Jump to content

[VIDEO] Knjiga „Zaboravljeni album“: Kako je Jugoslovenska UDBA švercovala Spitfajere za Izraelce

Оцени ову тему


Препоручена порука

„Kad je Izrael proglasio nezavisnost 14. maja 1948, ujedinjene članice Arapske lige pošle su u rat protiv jevrejske države. Izolovani, brojčano daleko slabiji i bez adekvatnog oružja, Izraelci su otpočeli grozničavu potragu za oružjem širom sveta. Među nekoliko zemalja spremnih da ih podrže uprkos embargu UN bile su dve socijalističke države, Jugoslavija i Čehoslovačka, koje su pozitivno odgovorile na zahtev da prodaju svoje vojne viškove…“ počinje priča naslovljena „Velveta“.

Boris Ciglić, istraživač domaće vazduhoplovne istorije i autor nove knjige u izdanju Tango Six Publishinga „Zaboravljeni album“, priča nam jednu od interesantnijih hladnoratovskih igara sa vazduhoplovnim zapletom.

Mlada država Izrael u žurbi je da nabavi lovce, prijateljske zemlje imaju volju koju dobro naplaćuju ali je logistika izazov budući da sve mora biti obavljeno u potpunoj tajnosti. Jugoslovenska Uprava državne bezbednosti (UDBA) pomaže, odabrano je tada napušteno letilište Kapino polje pokraj Nikšića:

„Svi nepotrebni delovi opreme, poput topova, oklopa, boca sa kiseonikom i radio-stanica su demontirani, a u trupove su ugrađeni dopunski rezervoari od 79 galona, klizni britanski rezervoari od 90 galona okačeni su pod trupove, a po dva rezervoara iz nemačkih zaliha od po 300 litara ispod krila aviona. Sa svim na mestu, operacija „Velveta“ mogla je da počne.“

Knjigu „Zaboravljeni album“ možete naručiti po promotivnoj ceni putem ovog linka. Za sve narudžbine iz Srbije Tango Six Publishing snosi troškove poštarine.

tango-six.png

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...