Jump to content

Kao da smo u logoru, a ne u porodilištu

Оцени ову тему


Снежана

Препоручена порука

BEOGRAD

Potresno pismo mame iz Narodnog fronta: Kao da smo u logoru, a ne u porodilištu

Piše: Buka / Objavljeno: 24.09.2018. u 12:22h
Potresno pismo mame iz Narodnog fronta: Kao da smo u logoru, a ne u porodilištu

Jedna mama koja se nedavno porodila u GAK "Narodni front" odlučila je da pošalje pismo javnosti u kom je objasnila kroz kakav pakao trenutno prolaze mame i bebe nakon promena koje su stupile na snagu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Pismo je objavio portal "Roditelji Srbija", a tema je odluka GAK-a da ukine dohranu i time mnoge porodilje dovede u mučnu situaciju ukoliko nisu u stanju ili pak ne žele da doje svoju decu. Njene reči prenosimo u celosti.

“Nalazim se u porodilištu GAK Narodni Front od ponedeljka kad sam rodila svoju bebu. Treće dete po redu. Čekam otpust. Bebu dojim od nultog dana i to veoma uspešno. Podržavam svaku majku, ženu koja se porodila, u svom izboru ili mogućnosti… da li će da doji ili ne, da li želi ili jednostavno ne želi, a možda i ne može, ne potekne svima odmah mleko.

Od srede popodne u ovom porodilištu je ukinuta dohrana, ne znam iz kog razloga ali pedijatrijske sestre tvrde da su to neki novi standardi koji moraju da se prate i da oni podržavaju najbolju ishranu za bebe, a to je majčino mleko. Taj stav nije daleko od istine, ali prvog drugog dana po porođaju jednostavno nemaju svi mogućnost da doje iako imaju želju.

Ovde je trenutno takva situacija da majke nemaju izbora, i isključivo MORAJU da doje svoje bebe. Dohrane NEMA. Dohranu mogu da dobiju samo bebe po nalogu pedijatra i to kad se utvrdi (ne znam koliko sati ili dana nakon porođaja) da majka zaista nema ni kap mleka. Tada pedijatar potpiše i pečatira izveštaj o dohrani.

Noć je bila jako teška i tužna. Bebe neiscrpno plaču, ja bih rekla ridaju, po pola sata, nekad i više bez prestanka. Majke pogrbljene nad svojim tek rođenim bebama pokušavaju da nahrane svoje bebe, dojkama u kojima u 70 posto slučajeva nema mleka ili ima tek pomalo da nakapaju bebama u usta. Nedovoljno. Plač je nesnosan, pretužan, užasno ga je slušati… A majke, premorene, blede, neispavane sede ili šetaju kao neki zombiji u bezizlaznoj situaciji. Ja ne znam ni kako u takvom stanju majkama može da krene mleko. Izbora nemaju, jednostavno moraju da doje, jer non stop im ponavljaju „Dohrane nema, vaše mleko je najbolje za vaše bebe!“. Neke majke ćute i mire se sa sudbinom, jedva čekaju da krenu svojim kućama, neke daju svojim bebama vodu kako bi ih umirile, neke urlaju i deru se, neke plaču zajedno sa svojim bebicama… ko kako podnese.

Pedijatrijske sestre obilaze sobe, proveravaju da li doje, stiskaju svima bolne bradavice, ubeđuju da je to dovoljno i tako to teče od srede popodne. Ponašaju se kao neki generali, a ne medicinski radnici koji su dužni da brinu i vode računa o porodiljama i tek rođenim bebama.

Celokupna situacija je jako potresna, bez preterivanja, mučenje za majke, mučenje za tek rođene bebe. Pregladne su. Ja sam plakala… ne mogu da verujem svojim očima i ušima… kao da smo u nekom logoru, a ne u porodilištu gde smo na svet doneli najveću ljubav i sreću.

Imam nenormalnu potrebu da vam se obratim i obavestim o situaciji kojoj sam svedok, jer mora da postoje odgovori. Mora da postoji način da se tome stane na put. Nehumano je mnogo toga na ovom svetu, ali držati pregladne bebe i preiscrpljene majke prelazi granice i nehumanosti. Horor film… LOGOR!

Iako nisam osetila na svojoj koži, osetila sam ogromnu bol koja će zaista teško proći a zaboraviti znam da neće.

Veliki pozdrav Ena.”

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Jadne te majke, kroz sta sve prolaze.

Kazu da doktori nece da porode zenu koja im nije pacient ili koja nije platila da se porodi. Zalosne su price tih majki, a nemaju kome da se obrate. Institucije cute.

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.
 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

2007. je za dohranu bilo pravilo Ko traži ne da joj se, ko ne traži, natura se.

Gladne bebe plaču, a site podojene bebe insistiraju da bude iz najslađeg sna da im na silu guraju dohranu jer je pravilo jedna (i samo jedna!) kašika dohrane za bebe koje su 'sumnjive'.

I to je ponajmanje konclogorski detalj, čega sve tu nije bilo...

 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Branka62 рече

To je i do nas stiglo ludilo sa zapada ( Breast is Best ):0426_feel:

Ili štednja/lenjost uvijena u formu brige za bebe? Kao kad su uveli obavezni baby friendly, a to se ispostavilo u praksi kao sveže porođene iscrpljene žene sa ranama od kojih ne mogu da ustaju i hodaju moraju od početka 24/7 da se same brinu o bebama, nosaju ih, presvlače deset puta dnevno na stolu koji je deset metara dalje, nemajući kome da ih ostave na staranje ni dok odu do wc-a (čučavca koji je 30 metara dalje niz hodnik), pa je tu solidarnost među logorašicama uskakala gde ni pod razno nisu uskakale medicinske sestre. Posete zabranjene, krišom smo se viđale sa muževima dole na ulaznim vratima. Hranu je zabranjeno bilo držati, a dobijale po parče hleba za doručak, klot supicu za ručak, projicu za večeru. Stalno izdiranje, vređanje, buđenje, šikaniranje, sve pod plaštom "mi brinemo za vaše bebe više nego vi". Mislim da tu ideologija ne igra ključnu ulogu, bilo kakva se slično sprovodi u našim institucijama.

 

 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Link to comment
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Natasa. рече

Meni bilo super u porodilištu ne_shvata.

Мени није било баш сјајно, али ни близу овакве катастрофе каква се представља у писму.

Многе свеже поређење жене су (природно) осетљиве и подложне масовној хистерији која лако завлада на таквим одељењима. Поготово ако се иначе тешком стању дода плач бебица, стварно није лако...

Само нешто ми никако не улази у главу нити могу да поверујем да, ако се јасно и гласно изјасниш да не желиш да дојиш, неко може да те натера или ћеш бити кажњена...мислим стварно.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Natasa. рече

Meni bilo super u porodilištu ne_shvata.

I meni posle carskog reza, čini se da su na tom odeljenju bar u Frontu normalniji. I u Zvezdari mi bilo skroz Ok sve, od dolaska do izlaska.

 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Branka62 рече

To je i do nas stiglo ludilo sa zapada ( Breast is Best ):0426_feel:

то је опште позната ,,стара`` ствар да је мајчино млеко најбоља храна за бебе.није то са запада.и ако узмемо Бога као творца свих створења и мајчино млеко дато као храну за новорођене,зашто би сумњали у ту констатцију.

то није оно сулудо бебама не треба давати воду од пре 15-20 година што јесте дошло са запада.док је пре 30 и више била сасвим супротна прича

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Sećam se,moj prvi porođaj,ja sva srećna zbog baby-friendly programa, moja beba stalno sa mnom, cimerke iz sobe divne,pomažemo jedne drugima,samo je problem bio dojenje. Ne znam ja,ne zna beba, ja potražim pomoć medicinske sestre sa odeljenja oko nameštanja bebe na dojku. Ona dođe,sva nadrndana, namesti mi bebu,dojku, uz opasku :" Evo,ovako,nije to nikakva mudrost". Uložim silan trud,dobijem ragade,a dete gladno. Počnem da molim da ga dohrane,neće. Tek na moje obraćanje povišenim tonom i traženje načelnika,smiluju se da mi donesu dohranu. Drugi dan isto. Treći dan se rastrojim od frustracije što je dete gladno,što ne mogu da ga lepo namestim,što mi bradavice krvare, i izađem onako razjarena na hodnik (a bilo zabranjeno da porodilje izlaze iz soba osim za vreme obroka i kad idu u wc),sa sve bebom u rukama, i počnem da se derem da odzvanja ceo hodnik : " Hoće li se neka sestra smilovati da dođe da mi pomogne da podojim dete !" Sjurile se dve odmah,izgrdile me što sam sa bebom izašla u hodnik, kandžama mi jedna ščepala dojku i kao retardu krenula da drobi. Bar da je drobila konstruktivno,nego sve u stilu kakva sam ja to majka kad ne umem da namestim bebu za podoj,a već mi je jednom pokazala kako se to radi. 

Kasnije,kad smo već bii kući,bila sam član jednog roditeljskog foruma gde je bila propaganda extremnog dojenja. Koliko sam suza otplakala zbog komentara da nemam  dovoljno mleka jer se ne trudim dovoljno i da sam nemajka što dodajem bebi dohranu. 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Cisto da znate, ovo nije kapric nacelnika Fronta nego je Vlada donela fricking Uredbu o dojenju... confused1

http://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/reg/viewAct/8910a272-8578-4e5d-b919-8b67317b14ca

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bokisha рече

мајчино млеко дато као храну за новорођене

A šta ako nije dato? Da li znaš koje sve posledice beba može imati?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...