Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему


Препоручена порука

@Zoran Đurović

Схватам ја добро твој допринос за решавање многих проблема. Ти си човек који воли Цркву. Нисам баш толико глуп колико мислиш да јесам. Данас је непопуларно бити твој пријатељ, јасно је то мени. Знам да ме не сматраш ни пријатељем, али и то је само твој проблем. АЛИ, ово око Митрополита фејлујеш, све машиш. Машиш толико да у том твом свету који си скројио, све функциниоше онако како си ти замислио... али није тако. Људи су слободни.

Не заборави брате да ову нашу Цркву води и Бог. Не зависи само од нас људи.

Неће Митрополит да изда, неће Јоаникије да изда, неће нико да изда. Они су људи Цркве који добро знају шта је борба за јединство и то свакодневно показују. Имам потпуно поверење у њих. Појединци који би можда и прижељкивали некакву аутокефалију добиће само аутофекалију. Не вреди да се учитава нешто Митрополиту што он није рекао... Кад човек каже "Нека падне ова влада!" он ставља своју главу у торбу. Ја му верујем. Кад каже Владика Јоаникије: "Бранићу СПЦ својим животом" - ја му верујем. Енде.

Пусти да Синод реши шта има да реши. Све ће доћи на своје. Многе ствари су решене и многе друге ће се решити. Ти си дао добар допринос који је увек био на ивици огромног инцидента, али си знао да станеш на лопту. Сад си претерао и то су ти многи људи рекли.

Ја то нити могу нити хоћу да трпим. Ово место је отишло у тотално погрешном смеру.

Зато сам се и вратио после толико година мирног живота. :)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 2 минута, Savić M. рече

Не ради ти треће око, оче Зоране. Нити сам та попадија нити тамбураш, како зовеш ове из Херцеговине, мада ми није јасан израз.  Штавише, поштујем и познајем вл. Иринеја Буловића, али и митр. Амфилохија и вл. Атанасија. Сматрам неприхватљивим називање епископа разбојницима, расколницима и издајицама. Под старим ником сам на форуму био скоро од оснивања, тада је постојало поштовање и знао се ред. Ти си од форума направио ријалити. Пошто се теби и даље дозвољава бахатост и безобразлук, за које би свако други био заувек банован, ја не желим да трошим време овде. Надам се да ће форум вратити стари углед. Свако добро свима и срећан празник! 

Амин.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Управо сада, srb_Lo рече

Драга  браћо и Оци у Христу . Ова тема је активна већ преко годину дана и бави се озбиљним питањем по Цркву у целини .Не верујем да је толико тешко да се отвори нова тема где ће се дискутовати о ЦГ итд . Ваљда нисмо због целе ситуације у СПЦ заборавили овај велики проблем који нам прети . Немојте да се тема затвори и тролује са стварима који нису повезани са свеправосланим проблемом . 

Ma ne SPC nije Crkva u celini. O cemu ti to?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ma ne SPC nije Crkva u celini. O cemu ti to?

Сви знамо која је тема ове дискусије . Раскол који прети Православној Цркви у целини . И мене забирањава већ годинама ситуација у СПЦ и треба о њој да се прича али то не мора на овој дискусији него се за 2 минута може отворити друга дискусија без да се ова тема пуни са информацијама и препискама које немају везе насловом . 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, logdanov рече

Сетите се да је овде неко, на најаву протеста у НС, био цинично питао да ли ће их предводити владика. Е, предводио је. Тиме је дао пример и осталима. А, колико је тај његов потез био дубоко црквен може да се види из тога што је, како кажу, владика Иринеј звао митрополита Амфилохија да га обавести и да пита за братски благослов.

Браво!

Види брате, 

мислим да је сазрело време да ми сада на форуму гасимо ону ватру која хоће да нам упали кућу - Цркву. 

Ја бих најсрећнији био када би владика Атанасије затражио опроштај од Патријарха за онако сулуде речи које је срамота да један епископ изговара за свога патријарха, па макар то рекао у не знам каквом контексту.

Хајде да молимо Господа да то дође што пре.

Уз то, решиће наши епископи ово, знам то. Да се молимо за њих... Владика Иринеј и Митрополит Амфихолије се знају цео живот, знају они и врлине и мане своје. Али знају да и један и други гори огњем љубави и вере за своју Цркву.У њима двојици се огледају готово сви наши епискокпи. Немојте да вас неко заварава да није тако.

Владика Иринеј носи нашу СПЦ, сигурно најмудруји човек кога имамо. Дале би друге Цркве небројено блага да га имају. 

 Митрополит носи огроман и тешки крст, на чија су се леђа свалила свакаква зла и невоље. Зар ће човек који је закопавао наше искасапљене људе на Космету, који их је својим рукама вадио и полагао и опојао да изда СПЦ? О безумља!

Нека се не радује нико пропасти СПЦ, то се неће десити. Свако ко буде покушао да ради на злу раскола овде ће бити раскринкан до краја, као што је то био некадашњи Артемије и његови секташи. Нисам срећан што су отишли од наше мученичке СПЦ, али то је само његов избор.

Ја одох, имам сутра много обавеза, остајте здраво и добро. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Овде има смисла да се ставља оно што нису само унутрашњи проблеми СПЦ у ЦГ него оно што те проблеме ставља у везу или контекст раскола у православљу изазваног деловањем нео-папистичког фанариотског разбојништва оличеног у Барту.

Рецимо наше "координирано" учешће на сабору на Криту, посета Амфилохија Барту, додатни пасус о (лицемерној) Кипарској иницијативи у верзији саопштења мајског Сабора које је објавила митрополија, посета расколника Зорје Амфилохију, писмо Барта Милу, посета Амфилохија Сефариму пирејском након Јеронимовог признања украјинских расколника, писмо Елпидофороса Помпеу и сличне ствари...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Иван Ц. рече

Ја бих најсрећнији био када би владика Атанасије затражио опроштај од Патријарха за онако сулуде речи које је срамота да један епископ изговара за свога патријарха,

Питао сам га, зашто тако говори, то нас узнемири, рекао је да има дуг језик, односно да је на неки начин претјерао.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Питао сам га, зашто тако говори, то нас узнемири, рекао је да има дуг језик, односно да је на неки начин претјерао.

Одлично! Супер ако имаш контакт са њим! Истина је то што је рекао, има језик као наш авва Зоран :) иста је то фела.

А можеш ли сад ово да му кажеш да смо га замолили ми са форума:

1) Да се извини Патријарху и да замоли за опроштај, како то и доликује једном тако великом и значајном нашем теологу, да и нас који у њега верујемо и који га волимо, да нам поврати поверење у теологију? Да не будемо као кад је Карл Барт рекао да неће слушати нечију догматику чију етику не поштује? Ја такву етику коју је пројавио презирем - говорим о конкретним случајевима.

2) Да каже својим духовним чадима, нашим драгим и младим епископима да не свађају цео свет са Патријархом и Синодом. Да их умири, да им каже реч као њихов Отац. Закривише се људи због њихових фејлова. Да и они затраже опроштај од Патријарха.

3) Да пусти политику, толико тога је омашио и да му неко коначно каже да за то ипак није стручан.

 

Овај форум има 25000 људи, око 500,000 људи се на разним пројектима Поука "врти", ево ми ћемо све то пренети овде.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Ćiriličar Добра ти је ова дуга порука... Препоручујеш ми се озбиљно за модератора форума :)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Иван Ц. рече

Ја према њима немам милости на форуму уопште. То не брини. А те "црквене актуелности" и слични твитераши - знамо ко иза њих стоји. Ниско, ниско... али Поуке не смеју и не треба да буду као они. Они су пример како се сеје клице мржње и неповерења.

Ko stoji? Ako je neko iz crkve, ne bi bilo lose napisati ako znate.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Иван Ц. рече

Види брате, 

мислим да је сазрело време да ми сада на форуму гасимо ону ватру која хоће да нам упали кућу - Цркву. 

Ја бих најсрећнији био када би владика Атанасије затражио опроштај од Патријарха за онако сулуде речи које је срамота да један епископ изговара за свога патријарха, па макар то рекао у не знам каквом контексту.

Хајде да молимо Господа да то дође што пре.

Наравно. Само да појасним, немам ни ја баш илузију да су сви доброжелатељни, али јадни трапави па се неспретно изражавају, а ми сви, опет, јадни збуњени њиховим изјавама и поступцима. Склон сам теоријама завере и имам их неколико у глави.

Али верујем да смо лично одговорни сви чак и за сваку њихову изјаву и поступак. Ако буде - не дај Боже, сви смо криви и сви смо на губитку. Зато је битно да не посустанемо у подршци, молебанима, литијама и протестима. Молимо се Богу, наравно. Сва зла и долазе услед недостатка молитве. Богу је све могуће, он је чак и Ниниву поштедео, али су морали да одраде свој део посла и Нинивљани. Асирци су дошли до зидина Јерусалима и није им дао Бог јер је Он тај који чини чуда, уосталом као некада са Вараком и Гедеоном и поред њихове малодушности.

Може и сад. То нам је трезвени циљ, а не само наивни сан. Ал, да је велика претња, јесте. Страшна.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Плаво Небо рече

@RYLAH Ти си правник, разумећеш сигурно ово што пишем. Добро сам пропратио изјаву Његовог Високопреосвештенства Митрополита Амфилохија. Прво што сам урадио јесте да сам погледао Устав СПЦ и схватио сам да ни у чему није погрешио када је рекао да ће он преговарати око закона, а не Патријаршија. Апсолутно је у надлежности Његовог Високопреосвештенства Митрополита да води бригу о чувању црквених старина које се налазе у делокругу његове Митрополије. Исправљам овај део ''око закона'', јер, његова изјава се односила да преговара са влашћу у Црној Гори само ако се укине закон. Извињавам се у овом делу на својој грешци. Молио бих @Иван Ц. да се коначно реши овде питање ширења смутње и злонамерног извлачења из контекста изјава Црквених великодостојника. А што се тиче историје, и тамо, у историјским уџбеницима се исто може потврдити да Његово Високопреосвештенство Митрополит није ништа измислио. Молим да се коначно стане на пут злонамерним смутњама, јер, Поуке нису место да се блати ни један Црквени великодостојник и да му се инпутира нешто што упорно тврди да не жели чинити, а то је да доводи до раскола.

Da, upravo tako oko pregovora za zakon sa drzavom CG, to moze samo MCP da pregovara u ime SPC i to je Amfilohije i rekao..... "Kada sa nama pregovaraju to je isto kao da pregovaraju sa Beogradskom patrijaršijom, tu nema nikakve razlike", rekao je Mitropolit portalu Standard...(boldovano u tekstu)...jer ne moze Patrijarsija da se mesa u zakone druge drzave koja se odnose na tu drzavu, a ovaj zakon se tice CG i crkve koja je u njoj i to je MCP i ona je jedini moguci sagovornik - naravno kao deo SPC i to je i Amfilohije i rekao da kada pregovaraju sa MCP, nema razlike, to je kao da pregovaraju sa SPC.

Drugo, takodje dobro navodis da u istoriji crkve i nase SPC - Pecke patrijarsije stoji upravo ono sto je Amfilohije u intervju i rekao :

"Ma kakva autonomija, svaka episkopija u pravoslavnoj crkvi je autonomna. Mitropolija je bila samostalna, autonomna koz vjekove. To je pravilo u crkvi oduvijek bilo. Mitropoliju je osnovao prije 800 godina Sv Sava. Ova mitropolija je kroz vjekove djelala svoje djelo, bila je samostalna u punom smislu riječi, od vremena ukidanja Pećke Partijaršije 1766. godine, pa se u to vrijeme zvala autokefalna zato što je bila jedina eparhija Pećke partijaršije koja je bez prekida ostala do današnjeg dana, sve druge - i Beogradska i Karlovačka su nastajale i mijenjale se. Jedina koja je ostala samostalna i sačuvala samostalnost Pećke partijaršije jeste Mitropolija crnogorsko primorska. Zvala se u to vrijeme autokefalna jer je u to vrijeme stvarala državu. Ona nije prihvatala odluku Carigrada kojom je poništena Pećka partijaršija. Mitropolija je jedina ostala bez prekida, a to je kasnije potvrdio ruski Sinod rukopolažući episkope crnogorske koji nijesu tražili da budu rukopoloženi od Carigrada, nego su tražili od Rusije da im se rukopolažu episkopi sve do Mitrofana Bana 1920. godine, što ne znaju neznalice i oni vaspitani na brozovori, na lenjinizmu i marksizmu", poručio je Amfilohije.

Vrlo jednostavno, Amfilohije povezuje samostalno sa autonomno za crkvu CG u staro vreme - gde ne postoji full autokefalija jer je u pitanju autonomija u odlucivanju , jer i sam Amfilohije dalje kaze da su iz CG odlazili u Rusiju da se rukopolozu episkopi za crnogorsku crkvu, sto je oznaka da nije bila autokefalna u kanonskom smislu,....jer odraz autokefalnosti je da crkva sama rukopolaze svoje episkope.....kao sto Mitropolija Moskovska nije bila autokefalna sve dok su iz Carigrada rukopolagani episkopi, kada je dobila Patrijarsiju, Moskva je mogla i sama da rukopolaze kao full samostalna.

Tako da, po svemu sto prica Amfilohije nema indicija ka raskolu.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, feeble рече

Ko stoji? Ako je neko iz crkve, ne bi bilo lose napisati ako znate.

Наравно да су из Цркве, нажалост. Недобронамерни веома, али и прилично наивни. Мисле да тако могу нешто да направе.

Ево, боље нека та средтва усмере на Поуке, бар ћемо да направимо неку добру мисионарску причу.

Нећемо о томе сада говорити. Важно је да знају да знамо о коме се ради, као што знамо да им нови пројекат где гурају глупаве приче где провлаче Патријарха неће им бити превише на корист. Као да смо сисали весла.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Ето да видимо како ће @RYLAH да легализује изјаву да Архиепископ Амфилохије има аутономију и право да преговара у име 4+ еперхије?

 Naravno da i Episkopski savet  treba da uzme ucesca, kao to autonomno telo SPC u CG.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Bokisd рече

Da, upravo tako oko pregovora za zakon sa drzavom CG, to moze samo MCP da pregovara u ime SPC i to je Amfilohije i rekao..... "Kada sa nama pregovaraju to je isto kao da pregovaraju sa Beogradskom patrijaršijom, tu nema nikakve razlike", rekao je Mitropolit portalu Standard...(boldovano u tekstu)...jer ne moze Patrijarsija da se mesa u zakone druge drzave koja se odnose na tu drzavu, a ovaj zakon se tice CG i crkve koja je u njoj i to je MCP i ona je jedini moguci sagovornik - naravno kao deo SPC i to je i Amfilohije i rekao da kada pregovaraju sa MCP, nema razlike, to je kao da pregovaraju sa SPC.

A sto bi mitropolija bila predstavnik ostalih eparhija u CG? Po kom clanu, odluci itd?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...