Jump to content

Anksioznost


Препоручена порука

  • Одговори 187
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

On 21.10.2019. at 0:13, Bojan* рече

Nisu suprotnosti, nego različiti pojmovi

У конктексту у ком сам ја говорио, нису различити појмови, већ напротив, иду заједно. Рекох, у контексту о ком сам ја говорио, а који нема везе са развратом, промискуитетом, неморалом и осталим стварима коке си ти поменуо. 

On 21.10.2019. at 0:13, Bojan* рече

Nisu suprotnosti, nego različiti pojmovi

Говорио сам из хришћанске перспективе, ја из те перспективе говорим о свакој теми, па и овој. 

Дакле, прво- Хришћанство учи да је сексуалност Божји дар човеку, а не ,,грех" или зло, а сврха тога дара је да буде, пре свега, у служби љубави мушкарца и жене у браку, и то је најважнији циљ сексуалног задовољства, плус због добијања потомства, јер су деца круна тог брака. Али, рађање деце није главни и једини смисао брака и сексуалности у њему, него један од циљева. Дакле, тако учи наша вера.

Ово такође потврђује и наука- наука је одавно доказала да добијање потомства није једини циљ секса, већ да он има своје бројне психолошке, биолошке, социјалне, емоционалне и друге функције. Питај било ког тручњака, научника (психолога, биолога, итд) и он ће ти потврдити да стварање потомства није једини циљ секса. У ствари, не размножавају се све врсте полним путем, као људи, него се многе животињске врсте размножавају на сасвим друге начине. 

Тако да твоја теза да је секс само за размножавање и да је то тако и код људи и животиња, не само да није у складу са нашом вером, већ није у складу ни са научним чињеницама. 

On 21.10.2019. at 0:13, Bojan* рече

Spominjući sve to pokušao sam da ti pomognem

Не, једино што ти овде упорно покушаваш је да расправљаш са ставовима које нико није изнео. 

Конкретно , расправљало се овде о једном конкретном психолошком поремећају (анксиозност) и наводили су се начини како да се тај проблем превазиђе. Наведени су разни начини, а ја сам навео да је и сексуалност један од начина. И притом сам навео конкретне научне чињенице које показују и потврђују колико је секс позитиван за психофизичко здравље људи, навео сам конкретне доказе како и на који начин утиче на смањење гојазности, како лечи депресију, лучи неутронсимтере и друге позитивне хормоне које утичу на психичко здравље човека, како смањује стрес и позитивно утиче на још низ ствари. Дакле, изнео сам конкретне чињенице, које нисам ја измислио. Онда си се ти умешао и рекао како је то све ,,нетачно", а када сам те питао да то конкретно објасниш и оповргнеш аргументе, ти се ниси осврнуо на то, него си потпуно неповезано почео да говориш о промискуитету, блуду, да би на крају завршио причом о абортусима. И још си почео да оптужујеш како неко овде ,,позива на неморал". 

Зато сам те питао, какав неморал, какав разврат, о чему причаш човече? Нико не позива на било шта од тога, нико не позива на неморал, разврат, прељубу или било шта од тога. Једино ако је у твојој свести сам секс као такав једнако блуд и неморал, па ти онда свако помињање сексуалности повезујеш са неморалом, блудом и развратом. А ако је тако, морам ти рећи да је такав поглед на секс не само нереалан, него и нездрав. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 21.10.2019. at 13:44, Драшко рече

ponegde u islamskim sredinama navodno zenama seku klitoris da ne bi uzivale u sexu

to je zlocin ako je tacno!

nadam se da se ta praksa iskorenjava

Наравно да је злочин и, нажалост, још увек се спроводи у многим афричким и исламским земљама.

С тим што морам рећи да та пракса нема никакве везе са Исламом као религијом. Људи који ме познају знају да сам веома критичан према свим негативним странама Ислама (и нарочито исламизма), али морам рећи да овога пута ова пракса нема везе са Исламом, јер је неутењмељена, пошто не постоје наводи из Курана или хадиса који говоре о томе да треба одсецати женски клиторис. Реч је о локалној традицији, старијој од Ислама, која је, нажалост, преживела у оквиру Ислама и даље се спроводи, иако су, што исто мора да се каже, многи исламски верски ауторитети настојали да је спрече.  Док су они пуритански кругови у оквиру Ислама прећутно подржали такву праксу која, иако нема утемељења у Курану и хадисима, ипак одговара њиховим пуританским ставовима који женски оргазам сматрају ,,погубним" и ,,претећим". 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 21.10.2019. at 7:59, Natasa. рече

Joj bre Tvrtko/Nešo/Bojane...kako ti ne dosadi...em trol em incel :0212_rolleyes:.

Tebi svašta pada na pamet.

Međutim, ako pogledaš malo bolje oko sebe i ako malo razmisliš, verujem da bi se mogla složiti sa mnom. :)

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 9 months later...

Anksioznost… kolika je to patnja znaju oni koji su je osetili… i bar jednom u životu dobili dijagnozu anksiozno stanje ili njegov stariji brat, car nad svim carevima, panični napad… trenutak izmedju dva sveta, izmedju ludila i razuma… a sve iz normalnog stanja, iz pune svesti, iz punog zdravlja… kažu lekari “nije vam ništa” a čovek – invalid u punoj snazi… ne sme ovo, pa ne sme ono, obliva ga znoj, parališe ga strah, užas ga preplavi… anksioznost… nama banalna dijagnoza u moru teških koje na dnevnom nivou postavimo ali anksioznom čoveku robija, i prokletstvo, i krst, i najveća patnja… strašna je anksioznost.
… ali, jeretički će zvučati svakom anksioznom, ona je , u isto vreme, blagoslov… ona je žut karton koji vam život daje jer ste mu, znam kako zvuči, ali, jer ste mu miljenik… kroz nju vam duša saopštava, kroz nju vam kosmos saopštava, shvatite kako hocete, da negde nešto loše radite, da ste se negde o sebe ogrešili, da nešto ne vidite dobro ili da trebate hitnu promenu kursa jer tako kako živite nije dobro… bolna je anksioznost i strašan je panični napad kao njena kulminacija, i onaj osećaj da ćete pasti i da ćete se onesvestiti i poludeti, i da će vam srce stati i da ćete izgledati kao najveći luzer, tu na ulici ili autoputu gde nastojite da dodjete do daha, da se saberete nakon što ste se oduzeli… strašna je ona i prokleto uporna dok ne shvatite šta vam govori, postojana kao senka i baš tako mračna i senovita… iz laguma vaše duše koju ne čujete dok živite kako ste zamislili da treba.
… a niko nije od anksioznosti umro… ali jeste od infarkta ili moždanog udara “iz čista mira” jer “nije nikakve probleme imao i sve je bilo u redu”… a nikad nije u redu pre takvih incidenata… samo je izostala anksioznost i čovek nije imao signal za opasnost, nije čuo da se približava voz, nije bilo sirene… samo ga je udarilo… sve što potiskuje, što zatrpava, sve što je bilo “sasvim u redu” … o čemu ga ankioznost nije obavestila… kao onog (ne) sretnika što od nje pati… što bi dao sve da je se reši a ona ga čuva od iznenadjenja jer sa njom je jasno da nije sve u redu.
Gotovo da ne poznajem mislećeg čoveka kome se nije dogodila… i koji je se ne seća sa dužnim poštovanjem kao doraslog protivnika s kojim nema fušarenja ali i sa zahvalnošću koja ne umanjuje težinu patnje kroz koju je prošao… i posle koje ništa nije bilo isto jer promenio je nešto u svom životu: mesto, posao, partnera, odnos… i bolelo ga je kad se to dešavalo i celog se perioda seća kao konfuzije i zastoja… niko ne pita zmiju kako joj je dok skida košuljicu i posle dok nova ne izraste a staru više nema.
Nećemo umreti od nje, i nećemo poludeti, ali nešto se mora slomiti i razgraditi… nešto što je naš dotadašnji život a on se neće predati bez borbe… i potrebno je vreme da ona prodje… u pitanju su meseci, godine nekad… ne može se to mnogo ubrzati… samo treba preživeti… i ne izgubiti glavu… i probati se dosetiti izmedju dva panična napada šta moramo promeniti u načinu na koji živimo i mislimo dok se rešenje i odgovor skrivaju kao na crtežima “uoči žabu u rastinju”… i ne bojati se mnogo jer bolovi rasta kad bole kolena postoje i kad raste čovek iznutra… i biti strpljiv i verovati da će sve biti dobro, što je svakom anksioznom koga poznajem uvek bilo najteže – da sačeka i da veruje.

 

http://tanjinblog.com/njeno-velicanstvo-anksioznost/

 

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...