Jump to content

Ансамбл „Бинички“ на Светосавском балу у Бечу

Оцени ову тему


Препоручена порука

Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ учествовао је 24. јануара на Светосавском балу који је Српски центар из Беча организовао у Парк-хотелу "Шенбрун".
IMG_8341.JPGТоком церемоније отварања присутнима су се обратили амбасадор Републике Србије у Аустрији његова екселенција Небојша Родић и председницa Републике Српске Жељкa Цвијановић, који су отварајући бал истакли значај за неговање културне и верске традиције Срба.
img_8323_1548386867.JPGНаводећи да „богата понуда бечких балова не би била комплетна и не би одражавала дух дунавске метрополе, када у календару не би био и Светосавски бал“, његова екселенција Небојша Родић је у свом обраћању истакао и да је ово прилика да се сетимо Светог Саве и аманета да судбина српског народа овиси о посвећености усавршавању и школовању младих људи.  У том маниру, амбасадор Родић је током боравка Ансамбла у Бечу приредио пријем на којем се захвалио свим члановима што славу српске музике и војних музичара негују и преносе диљем отаџбине и света.
IMG_8353.JPGНакон извођења Светосавске химне, тактовима Српског кадрила Јохана Штрауса млађег отпочео 22. по реду бечки бал посвећен Савиндану. У музичком делу програма солисти су били Никола Роквић, Тијана Дапчевић, Жељко Самарџић, Ива Мрвош, Даница Крстић, Ранко Јовић, Гордана Лазаревић, а Ансамблом је дириговао маестро Војкан Борисављевић. У програму су учествовали и КУД „Стеван Мокрањац“, дуо Пилер, Академски плесни клуб Хабанера из Бања Луке и Полицијски оркестар Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Госте су кроз програм водили глумци Јелена Јовичић и Слободан Стефановић.
 
Mеђу више од 500 званица Светосавског бала били су и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, државни секретар у Министарству културе и информисања Александар Гајовић, представник Министарства спољних послова Растко Јанковић, представник Епархије аустријско-швајцарске отац Филип Милуновић, као и бројни гости из јавног живота Републике Аустрије и града Беча.
IMG_8393.JPGТрадиција српских балова у аустријској престоници потиче из 19. века, када је давне 1846. године кнез Милош Обреновић иницирао одржавање првог светосавског бала како би на њему окупио знамените Србе и европске дипломате, у намери да промовише Србију и њену културу.  Са истом намером, пре нешто више од 20 година, Српски центар у Бечу је оживео традицију Светосавског бала и гламура који прати тај догађај, те је он прерастао у једну од најпрестижнијих манифестација за Србе у Бечу и њихове пријатеље.

logo_mod.png
 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...