Jump to content

Патријарх Иринеј освештао храм у Мрчевцима

Оцени ову тему


Препоручена порука

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј и Његово Преосвештенство Епископ бањалучки г. Јефрем освештали су 6. октобра 2018. године новоизграђени храм Светих равноапостолних цара Константина и царице Јелене у селу Мрчевци код Лакташа.

Кумови храма су председник Републике Српске г. Милорад Додик и председник Одбора за изградњу храма г. Драгољуб Давидовић, којима су уручене писане захвалнице. У беседи после освећења храма, патријарх Иринеј је позвао све грађане Републике Српске да живе у слози и љубави. -Ми смо мали народ и да би се одржали морамо бити сложни и јединствени. То нас је одржало у читавој историји и то ће нас одржати сада и у будућности, истакао је патријарх Иринеј.

Он је навео да се Република Српска налази у великом искушењу у борби за опстанак. -Много је оних који не желе да чују за име Републике Српске и за нас Србе, за веру хришћанску и православну, али то је њихов проблем. Наше је да се уздамо у Господа Бога и да га носимо у срцима својим, а све друго што је изнад нас остаје Богу, напоменуо је патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј је поручио српском народу да чува Републику Српску, свој идентитет и српску веру православну.

Владика Јефрем изразио је захвалност Његовој Светости Патријарху г. Иринеју на бесконачној љубави и пажњи коју има према Епархији бањалучкој и српском народу на простору Републике Српске и шире.

-Хвала Вам јер сте нашли времена да и поред силних обавеза посјетите ове просторе, а посебно Републику Српску. То за нас много значи, осјећамо се духовно јачи, способнији, да рјешавамо проблеме и искушења којих има на свим и на нашем простору, истакао је владика Јефрем.

Председник Републике Српске г. Милорад Додик рекао је да је храм Светих равноапостолних Константина и Јелене у Мрчевцима код Лакташа изграђен у част српских жртава из тог села које су убиле усташе у Другом свјетском рату, као и жртава из протеклог рата.

Председник Додик, који је да породицом један од кумова храма, подсетио је да је у налету усташких јединица у Мрчевцима у Другом свјетском рату само у једном дану убијен 141 мештанин тог села, као и да су том приликом убијене и комплетне породице.

-Увијек је постојала жеља нашег народа да изгради храм посвећен тим жртвама, као и жртвама у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, рекао је г. Додик новинарима након свечаног чина освећења храма. Он је истакао да је изградњу светиње, која је прављена са љубављу, помогло више од 2.200 дародаваца различитог обима.

-Након четри године окупили смо се овдје да освештамо новоизграђени храм уз присуство Његове Светости Патријарха српског Иринеја и Владике бањалучког г. Јефрема, рекао је председник Српске и захвалио владики Јефрему који је благословио храм и патријарху Иринеју што су освештали светињу у Мрчевцима.

Освећењу храма присуствовала је и председник Владе Републике Српске гђа Жељка Цвијановић и директор Републичког секретаријата за вере г. Драган Давидовић.

 

Извор: РТРС


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...