Jump to content

Кидање веза са Србијом, Матију и Амфилохија изједначили са Хитлером

Оцени ову тему


Препоручена порука

08-skupstina-cg-29.novembar_620x0.jpg

Црногорски парламент усвојио је Резолуцију којом се одлуке донесене на Подгоричкој скупштини 1918. поништавају

 

ЦРНОГОРСКИ парламент усвојио је Резолуцију којом се одлуке донесене на Подгоричкој скупштини 1918. поништавају. После целодневне расправе у четвртак, "за" је гласало 46 посланика, а 15 је било против предлога резолуције.


Од три амандмана која је предложила опозиција, ниједан није усвојен. Предлог о којем се расправљало био је инспиративан великом броју посланика, свих политичких клубава, те су "часове историје" држали до поноћи.

Андрија Мандић је на почетку заседања, у име Демократског фронта, предложио су да се допуни дневни ред, те да се уврсти разматрање резолуције "Никад више 1916.", међутим, нису добили неопходну подршку колега из парламента. Како је образложио, таква резолуција би осудила капитулацију Краљевине Црне Горе у Првом светском рату, која је главни узрок догађаја који су уследили две године касније.

У Резолуцији се наводи да је пре Великог рата, и после, Црна Гора била суверена и међународно призната држава, дефинисана Уставом из 1905. а да Подгоричка скупштина, одржана 1918. године, није била легална институција државе, нити је конституисана на основу слободно исказане воље грађана, те да је била инструмент за извршење државног преврата у Црној Гори. Уставна непрепознатљивост и незаконито конституисање Подгоричке скупштине, према наводима из Резолуције, су формалноправни основ за ништавост свих њених одлука.

Образлажући резолуцију, потпреседник Скупштине Бранимир Гвозденовић, навео је да је тај акт начин да се укаже на велику неправду која је пре 100 година начињена Црној Гори, али и да не дозволе да "онима којима су поделе потребне, реконструишу историју и стварност".

 Занемаривањем нелегалности Подгоричке скупштине се покушава довести у питање суверенитет и независност Црне Горе, а ми желимо ставити историјске факте у први план - навео је Гвозденовић.

Посланик ДФ Славен Радуновић сматра да је Влада предложила расправу о Резолуцији, како би скренула пажњу са економског стања.

- Да вам ђедови знају о чему расправљмо у скупштини, превртали би се у гробу. Ми знамо на шта сте све спремни. Простом већином можете да изгласате и да је Земља равна, да је дан мрачан, а ноћ светла, али то ће кратко да траје. 

Својим излагањима, Резолуцију су подржали и Ранко Кривокапић (СДП), Ервин Ибрахимовић, у име мањинских партија, и Иван Брајовић, (социјалдемократа).

Да је неправда према Црној Гори у 1918. године неспорна, тврди и Миодраг Лекић (Демос), међутим, сматра да би Резолуцију требало повући због негативног одјека у јавности, који је, како је навео, и једини циљ појединих политичких актера.

Против предложене резолуције у парламенту је говорио и Горан Радоњић, из Посебног посланичког клуба, наводећи да је "ужасна и по начину сервирања и подацима, а посебно јер продубљује разлике и поделе."

БОМБОМ НА ВУЧИЋА 

ПОСЛАНИК владајуће партије Миодраг Вуковић, критиковао је ред опозиције зато што за мишљење често посећују Владу Србије и председника Александра Вучића, на шта је Бранко Радуловић (ДФ) жустро реаговао, прекидајући Вуковићево излагање реченицом - "Ја бих му бомбу бацио!" Посланик ДПС само је кратко одговорио да он то не би учинио. 
 

МАТИЈУ И АМФИЛОХИЈА НАЗВАЛИ ФАШИСТИМА

Расправа је протекла у неочекивано толерантном тону. До петоминутног прекида седнице дошло је пред крај заседања, када је Андрија Поповић (ЛП) искористио прилику да поздрави грађане који су се окупили, истичући да су то највеће патриоте које познаје, замерајући Јовану Вучуровићу (ДФ) што их назива "удбашима". У расправу се укључио и Милан Кнежевић, наводећи да је међу транспарентима протестаната била и слика на коју су у друштву Адолфа Хитлера били Кнежевић и Мандић (ДФ), Матија Бећковић и митрополит црногорско-приморски Амфилохије са натписом - "фашисти".

 

новости

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

ПО НАЛОГУ ВИШЕГ СУДА: После хапшења Небојше Медојевића затвор чека и Милана Кнежевића

Knezevic-Medojevic_620x0.jpg

Подгорички Виши суд уважио је жалбе Специјалног државног тужилаштва (СДТ) и одредио затвор посланицима опозиционог Демократског фронта (ДФ) Милану Кнежевићу и Небојши Медојевићу

 

Након хапшења Небојше Медојевића, по налогу Вишег суда у Подгорици, ћелија спушког затвора чека и његовог колегу Милана Кнежевића. 

Посланицима опозиционог Демократског фронта, Небојши Медојевићу и Милану Кнежевићу, Виши суд у Подгорици одредио је притвор у трајању од најдуже два месеца, односно док не пристану да сведоче.

- Због јавно изговорених тврдњи овог лица да наводно зна да биившем градоначелну Подгорице неће бити одредђен притвор из разлога што је Главни специјални тужилац примио мито у износу од 100.000 евра, саопштила је полиција.

 

На сајту Вишег суда у петак јутро је освануло да је уважена жалба СДТ и одређен затвор за Медојевића и Кнежевића, "због одбијања да сведоче у предметима СДТ", саопштено је из суда.

- Затвор траје док сведоци К. М. и Н. М. пристану да сведоче или док њихово саслушање постане непотребно или док се кривични поступак заврши, а најдуже до два месеца рачунајући од дана лишења слободе, наводи се у саопштењу Вишег суда.

Милан Кнежевић је поручио да се неће добровољно предати, док је Андрија Мандић након хапшења Медојевића саопштио да је Црна Гора на "ивици грађанског рата".

 

Социјалистичка народна партија Црне Горе осудила је хапшење Небојше Медојевића, посебно на начин како је то урађено.

- Хапшењем народног посланика након завршетка седнице парламента, мимо свих законских процедура, упућује се порука свим сегментима друштва да је брутална сила дозвољена и да се увбоди опште безакоње у политичким обрачунима.

Штета учињена оваквим чином је већ ненадокнадива, наводи се у саопштењу, док из Праве Црне Горе поручују да је Скупштина постала полигон у ком се симулира слободна реч, док са друге стране врата полиција звецка лисицама и оружјем.

 

АДВОКАТИ НЕБОЈШЕ МЕДОЈЕВИЋ ПРЕДАЛИ ЖАЛБЕ ВИШЕМ СУДУ

Правни заступници Небојше Медојевића и Милана Кнежевића уложили су жалбу Апелационом суду на одлуку о одређивању притвора двојици посланика Демократског фронта. Адвокат Дражен Медојевић казао је новинарима испред зграде Вишег суда да је лидер Покрета за промјене правним насиљем и без основа лишен слободе. 

Фото В. Кадић

 

 

podgorica-advokat-drazen-me.jpg

 

Он је ухапшен да би му након тога у аутомобилу била уручена одлука о лишавању слободе! Ово је први пут у историји црногорског правосуђа да се политичари, уз овакво кршење закона, стављају у затвор што је незапамћена пракса у Европи. Медојевићу није скинут имунитет што је против Устава. Овим се забрањује и слобода говора посланицима, казао је адвокат Медојевић, подсећајући да су Кнежевић и Медојевић више пута дали изјаве у тужилаштву поводом овог случаја.

 

-Ово је сад већ мучење, тортура. Нико не размишља о последицама. Актери правосудног система су довели себе у компромитујућу ситуацију, брутално кршећи Закон о кривичном поступку, оценио је Медојевић.

-Овде се ради о прогону, додао је адвокат Мироје Јовановић, док је његов колега Душан Радосављевић, подсетио да је хапшење Медојевића обављено одмах након изгласавања Резолуције у Подгоричкој скупштини.

-Надам се да ће Апелациони суд имати снаге да донесе одлуку коју је већ донео, да мериторно одлучи о овој правној ствари. Ово није притвор ни затвор, него нешто што се правно зове- стављање у затвор, рекао је Радосавовић.

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.480.html:763390-PO-NALOGU-VISEG-SUDA-Posle-hapsenja-Nebojse-Medojevica-zatvor-ceka-i-Milana-Knezevica

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Има она о крвавим рукама код потурице... ето тако.. мора више но...

Нажалост, стање ће бити све горе и горе. Господару се тресе столица, не јер га народ може обалити, него јер му стари гарнитура мафијаша која га је довела, неки млади момци стасавају, не поштују се више кодекси који су се поштовали.. једноставно закомпликовало се... мора некако народу да се мажу очи.
Репресија је огромна. Хапсе се лидери опозиције без скидања имунитета и то због изговорене ријечи.

Ситуација је катастрофална.
Горе од овога је што званична Подгорица има апсолутну подршку Вучића. Максималну.
Мило је исконструисао наводни државни удар са бабама уз помоћ Вучића. Срамота је све ово.
Али сваком злу дође крај.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Бећковић за ИН4С: Црногорци су прва нација без ђеда

Matija-Beckovic-802.jpg

 

Црногорци су прва нација без ђеда, овим ријечима је академик Матија Бећковић прокоментарисао усвајања резолуције у Скупштини Црне Горе о поништењу одлука Подгоричке скупштине из 1918. године.

Бећковић је, за портал ИН4С, казао да га није изненадила одлука Скупштине Црне Горе.

 

Том резолуцијом су поништили сами себе, истакао је он.

Упитан да ли се може очекивати да црногорска власт ревидира и неке друге историјске догађаје, Бећковић је рекао да се и то може очекивати.

Поништити све из прошлости и кренути испочетка, навео је српски академик.

Коментаришући дио резолуције који се односи на Српску православну цркву и тумачења да је наредни потез отимање имовине једине канонске Православне цркве у Црној Гори, Бећковић је казао да не искључује и ту могућност.

Они су превазишли сва очекивања оним што су до сад урадили, тако да не би било чудо да се и то деси, закључио је Бећковић.

Он је коментарисао и оптужбе из Црне Горе да је фашиста. Наиме, синоћ је на шетњи коју је организовала НВО „Дукљани“ виђен транспарент на којем се поред Бећковића налазе митрополит Амфилохије, Војислав Шешељ, Андрија Мандић, Милан Кнежевић и Хитлер на којем је писало „Доље фашизам“.

Врло ми је чудно да ту није било Мусолинија, пошто је фашизам италијански. Не знам да ли је то због садашњих или прошлих односа са Италијом. Али, у сваком случају добар је тај њихов изум да није било оно што је било“, рекао је Бећковић за Спутњик.

https://www.in4s.net/beckovic-za-in4s-crnogorci-su-prva-nacija-bez-djeda/

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...