Jump to content

Васељенска Патријаршија цркву у Македонији искључиво види као дио јурисдикције СПЦ

Оцени ову тему


Препоручена порука

mitropolija.com/2018/10/17/vaseljenska-patrijarsija-crkvu-u-makedoniji-iskljucivo-vidi-kao-dio-jurizdikcije-spc/

 

Васељенска Патријаршија цркву у Македонији искључиво види као дио јурисдикције СПЦ

 

 

На македонском порталу „Слободен печат“ и у његовом штампаном издању, под насловом „Након Бугарске и Цариград диже руке од МПЦ-ОА“, објављен је текст у коме се наводе изводи из писма којим је Цариград одговорио на захтјев тзв. Македонске Православне Цркве о добијању Томоса којим би ова самопроглашена и непризната црквена заједница добила аутокефалност.

„Васељенска Патријаршија је јасно и недвосмислено саопштила да Православна Црква на територији Македоније је саставни дио Пећке Патријаршије и припада искључиво Српској Православној Цркви„, наводи се у писму.

У писму се такође наводи да се не може испунити паралелан захтјев Скопља и Кијева, јер је ситуација потпуно различита. По њиховим ријечима, Константинопољ никада није званично укинула аутокефалију у Украјини на рачун Москве, као што је то урадила са епархијама у Македонији, признавши их као саставни дио СПЦ, одлуком из 1922. године.

Митрополит преспанско – пелагонски, тзв. МПЦ, Петар потврдио је за овај портал да је из Цариграда стигло писмо у коме се јасно ставља до знања да немају подршку за добијење аутокефалности. Међитим, овај архијереј је убијеђен да то неће обесхрабрити МПЦ и да ће она и даље функционисати као аутокефална црква.

Ово је само још једна потврда да ова неканонска јерархија тоне све дубље у еклисиолошку јерес, остајући и даље при ставу да не зависе нити од СПЦ ни од једне Помјесне Православне Цркве.

Иако свјесни да нису дио једне, свете, саборне и апостолске Цркве Православни, саговорник за то окривљује друге Помјесне Цркве, а не себе и нада се да ће држава ријешити и ово питање.

Извор:https://www.slobodenpecat.mk/makedonija/po-bugarija-sega-tsarigrad-kreva-ratse-od-mpts-oa/

Доносимо и превод текста са грчког сајта Ромфеа:

Позивајући се на високе званичнике тзв. Македонске Православне Цркве, писани медиј Слободни Печат наводи да је Васељенски Патријарх Вартоломеј одговорио на недавно писмо тзв. Македонске Православне Цркве у којем тражи да јој се додијели аутокефалија под новим називом Архиепископија Охридска И Прве Јустинијане.
На основу информација које даје наведени медиј одговор Патријарха је био негативан.
Васељенска Патријаршија је одлучила да се о том захтјеви не сазива никаква синодска сједница, јер та црквена област није под њеном канонском јурисдикцијом, већ под јурисдикцијом Пећке Патријаршије, односно, Српске Православне Цркве.
Такође, наведи се да је Васељенски Патријарх у свом одговору нагласио да се не може упоређивати решавање црквеног проблема Православне Цркве у Украјини са питањем тзв. Македонске Православне Цркве, И да су то два у потпуности различита случаја.
Васељенски Патријарх у свом писму објашњава да никада није пренио на Москву црквене области данашње Украјине, док су 1922. дате црквене области данашње БЈРМ под јурисдикцију Српске Православне Цркве.
У својој изјави митрополит Петар тзв. МПЦ рекао је да : “ И ако пропадне нада за решење црквеног проблема преко Цариграда, МПЦ ће надтавити да функционише као аутокефална црква“.

Са грчког превео: протојереј Никола Гачевић

Извор: http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/24418-allagi-stasis-apo-to-oikoumeniko-patriarxeio-gia-tin-sxismatiki-ekklisia-tis-pgdm

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ne treba biti mnogo pametan pa videti da je to pokušaj pridobijanja SPC na svoju stranu. Prvom prilikom kad se smiri situacija oko Ukrajne..........

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Вилер Текс рече

Хтедох рећи немам поверења.

Ja ne vidim nijedan razlog da bi im verovao. Kad razmišljam o vama, pa o Bugarima, Rusima i Fanaru tvrdim da niko nikome skoro ništa ne veruje. Carigrad i Moskva lepo gledaju svoja posla (interese) a vi ćete i sledećih 10 000 god. misliti da ste "most mira" tj. "bevanda". Lepo vam je Alfejev u Beogradu rekao da ćete morati da se odlučite, ili, ili, da ste na ispravnom putu...... Na ovom forumu je bila otvorena tema o toj njegovoj izjavi, nije bilo nijednog komentara.:coolio:

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Poverenje je poljuljano na svim stranama, to je cinjenica, medjutim, ako govorimo jezikom mira I cuvanja jedinstva, onda smo u obavezi da se molimo istinski, ali I da delamo u tom smeru. Ja imam poverenje u Boga Koji nam snage daje da se izdrze sva iskusenja do kraja. To da li ce vaseljenski I moskovski patrijarsi odlucivati o stepenu iskusenja kojim obremenjuju sve pomesne crkve, ipak ide na njihovu dusu. Nase je da odolevamo I odstojavamo postojano u veri Otaca, pa kada I nazivamo razne posasti pravim imenom, da u srcu ne osudjujemo nikoga, da nam se ne bi sudilo. Ipak On zna svacije srce najbolje. Sta su Hriscani u ranoj Crkvi radili, dok su bili izlozeni progonima? E, pa svakako da je mozda I na nas red da osvedocimo veru Pravoslavnu I to unutar samog Tela.

Spoljasnji neprijatelji nas stavljaju u polozaj Jovov, a unutrasnji neprijratelji su kao zena mu, koja ga je podsticala da se preda I napusti integritet…

Mozda je ovo prilika da se proseje I odvoji kukolj od zita I da se rasvetli ko ucestvuje u "power struggle" , a ko se drzi Hrista. Ne zaboravimo jevandjelsku poruku da nece svako ko priziva Boga (tj. u ime Bozije radi to sto radi) uci u Carstvo Bozije.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...