Jump to content

Слава Богородичиног храма у Бечу

Оцени ову тему


Препоручена порука

На празник Рођења Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј началствовао је евхаристијским сабрањем у Богородичином храму у Бечу.

Повезана вест:

Саслуживали су архијерејски намесници за Источну и Средњу Аустрију протојереј Драган Бирташевић и јереј Славиша Божић, протојереји-ставрофори Ненад Михајловић, Драго Вујић и Јова Лазаревић из Коцељеве, протојереј Гајо Гајић, јереј Миљан Антић, јеромонах Петар и јерођакон Павле из манастира Тумана.

У својој беседи, владика Андреј поучио је вернике, који су се у великом броју сабрали у храму о значају и улози Пресвете Богородице у домостроју људског спасења. На крају службе, Владика је захвалио свештенству храма за труд који улажу у мисију Цркве и свима који су дали свој допринос свечаној прослави празника.

Настојатељ протојереј-ставрофор Петар Пантић захвалио је епископу Андреју на непрестаној бризи око унапређења црквеног живота у парохији, а затим и свима који су својим доласком показали велику љубав према Богородичином храму и празнику. Особито је захвалио монасима из манастира Тумане који су Богородичином храму донели мошти светитеља на поклон.

После Литургије приређен је ручак за Епископа, свештенство, верни народ, госте који су допутовали из Коцељеве и Крупња, као и за академског сликара Сретеновића, који је Епископу подарио свој уметнички рад у пастелу Манастир Ковиљ. Чланице Кола српских сестара при храму поклониле су епископу Андреју велики убрус у везу који су ручно израдиле.

Слава храма Пресвете Богородице у Бечу свечано је прослављена у недељу 23. септембра 2018. године. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја, у раним јутарњим часовима верни народ из Беча, али и из других делова Аустрије и отаџбине, сабрао се испред Саборног храма Светог Саве у 3. округу, одакле су предвођени свештеницима кренули у литију кроз град, певајући тропаре, духовне песме посвећене Богородици и молитве. Бројни пролазници благонаклоно су и са великим поштовањем поздравили учеснике литије који су носили крст, иконе и по једну икону Свецарице у чију се част поворка и упутила према храму Рођења Пресвете Богородице у 16. округу, где су их дочекали свештеници са народом.

Свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Јово Лазаревић, парох у Коцељеви, уз саслуживање архијерејског намесника за Источну Аустрију протојереја  Драгана Бирташевића, протојереја-ставрофора Драга Вујића, протојереја Александра Лапина и Гаја Гајића, протонамесника Александра Станковића, јереја Филипа Милуновића, Драгана Будака и Миљана Антића, јеромонаха Петра Богдановића и јерођакона Павла из манастира Тумане.

Отац Јово је одржао беседу, у којој је указао на потребу духовне обнове која започиње у храму, али и потребу свенародне обнове и рађања потомства, које треба да се научи да сачува веру и све трајне вредности, које су им оставили преци. На крају Литургије и опхода око храма, као центра свенародног живота, освећен је и преломљен славски колач.

Протојереј-ставрофор Петар Пантић, старешина храма, захвалио је овогодишњим колачарима, породицама Пере Гавриловића, Новице Мићановића, Јелене Антић и Мануела Ненадића, за велики труд око припремања црквене славе, као и за везену плаштаницу коју су поклонили храму. Потом је представио нове колачаре за 2019. годину и захвалио г. Драгану Гркињићу који је храму поклонио велику икону Пресвете Богородице на платну, која ће убудуће красити олтар. Приређен је славски ручак, током кога су гости уживали у програму етно-групе „Бамби“.

 

Извор: Српска Православна Црква


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...