Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему


Препоручена порука

пре 7 минута, Bokisd рече

 Naravno da i Episkopski savet  treba da uzme ucesca, kao to autonomno telo SPC u CG.

Не може тај Савет да буде аутономан може само полу-аутономан са полу-синодом и полу-јурисдикцијом полу-архиепископа над полу-егзархијом. Реко ми Барт, он све зна, за цео свет...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 28 минута, Иван Ц. рече

Одлично! Супер ако имаш контакт са њим! Истина је то што је рекао, има језик као наш авва Зоран :) иста је то фела.

А можеш ли сад ово да му кажеш да смо га замолили ми са форума:

1) Да се извини Патријарху и да замоли за опроштај, како то и доликује једном тако великом и значајном нашем теологу, да и нас који у њега верујемо и који га волимо, да нам поврати поверење у теологију? Да не будемо као кад је Карл Барт рекао да неће слушати нечију догматику чију етику не поштује? Ја такву етику коју је пројавио презирем - говорим о конкретним случајевима.

2) Да каже својим духовним чадима, нашим драгим и младим епископима да не свађају цео свет са Патријархом и Синодом. Да их умири, да им каже реч као њихов Отац. Закривише се људи због њихових фејлова. Да и они затраже опроштај од Патријарха.

3) Да пусти политику, толико тога је омашио и да му неко коначно каже да за то ипак није стручан.

 

Овај форум има 25000 људи, око 500,000 људи се на разним пројектима Поука "врти", ево ми ћемо све то пренети овде.

 

Да ти кажем, говорим колико могу и односи су нам затегнути до пуцања, говоре му и на мене колико могу, још откако сам се обрео у Требињу прије 4-5 година, изградио се неки однос, а ово што ти тражиш би било превише, морам и њега да пазим, једном му је од неке моје хвалоспјевне пјесме позлило, па се шалио по болници да сам за све крив.

Ова што си је малоптије баново суфлира му непрестано и још неки контролисано, осим тога има овде тамбураша који прате све написано и извјештавају, а вјероватно је и да он сурфује.

Све ћу урадити - колико ми дозволи, питао би га да се можда и скупе питања, могао би он то... ајд све посебно ми је жао њега и Давида, а има оних око њега који га презиру, дијалог мора да се обнови,  Ава и Максим, Порфирије и Григорије...Душица и Иринеј, нема алтернатве, Владика Игњатије љепо каже за оне који остају незмирени да цјепају биће.

Покушаћу

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, feeble рече
пре 21 минута, Bokisd рече

Da, upravo tako oko pregovora za zakon sa drzavom CG, to moze samo MCP da pregovara u ime SPC i to je Amfilohije i rekao..... "Kada sa nama pregovaraju to je isto kao da pregovaraju sa Beogradskom patrijaršijom, tu nema nikakve razlike", rekao je Mitropolit portalu Standard...(boldovano u tekstu)...jer ne moze Patrijarsija da se mesa u zakone druge drzave koja se odnose na tu drzavu, a ovaj zakon se tice CG i crkve koja je u njoj i to je MCP i ona je jedini moguci sagovornik - naravno kao deo SPC i to je i Amfilohije i rekao da kada pregovaraju sa MCP, nema razlike, to je kao da pregovaraju sa SPC.

A sto bi mitropolija bila predstavnik ostalih eparhija u CG? Po kom clanu, odluci itd?

Mitropolija u smislu svih eparhija kroz Episkopski savet...(vec smo to prosli)

Kada sa nama pregovaraju,....sta je mislio Amfilohije, pa nije mislio samo na sebe, ili na sebe kao predstavnika cele crkve i svih episkopija u Patrijarsiji,....uostalom, ima ovo gde su sve vladike iz CG bile u Patrijarsiji na zajednickoj sednici i dogovoru.

 

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Vladan :::. рече

Не може тај Савет да буде аутономан може само полу-аутономан са полу-синодом и полу-јурисдикцијом полу-архиепископа над полу-егзархијом. Реко ми Барт, он све зна, за цео свет...

 

Pa, vidi, kaze Amfilohije..... " Ona (crkva u CG) nije prihvatala odluku Carigrada kojom je poništena Pećka partijaršija "....tako isto moze i danas opet da ne prizna nista ako VP pokusa nesto u CG mimo MCP i SPC.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Hadzi Vladimir Petrovic Јак је наш владика Таса :)

Преживеће он и то твоје обраћање.

Кад би то урадио, имао би сву подршку васколиког народа. Ово под тачком 2 је најважније. То је сада најбитније за јединство Цркве.

Владика Атанасије је велики човек, зна он да се извини.

И само да знате, ја уређујем сајт моје епархије.

Владика је написао текст који је сачинио буквално са сузама јер воли владику Атанасија и много му је жао што се све ово дешава! На нашем сајту од постанка постоје беседе Владике Атанасија као посебан линк, то свак зна.

Ти суфлери који хушкају Владику Тасу на Владику Давида су они који не желе добро ни њему ни +Давиду. Чак су нахушкали младог владику Димитрија да стане иза оног бесмисленог дописа...

Хајде, све то може да се среди. Један смо народ, једна смо Црква.

Поздрави га и нека подучи своја чада.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ćiriličar рече

То би ми, ајде ви, себе да не рачунам, са Поука требали, кад се већ апелује, и апл-на-апелује, да пишемо Синоду  апел и појединачно актерима, да их умољавамо а и тражимо као паства да се све ствари врате у одаје где им јеместо, а од њих очекујемо да се једни према другима понашају онако како су нас учили да се понашамо према ближњима.

Јер онда пада у воду сва њихова учења и проповеди о љубави, праштању....мени је страшно мислити да два еписопа кипте један на другофа....

Свака ти је златна.

Е само види сад ово: све би се веома, веома брзо решило, а и хоће - знам то, само да поједини соло играчи то укапирају. Сад, као никада, нам је поребна слога и јединство.

Ко се радује овом лудилу? Па само мрзитељи Цркве. Они ће свакакав могући сукоб да искористе да би неку ћар узели за себе.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bokisd рече

Pa, vidi

пре 9 минута, Bokisd рече

Mitropolija u smislu svih eparhija kroz Episkopski savet...

пре 26 минута, Bokisd рече

...kao to autonomno telo SPC u CG.

Ма "јасно"...

Ама и Елпидофорос би ти позавидео... :ok:

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, feeble рече

Ko stoji? Ako je neko iz crkve, ne bi bilo lose napisati ako znate.

Ја писах јасно и гласно, поп Иван поздравља чаршију на све 4 стране. Не бих се задржавао на његове демагошке изјаве и препотентност која кипи из њега. Знам да му није лако, али то није изговор да се овако понаша. 

пре 41 минута, logdanov рече

Може и сад. То нам је трезвени циљ, а не само наивни сан. Ал, да је велика претња, јесте. Страшна.

Наравно да је страшна ситуација. Нису Амфилохије и Максим узалуд тражили моју главу од Цариграда. И сада је траже од мојих кумова. Последњи мој текст, као и тема о ЦГ су побрисани на директну Амфилохијеву интервенцију. Дешавају се тектонски поремећаји, православна Црква се распада, а овде се неки праве лудима. Сви смо могли да читамо о бесомучној хајци која се водила и води против Синода, а један од корифеја је Амфилохије, са својим алтернативим извештајима са мајског Сабора, као  и јато око 10 епископа који су окупљени око њега који су, не знам колико пута, тражили ванредни сабор! Таса то проглашава за већину, али је јасно да се њему привиђају ствари, а не мени. Синод је поништио одлуке америчких владика, на које сам указао да раде на расколу, сада ће неко да помисли да су се деца играла? Из ове приче се повукао Аца Милојков, који је увек био бониста и писмејкер (миротворац), али кад је укачио да је враг однео шалу, склонио се са стране. Ова прича не може да се врати на фабричко подешавање, како би хтео Иван. - Изговарања на мој перформанс су бесмислена, јер су Таса и Амфилохије одржали опело српској Влади, живим људима! Ја такав ријалити нисам направио, да ви прости честити образ! Дакле, ситуација је таква да је дотеран цар до дувара! Нојевска политика више неће моћи да прође. 

Сада, може ко год да ме спинује у стилу Дарка Ђога, али прича је ушла у народ. А да та прича није институционална, најбољи је доказ мога блокирања на Поукама. Ја нисам ни службеник Синода, ни запослен на Поукама ни клирик СПЦ. Али ни Јован Златоусти није био клирик СПЦ, па му се чује глас овде. Ни владика Григорије није добио благослов од Патријарха сада да проповеда код Бећковићке, као ни Вукашин Милићевић, и нису претрпели никакве санкције. Иначе, да знате, Амфилохије, када је мјестобљуститио у име Павла, није дао Григорију да гостује на београдској телевизији. Ми смо мала Црква и све се зна. Нема потребе да каљамо образ.       

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Иван Ц. рече

Митрополит носи огроман и тешки крст, на чија су се леђа свалила свакаква зла и невоље. Зар ће човек који је закопавао наше искасапљене људе на Космету, који их је својим рукама вадио и полагао и опојао да изда СПЦ? О безумља!

Хтео бих само указати на могућност да управо м.Амфилохије жели да сачува СПЦ, али упитно је на који начин. Назире се намера Фанара да ,,прегази'' Митрополију београдско-карловачку, да као пуна љубави ,,Мајка'' добро испребија немирне епископе СПЦ који гравитирају Београду. Чини ми се да је м.Амфилохије у томе нашао прилику. Што се тиче теолошких несугласица око примата патријарха цариградског, м.Амфилохије се ограничио на историјске категорије, чиме неће постићи ништа против препотентне тријадологије и гордог ауторитета Цариграда. Нама се ''смеши'' велики раскол у целокупном Православљу, а већ је и настао. Наши епископи не умеју, за сада, да на тријадолошком плану разобличе претензије Цариграда, на пример и за почетак на овај начин, него се грчевито боре да задрже неутралност, али то једноставно није могуће. Поделе међу њима по том питању испливавају. Понављам, чак и м.Амфилохије, који је формално на страни Руске Цркве, у рукама држи карте које нимало нису на страни Руса, јер његова прича о потреби поновног устројства помесних Цркава на пракси првих векова, као и његови потези против црквеног и политичког Београда, само погодује ароганцији Цариграда да лагано истраје са злоупотребом тријадологије и учини незамислива безакоња против СПЦ, односно њеног седишта у Београду. М.Амфилохије је стално надахнут љубавном теологијом коју је научио од Зизјуласа, - сећамо се одушевљења и називања Зизјуласа живим свецем. Међутим, сада је најважније да се опасним застрањењима Цариградске тријадологије супротставимо аргументовано, а не да изводимо неке немогуће акробације са ''Ауторитетом Историје'', како то чини м.Амфилохије. Зато се и показује његова жеља да превлада Црна Гора и његов Трон - и српства и СПЦ. Не би то било лоше само по себи, али ако то није воља Божија, него Бог жели да Београд буде средиште СПЦ, онда може таква претензија на штету Београда бити заиста катастрофална. Зато је изузетно важно, а везано је са тим, да избор патријарха буде и даље апостолским жребом.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Покушаћу

Немој, љуби те брат! Ниси ти Дух Свети, а ни он не може све. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Zoran Đurović Отец, опусти се...

Решиће се све...

Пусти мудре људе да проблеме реше. Веома ће се све брзо решити, брже него што би неки могли и да сањају.

Ето, велиш, ниси клирик СПЦ, ниси у Србији итд... ај остави мало и нама овде у Србији да нешто сагледамо и решимо :)

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Да ти кажем, говорим колико могу и односи су нам затегнути до пуцања, говоре му и на мене колико могу, још откако сам се обрео у Требињу прије 4-5 година, изградио се неки однос, а ово што ти тражиш би било превише, морам и њега да пазим, једном му је од неке моје хвалоспјевне пјесме позлило, па се шалио по болници да сам за све крив.

Ова што си је малоптије баново суфлира му непрестано и још неки контролисано, осим тога има овде тамбураша који прате све написано и извјештавају, а вјероватно је и да он сурфује.

Све ћу урадити - колико ми дозволи, питао би га да се можда и скупе питања, могао би он то... ајд све посебно ми је жао њега и Давида, а има оних око њега који га презиру, дијалог мора да се обнови,  Ава и Максим, Порфирије и Григорије...Душица и Иринеј, нема алтернатве, Владика Игњатије љепо каже за оне који остају незмирени да цјепају биће.

Покушаћу

Обавезно, да покушаш... :)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Vladan :::. рече

Не може тај Савет да буде аутономан може само полу-аутономан са полу-синодом и полу-јурисдикцијом полу-архиепископа над полу-егзархијом. Реко ми Барт, он све зна, за цео свет...

 

ако су већ правили епископски савет преко њега се обраћали до сада, не може одједном Митрополит да каже, пошто  његов вековни непријатељ Вучић :) помене да се преговара са Београдом да се изнервира и да каже да се само са њим може преговарати. :) Па тако се није наивно понашао ни Владика Артемије па су га у Синоду експресно (с правом) сусендовали јер је био недорастао ситуацији. Није Митрополит изнад  било ког епископа у Црној Гори!, а још је горе ако поче да даје конрадикторне изјаве. Тамо где је епископ тамо је Црква, али ово се односи и на остале епархије које су под чизмом Мила није његова цела Црна Гора. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Немој, љуби те брат! Ниси ти Дух Свети, а ни он не може све. 

@Иван Ц. Послушање духовнику, праштај.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...