Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему


Препоручена порука

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 23 часа, kopitar рече

Ja nemam problema sa jedinstvom Crkve i za mene je jedna Crkva ma kako je ljudi zvali.

Da, ali nemoj da ovo podrazumjeva rasprostiranje vlasti nad nama.

Sta ti licno mislis o najnovijem prelasku pravoslavnih na katolicanstvo u RH, cemu onda to kada je jedna Crkva?

Da su razlozi njihovog prelaska naitije Duha Svetoga, prosvetljenje, zakljuci ili su sasvim druge prirode, npr. pritisak okoline. Da li je tebe licno sramota zbog toga, da li ikad istupio protiv toga, ili se barem upustio u istrazivanje da li se radi o nasilnom pokrstavanju?

Ja sam iz Sarajeva zivio sam u Emila Zole, dva exdruga sa kojima sam odrastao su se pokatolicila u ratu od 92, Arezina Sasa iz mjesovitoga braka i zlocinac Bogdanovic Ljubisa koji se kasnije i poturcio.

Ta dva slucaja se donekle razlikuju ali su inicirani pod pritiskom i u jednom sigurno uz prinosenje visestruke krvne zrtve, za drugi nije razjasnjeno, али се мање више зна како се утвђивала вјерност.

Ok, mislio sam, proћe to, rat je, ne proћe njihova nova konfesija, nego proћe njihovo propodanje bice ono sto su bili, ne mislim Srbi, nismo mi ni vaspitavanji u tom duhu, nego bice te licnosti sta su bili. Mada ne, jedan je tako i skapo, drugom ce se taj akt prenjeti na generacije. 

Jedno jutro u Trebinju sa distance od 25 godina razmisljam o tome i userem se od straha jer pomislim uvjek je tako, ja znam ova dva slucaja, druge ne znam jer su dallje od mene u prostoru i vremenu!

Tako bih volio da upoznam или да овде приведете nekog ko se pokatolicio iz poboznosti, a ne iz korupcje.

Daj mi jednog od tih 30000 hiljada Srba koji je prisao u KC zbog duhovnog iskustva?

Ja sam iako krsten kao mali vaspitan pogresno i u Crkvu sam priveden na osnovu svoga duhovnog iskustva kroz stradanje, nisam znao nikog ko ide u Crkvu. 

Mogu li ja biti isto sa ludima sa kojim sam romanticno rastao u Sarajevu 80desetih? Ti mi reci koji je put za moje jedinstvo sa njima, tu gdje se sve zna i gdje se sve savrseno transparentno, gdje se zna kome su cisti srce, muda i ruke i ko je ostao isti onaj djecak, a ko se izgubio.

пре 21 часа, Inženjer Djatlov рече

@Hadzi Vladimir Petrovic Ja bih voleo da je to tako, ali evo primera Tolstoja, ekskomuniciran, je l' mislite da je on lišen energije? Ili npr. Jung, kod njega sam imao jako pomešan doživljaj, kao da je istovremeno i pun ljubavi i nekih energija koje me baš uznemiruju. Ili od svetitelja primer, probao sam Lestvicu da čitam i vrlo brzo sam odustao jer nisam osećao vezu s tim. Mi sad možemo sve da ispodešavamo da se uklapa po svaku cenu, pa eto kod Junga nema energije, a kod Jovana Lestvičnika mora da ima jer je svetac, ali to je tvrda hrana i nisi dorastao tome, i onda džabe sva priča. 

Po plodovima poznajte ih, dakle jasno je gdje ima soka, a gdje nema. Tamo gdje ima tamo vjerujem da je Crkva, tamo gdje nema je osuda Crkve, to se sjece i uganj baca. Ja sam Hajdegera sreo u Crkvi, u stvari sada vec samo kroz Crkvu i zelim da srecem ljude, ne sa strane, da ostavim Hrista po strani u nekoj komunikaciji. Sto ne znaci da ne gradim odnose sa mudzosima i volim ih, simpaticni su mi.

пре 17 часа, Ćiriličar рече

*Христос сигурно није ни желео нити је основао Цркву која ће спаљивати жене, водити крсташке ратове, на силу и под притиском унијатити браћу и сл. Такође, када су се апостоли састали на Сабор око 50те године после Христа, да реше питање обрезања, записали су да се "изволе Духу Светм и њима", дакле ту и тада је успостављена саборност или ти организација Цркве. Поред тога што епископи одлучују саборно, у Духу, није само сабор контролно тело (да тако кажем) да су његове одлуке у сагласју са Духом Светим, него, истрорија је показала, ако сабор омане, онда народ не прихвати одлуке сабора. КЦ нема такве контролне механизме, јер је папа "негпогрешив". И што каже @Hadzi Vladimir Petrovic  кад папа потпадне под демонију у својој гордости надрља паства (али не само папина паства јер најчешће су православни плаћали дебеле цехове папиног првенствовања).

 

**Еклисиолошка питања нису лака, и нема дфиниције Цркве, ако је има наведи ми је, ко јој је аутор/извор и ко се држи такве дефиниције? Јер да има раскола не би било. А раскола колико 'оћеш. У православљу многи отпадају, ви сте отишли од нас, онда је од вас отишао Лутер, па се они протестанти изделили на 200тињак "цркава"...највећа одговорност ту лежи на Ватикану за протестантизам, јер је отпочео деобе каве апостоли нису успоставили. Замисли Петра да каже 11орици и Павлу: ко вас шиша, ја сам непогрешив?

Што се тиче како ја гледам на КЦ: молио сам се у вашим храмовима, метанисао пред воштаним киповима, али не пред кипом него пред Оном (Мајком Божијом) Коју је кип изображавоа, сходну учењу православном; примао сам помоћ од католичких попова; јео сам у Каритасу и у католичким самостанима.

I ja sam plakao kada sam vidio Spance kako se mole Bogorodici u Efesu, pustim radio Medjugorje i molim se sa njima dok vozim, i bude mi radost. Svako ko voli ili trazi Hrista, kako moze da mi bude stranac.

P.S. Znam da mnogi zbirovskog mozga citaju ovo da me smjeste u neku ladicu, pa im je onda glupavom mozgu lako da dalje baguje, ali ovo je sve zivot i u ovo ipak nisu kontradiktornosti nego iskustva.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ima svakakvih slučajeva prelaska, episkop Ćulibrk je prije nekoliko dana na HRT emisiji za vjernike nešto rekao o tome u smislu ne prelaze oni koji imaju svoj identitet već oni koji su ga izgubili i takvi pređu bilo kamo gdje se zateknu pa postanu ili katolici, protestanti budisti i sl.

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

 

 Da se vratimo na temu, o cemu se zapravo radi, jereju Djurovicu i nekolicini nas su se ocigledno prividjale neke stvari, ko su protagonisti zapravo itd...

 

 

 

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Hadzi Vladimir Petrovic U redu, ali kako da razlikujem nečiju pojavanost od ličnosti? Mene već dugo kopka pitanje kako to npr. Robert de Niro može da izazove u ljudima hiljadu nekih utisaka, stvori hiljadu iluzija drugih ljudi, vremena, u svojim ulogama, a on je jedan čovek? 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Inženjer Djatlov рече

Mene već dugo kopka pitanje kako to npr. Robert de Niro može da izazove u ljudima hiljadu nekih utisaka, stvori hiljadu iluzija drugih ljudi, vremena, u svojim ulogama, a on je jedan čovek? 

Robert de Niro-as Satan-same movie by YOKOKY on DeviantArt

cool.lie.talker

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Onufrije рече

Каже се у тексту:

The bishopess of one of the non-Orthodox churches also took part in the worship, who was the only one among those present to wear an element of liturgical vestment resembling an epitrachelion.

Наравно, то је стара "игра жмурке" свих екумениста, нарочито православних. Није стављен епитрахиљ, што би требало да значи није заједничка молитва у смислу свештенослужења.  Међутим, канони говоре о забрани  било које заједничке молитве православних са јеретицима и расколницима. Не подразумева се да је то молитва у оквиру богослужења. Свака заједничка молитва је забрањена. (Ово са  нестављањем епитрахиља је чисто фарисејска цака, држање форме као суштинске ствари, у намери да се "превари Бог". Али и лаицима забрањена заједничка молитва са јеретицима и расколницима. Ако се свештенику "не рачуна" да се молио са инославнима кад нема епитрахиљ, на коју фору јадни лаик да превари Бога? Шта да уради - да се окрене леђима од инославног и да тако покаже да се не моли заједно са њоим, иако се у ствари моли?)

При чему, ово конкретно је скуп назван "Day of Prayer for the Unity of the Churches", а и Вартоломеј каже овом приликом: "when we pray here today for the unity of Christianity, let us hopefully move forward along the path towards this common cause, to which we deeply aspire."

Али он је толико далеко отишао да су овакви молитвени скупови "мачји кашаљ" у односу на све остало што ради

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, kopitar рече

Ima svakakvih slučajeva prelaska, episkop Ćulibrk je prije nekoliko dana na HRT emisiji za vjernike nešto rekao o tome u smislu ne prelaze oni koji imaju svoj identitet već oni koji su ga izgubili i takvi pređu bilo kamo gdje se zateknu pa postanu ili katolici, protestanti budisti i sl

Nepravilna inicijacija pravi probleme Crkvi, nije potrebna, onaj ko je na silu pokrsten po inerciji će smatrti da je to ok za druge...

Ima svakakvih načina diljem KC ali za Hrvatsku je statistika poražavajuća, od 30000 hiljada nema ni jedan regularan slučaj? nego bi ih sve trebala ispitati zajednička komisija.

пре 2 часа, Inženjer Djatlov рече

@Hadzi Vladimir Petrovic U redu, ali kako da razlikujem nečiju pojavanost od ličnosti? Mene već dugo kopka pitanje kako to npr. Robert de Niro može da izazove u ljudima hiljadu nekih utisaka, stvori hiljadu iluzija drugih ljudi, vremena, u svojim ulogama, a on je jedan čovek? 

Gluma je  vankonfesionalna misterija, on se poistovjećuje sa raznim ulogama-likovima i omogućuje nama da se lako poistovjetimo sa njim, posto je film protestanski medij sve to je u prvom planu u službi teksta, Crkva je pozoriste drugoga roda u kojem se javlja Hristos, kao vrhunac poistovjećenja i onaj u kome je poistovjećenje sa božanskim jedino moguće.

Mnogma su ti fimovi postali "jevanjelja". Moš, mislit kako mafioze gldaju "Kuma". Monogi je "Rambo" pogino u Bosni itd. 

Пре сат времена, Родољуб Лазић рече

Каже се у тексту:

The bishopess of one of the non-Orthodox churches also took part in the worship, who was the only one among those present to wear an element of liturgical vestment resembling an epitrachelion.

Наравно, то је стара "игра жмурке" свих екумениста, нарочито православних. Није стављен епитрахиљ, што би требало да значи није заједничка молитва у смислу свештенослужења.  Међутим, канони говоре о забрани  било које заједничке молитве православних са јеретицима и расколницима. Не подразумева се да је то молитва у оквиру богослужења. Свака заједничка молитва је забрањена. (Ово са  нестављањем епитрахиља је чисто фарисејска цака, држање форме као суштинске ствари, у намери да се "превари Бог". Али и лаицима забрањена заједничка молитва са јеретицима и расколницима. Ако се свештенику "не рачуна" да се молио са инославнима кад нема епитрахиљ, на коју фору јадни лаик да превари Бога? Шта да уради - да се окрене леђима од инославног и да тако покаже да се не моли заједно са њоим, иако се у ствари моли?)

При чему, ово конкретно је скуп назван "Day of Prayer for the Unity of the Churches", а и Вартоломеј каже овом приликом: "when we pray here today for the unity of Christianity, let us hopefully move forward along the path towards this common cause, to which we deeply aspire."

Али он је толико далеко отишао да су овакви молитвени скупови "мачји кашаљ" у односу на све остало што ради

12:smeha:Roćko dakle podpada li pod kanone i molitveno slušanje radio Medjugorja?

Kad se moliš sa za nijh u okviru liturgije oglašenih, da li je to molitva sa njima ili bez njih?

@The Godfather  

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Roćko dakle podpada li pod kanone i molitveno slušanje radio Medjugorja?

Kad se moliš sa za nijh u okviru liturgije oglašenih, da li je to molitva sa njima ili bez njih?

Није било струје у време писања канона😁

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Родољуб Лазић рече

Преводе они нас.

Не може епитрахиљ али жена може:))

Ђуровићева екипа:)

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, Onufrije рече

Preterase ga znaci nije problem vise ni zensko svestenstvo i to neka biskupica, verovatno uskoro nece biti problem ni biskupi homo, inace nece mi nikada biti jasno recimo protestanti ne priznaju ikonopostovanje cak je to za njih i neka vrsta idolopoklonstva i ovi nasi se mole sa njima, pa to je stvarno analogno sa time da primas i coveka u kucu koji ti prica nesto lose protiv tvoje sopstvene zene i ti ga ugostis , kakvi sve nonsensi se prave u tom ekumenizmi to je van svake pameti.:unbelieveble:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Један од разлога за раскол је  апартхејд са Фанара по којима су Грци Богом дана православна раса, а сви остали има да им се диве . Сами Грци пишу како афрички попови који су недавно прешли у РПЦ имају разлога да се буне јер су третирани као нижа бића.

 

Ево целог интервјуа како то преноси "Ορθόδοξος Τύπος" заједно са његовим уводом: 

  "Прилажемо доњи интервју Афричког клирика не да би смо оправдали оно што он изјављује, али да би смо схватили да је неопходно и хитно Свеправославно решење о Украјинском питању и његовим последицама, пре него што самовоље Фанара и Москве  разбију Цркву!... "Хризма Центар" је направио интервју са оцем Лоренсом Саквом, свештеником који служи у Танзанији.

- Оче Лоренс, били сте један од свештеника који су у децембру 2019. године потписали молбу за присаједињење Руској Православној Цркви. Да ли је то био ваш слободни избор или вас је неко нагнао да то урадите? Како су прошле две године ишчекивања? Да ли су Грчки епископи вршили неки притисак на вас и остале свештенике? 

- Да , био сам један од свештеника који су потписали молбу. То је била моја слободна одлука, био сам свестан својих поступака. Био сам први свештеник Александријске Патријаршије који се јавно није сложио са одлуком Патријарха Теодора о признавању Украјинских шизматика. Потом су свештеници написали отворену посланицу, у којој су изразили неслагање са Патријархом Теодором. Грчки епископи су почели да врше притисак на свештенике. На пример, припретили су нам, укинули плате. Две године су прошле уз велике тешкоће.

 - Који део танзанијских свештеника је одлучио да се присаједини Руској Цркви? Шта и ко спречава друге свештенике да следе ваш пример? Постоји ли нека могућа несугласица међу свештеницима који су пришли Московској Патријаршији и онима који су одлучили да остану у Александријској Патријаршији? Kοји је аргумент свештеника који су остали у Цркви Александрије ?

 - Многи свештеници из свих епископија су одлучили да се прикључе Руској Православној Цркви ради заштите канонске Православне Цркве и нашег духовног живота. Сада постоји једна конфронтација између нас и оних свештеника који су остали са Грцима, али њих је двоје - троје. Већина јереја нас подржава у томе што желимо да се прикључимо РПЦ. Не желе да буду са шизматицима Александријске Патријаршије .

- Да ли постоји интересовање за црквени живот од стране Танзанијских власти? Како они гледају на појаву заједница РПЦ у земљи? Занимају ли се?

- Државне власти не знају шта раде Грци овде, али генерално разумеју да Грчки епископи овде служе грчким интересима, али не и Православној Цркви. Међутим, танзанијске власти се сада радују доласку РПЦ у нашу земљу и спремне су да понуде подршку.

- Да ли вас је заједница подржала у прикључењу Руској Цркви? Да ли постоје парохијани који желе да и даље припадају Александријској Цркви? Који је општи став православних верника у Танзанији али и другим Афричким земљама наспрам РПЦ?

 - Моји парохијани су подржали у потпуности моју одлуку. Желео бих да нагласим да одлука о прикључењу РПЦ није само моја одлука, већ свих чланова наше заједнице. Опште гледано, став православног народа у Танзанији и другим афричким земљама је нада у напредак духовног живота и у напредак Цркве Африке. Следећи томе, народи Африке се надају да ће од РПЦ примити истинску љубав, истинско учење апостола и светих отаца а ради спасења својих душа. Ништа више од тога.

- Која су ваша очекивања од преласка у Руску Цркву? Које промене очекујете у црквеном животу ?

-  Моја очекивања од преласка у РПЦ везана су само са темама спасења, духовног живота, развоју Цркве Божије, ширење добрих вести Царства Божијег, задобијање истинског, предањско апостолског и отачког учења. Што се тиче промена у црквеном животу, предвиђам квалитетни пастирски развој Цркве, истинску љубав, помоћ народу Божијем који има толике потребе,  јединство цркве, организационе облике живота заједнице, образовне семинаре за верне, породице и омладину . Такође семинаре, недељне школе за веронауку, које ће помоћи људима у развоју духовног живота. Не ради успостављања неког одвојеног слоја у Цркви, већ да би смо сви били заједно  и да не постоји диференцирање у Цркви.

- Шта мислите, које су главне тешкоће у ширењу Православља у Африци и како могу да се превазиђу? Како може православље да привуче Африканце?

- Људи у Танзанији  и у другим афричким земљама су врло осетљиви за Православну веру када дођу у спознање о њеној догми. Главни проблем Православља у Африци су Грци, у начину на који спроводе мисионарско дело. Не уче људе, али дају различите поруке. И то не помаже у јачању Православља и развоју духовног живота. Они су присутни у Африци не ради духовног живота али да би имали своју корист под изговором Цркве. Желе да праве фотографије са сиромашним Африканцима и да те слике касније користе у прикупљану пара. 

Други проблем је дискриминација у Цркви. Грчка Александријска Патријаршија нам не помаже у развоју духовног живота , сматрајући нас људима треће категорије. Постоје још многи проблеми  али не могу све да набројим у овом тренутку.

Да би решили ове проблеме, потребно нам је добро вођење, исправно учење, и лојалност Цркви. Потребно нам је образовање, школе, болнице и много тог другог неопходна за јавни живот. Свештеници треба да се шаљу на семинаре, да се подржавају, и да се елиминише дискриминација. Надамо се да ће Руска Православна Црква , помоћу Божијом, да помогне у решавању свих ових проблема, а такође у развоју Православља у Африци.

 - Реците нам пар речи о вама и вашој парохији.

-  Рођен сам у мешовитом браку. Моја мајка је била католкиња, а отац идолопоклоник. Први пут сам чуо за Православље од православног свештеника оца Петра који је проповедао у кући , а сада је мој комшија. И заиста ме је привукло Православље. Сада служим у двема парохијама и малим заједницама.

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...