Jump to content

Teologija uz jutarnju kafu

Оцени ову тему


Препоручена порука

пре 1 минут, Heraklit рече

Ne zna se,al se zna da je umro 107. godine e sad kolko je tad godina imao ne znam,al ako je kao dete bio sa Hristom onda mora da je imao barem 80 i kusur

Ajd, daj Bože.

Ja čitao da na nekim izvorima na engl da je rođen 35 n.e.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Tumaralo. рече

Al rodio se nekoliko godina posle Hristovog vaznesenja :(

Ко Вам је извор да се св. Игњатије родио после Христовог вазнесења? :)

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Životopis

Ne zna se ni mjesto ni datum rođenja, ali sigurno je da se rodio u poganskoj obitelji te zbog toga nije imao rimsko građanstvo, ali se kasnije obratio na kršćanstvo. Bio je treći biskup Antiohije u Siriji gdje je Petar bio prvi biskup. Za progonstva u vrijeme cara Trajanaje bio osuđen ad bestias. Dok su ga kao sužnja vodili u Rim da bude mučenik, susreo se s nekim crkvama i biskupima i u tom putovanju je napisao 7 poslanica.[1] U poslanici Rimljanima preporučava braći te crkve da mu ne brane smrt i da ga ne liše mučeništva. Na kraju je umro u Rimu mučeničkom smrću oko 107. g. Pogubljen je u rimskom Koloseju, gdje je pred publikom bačen lavovima. Katolička Crkva slavi njegov spomendan kao biskupa i mučenika 17. listopada, Pravoslavna Crkva 20. prosinca.

 

 

Djela

Ignacije je napisao 7 poslanica na svom putovanju do Rima:

  1. Efežanima
  2. Magnežanima
  3. Tralcima
  4. Rimljanima
  5. Filadelfljanima
  6. Smirnjanima
  7. Polikarpu

Prve 4 poslanice je napisao iz Smirne i zadnje 3 kad je bio doveden u Troadu. U tim poslanicama Ignacije je poticao braću da služe Bogu u zajednišvu sa biskupima i da mu ne sprečavaju da bude ubijen kao žrtva za Krista. Ovo se vrlo dobro vidi u poslanici koju je napisao zajednici u Rimu. Također ohrabruje braću ovih zajednica da izbjegavaju grijeh, da se čuvaju od gnosticizma i na poseban način da čuvaju jedinstvo Crkve.

 

 

Nauk

Poznaje se Ignacijev nauk preko njegovih poslanica. Može se podijeliti njegovo učenje na ovaj način:

Kristologija

Ignacije je prvi starokršćanski izvankanonski pisac koji se izričito suočava s herezama. On brani kristološki nauk jednostavnim načinu: slijedeći evanđelje. Napisao je jednu dobru kristološku sintezu u svojoj poslanici Tralcima gdje je sažet pravi nauk o Isusu Kristu: Budite gluhi kad vam netko govori nešto što je izvan Isusa Krista, onoga koji je iz roda Davidova, onoga koji je iz Marije, koji se odistinski rodio, jeo i pio, odista bio progonjen pod Poncijem Pilatom, odistinski bio razapet na križ i umro, predlicem nebesnika i zemnika i podzemnika; koji je također odistinski bio uskrišen od mrtvih, jer ga je uskrisio Otac Njegov, koji će po sličnosti uskrisiti tako i nas koji njemu vjerujemo, Otac njegov, u Kristu Isusu, izvan kojega nemamo istinskog življenja. (Tral. 9, 1-2)

Ekleziologija

Ignacije prvi put upotrebljava termin Katolička Crkva u smislu jedne opće Crkve (Smir 8,2). Ova opća Crkva nije samo mistično tijelo Kristovo vezano vjerom i ljubavlju s Kristom, nego je i vidljiva organizacija u kojoj rimska Crkva zauzima prvo mjesto. Također nabraja i posebne hijerarhijske stupnjeve Crkve: episkopat, prezbiterat i đakonat.

Teologija

Ignacijeva teologija nije individualno spekulativna, nego je sva u službi ekleziologije. Tako je i njegovo poimanje duhovnog života koja je sva u imanentnoj eklezijalnoj mistici. Ignacijeva mistika bitno ide kroz liturgiju, posebno kroz Euharistiju koja je središnji čin Crkve kao zajednice. Nema euharistije bez jedinstva s biskupom. Zbog toga Ignacijeva duhovnost raste kroz ostvarivanje Crkve. Ovaj apostolski otac brani nauk Crkve u teološkim problemima, osobito u Aziji protiv gnostičke sekte doketa. Protiv onih koji su poricali da je Krist uzeo pravo čovječje tijelo, Ignacije uči da je Isus “rođen i nerođeni” od Marije i Boga (Efež 7,2). Što se tiče euharistije, Ignacije naglašava da je ona prava hrana i piće, tijelo trpećeg Isusa Krista “sarx Xristou pathousa”.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Tumaralo. рече

Wikipedija na engleskom :)

Не важи! :D Статију је писао неки безепископни протестант. :)
 

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Heraklit рече

El Ignjatije beše ima poslanicu koja je kružila tada među hrišćanima ali nije ušla u kanon Novog Zaveta?

Свети Климент папа Римски.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Orthophill рече

Јел сте читали његово житије? Христос је носио светог Игњатија у своје скутове, а свети Игњтија је носио Христа у своје срце. Када су лавови појели светог Игнатија остали су само неколико кости и срце, а у срце је било написано - Иисус Христос.

:sunce:Predivno Isus ga nosio na svojim rukama znači...na tome mu zavidim,ali na ovim lavovima bome i ne..

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, kopitar рече

Teologija o Trojstvu je jednaka u sve tri crkve. Kat.,Prot.i Pravo.

Хоќеш да кажеш да и Римокатоличка црква и сви Протестантске секте исповедају да на пример Свети Дух исходи само из Отца?
Али нисам толико узео у предвид Тријадологију, колико еклисиологија. Свети Игњатије јасно каже да нико не може да буде Хришќанин ако није у заједницу и у послушности свога епископа.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, kopitar рече

Životopis

Ne zna se ni mjesto ni datum rođenja, ali sigurno je da se rodio u poganskoj obitelji te zbog toga nije imao rimsko građanstvo, ali se kasnije obratio na kršćanstvo. Bio je treći biskup Antiohije u Siriji gdje je Petar bio prvi biskup

Recimo, ako je ovo tacno :

https://sr.wikipedia.org/sr-el/Списак_антиохијских_патријарха

sv.Ignjatije je bio episkop Antiohijski od 70 - 107,.... sad, po tome ako je Isus poceo da propoveda oko 30 - 33g., ....Ignjatije bi trebao da ima oko 45. godina kada je postao episkop, da bi mogao da sedi u krilu Isusovom kao dete... moguc je takav scenario...:945729:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...