Jump to content

Припадници Војске Србије на SAR вежби SAREX39-18

Оцени ову тему


Препоручена порука

Припадници 98. ваздухопловне бригаде и 63. падобранског батаљона учествовали су на вежби трагања и спасавања SAREX 39-18, која је у организацији Директората за цивилно ваздухопловство одржана јуче у рејону општине Кучево у Браничевском округу.

BAN_3764.JPG

На овој вежби стално задејствованих снага за трагање и спасавње учешће су узели и  Министарство унутрашњих послова, Горска служба спасавања, спасилачко-ватрогасна једница, Црвени крст, Клинички центар Србије, Клинички центар Ниш, ВМА и органи локалне самоуправе
BAN_3692.JPG
 
Према сценарију вежбе, дошло је до удеса два ваздухоплова у коме је више лица повређено. Након дојаве Спасилачко-координационог центра за трагање и спасавање покрећу се прописане процедуре и обавештавају сви учесници вежбе.
BAN_3541.JPG
 
Хелихоптери МУП-а и Војске Србије претражују терен из ваздуха у потрази за местом несреће, лоцирају олупину, а затим ватрогасци гасе пожар настао падом летелице. За то време припадници Црвеног крста и Горске службе спасавања збрињавају повређене и оне чији су животи угрожени транспортују до медицинских установа хелихоптером Ми-8 из састава 98. ваздухоповне бригаде.
BAN_3420.JPG
BAN_3618.JPG
BAN_3732.JPG
 
– Директорат цивилилног ваздухопловства као национално и регулаторно тело за цивилни ваздушни саобраћај у Републици Србији надлежан је за организовање и управљање системом трагања за ваздухопловима и спасавања лица. Вежба SAREX 39-18 одржана је по међународним стандардима, па смо показали како ангажоване јединице реагују у врло реалистичном сценарију, рекао је координатор вежбе Никола Шаранчић, шеф Спасилачко-координационог центра Диретората за цивилно ваздухопловство.
BAN_3522.JPG
 
Он је додао да је вежба имала сегменте трагања, евакуације уз помоћ вертикалних метода хелихоптером, лоцирање срушеног ваздухоплова, трагање, формирање пољске болнице и збрињавање повређених.
BAN_3705.JPG
BAN_3562.JPG
 
Циљ вежбе SAREX 39-18 је да се увежбају стално задејствоване снаге за трагање и спасавање за правилну и брзу процену ситације, координацију с другим ангажованим учесницима и проналажење места удеса ваздухоплова, те спасавање и транспорт повређених до најближе медицинске установе.
 
Мирјана Крстовић, МЦ Одбрана
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...