Jump to content

Sveštenik objasnio zašto je greh uključiti i mašinu za veš


Препоручена порука

пре 2 часа, isi рече

Medjutim sad kako sam se udala, svekrva me cesto opomene kad je praznik da ne radim, ja ispostujem kad me podseti, ali mena neki nacin to i nervira, a pogotovo to za masinu.

ти изгледа имаш већи проблем са свекрвом која се (као и већина њих) меша у твој живот него са недељом и празницима

види договори се око тога са мужем а он да то регулише са својом мајком, поготово ако живите заједно

а ако не живите заједно можеш да јој све потврђујеш али да ипак радиш како теби и твом мужу одговара, а ако се опет буни усмериш је на њеног сина :) 

 

иначе, било би добро да ипак прочиташ ових неколико страница јер су људи доста тога корисног исписали

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Народе, како успевате да се молите радећи нешто? 

Не могу да саберем мисли никако, ако зврнда тв, музика, разговор, па упадне и мачак...

Благо си га вама!

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 6.2.2019. at 16:39, Драгана Милошевић рече

Da nisu Sveti Sava, Brankovići, Petrovići,  pa Karađorđevići čuvali našu veru,

nas ne bi bilo - navodi otac Sredojević.

A  Oбреновићи?? 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 6.2.2019. at 16:39, Драгана Милошевић рече

foto%20e%20stock01%20Alo%20Dejan%20Briza

 

Na najvažnije dane pravoslavlja u kalendaru, crveno slovo, ne radi se, a novije tehnologije mogu da unesu zabunu: vrti veš-mašina, a ne mi, ni ne preznojiš se ako uključiš usisivača robota. Ipak, istovetnosti možda nema na prvi pogled, ali ona je nemala, jer se u veri ne može posmatrati tako bukvalno. Fizički se odmara, ali duhovno se obnavlja.

 

- Možda radi mašina, ali mi smo incijatori - objašnjava jezgrovito protojerej Aleksandar Sredojević, dodajući da je Bog uvek prisutan.

Stoga, nije u pitanju puko odmaranje ruku, već i vreme posvećeno Bogu i molitvi.

Pojašnjava to i kroz primer večite problematike eutanazije i preuzimanja, odnosno svaljivanja odgovornosti: Prijatelj je doveo doktoru bolesnu majku i kaže mu: "Daj joj neki lek da prekrati patnje", a lekar mu odgovara: "Ja ću da spremim, ali ti da ga daš svojom rukom", pa je prijatelj odustao.

- Ne treba raditi fizičke poslove. Na svetog proroka Jovana ili Nikolu, na primer, ne treba fizički na zemlji delati, nego za dušu. Pohoditi hramove, kapele, a takođe, posebno kada su postovi, ali i van postova, dobra dela činiti. Naročito za napuštene, zaboravljene i ugrožene. Poželjno je kada je crveno slovo da se ne uključuje veš-mašina, ne čisti stan, ne oru njive, ne seju. Taj dan treba posvetiti duši svojoj. Sedmi dan posvetiti Bogu svome. To je veoma važno i opominje nas na prolaznost, iz zemljaskog u nebeski svet - napominje otac Sredojević.

Kuvanje i pranje sudova je dozvoljeno. Postoje neodložni poslovi, a bitni su i motivi čoveka.

- Ne treba raditi uobičajene poslove u njivi. Ali, ako poljoprivrednici žanju da ne naiđe gradonosni oblak, mogu to da čine u Ime Božije. Kada se završi, odu u manastire, pa deo tog prihoda daju sirotinji, kao znak zahvalnosti Bogu i blagorodnosti. Postoji i razlika u radu: kriminalca koji pokrade poštenog čoveka, uzme tašnu i novčanik i lekara koji operiše nekog i na crveno slovo i spasi mu život. Važna je vrsta posla, da li se pomaže i dobro čini.

- Zaboravljaju da nije problem u neradu nekog naroda nego u blagorodnosti. Ako 11 ljudi dođe da se moli za oporavak voljene osobe u bolnici, samo deseti dođe da se zahvali. I duhovno treba da se izleči, ne samo fizički, što je potrebno danas narodu koji je mnogo muka prošao.

Ovakav vid ima i duboko istorijsko, egzistencijalno, značenje za pravoslavni srpski narod.

- Crveno slovo jeste znak poštovanja crvene Hristove krvi, ona je boja trijumfa pobede dobra nad zlom, istine nad neistinom, hrišćanstva nad paganstvom... Ono nas opominje kao crveno svetlo na semaforu. Tim danima posebno se proslavlja vaskrs Hrista, ali i ostali svetitelji, veoma zaslužni za pravoslavnu veru. Pravoslavlje je vekovima unazad Srbima koji su bili pod vlašću drugih naroda pomoglo da očuvaju svoj identitet. Da nisu Sveti Sava, Brankovići, Petrovići, pa Karađorđevići čuvali našu veru, nas ne bi bilo - navodi otac Sredojević.

link

:skidamkapu::ok:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

imo si šest dana da radiš. ostaviš prljavi veš za nedelju. ko tu koga ismijava? Bogu se niko nije narugao. ko god hoće nek radi. imaće više gubitka neg što će dobiti. nedostatak blagoverja ko god taj dan ostavi za pranje veša. jača vera bila u tursko doba. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, Natasenka рече

imo si šest dana da radiš. ostaviš prljavi veš za nedelju. ko tu koga ismijava? Bogu se niko nije narugao. ko god hoće nek radi. imaće više gubitka neg što će dobiti. nedostatak blagoverja ko god taj dan ostavi za pranje veša. jača vera bila u tursko doba. 

Isključiti struju treba...

  • Хахаха 1

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, goranger рече

Samo ne znam da li po vizantijskom računanju vremena tj. od 18:00 sati u subotu pa do posle bdenija u nedelju????

moja majka je prala bratu veš crvenim slovom i nedeljom. jer je tad dolazio kući iz bogoslovije. ako treba da se vrati nazad, normalno da se može napraviti izuzetak. što ne znači da se treba redovno prati veš nedeljom. dabome. crkveni dan nastaje naveče od večernje. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...