Jump to content

Цариградска патријаршија одложила давање аутокефалног статуса расколницима у Украјини, али им је дала "канонски опроштај грехова"

Оцени ову тему


Препоручена порука

Извор:http://orthochristian.com/116389.html

По првим информацијама са текућег заседања Синода Цариградске патријаршије, упркос вечини у ром телу за давање "Томоса о аутокефалији Украјини", тема је одложена за "боља времена".

Егзарси су враћени у Цариград и поднели су извештај у коме се наводи да су расколничке групе спремне на уједињење. У украјинским проаутокефалистичким круговима то се тумачи као признавање канониничности тих група од стране Цариграда. Међутим, потребно је сачекати званично саопштење са седнице Синода, чији чланови очигледно нису рачунали на такав унисон отпор Помесних цркава једностраној делатности Цариграда у Украјини.

ДОПУНА ВЕСТИ:https://www.patriarchate.org/-/communiq-1

Сада када је изашло званично саопштење са седнице Синода Цариградске патријаршије, види се ду су украјински аутокефалисти били у праву. Цинод Константинопоља је позивајући се на право арбитраже вратио у црквену заједницу раније анатемисаног од Москве Филарета Дионисенка. Потврђен је став да ће се "дати аутокефалија Украјини", а њој ће претходити ставропигије (манастири под управом васељенског патријарха) које ће Константинопољски патријархат уводити у тој земљи.


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Цариградска патријаршија даје аутокефалност цркви у Украјини

ЧЕТВРТАК, 11. ОКТ 2018, 19:07 -> 19:30

ИЗВОР:ТАНЈУГ

 

Цариградска патријаршија саопштила је да ће започети процес давања независности цркви у Украјини у односу на Руску православну цркву. Та одлука је саопштена након данас одржаног редовног Синода, јавио је АП.

Из Цариградске патријаршије је саопштено да је укинута одлука из 1686. године, према којој је Кијевска митрополија предата Московској патријаршији.

 

Цариградска патријаршија, укидањем те одлуке, полаже право на цркву у Украјини, јавио је Спутњик.

Руски медији преносе и да је секретар за информисање патријарха Кирила рекао да је та одлука легализација раскола и да представља катастрофалан потез којим је пређена црвена линија.

Руска православна црква је фактички "прекинула дипломатске односе" са Цариградском патријаршијом, наводи Спутњик.

Председник Украјине Петро Порошенко изјавио је да је Цариградски патријархат већ донео одлуку о додељивању аутокефалности украјинској цркви.

"Одлука је већ донета", рекао је он новинарима у Кијеву, коментаришући исход тродневног синода цариградске цркве.

Према његовим речима, то је питање украјинске безбедности, државности и светске геополитике.

"То је пад Трећег Рима", рекао је он и додао да ће Украјина гарантовати верске слободе припадницима свих конфесија

Link to comment
Подели на овим сајтовима

...

 

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...