Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему


Препоручена порука

  • Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 9 минута, Екскалибур1 рече

И није лепо што сте пријавили електродистрибуцији адресу геја уместо вашу, да му секу струју. 

Ту је било мноштво живописних догађаја, а лепо смо се дружили. Мом сину било пало да иде у манекене, а ја га одговарао јер би морао неко да га пробија. Кажем ја матором геју: Сињор Луиђи, мој син би да буде манекен, да уђе код Версаћија где и ти радиш, али он има проблем: стално мења неке ђевојке... - Шта? Па не може он тамо да ради и да га зове ђевока, да га омета на послу... 

Пошто сам "припремио" Луиђија, поведем мог сина код њега да га упути у тајне заната. Каже му он: Ти о ђевојкама можеш да размишљаш после 35-6 година. Ја могу да те упутим на добре људе, да те не искористе, али ми ти делујеш неозбиљно. Шта ти то значи да имаш ђевојку? Ти треба да си на диспозицији, услужан, да прво време радиш за џабе, а онда ће неко да те прогура...

Кад смо се вратили у стан, мој син, да ме не би убио, ударио је песницом и ногом у зид! - Пита га мајка: Шта се десило, Мико? - Овај ненормални тата ме одвео код оног распалог педерчине, коа бих могао да удавим!

Тако сам минирао манекенску и дизајнерску каријеру мом сину у старту! Више никад није поменуо ту жељу...:))

Мени не би веровао...      

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Tema se zatvara po blagoslovu oca Ivana kad se bude vratio biće otvorena, jer su se javili banovani članovi sa duplim nalozima.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Тема је сада отворена. Биће затварана и отварана по мојој процени, јер многи који овде дођу нису зрели да коментаришу без вређања.

Хвала на разумевању свим добронамерним људима са Поука.

Иван

Link to comment
Подели на овим сајтовима

такође у АЛО амбасадорка Велике Британије подржала Мила. Каже закон је екстра:dobro:, само сада да се спроведе

 

WWW.ALO.RS

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp izjavila je danas u razgovoru sa predsednikom Crne Gore Milom Ðukanovićem da je Podgorica apsolutno imala suvereno pravo...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

De bas Alo, ....pa, to ko da je seo uvece licno Vucko i napiso i tekst i naslov i ovi ujutro stampali,...:smeh1: ...a poznato je koliko Vucko voli Amfilohija :drugarstvo: .... i koliko brine za crkvu i veru,...ne moze da spava danima...:D

Link to comment
Подели на овим сајтовима

STANJESTVARI.COM

Одлуку за заступање интереса СПЦ на подручју РХ и потпис Уговора...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Да Бог сачува и саклони:

RTCG.ME

Politički analitičar Zlatko Vujović ocijenio je da bi mitropolit Amfilohije dobio autokefalnost od patrijarha Vartolomeja, ako bi...

 

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Света_Матрона рече

амбасадорка Велике Британије подржала Мила. Каже закон је екстра:dobro:, само сада да се спроведе242217-s216_s960_PHOTO_A_Kemp_b1cc_1000x

Да ли се оглашава неко од агликанских поглавника да заштити наше светиње? Ако не, има ли смисла да их и даље примамо у капелицу Св.Симеона...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, The Godfather рече

Odgledah sa preskocima ovu emisiju iz 2017te i bas me zivo zanima sta neko od skolovanih teologa ( naravno, ukoliko ima vremena i ako nalazi za shodno da nije gubljenje istog ) misli o tadasbjem javnom istupu doticnog gdina.

 

Успео сам себе да натерам да гледам препуцавање уображених ђеетића али се донекле исплатило  и шта имамо од 19:34. Исто оно што је Митрполит јуче причао, али још каже да је била и призната од осталих Црква као независна до 1918 и остаде поп жив!. Једино што не зна да ли је била аутокефална или независна то није разјасни по научним показатељима :navijanje: Кога занима може да провери да не губи време на остали део где се разглаба да ли су Црногрци Срби итсл. И шта можемо да очекујемо када десна рука Митрполита који је цео дан с њим овако прича, да Црногорци и Срби нису једно исто, да је тамо Црква била независна или аутокефална до 1918?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Отац Дарко Ђого: Шта (ни)је Митрополит рекао

јан 21, 2020 у 16:11 | Актуелности, Догађаји

Отац Дарко Ђого: Шта (ни)је Митрополит рекао

Јуче, на Јовањдан, појавила се једна агенцијска вијест коју су, на жалост, у Републици Српској пренијели и битнији медији (РТРС, АТВ), а за коју се касније испоставило да је у питању спин (злонамјерно искривљивање чињеница или ријечи). Касније се испоставило да никакве изјаве за Стандард.ме није било већ да је исјечена и сервирана Митрополитова изјава доступна на Острог.тв. Како су неке нејасноће, можда, ипак остале, а као неко ко се активно бори за јединство и очување наше светосавске Цркве у Црној Гори и свугдје, мислим да би добро било да ипак појаснимо неке детаље који могу бити нејасни.

АУТОНОМИЈА -ШТА ЈЕ ТО?

Јуче су сви пренијели да је Митрополит рекао да је Митрополија већ аутономна, као и било која друга епархија Православне Цркве. Овдје, међутим, може доћи до једне важне забуне.

Наиме, иако наш народ и СПЦ замишља као малу копију Римокатоличке цркве, она то није јер патријарх није папа. Патријарх је, како је то одувијек било међу древним Црквама, „први међу једнакима“ са свим осталим епископима СПЦ. Он предсједава САСабором и САСинодом и осталим тијелима наше српске Патријаршије, али патријарх није „изнад“ било ког тијела и епископа. У том смислу, патријарх, рецимо, не само да не може јер га то не занима, већ није ни овлаштен да поставља и разрјешава свештенике било гдје осим у Београду чији је епископ. Свештенство у Бања Луци брига је Еп. Јефрема, у Сиднеју Еп. Силуана, у Никшићу Еп Јоаникија. У том смислу је свака епархија „самостална“.

Међутим, ријеч „аутономија“ има друго значење. Она представља један облик црквене самоуправе у којој више епархија има међусобно успостављена тијела и неки облик додатне самосталности у односу на заједничке службе. Да употријебим једну политичку фразу: аутономија је више од оне свеопште самосталности епархија, мање од аутокефалије. Такве су Украјинска Православна Црква у оквиру РПЦ МП или Православна Охридска Архиепископија у оквиру СПЦ.

Зато сматрам да је кључ у ономе што је Митрополит на почетку заустио да каже: „Ма каква аутономија!“ Као и да је касније појашњење о томе да су све епархије „аутономне“ помало нес(п)ретно јер народ углавном не разумије о каквој врсти аутономије се ради, а овако се изјава може користити за потребе спиновања. Аутономију нико није тражио, нити би имало смисла да једна од 9 светосавских епархија СПЦ, основаних његовом руком, тражи неку додатну независност од остатка Тијела.

ЗАШТО СУ БЕОГРАД И ЦЕТИЊЕ ИСТО, УЈЕДНО И ЈЕДНО

Вриједна је и добра изјава Митрополита да су Београд и Цетиње исто (а ја бих додао и Једно), у свјетлу непрекидне кампање и инсинуирања да ће се проблем рјешавати некаквим црквеним сепаратизмом. (То је, уосталом, био и смисао питања о „аутономији“ и зато се мора одлучно негирати таква инсинуација, без мистификација).

Као што знамо, САСинод је имао ванредно засједање на које су позвана и Господа епископи чије епархије се налазе у Црној Гори. Знамо да је питање размотрено и да није одлучено да се сазива ванредни САСабор. То је битна информација о томе како је САСинод форматизовао тренутно стање. Ако би неко мене питао (а, наравно, не пита ме), осјећам да би добро било да се сазове САСабор, уметне прозба „за браћу нашу која у Црној Гори бране светиње наше, Господу се помолимо“, уведе параклис Пресветој Богородици у све Цркве. То је оно што и лично можемо. Као што рекох, ја не одлучујем о томе.

Дакле, очигледно је да се ствар тренутно форматизује као ванредна, али локална. Сходно томе, сасвим је нормално да се њоме баве Цетиње, Беране, Требиње итд. Информација која се пласира о неповјерењу између Београда и Цетиња мора се одбацити и одбацивати са обје стране, и из Београда и са Цетиња, Берана итд. Јер они су исто и Једно.

Када, ако Бог да, коначно се цијела наша Црква пробуди онако како се пробудила у Црној Гори, даће Бог да се укључимо сви у правна и остала формулисања.

Битно је да је истакнуто да никаквих преговора не смије бити док се ово Безакоње о ропству Цркве не укине.

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...