Jump to content

"У чему те затекнем у томе ћу ти судити" - порекло изреке

Оцени ову тему


Vladan :::.

Препоручена порука

Јуче се на једном месту на фејсу покренула дискусија о митарствима и, између осталог, сам употребио и ову изреку. Касније сам се заинтересовао за њен контекст и дошао до занимљивих резулатата.

Иначе, ово није тумачење ове изреке него осврт на њено порекло, што ми се учинило као занимљиво и корисно да изнесем, будући да се често употребљава или погрешно цитира. Као што већина зна Христова изрека "У чему те затекнем у томе ћу ти судити." је у широкој употреби и то често тако као да ју је Христос изрекао у неком од јеванђеља.

Међутим, претрагом јеванђеља или целог Новог Завета или и целе Библије нећемо је наћи. Разлог томе је што се она приписује Христу иако није у канонским јеванђељима и тиме спада у групу аграфа тј. изрека (логија) Христових које се не налазе у канонским јеванђељима али се налазе у осталим књигама Новог Завета, текстовима раних црквених писаца и другим изворима.

Неки црквени писци (нпр. И. Брјанчанинов, Јефрем Филотејски, заупокојени акатисти итд.) уз ту изреку наводе књигу пророка Језекиља 33, 20. Али те изреке тамо нема него пише нешто што може бити слично: "А ви говорите: није прав пут Господњи. Судићу вам, доме Израиљев, свакоме по путовима његовијем.". Додуше, цео тај одељак код Језекиља 33, 10-20 може да се гледа као шира верзија те изреке али о вези та два мало касније.

Изрека се повезује и са Јосифом Флавијем јер се налази у његовој расправи са Грцима о Аду у којој се 8. одељак управо и зове по овој изреци а сама изрека се приписује "...Крају свих ствари" тј. Христу. Међутим, каснији истраживачи су утврдили да је аутор овог Јосифовог текста (макар у изворној форми) св. Иполит Римски (Против Платона, о узроку Космоса) али и да у том Иполитовом тексту нема одељка који се налази код Јосифа а у којем је и изрека, а то значи да Иполит није извор за ову аграфу.

Осим Јосифа и Иполита као аутор се код неких помињао и св. Иринеј Лионски али је изгледа највероватнији извор за ову аграфу св. Јустин мученик и философ. У његовој расправи са Трифоном (47. гл.) он изреку цитира и директно је приписује Христу. Поред овога изрека је постављена и као закључак скраћеног коментара на Језикиља (33,10-20) за који се у ствари сматра да је један од Језекиљевих апокрифа. Тако да у две узастопне реченице код св. Јустина имамо и апокриф и аграфу.

Касније у 4. веку у сиријској "Књизи степена" изрека се јавља на више места али у мало другачијем облику: "Када дође крај света Господ ће послати своје анђеле с краја света (уп. Мт. 13,41) да саберу сва људска бића за преки суд и речено нам је: "Какав си нађен, такав ћеш бити узет.". Ова изрека се касније појављује и у отачким текстовима али не толико као логија Исусова него као Реч Божија или пророштво.

Дакле, иако многи мисле да је ову изреку изрекао Христос у НЗ то ипак није тако, односно, могуће је да јесте рекао али она није у канонским јеванђељима него у текстовима раних црквених писаца. То ипак не значи да она не потиче од Христа јер неких Христових изрека има и у Делима апостолским и посланицама иако их нема у јеванђељима. Дакле, треба само знати да је то тзв. аграфа или логија Христова која није из НЗ али је на некин начин прихваћена као да јесте.
 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

Амин, Владане!

Ја сам са парохијанима из Русије и Украјине муку мучио да им утувим у главу доказујући горенаведено. Чак сам давне 1998. године студентима у Либертивилу одржао предавање на ову тему. Ако га пронађем, прекуцаћу и објавићу овде.

Кажем, ако, јер смо, нажалост, пре пет година имали поплаву у кући. Пукао је вентил иза wc шоље на спрату изнад, а како су ове америчке куће прављене од картона, слично првим двема код три прасета, вода је из цеви шикљала скоро 7 сати (нисмо били код куће) и направила хаос, прави потоп. Поред намештаја, гардеробе, личних ствари итд., уништено ми је преко 1200 књига, радови и предавања у рукопису, на флопи и зип дисковима, које у недостатку времена нисам благовремено успео да другачије форматирам. Ово се десило у петак прве недеље Великог Поста. Кад ме син, који је био први очевидац позвао да одмах дођем и видим шта се догодило, ја сам видевши ствари како плутају, само констатовао флувијално стање, прекрстио се и отишао да служим Девети Час и Пређеосвећену (у нашој парохији се Пређеосвећена служи у 17:00 часова). Тек по повратку око 20:00 часова, започиње сага коју ни најгорем непријатељу никада нисам пожелео. Какав је то Велики Пост био. Богу хвала, после Пасхе, све је кренуло преображеним васкршњим током! Post nubila phoebus. Божјим промислом, ни једна икона у кући није била уништена или наквашена. Од онолике водурине, чак ни једном једином капљицом нису биле орошене.

Остатак књига и спасених радова у рукопису су још увек у кутијама. 

 

 

Књиге.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

hvala @Vladan :::.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, farisejski.bukvojed рече

Moji komplimenti.

пре 15 часа, o. Miroljub рече

Амин, Владане!

Хвала :) 

пре 5 часа, JESSY рече

hvala @Vladan :::.

Нема на чему.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, o. Miroljub рече

Ја сам са парохијанима из Русије и Украјине муку мучио да им утувим у главу доказујући горенаведено. Чак сам давне 1998. године студентима у Либертивилу одржао предавање на ову тему. Ако га пронађем, прекуцаћу и објавићу овде.

То би било одлично, унапред се радујем.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, o. Miroljub рече

Кажем, ако, јер смо, нажалост, пре пет година имали поплаву у кући.

... ...

Остатак књига и спасених радова у рукопису су још увек у кутијама. 

Јако ми је жао због тога, надам се да ће све што је у тим кутијама ускоро да угледа светлост дана.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...