Jump to content

Saudi Arabia preparing to admit Khashoggi was killed: CNN

Оцени ову тему


Ромејац

Препоручена порука

WASHINGTON (Reuters) - Saudi Arabia is preparing a report that would admit Saudi journalist Jamal Khashoggi was killed as the result of an interrogation that went wrong, CNN reported on Monday, citing two unnamed sources.

WASHINGTON (Reuters) - Saudi Arabia is preparing a report that would admit Saudi journalist Jamal Khashoggi was killed as the result of an interrogation that went wrong, CNN reported on Monday, citing two unnamed sources.

One source cautioned that the report was still being prepared and could change, CNN said. The other source said the report would likely conclude that the operation was carried out without clearance and that those involved will be held responsible, the cable news outlet said.

 

https://www.reuters.com/article/us-saudi-politics-dissident-report/saudi-arabia-preparing-to-admit-khashoggi-was-killed-cnn-idUSKCN1MP2DD

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

У конзулату нађени докази да је Кашоги убијен

Чавушоглу: Саудијска Арабија није признала убиство Кашогија
 
turksa-saudi-arabija-konzulat-stanbol-f-ap.jpg
 

ИСТАНБУЛ - Високи турски полицијски званичник изјавио је за Асошијетед прес да је полиција пронашла „одређене доказе” да је саудијски новинар Џамал Кашоги убијен у саудијском конзулату у Истанбулу.

Званичник, који је желео да остане анониман, није пружио детаље о доказима који су пронађени током вишечасовног претреса конзулата, који је трајао до рано јутрос, а који су спровели турски истражитељи уз помоћ саудијских колега.

Турски званичници тврде да су саудијски агенти убили и раскомадали тело Кашогија у саудијском конзулату 2. октобра.

Саудијска Арабија је до сада демантовала такве тврдње, али су амерички медији у понедељак јавили да ће Ријад врло вероватно признати да је Кашоги убијен у конзулату.

Амерички медији додали су да је Кашоги убијен током испитивања које се отело контроли, јавља АП, а преноси Танјуг.

 

Чавушоглу: Саудијска Арабија није признала убиство Кашогија

АНКАРА - Министар иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу изјавио је данас да Саудијска Арабија турским властима није дала никакво признање о свом наводном учешћу у нестанку и евентуланом убиству саудијског новинара Џамала Кашогија.

На питање да прокоментарише извештај „Њујорк тајмса” да би Саудијска Арабија могла да призна да је Кашоги убијен током испитивања у саудијском конзулату у Истанбулу, Чавушоглу је рекао да нису добили такву информацију, пренео је АП.

Он је истакао да конзулати не треба да буду места где ће се људи испитивати.

„Испитивања треба да врше судови, судске власти”, рекао је шеф турске дипломатије.

Он је, на конференцији за новинаре, рекао да ће амерички државни секретар Мајк Помпео донети више информација о том питању када буде допутовао у Турску након посете Саудијској Арабији, јавио је Ројтерс, преноси Танјуг.

Чавушоглу је, такође, потврдио да ће турске власти претражити резиденцију судијског конзула у Истанбулу и возила која припадају конзулату, али није навео када ће бити обављено.

Турски форензички тимови завршили су претрагу саудијског конзулата рано јутрос, две недеље након што је Кашоги нестао.

 

http://www.politika.rs/scc/clanak/413403/U-konzulatu-nadeni-dokazi-da-je-Kasogi-ubijen

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Објављен снимак мучења несталог саудијског новинара

KASOGI.jpg

 

АНКАРА – Турске провладине новине „Јени Сафак” објавиле су данас језиве детаље аудио снимка наводног убиства саудијског новинара Џамала Кашогија у саудијском конзулату у Истанбулу, који показују да је био мучен.

Новине пишу да се на снимку чују речи саудијског генералног конзула упућене људима који су мучили Кашогија и који је тражио од њих да то раде напољу и да му не праве проблеме, преноси АП.

Како се наводи, један од мучитеља је понављао „Ћути, ако желиш да живиш када се вратиш у Саудијску Арабију”.

Саудијски званичници нису одговарали на позиве агенције да прокоментарише случај, а Краљевство је раније негирало оптужбе да је Кашоги убијен, преноси Танјуг.

Безбедносне службе у Турској користе провладине медије како би у јавност пустиле детаље о случају Кашоги, чиме појачавају притисак на Саудијску Арабију.

У међувремену, Турска је послала захтев и чека одобрење Саудијске Арабије да претражи кућу саудијског конзула у Истанбулу као део истраге о нестанку саудијског новинара.

Турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу изјавио је државној агенцији да је Саудијска Арабија прихватила захтев за претрагу званичне резиденције, али да још нису добили коначну сагласност.

„Чим Саудијска Арабија да сагласност, биће предузети даљи кораци у истрази”, рекао је Сојлу.

Кашоги је нестао 2. октобра, а последњи пут је виђен како улази у конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу.

Турски форензички тим почетком недеље је претражио зграду конзулата где је Кашоги последњи пут виђен, и како су навели, пронашли су више доказа који указују да је новинар убијен.

 

http://www.politika.rs/scc/clanak/413477/Objavljen-snimak-mucenja-nestalog-saudijskog-novinara

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Milan Nikolic рече

Где је то објављен снимак мучења несталог новинара?

 

"Турске провладине новине „Јени Сафак” објавиле су данас језиве детаље аудио снимка наводног убиства саудијског новинара Џамала Кашогија у саудијском конзулату у Истанбулу, који показују да је био мучен"

 

Колико сам схватио није објављен сам снимак него су новине у писаној форми објавиле оно што је на гласовном снимку!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

TURSKA ZA UBISTVO NOVINARA SUMNjIČI LjUDE BLISKE PRINCU BIN SALMANU

Turska policija identifikovala je pet osoba osumnjičenih za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, a četiri osobe su navodno povezane sa princom Muhamadom bin Salmanom, objavio je "Dejli sabah" pozivajući se na izveštaje američkih medija.

Jedan od osumnjičenih je Maher Abdulaziz Mutreb koji ima bliske veze sa saudijskim princom, kako pokazuju fotografije na kojima se vidi sa princem u Madridu i Parizu, piše "Njujork tajms".

On je viđen sa princom i tokom posete SAD i Velikoj Britaniji.

Drugi osumnjičeni je Abdualziz Mohamed al-Havsavi, navodno član obezbeđenja princa Salmana, čiji položaj je obelodanio francuski profesionalac koji je ranije radio sa kraljevskom porodicom.

Thar Galeb al-Barbi, treći osumnjičeni je visokopozicionirani kraljevski čuvar koji je zbog svojih sposobnosti prebačen u kasarnu u Džedi, izvestili su saudijski mediji.

Četvrti osumnjiceni je Muhamad Saad Alzahrani, koji je putovao sa pasošem na ime drugog člana obezbeđenja kraljevske porodice.

On je na snimcima prikazan s oznakom na kojoj piše drugo ime

Poslednji osumnjičeni je doktor Salah al-Tubaigi, šef za forenzičke dokaze u Sekretarijatu za opštu bezbednost u Saudijskoj Arabiji, koji je putovao u Istanbul kao deo saudijske ekspedicije i navodno isekao Kašogijevo telo.

"Njujork tajms" je objavio da su turske vlasti identifikovale najmanje devet od 15 osumnjičenih koji su povezani sa saudijskim vojnim, vladinim ili bezbednosnim službama.

U izvještaju se navodi da su osumnjičeni prebačeni avionom privatne saudijske aviokompanije koja je direktno povezana sa princom i saudijskim Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Turski zvaničnik je izjavio za "Njujork tajms" da je Kašogi drogiran, ubijen i da je njegovo telo raskomadano 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Помпео: Дајемо Ријаду још неколико дана да расветли нестанак новинара

majk-pompeo-sad-white-house-f-ap-fffffff.jpg

Мајк Помпео

ВАШИНГТОН  - Америчке власти саопштиле су данас да Саудијској Арабији „дају неколико дана” да расветли нестанак саудијског новинара Џамала Кашогија коме се губи сваки траг 2. октобра када је отишао у конзулат своје земље у Истанбулу.

„Треба да им оставимо још неколико дана како би спровели истрагу”, рекао је шеф америчке дипломатије Мајк Помпео после састанка с председником Доналдом Трампом и по повратку из посете Ријаду.

Помпео је поновио да је саудијским властима јасно стављено да знања да САД веома озбиљно схватају случај о нестанку новинара, за којег турски медији тврде да је убијен у конзулату.

Кашоги (59) је од прошле године живео у САД, где се склонио из страха да не буде ухапшен, а за Вашингтон пост је нашироко писао о Саудијској Арабији. Критиковао је њену војну интервенцију у Јемену, недавни дипломатски спор с Канадом и хапшења активиста за права жена, јавља АФП,а преноси Бета.

 

http://www.politika.rs/scc/clanak/413606/Pompeo-Dajemo-Rijadu-jos-nekoliko-dana-da-rasvetli-nestanak-novinara

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Has Jamal Khashoggi's body been dumped in a FOREST? Turkey 'searches woods outside Istanbul' as it is claimed one of Saudi's 'hit squad' has died in a car crash

  • Jamal Khashoggi disappeared on October 2 after walking into Saudi consulate
  • A group of 15 Saudis flew into Turkey on the day the journalist went missing
  • One, Meshal Saad M. Albostani, has now 'died in a car crash', it has been claimed
  • CCTV purportedly shows another of the 15 men entering the Istanbul embassy 
  • Turkish investigators 'are examining CCTV' from a forest to the north of Istanbul

 

https://www.dailymail.co.uk/news/article-6289813/One-15-Saudis-flew-Turkey-day-Jamal-Khashoggi-disappeared-killed-car-crash.html

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Trump: 'It certainly looks' like Khashoggi is dead

President Donald Trump speaks to reporters upon his departure from the White House in Washington, August 17, 2018. 

President Donald Trump speaks to reporters upon his departure from the White House in Washington, August 17, 2018. 

President Donald Trump acknowledged Thursday that journalist Jamal Khashoggi likely died.

"It certainly looks that way to me. It's very sad," the president said as he prepared to leave for a campaign rally in Montana. If Saudi Arabia is found responsible for Khashoggi's death, Trump will consider "very severe consequences" for the oil rich American ally, he added.

The comments come as the president faces mounting criticism from lawmakers for taking too soft a stance on the kingdom's conduct. Earlier Thursday, Secretary of State Mike Pompeo said Trump wanted to give Saudi Arabia "a few more days to complete" an investigation into what happened.

 

Khashoggi, who lived in Virginia and wrote for The Washington Post, has not been seen since he went to a Saudi consulate in Istanbul on Oct. 2. Turkish officials have accused Saudi agents of murdering and dismembering Khashoggi. Saudi Arabia initially denied killing the journalist. It now says it is investigating the circumstances of his disappearance.

Trump's response to the writer's disappearance has sparked comparisons to how he has spoken deferentially about other autocratic leaders accused of human rights abuses, such as Russia's Vladimir Putin and North Korea's Kim Jong Un. On Tuesday, the president told the Associated Press that he saw a case of "you're guilty until proven innocent." He said Saudi Arabia was "very strong" in its denial of knowing what happened to Khashoggi.

https://www.cnbc.com/2018/10/18/trump-it-certainly-looks-like-khashoggi-is-dead.html

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...