Jump to content

Почела летно-тактичка вежба "БАРС 2018"

Оцени ову тему


Препоручена порука

Данас је на аеродрому Батајница почела међународна летно-тактичка вежба „БАРС 2018“ у којој учествују припадници РВ и ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Руске Федерације

Потписивањем техничког споразума на аеродрому Батајница данас је почела међународна летно-тактичка вежба „БАРС 2018“ у којој учествују припадници Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Србије и њихове колеге из Ваздушно-космичких снага Руске Федерације. Споразум су потписали руководилац вежбе бригадни генерал Жељко Билић,  командант 204. ваздухопловне бригаде, и заменик руководиоца вежбе пуковник Константин Суриков.

1.jpg

Циљ вежбе, која ће трајати до 6. октобра, је подизање новоа оперативних способности ваздухопловстава две земље. Летачке активности почињу сутра, а састојаће се из задатака контроле и заштите ваздушног простора и задатака трагања и спасавања. Биће реализоване у ваздушном простору Републике Србије и изводиће их мешовите посаде у ваздухопловима Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Србије.

Ово је четврта вежба ове врсте која се наизменично изводе на територији и у ваздушном простору Републике Србије и Руске Федерације.

logo_3.png

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Међународна летно-тактичка вежба „БАРС 2018”



Четврта међународна летно-тактичка вежба „БАРС 2018“, на којој учествују припадници Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије и њихове колеге из Ваздушно-космичких снага Руске Федерације, одржава се на аеродрому Батајница.

Пре почетка дела данашњих летачких активности на аеродрому Батајница, руководилац вежбе командант 204. ваздухопловне бригаде бригадни генерал Жељко Билић истакао је да је реч о вежби која традиционално носи пун назив “Братство авијатичара Русије и Србије”.

prva_unutrasnja.jpg

- Вежба је добила на значају, што из године у годину постаје традиција на овим просторима. Ово је, наиме, четврта година за редом да се вежба реализује заједно са Ваздушно-космичким снагама Руске Федерације - нагласио је генерал Билић.

Говорећи о вежби, он је истакао да у вежби учествују ваздухоплови из састава РВиПВО Војске Србије и то МиГ 29, ловачки авион у верзији једноседа и двоседа и хеликоптер Ми 17, најновији хеликоптер у нашем наоружању, и што је значајно за ову вежбу, ангажоване су мешовите посаде. 

- Сложеност задатака на вежби огледа се у томе што су, осим ваздухопловства Руске Федерације и Србије, укључени и припадници Специјалне бригаде Војске Србије. Када се вежба реализује на простору Руске Федерације, тамо су, такође, укључене њихове специјалне снаге - истакао је генерал Билић. 
Руководилац вежбе генерал Билић је, такође, истакао да се вежба изводи у ваздушном простору Републике Србије, на различитим локацијама. 

- Током претходна четири дана трајања вежбе, извршили смо увежбавање трагања и спасавања, вежбе контроле и заштите ваздушног простора, ваздушног транспорта, ваздушног десанта, евакуације повређених и превожење у медицинске установе. Данас је, такође, у ваздушном простору изнад аеродрома Батајница изведена ваздушна борба, прост и сложен пилотаж, а на простору Ченте увежбавана су дејства по земаљским циљевима - објаснио је генерал Билић.

druga_unutrasnja.jpg

Он је, такође, додао да је вежба прилика, због свог мешовитог карактера, за преношење и размену искустава и знања међу посадама двеју земаља. 
Заменик руководиоца вежбе пуковник Константин Суриков, рекао је да је реч о другом извођењу вежбе у Србији, а циљ вежбе, како је додао, није обука, већ припрема за извршење заједничких задатака у мешовитим посадама.

- У овој вежби учествују већ припремљени пилоти, како са српске стране, тако и са руске. Летно-тактичка вежба значи највиши ниво борбене припремљености пилота и увежбавају се најсложенији задаци као што су трагање и спасавање, ваздушни бој и дејства по циљевима на земљи. Циљ је, такође, да увежбамо и споразумевање између посада - нагласио је пуковник Суриков.

Према његовим речима, вежба је до сада протицала успешно, оценивши да су се мешовите посаде добро показале у извршавању задатака.
Након лета који је приказан посетиоцима на данашњој вежби, пилот потпуковник Дејан Беда, помоћник команданта за операције 204. ваздухопловне бригаде, истакао је да је циљ вежбе био увежбавање контроле и заштите ваздушног простора мешовитих посада, чиме се развијала оперативна способност наших снага, као и интероперабилност.  

У данашњем сегменту, како је додао, приказана је, између осталог, и симулација ваздушне борбе напада на појединачни циљ, као и напад на земаљске циљеве на малим висинама.

Потпуковник Олег Киљас, који је био део исте посаде, истакао је да је током лета показана доста добра обука и припрема, а он је био задужен за контролисање извршавања задатака.

Мајор Горан Гајић, пилот хеликоптера, оценио је да су искуства стечена на овој вежби драгоцена и за руске и за пилоте Војске Србије, нарочито јер се, у зависности од земље у којој се вежба изводи, уче процедуре друге стране које се користе у ваздухопловству, а његов колега, потпуковник Алексеј Лепкин да су на вежби стекли пријатеље.  

treca_unutrasnja.jpg

Вежба „БАРС” четврту годину заредом реализује се наизменично у Руској Федерацији и Републици Србији. Овогодишња вежба почела је 1. октобра потписивањем техничког споразума на аеродрому Батајница и трајаће до 6. октобра.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

[VIDEO] Iza scene BARS-a 2018: Simulirana bliska borba u vazduhu MiG-ova 29 sa srpsko-ruskim posadama

 

Četvrtog dana zajedničke rusko-srpske vazduhoplovne vežbe “BARS 2018“ koja je zvanično počela u ponedeljak 1. oktobra potpisivanjem tehničkog sporazuma, juče su na vojnom aerodromu Batajnica delu letačkih aktivnosti prisustvovali i predstavnici medija među kojima je bio i Tango Six. To je bio poslednji dan pratktičnog dela vežbe koji je trajao tri dana a ovogodišnji, četvrti po redu BARS završava se danas.

BATAJA04102018-5589-1600x900.jpg

Praktičnom delu vežbe sa letenjem prethodilo je upoznavanje učesnika sa scenarijom i planom izvođenja vežbe što je urađeno prvog dana kada su izvršene i sve neophodne tehničke i stručne pripreme nakon čega se pristupilo izradi planova letenja i formiranju mešovitih posada.

Pogledajte naš video prilog sa jučerašnjeg, poslednjeg letačkog, dana:

 
Pored vojnih vazduhoplovstava dve države na vežbi su bili angažovani i pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije koje su učestvovale na uvežbavanjima helikopterskih posada. Rukovodilac vežbe bio je komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Željko Bilić a njegov zamenik pukovnik Konstantin Surikov.

BATAJA04102018-4922.jpg
Obraćanje medijima, pukovnik Surikov i brigadni general Bilić / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six
04-10-18-13-32-43-2.jpg
Isti piloti na obe strane kao na prethodnom BARS-u / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Brigadni general Željko Bilić je govoreći o samoj vežbi rekao da su tokom prethodna četiri dana trajanja vežbe, izvršena uvežbavanje traganja i spasavanja, vežbe kontrole i zaštite vazdušnog prostora, vazdušnog transporta, vazdušnog desanta, evakuacije povređenih i prevoženje u medicinske ustanove. Takođe general je dodao da je juče u vazdušnom prostoru iznad aerodroma Batajnica izvedena vazdušna borba, prost i složen pilotaž a na prostoru poligona Čenta uvežbavana su dejstva po zemaljskim ciljevima.

Po njegovim rečima ova vežba je prema preporuci, zadacima i cilju mešovitog karaktera a u njoj su piloti obe strane međusobno prenosili znanje i iskustva. Takođe, kako je general Bilić naveo, nastoji se da se svake godine u vežbu uključuju novi ljudi a da se sami zadaci u njenoj realizaciji usložnjavaju.

Zamenik rukovodioca vežbe pukovnik Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) Rusije Konstantin Surikov rekao je da cilj vežbe nije bila obuka već priprema za izvršenje zajedničkih zadataka po nameni u mešovitim posadama. On je dodao da su leteli već pripremljeni srpski i ruski piloti, da letno-taktička vežba znači najviši nivo borbene pripremljenosti pilota i da se uvežbavaju najsloženiji zadaci kao što su vazdušni boj,  traganje i spasavanje i dejstvo po ciljevima na zemlji.

04-10-18-13-49-31.jpg
„Idemo sa nadvišavanjem, u gornjoj tački malo produžiš…“ / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six
04-10-18-13-49-34-2.jpg
„…i onda pravo dole, oduzmeš gas, malo ispariraš nogom…“ / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Pukovnik Surikov naglasio je da je organizacija bila takva da su na njoj učestvovali isti piloti koji su bili u Rusiji prošle godine. On je dodao i da je cilj vežbe bio i uvežbavanje sporazumevanja između posada i ocenio da je vežba do sada proticala uspešno a da su se mešovite posade dobro pokazale u izvršavanju zadataka.

Prisutnima se nakon izvršenog leta obratio i pomoćnik komandanta za operacije 204. vazduhoplovne brigade, pilot potpukovnik Dejan Bedakoji je istakao da je cilj vežbe bio uvežbavanje mešovitih posada za zadatke kontrole i zaštite vazdušnog prostora čime se razvijala operativna sposobnost naših snaga kao i interoperabilnost.

Potpukovnik Beda rekao je da je u juče prilikom letačkim aktivnosti kolegom izvršen zadatak presretanja cilja koji je ispoljavao neprijateljsku delatnost a napad na njega izvršen je topom. Nakon toga je u zoni pokazana je simulacija vazdušne borbe i napad na pojedinačni cilj u vazdušnom prostoru. Treći deo jučerašnje vežbe bio je napad na zemaljske ciljeve na malim visinama.

Zajedno sa njim leteo je potpukovnik VKS Rusije Oleg Kiljas koji je rekao da je njegov srpski kolega pokazao dobru obučenost i pripemljenost i da je on samo kontrolisao izvršavanje zadataka. Potpukovnik Beda istakao je da mu je bila čast da leti sa pilotom koji dolazi iz centra za razvijanje borbene primene svih ruskih aviona, pa i aviona MiG-29, i koji je dostigao sve mogućnosti koje ovaj avion može da dosegne. Prilika da se leti sa takvim pilotima i nauči nešto od njih je najveća vrednost ove vežbe a njen najveći značaj je međusobna razmena iskustava, dodao je Beda.

BATAJA04102018-5127.jpg
Pretpoletni pregled / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six
BATAJA04102018-5002.jpg
Prekrsti se i počni / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six
BATAJA04102018-5273.jpg
Osnovna postavka letenja na BARS-u su mešovite posade / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six
BATAJA04102018-5538.jpg
„352“ je u četvrtak imao svoj prvi let posle radova / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six
BATAJA04102018-6210.jpg
Kraj prikaza simulirane bitke u vazduhu i pozdrav za publiku na zemlji / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six
BATAJA04102018-6306-1.jpg
„Grbavi“ / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six
04-10-18-14-01-15.jpg
Više dvoseda, brže preobuke i obuke. Najvrednija verzija doniranih „Rusa“ / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six
BATAJA04102018-6616-1.jpg
Jesenja temperatura, letnja mikro-klima u kokpitu / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six

Pilot helikoptera major Goran Gajić ocenio je da su iskustva stečena na ovoj vežbi dragocena za pilote obe strane, naročito jer se u zavisnosti gde se vežba izvodi, uče procedure druge strane koje se koriste u vazduhoplovstvu. Njegov ruski kolega potpukovnik Aleksej Lepkin rekao je da su na vežbi stekli nove prijatelje.

BATAJA04102018-5407.jpg
890. eskadrila učestvovala je u vežbi sa helikopterima Mi-17 i Gazela / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six
BATAJA04102018-6073.jpg
Vođe parova srpski piloti, Rusi lete pozadi / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six

Na vežbi su korišćeni vazduhoplovi Vojske Srbije i to lovci MiG-29 i helikopteri Mi-17. Prilikom jučerašnje posete Batajnici videli smo da su toga dana u letačkim aktivnostima učestvovale četiri 29-ke, i to sve avioni koje je Rusija donirala Srbiji. Reč je o oba dvoseda 9.51 i dvajednoseda, po jedan 9.12A i 9.13. Jedan dvosed MiG-29UB (ev. broj 18352) juče je imao prvi let nakon višemesečnih dorada. Iz 890. mešovite helikopterske eskadrile leteli su Mi-17V-5 koji predstavljaju najnovije helikoptere u inventaru RV i PVO.

BATAJA04102018-4766-1.jpg
U velikom hangaru radovi u punom zamahu / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six

 

04-10-18-13-45-10.jpg

Dosta je za danas… / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

tango-six.png

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...