора, уз уобичајене молитве и светом мисом, коју ће уместо хрватског бискупа служити свештеник.

Пуљић је у интервјуу за немачки католички лист Тагеспост рекао да ће тако бити, ако одлука бискупије Гурк-Клагенфурт у међувремену не буде промењена.

„Ми поштујемо службу дијецезанског управитеља и његова овлашћења. Не разумемо, међутим, његово образложење. Стога, не слажемо се с његовом одлуком и не можемо прихватити наведене разлоге”, рекао је Пуљић коментаришући одлуку о забрани одржавања мисе у Блајбургу.

Сматрамо, каже, да је управо та одлука о забрани политички инструментализована, јер забрањује нешто што је Цркви властито.

„А то је молитва за покојне, којима је спомен деценијама био затиран. У том виду је одлука дијецезанског управитеља Гугенбергера обрадовала оне који не воле Цркву и не признају страдање Хрвата у том тешком времену завршетка рата. Зато смо изнели своје неслагање”, рекао је Пуљић, пренео је Танјуг.

http://www.politika.rs/scc/clanak/426441/Hrvatska-biskupska-konferencija-ne-odustaje-od-mise-u-Blajburgu

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 3 months later...

Довољно о природи "Степинчеве цркве" говори што никада није изразила негодовање због усташке симболике која је обележавала "еухаристијска окупљања" у Блајбургу, чиме је постало потпуно јасно да није реч о богослужењу за "неправедно убијене" (иначе непресуђене ратне злочинце у огромној већини), већ о сакраментализацији усташке идеологије. 

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...