Jump to content

Посета Епископа будимљанско-никшићког Јоаникија Митрополији неапољско-ставропољској

Оцени ову тему


Препоручена порука

nov-2018-arhijerejska-liturgija-i-litija-u-neapolisu-1.jpg
 
Посета српском војничком гробљу на Зејтинлику. Свечана литија са иконом Пресвете Богородице Тројеручице. Владика Јоаникије богослужио у храму Светог Георгија у Неаполију. На Михољске задушнице, 3. новембра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије началствовао је светом архијерејском Литургијом у храму Светог великомученика и победоносца Георгија у Солуну, у Митрополији неапољско-ставропољској, на чијој територији се налази и српско војничко гробље.
 
Саслуживали су архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара, као и клирик Епархије будимљанско-никшићке архимандрит Никифор Миловић, протођакон Владимир Руменић и ђакон Константин Дојић. Одговарала је певница Митрополије неапољско-ставропољске. Светој Литургији присуствовао је Митрополит неапољски и ставропољски г. Варнава са клиром своје Митрополије.
 
По заврешној Литургији госте је са комплексом српског војничког гробља на Зејтинлику упознао знаменити чувар тог светог места г. Ђорђе Михаиловић. 
 
Епископ Јоаникије је, потом, у пратњи домаћина митрополита г. Варнаве посетио храм Свете Петке у Неаполису и базилику Светог великомученика Димитрија Мироточивог у Солуну, где се поклонио светим моштима. Старјешина храма је владици Јоаникију и његовој пратњи доделио миро Светог Димитрија које се скупља на празник Светог Димитрија коки су Грци прославили пре неколико дана по новом календару. Такође, владика Јоаникије је посетио и храм у којем се налазе мошти Светог Григорија Паламе, као и цркву Светог Саве и подворје свете царске лавре манастира Хиландара у Солуну.
 
Речима срдачне добродошлице владику Јоаникија и његову пратњу поздравио је митрополит г. Варнава, осведочени пријатељ српског народа и манастира Хиландара, који је више пута прикупљао и доносио помоћ за српски народ када је то било потребно. Одликован је од стране Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја орденом Светог цара Константина. Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије захвалио је домаћинима на могућности да служи Литургију у храму Светог Георгија у Солуну и на позиву да учествује у великој духовној радости поводом доласка чудотворне иконе Пресвете Богородице Тројеручице из Свете царске лавре Хиландара на Зејтинлик.
 
Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије учествовао је 3. новембра 2018. године, у послеподневним часовима, у свечаном литијском преносу копије чудотворне Иконе Пресвете Богородице Тројеручице из храма Светог Георгија на Зејтинлику до Саборног храма Светог Георгија у Неаполију у Солуну. 
 
После свечаног доласка иконе до храма Светог великомученика и победоносца Георгија у Неаполију, епископ Јоаникије је началствовао празничном вечерњом службом и освештао петохлебницу. У току богослужења свештенство и верни народ приступали су икони Пресвете Богородице Тројеручице, која је с благословом игумана манастира Хиландара архимандрита Методија насликана за Митрополију неапољску и ставропољску.  Свечаном богослужењу присуствовао је Митрополит неапољски и ставропољски г. Варнава, који се, после богослужења, верницима обратио пригодном беседом.
 
У недељу 23. по Педесетници, 4. новембра 2018. године, Високопреосвећени Митрополит неапољски и ставропољски г. Варнава и Преосвећени Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије началствовали су светом архијерејском Литургијом у храму Светог великомученика и победоносца Георгија у Неаполију. Саслуживао је архимандрит Методије, игуман свете царске лавре манастира Хиландара, бројно свештенство из Митрополије неапољске и ставропољске, као и гостујући свештеници из Српске Православне Цркве.
 
Митрополит Варнава обратио се речима архипастирске беседе тумачећи зачало из светог Јеванђеља. Он је изразио велику радост што је Митрополију неапољску и ставропољску благословила Пресвета Богородица иконом Тројеручицом која ће се налазити у Саборном храму Светог великомученика и победоносца Георгија. Митрополит је речима срдачне добродошлице поздравио Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија.
 
Обраћајући се домаћину и присутнима владика Јоаникије је поручио: -Света браћа Кирило и Методије, просветитељи словенских народа, изданци су града Солуна и благословене Јеладе. Они су са ових простора пошли да благовјесте ријеч Јеванђеља словенским народима. Ми то никада не заборављамо, него увијек са љубављу посјећујемо нашу браћу и сестре у Јелади.
 
Епископ Јоаникије је том приликом срдачно захвалио митрополиту Варнави, клиру и народу Митрополије непољске који су у најтежим временима током ратних збивања у Босни и Херцеговини и на Косову и Метохији значајно помагали српски народ. -Будући да сте потомци јелинског народа који је својевремено прогнан из Мале Азије у ове крајеве, ви сте у недавном времену препознали патње, бол и страдања српског народа и пружали му помоћ и подршку, подетио је владика Јоаникије.
 
Његово Преосвештенство Епископ г. Јоаникије је, у спомен на заједничко богослужење и посету Митрополији неапољској и ставропољској, Високопреосвећеном Митрополиту г. Варнави уручио на дар икону Светог Кирила Словенског. 
 
После богослужењу кроз Неаполи је прошла свечана литија са честицом моштију Светог великомученика Георгија коју су пратили одреди војске и полиције, градска музика, свештенство и верни народ.
 

View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...