Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему


Препоручена порука

ORTHOCHRISTIAN.COM

The rectors of two canonical Ukrainian parishes that were illegally re-registered to the...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Ово су речи познатог грчког старца, великог зналца Светих Канона, бескомпромисног заступника Светог Предања и критичара Екуменизма, Епифанија Теодоропулоса, упућене у отвореном писму патријарху Атинагори:

„Небројено пута је пожељније да се искорени историјски Трон Цариградски и да се пресади на неко пусто острвце на морској пучини, чак и да се потопи у дубинама Босфора, него да се покуша макар и најмање одступање од златне путање Светих Отаца, који једногласно кличу „Нема попуштања у питањима Вере“. Седам свећњака Апокалипсе, ради грехова наших, угасили су се одавно. Седам Цркава апостолских, Цркава које су имале највећу част да приме, особито оне, Писма са Неба кроз богонадахнутог Боговидца са Патмоса, нестале су са лица земље и тамо, где је некада савршавана страшна Жртва и појана Химна Светој Тројици, данас по свој прилици гракћу ноћни гаврани и „плешу демони“. Али ипак, Невеста Господња није умрла. Црква Христова није нестала. Наставља, изранављена и окрвављена као и Устројитељ њен, али вечножив и непобедив, своју путаљу кроз векове, просветљујући, брижно се старајући, оживљавајући, спасавајући. Неће, дакле, умрети она, чак иако се премести или умре Васељенски Трон. Ниједан Православан не жели премештање или смрт Васељенског Трона. Не дај Боже! Али и ниједан неће жрвовати због њега јоту једну или једну црту од Православне Вере. Борите се за њега свом силом. Не само да имате право, него сте дужни да га учвршћујете, по Вашим силама. Жртвујте за њега било што: новац, имања, част, славу, скупоцено благо, Ђаконе, Презвитере, Епископе, чак и самог Патријарха Атинагору! Једно само држите, једно чувајте, једно очувајте нетакнуто, једно само немојте жртввовати: Православну Веру! Васељенски Трон има тначај и корисност само и искључиво када исијава диљем темље сладчајпу и незнану Светлост Православља. Светионици су корисни када и уколико осветљавају морнарима пут, како би избегли хриди. Када се њихова светлост угаси, нису само некорисни, него и штетни, јер се и они претварају у хриди.

Писмо Старца

Епифанија Теодоропулоса

Патријарху Атинагори

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Link to comment
Подели на овим сајтовима

ORTHOCHRISTIAN.COM

The monastic community in Ukraine is determined to maintain unity with its...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ниједан манастир у Украјини није пришао расколницима

10. Фебруар 2020

screenshot_2020-02-10_not_a_single_monas

Монаштво у Украјини одлучно је да одржи јединство са својом Мајком - Руском Православном Прквом, каже мати Серафима (Шевчик), игуманија манастира Арханђела Михаила у Одеси и начелник Синодалног одељења за Цркву и културу Украјинске Цркве.

Мати Серафима је навела да иако је мали број парохија канонске Украјинске Цркве својевољно прешао у расколничку „Православну Цркву у Украјини“, међу монашким обитељима у процвату није било таквог интересовања.

Упитана да ли има проблема, мати Серафима је изјавила: „Ми живимо у миру, благодарећи Господу на његовој великој милости, јер свако од нас, који смо монаси и монахиње Украјинске Православне Цркве, зна савршено добро да је наш темељ непоколебив. Цркву је саздао сам Господ. Он је њена Глава и нико други! Није Цариградски патријарх, као што је рекао један од фанариота.“

Такође се мора напоменути да „ниједан манастир Украјинске Цркве није пришао новој органоизацији - ПЦУ", рекла је игуманија. „А нисмо ни чули да је ико од монаха изразио такву жељу," додала је. „Ако је у парохијама Западне Украјине било случајева да је неки део парохијана изразио такву жељу, у манастирима није постојало ништо слично, укључујући манастире у Западној Украјини.

У Волинији, Ривну и области Лвова, који су вероватно најпроблематичнија подручја, становници једногласно подржавају Његову Светост патријарха Кирила московског и све Русије и моле се за свог предстојатеља,“ истакла је мати Серафима. „То показује да је м онаштво у Украјини одлучно да одржи јединство са својом Мајком, Руском Православном Црквом“, додала је она.

 

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)

http://www.spc.rs/sr/nijedan_manastir_u_ukrajini_nije_prishao_raskolnicima

 

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

ORTHOCHRISTIAN.COM

“As soon as Archimandrite Stephen from Philotheou Monastery noticed the...

 

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...