Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему


Препоручена порука

Пре сат времена, Zoran Đurović рече

Требало би размислити да сви буду са својим именом и презименом

Ova opcija mu dodje kao - znamo vas sve u glavu - cik sad napisite, mislim da to nista dobro iznedrilo ne bi. Ipak je ovde bilo mnogo manje vredjanja mitropolita, ep americkih - nego recimo ep backog i SASinoda. U prvom slucaju su se iznosile metodoloske analize postupaka na osnovu izrecenog, clanaka, gostovanja u emisijama, izjava itd ...u drugom - ciste klevete na osnovu rekla - kazala, sumnjivih licnih iskustava obojenih subjektivnim percepcijama, u nekim slucajevima i idolopoklonickom odnosu prema pojedincima. Svako ima pravo na bilo kom forumu na svetu da koristi alias i ne vidim sta je tu sporno. Ja sam recimo prijavljen na forumu mejl nalogom koji je otvoren na moje pravo ime i prezime i ako hocu da pisem pod nikom ( nadimkom ) ne vidim zasto bi to predstavljalo problem. Hajde da kazem - ne znam - ocigledno je da su pouke nekom trn u oku, bar u ovakvom formatu na temama koje se bave aktuelnim crkveno politickim desavanjima, osinje gnezdo je dobro prodrmano i siguran sam da ce sada svako dobro razmisliti pre nego i u najludjim snovima pomisli da moze da se igra sa jedinstvom SPC u svim srpskim zemljama i dijaspori. Ili neka se ugase ove teme na ovaj ili onaj nacin - kako god - vreme ce pokazati - a mi cemo nastaviti da pisemo na drugim drustvenim mrezama, portalima, dnevnoj stampi i necemo stati dok se stvari ne isteraju na cistac. Pucisti imaju medije, masineriju, novac - mi imamo samo Pouke i nemamo prebijene pare za ciljeve za koje se borimo, imamo samo srce, istinu i Boga na svojoj strani - a to je dovoljno da pobedimo bilo kog protivnika.

Misljenja sam da se teme moraju nastaviti - ok - povesti malo vise racuna o pristojnosti govora, ali ne vidim svrhu gasenja istih osim.....( da ne spekulisem )

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

VIDOVDAN.ORG

Патријаршија у Београду узеће веома активно учешће у вези с...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Ćiriličar рече

Кад ће нови текст падре?

:D Кад прође брука. Не моја. - Само могу да вам гарантујем да ће се ова ствар рашчистити до краја. Ја не радим половично ствари. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, The Godfather рече
VIDOVDAN.ORG

Патријаршија у Београду узеће веома активно учешће у вези с...

 

– Не желимо никакве нејасноће, никаква дистанцирања, никаква супротстављања између Српске православне цркве у Црној Гори и државног врха Србије. Такође, ни борба против овог закона ни било која друга политичка тема не може довести у питање чињеницу да су епархије у Црној Гори саставни део Српске православне цркве. У тој чињеници за цивилизоване људе нема проблема, пошто је црква одвојена од државе. Црној Гори, једној секуларној држави, не би требало да смета било каква црквена организација. Само недобронамерним људима смета и може бити проблем црквена организација јер црква поштује државу Црну Гору и њене законе и прописе. Ми се боримо против овог лошег закона који је антиуставан и који нарушава принципе које су успоставили претходно донети закони – каже отац Гојко Перовић.

Ovo boldovano valjda najbitnije, kao i ovo oko toga da ne treba da bude problema izmedju njih dole i Vucka.....(jer je Vucko trenutno drzava....:smeh1:)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Вилер Текс рече

После тог дела где Архиепископ Елпидофор прећуткује наше име нисам хтео ни да читам.

Ако име не може да нам каже како да се надамо да ће нам помоћи? 

Пастири не смеју да тргују овцама. 

 

Треба народ у САД и где год постоје ти епископски савети да тражи од  Сабора да забрани нашим владикама да иду на  скупове нечастивих. Поготово у САД где су са Фанара из ћумеза :) поставили уместо Грка:0205_whistling: свог  владику да тврди како је Вартоломеј као патријарх Исамбула први без других, а иначе је раван са другим епископима. А Владика Игнатије да пита Митрополита пергамског са лица места  како су те две ствари  у сагласности са 34 Апостолским правилом и онда да напише рад. У Аустрији је српски народ већ писао надлежним  против бахатости константинопљских владика које су главне у том телу по одлуци пропалог сабора на Криту. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Света_Матрона рече

Треба народ у САД и где год постоје ти епископски савети да тражи од  Сабора да забрани нашим владикама да иду на  скупове нечастивих.

Koji su to skupovi necastivih ?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

То су скупови где примају антихристе за епископе.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bokisd рече

Koji su to skupovi necastivih ?

Његовом Високопреосвештенству Митрополиту аустријско-мађарском и средњо-европском Арсенију Кардамакису

Предмет: Православни Срби у Аустрији

Ваше Високопреосвештенство!

Господ наш Исус Христос каже:« Знате да кнезови народа господаре њима и великаши владају над њима. Да не буде тако међу вама; него који хоће да буде велики међу вама, нека вам буде служитељ. И који хоће међу вама да буде први, нека вам буде слуга»[1]

У свеколикој дијаспори основане су тзв. Епископске конференције, по угледу на римокатоличке бискупске конференције, наводно ради унапређења Православља у расејању. По свему судећи иза тога се крије дугогодишња намера Цариградске патријаршијe да читаво православно расејање стави под своју власт. Такве намере су познате православној јавности још од времена Цариградског патријарха Мелетија Метаксакиса. Онда када је отпочео пад броја православних у Малој Азији започеле су тежње Цариградских патријараха за влашћу над целокупном православном дијаспором. Ваше претензије да сво Православно расејање подчините Цариградској патријаршији покушали сте и да остварите на Сабору који је одржан ове године на Криту.Узалуд! Обавештенисмо да сте на семинару, одржаном ове године у Бечу изјавили да, ако буде усвојен тзв. митрополитански систем на Сабору на Криту, у Аустрији ће постојати један Митрополит који ће бити одговоран за све Православне хришћане. Вероватно Ви!? Да се тада, по питању Православља, у Аустрији неће питати Црква у Грчкој, Бугарској, Србији…Да, ко се не сагласи с тиме, може да изађе или оде из Православне Цркве. Шта замишљате ко сте Ви? Мислите ли да је Црква само Ваша? Мислите ли да можете читав један народ да екскомуницирате? Такође сте навели речи светог Јована Златоуста, које упорно али још увек безуспешно, покушавамо да пронађемо у делима овог светитеља. Наиме, рекли сте да је Свети Јован Златоусти рекао: »Боље је бити јеретик у Цркви него светитељ ван Цркве»!!! Били бисмо Вам веома захвални ако бисте објавили наслов дела Светог Јована Златоустог у коме сте наведено прочитали.

Ви увек председавате Епископском конференцијом иако сте епископ потпуно једнак свима осталим православним епископима. На интернет страници “ http://www.orthodoxe–kirche.at/site/orth...e/18.html“ написано је следеће:„ Der ÖkumenischePatriarch (derzeitBartholomaiosI.) istdasOberhauptderOrthodoxenKirche. Der jeweilige griechisch-orthodoxe Metropolit von Austria (derzeit Arsenios) ist daher der oberste Repräsentant der Orthodoxen Kirche in Österreich.“

Екуменски патријарх (тренутно Вартоломеј 2.) је поглавар православне цркве. Грчки православни митрополит Аустрије (тренутно Арсениос) је стога највиши представник православне цркве у Аустрији :tongue:

Овим приписујете себи нешто што Вама као Цариградској патријаршији не припада нити вам било која помесна Црква признаје. Нико од православних хришћана не уважава ваше неканонске претензије. Нити имамо намеру да им се повинујемо, нити ћемо по било ком питању Православне вере консултовати Цариградског патријарха или Вас када већ имамо своје Првојерархе. То што ви сматрате подуспостављањем нормалног пореткау дијаспори за нас представља грубо мешање у јурисдикцију друге Помесне Цркве. По речима Патријарха руског Алексија 2:„Константинопољска Црква нема у земљама дијаспоре привилегије веће од Руске Цркве или било које друге помесне Цркве“. Стога се узалуд надате примени митрополитанског система на дијаспори јер, макар Срби, никада неће на то пристати. Поседујемо информацију да сте назвали дрскошћу постављење епископа Анреја Ћилерџића за епископа аустријског, сматрајући да та титула припада Вама.

У Аустрији Православних има одприлике око 500.000. Од тога највећи део (само у Бечу 200.000-250.000) чине православни Срби. 85% деце која похађају верску наставу у аустријским школама су српска. Мораћете уважити чињеницу да у Аустрији православни Срби представљају највећу православну Црквену заједницу!

Понеки свештеници Цариградске Патријаршије организују предбожићну Литургију, уочи 25, децембра, за ђаке веронауке иако ми, Руси, Грузијци и Срби имамо скоро две недеље до Божића. У Православљу, колико нам је познато, не служи се Света Литургија посебно за поједине слојеве друштва (на пр. за ђаке, старе, једну посебну породицу и сл.). Тиме се намерно намеће и форсира Грегоријански календар. Није ли довољно, то што је саблазан увођења Грегоријанског календара само у Православној Цркви у Грчкој изазвала многе поделе до данас не зацељене?

Да ли Вам је познато како припаднике Цариградске патријаршије називају православни Бугари и Срби? Фанариотима!

А зна се из историје Цркве како су и зашто припадници Цариградске патријаршије заслужили и добили то име. У време Турског ропства, Срби су у једно време више страдали од представника Цариградске патријаршије него од самих Турака. Наметали сте нам епископе и свештенике Грке, бранили нам језик, Крсну славу, потказивали нас Турцима. Управо под управом свештеника Цариградске патријаршије у 16. веку велики број Срба је из православља прешао у ислам. А данас сте изабрали само лукавију тактику! Стално нам пребацујете и наглашавате нам да не сме бити етнофилетизма а сами предњачите у њему на очиглед целог Православног света. Могли бисмо вам за то навести безброј примера из различитих Православних Цркава али нека буде довољно то што се дешава у Аустрији. Верујте да су ваше намере потпуно прозрене и да никакве изјаве о тзв. пријатељству које везује српски и грчки народ не могу прикрити горде и властољубиве намере цариградког трона. Уз то знајте да Срби праве разлику између православних Грка у самој Грчкој и припадника Цариградске патријаршије.

Свакако Вам је познато да се чак и у самој Грчкој православни јерарси, попут Серафима пирејског, Серафима китирскоги антикитирског, Јеремије гортинског и мегалополског, и многи светогорци, јеромонаси, свештеници и теолози противе неправославном делању Цариградског патријарха Вартоломеја. Шта онда још треба да кажемо ми остали Православни хришћани из Молдавије, Румуније, Бугарске, Грузије, Русије и Србије по питању екуменско-унијатског деловања Цариградског патријарха и цариградских клирика?

Опомињу нас речи Спаситеља нашегТако ће бити посљедњи први и први посљедњи; јер је много званих а мало изабраних».[2] Цариградска Патријаршија је некада давно добила првенство части јер је заиста била украшена часним и правоверним патријарсима, који су се борили за Православље и његову чистоту.Тада је похвално било назвати се гркофилом јер то, по речима митрополита Серафима пирејског, значи следовати Предању Светих отаца који су углавном били Грци. Данас и у будуће нека би нас Милостиви Господ спасао и сачувао од овог актуелног (Вартоломеја) и њему сличних патријараха васељенских!

Ваше Високопреосвештенство, народ мудро каже: »Чије овце, тога и планина

Захтевамо да уважите реалност да од укупног броја Православних хришћана у Аустрији Срби чине велику већину!!! С тим у вези треба да ускладите и Ваше поступке. Желимо да Вам изнесемо свој јасан и чврст став да православни Срби у Аустрији (а верујемо ни било где у свету) никада неће пристати да потпадну под власт Цариградске патријаршије. Ми смо верна чеда СПЦ и желимо да тако и остане. За свог Првојерарха признајемо и признаћемо само Православног Србина. Само је Српски епископ пред Богом и СПЦ-ом одговоран за верни Светосавски род наш српски у Аустрији. Српском епископу припада управа Канцеларијом за Православну веронауку у Аустрији! Пишемо Вам ово писмо у братској жељи да предупредимо могуће нежељене међусобне непријатности и проблеме.

Свако добро од Милостивог Господа

 

желе Вам Срби Светосавци из Аустрије

 

П.С. Као поуку навели бисмо овде речи познатог грчког старца, великог зналца Светих Канона, бескомпромисног заступника Светог Предања и критичара Екуменизма, Епифанија Теодоропулоса, упућене у отвореном писму патријарху Атинагори:

 

Небројено пута је пожељније да се искорени историјски Трон Цариградски и да се пресади на неко пусто острвце на морској пучини, чак и да се потопи у дубинама Босфора, него да се покуша макар и најмање одступање од златне путање Светих Отаца, који једногласно кличуНема попуштања у питањима Вере“. Седам свећњака Апокалипсе, ради грехова наших, угасили су се одавно. Седам Цркава апостолских, Цркава које су имале највећу част да приме, особито оне, Писма са Неба кроз богонадахнутог Боговидца са Патмоса, нестале су са лица земље и тамо, где је некада савршавана страшна Жртва и појана Химна Светој Тројици, данас по свој прилици гракћу ноћни гаврани иплешу демони“. Али ипак, Невеста Господња није умрла. Црква Христова није нестала. Наставља, изранављена и окрвављена као и Устројитељ њен, али вечножив и непобедив, своју путању кроз векове, просветљујући, брижно се старајући, оживљавајући, спасавајући. Неће, дакле, умрети она, чак иако се премести или умре Васељенски Трон. Ниједан Православан не жели премештање или смрт Васељенског Трона. Не дај Боже! Али и ниједан неће жрвовати због њега јоту једну или једну црту од Православне Вере. Борите се за њега свом силом. Не само да имате право, него сте дужни да га учвршћујете, по Вашим силама. Жртвујте за њега било што: новац, имања, част, славу, скупоцено благо, Ђаконе, Презвитере, Епископе, чак и самог Патријарха Атинагору! Једно само држите, једно чувајте, једно очувајте нетакнуто, једно само немојте жртвовати: Православну Веру! Васељенски Трон има значај и корисност само и искључиво када исијава диљем земље спасоносну и незнану Светлост Православља. Светионици су корисни када и уколико осветљавају морнарима пут, како би избегли хриди. Када се њихова светлост угаси, нису само некорисни, него и штетни, јер се и они претварају у хриди.

Писмо Старца

Епифанија Теодоропулоса

Патријарху Атинагори

[1] Мт 20,,25-27

[2]Мт 20,16

[3]Архимандрит Јустин Поповић, у делу «Светосавље као философија живота», Ваљево 1993. кажеСветосавље није друго до Православно Хришћанство српског стила и искуства

Link to comment
Подели на овим сајтовима

https://www.facebook.com/100001483632619/posts/2752475508145210/

Crtica o aktuelnim dogadjajima u Crnoj Gori. Osnovna greška iz koje proističe ova kriza mogla bi da bude činjenica da je mitropolit Amfilohije podržao Mila a ne Momira na izborima koji su bili istorijski za CG. A posle je zaista lepo besedio na Momirovoj sahrani o njegovom delu. Isto je bilo i sa Miloševićem koga je izjednačio posthumno sa knezom Lazarom.  Po svoj prlici i današnji nesporazum na relaciji zvanični  Beograd -Cetinje/mitropolija/ je pogrešan i ima za cilj urušavanje vlasti u Srbiji  sa optužbom za tobožnju izdaju KiM. Mitropolitu su se isuviše približili lobisti/agenti od uticaja/ koji ga huškaju protiv zvaničnog Beograda. Razume se, mitropolit ima velike zasluge za obnovu SPC u CG. Takodje, sigurno da postoje razne centripetalne/centrifugalne političke sile u CG i Srbiji  kao i u inostranstvu koje bi da rasrbe Crkvu u CG odnodno da je učvrste u Srpstvu.   Zato je od ključne važnosti, kao što to vidimo na greškama iz prošlosti, da mitropolija sa Cetinja bude u harmoničnim odnosima sa Beogradom ako je već nezadovoljna Milovim režimom koga je svojevremeno podržala/a nezadovoljna je po mnogim osnovama/  kao i sa srpskim strankama u CG. Naravno, bez izolovanja verskog od nacionalnog problema - budući da bi iz takve postavke mogao da se izrodi ukrajinski scenario.

Pedja Radosavljevic

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Света_Матрона рече

Његовом Високопреосвештенству Митрополиту аустријско-мађарском и средњо-европском Арсенију Кардамакису

Предмет: Православни Срби у Аустрији

Ваше Високопреосвештенство!

Господ наш Исус Христос каже:« Знате да кнезови народа господаре њима и великаши владају над њима. Да не буде тако међу вама; него који хоће да буде велики међу вама, нека вам буде служитељ. И који хоће међу вама да буде први, нека вам буде слуга»[1]

У свеколикој дијаспори основане су тзв. Епископске конференције, по угледу на римокатоличке бискупске конференције, наводно ради унапређења Православља у расејању. По свему судећи иза тога се крије дугогодишња намера Цариградске патријаршијe да читаво православно расејање стави под своју власт. Такве намере су познате православној јавности још од времена Цариградског патријарха Мелетија Метаксакиса. Онда када је отпочео пад броја православних у Малој Азији започеле су тежње Цариградских патријараха за влашћу над целокупном православном дијаспором. Ваше претензије да сво Православно расејање подчините Цариградској патријаршији покушали сте и да остварите на Сабору који је одржан ове године на Криту.Узалуд! Обавештенисмо да сте на семинару, одржаном ове године у Бечу изјавили да, ако буде усвојен тзв. митрополитански систем на Сабору на Криту, у Аустрији ће постојати један Митрополит који ће бити одговоран за све Православне хришћане. Вероватно Ви!? Да се тада, по питању Православља, у Аустрији неће питати Црква у Грчкој, Бугарској, Србији…Да, ко се не сагласи с тиме, може да изађе или оде из Православне Цркве. Шта замишљате ко сте Ви? Мислите ли да је Црква само Ваша? Мислите ли да можете читав један народ да екскомуницирате? Такође сте навели речи светог Јована Златоуста, које упорно али још увек безуспешно, покушавамо да пронађемо у делима овог светитеља. Наиме, рекли сте да је Свети Јован Златоусти рекао: »Боље је бити јеретик у Цркви него светитељ ван Цркве»!!! Били бисмо Вам веома захвални ако бисте објавили наслов дела Светог Јована Златоустог у коме сте наведено прочитали.

Ви увек председавате Епископском конференцијом иако сте епископ потпуно једнак свима осталим православним епископима. На интернет страници “ http://www.orthodoxe–kirche.at/site/orth...e/18.html“ написано је следеће:„ Der ÖkumenischePatriarch (derzeitBartholomaiosI.) istdasOberhauptderOrthodoxenKirche. Der jeweilige griechisch-orthodoxe Metropolit von Austria (derzeit Arsenios) ist daher der oberste Repräsentant der Orthodoxen Kirche in Österreich.“

Екуменски патријарх (тренутно Вартоломеј 2.) је поглавар православне цркве. Грчки православни митрополит Аустрије (тренутно Арсениос) је стога највиши представник православне цркве у Аустрији :tongue:

Овим приписујете себи нешто што Вама као Цариградској патријаршији не припада нити вам било која помесна Црква признаје. Нико од православних хришћана не уважава ваше неканонске претензије. Нити имамо намеру да им се повинујемо, нити ћемо по било ком питању Православне вере консултовати Цариградског патријарха или Вас када већ имамо своје Првојерархе. То што ви сматрате подуспостављањем нормалног пореткау дијаспори за нас представља грубо мешање у јурисдикцију друге Помесне Цркве. По речима Патријарха руског Алексија 2:„Константинопољска Црква нема у земљама дијаспоре привилегије веће од Руске Цркве или било које друге помесне Цркве“. Стога се узалуд надате примени митрополитанског система на дијаспори јер, макар Срби, никада неће на то пристати. Поседујемо информацију да сте назвали дрскошћу постављење епископа Анреја Ћилерџића за епископа аустријског, сматрајући да та титула припада Вама.

У Аустрији Православних има одприлике око 500.000. Од тога највећи део (само у Бечу 200.000-250.000) чине православни Срби. 85% деце која похађају верску наставу у аустријским школама су српска. Мораћете уважити чињеницу да у Аустрији православни Срби представљају највећу православну Црквену заједницу!

Понеки свештеници Цариградске Патријаршије организују предбожићну Литургију, уочи 25, децембра, за ђаке веронауке иако ми, Руси, Грузијци и Срби имамо скоро две недеље до Божића. У Православљу, колико нам је познато, не служи се Света Литургија посебно за поједине слојеве друштва (на пр. за ђаке, старе, једну посебну породицу и сл.). Тиме се намерно намеће и форсира Грегоријански календар. Није ли довољно, то што је саблазан увођења Грегоријанског календара само у Православној Цркви у Грчкој изазвала многе поделе до данас не зацељене?

Да ли Вам је познато како припаднике Цариградске патријаршије називају православни Бугари и Срби? Фанариотима!

А зна се из историје Цркве како су и зашто припадници Цариградске патријаршије заслужили и добили то име. У време Турског ропства, Срби су у једно време више страдали од представника Цариградске патријаршије него од самих Турака. Наметали сте нам епископе и свештенике Грке, бранили нам језик, Крсну славу, потказивали нас Турцима. Управо под управом свештеника Цариградске патријаршије у 16. веку велики број Срба је из православља прешао у ислам. А данас сте изабрали само лукавију тактику! Стално нам пребацујете и наглашавате нам да не сме бити етнофилетизма а сами предњачите у њему на очиглед целог Православног света. Могли бисмо вам за то навести безброј примера из различитих Православних Цркава али нека буде довољно то што се дешава у Аустрији. Верујте да су ваше намере потпуно прозрене и да никакве изјаве о тзв. пријатељству које везује српски и грчки народ не могу прикрити горде и властољубиве намере цариградког трона. Уз то знајте да Срби праве разлику између православних Грка у самој Грчкој и припадника Цариградске патријаршије.

Свакако Вам је познато да се чак и у самој Грчкој православни јерарси, попут Серафима пирејског, Серафима китирскоги антикитирског, Јеремије гортинског и мегалополског, и многи светогорци, јеромонаси, свештеници и теолози противе неправославном делању Цариградског патријарха Вартоломеја. Шта онда још треба да кажемо ми остали Православни хришћани из Молдавије, Румуније, Бугарске, Грузије, Русије и Србије по питању екуменско-унијатског деловања Цариградског патријарха и цариградских клирика?

Опомињу нас речи Спаситеља нашегТако ће бити посљедњи први и први посљедњи; јер је много званих а мало изабраних».[2] Цариградска Патријаршија је некада давно добила првенство части јер је заиста била украшена часним и правоверним патријарсима, који су се борили за Православље и његову чистоту.Тада је похвално било назвати се гркофилом јер то, по речима митрополита Серафима пирејског, значи следовати Предању Светих отаца који су углавном били Грци. Данас и у будуће нека би нас Милостиви Господ спасао и сачувао од овог актуелног (Вартоломеја) и њему сличних патријараха васељенских!

Ваше Високопреосвештенство, народ мудро каже: »Чије овце, тога и планина

Захтевамо да уважите реалност да од укупног броја Православних хришћана у Аустрији Срби чине велику већину!!! С тим у вези треба да ускладите и Ваше поступке. Желимо да Вам изнесемо свој јасан и чврст став да православни Срби у Аустрији (а верујемо ни било где у свету) никада неће пристати да потпадну под власт Цариградске патријаршије. Ми смо верна чеда СПЦ и желимо да тако и остане. За свог Првојерарха признајемо и признаћемо само Православног Србина. Само је Српски епископ пред Богом и СПЦ-ом одговоран за верни Светосавски род наш српски у Аустрији. Српском епископу припада управа Канцеларијом за Православну веронауку у Аустрији! Пишемо Вам ово писмо у братској жељи да предупредимо могуће нежељене међусобне непријатности и проблеме.

Свако добро од Милостивог Господа

 

желе Вам Срби Светосавци из Аустрије

 

П.С. Као поуку навели бисмо овде речи познатог грчког старца, великог зналца Светих Канона, бескомпромисног заступника Светог Предања и критичара Екуменизма, Епифанија Теодоропулоса, упућене у отвореном писму патријарху Атинагори:

 

Небројено пута је пожељније да се искорени историјски Трон Цариградски и да се пресади на неко пусто острвце на морској пучини, чак и да се потопи у дубинама Босфора, него да се покуша макар и најмање одступање од златне путање Светих Отаца, који једногласно кличуНема попуштања у питањима Вере“. Седам свећњака Апокалипсе, ради грехова наших, угасили су се одавно. Седам Цркава апостолских, Цркава које су имале највећу част да приме, особито оне, Писма са Неба кроз богонадахнутог Боговидца са Патмоса, нестале су са лица земље и тамо, где је некада савршавана страшна Жртва и појана Химна Светој Тројици, данас по свој прилици гракћу ноћни гаврани иплешу демони“. Али ипак, Невеста Господња није умрла. Црква Христова није нестала. Наставља, изранављена и окрвављена као и Устројитељ њен, али вечножив и непобедив, своју путању кроз векове, просветљујући, брижно се старајући, оживљавајући, спасавајући. Неће, дакле, умрети она, чак иако се премести или умре Васељенски Трон. Ниједан Православан не жели премештање или смрт Васељенског Трона. Не дај Боже! Али и ниједан неће жрвовати због њега јоту једну или једну црту од Православне Вере. Борите се за њега свом силом. Не само да имате право, него сте дужни да га учвршћујете, по Вашим силама. Жртвујте за њега било што: новац, имања, част, славу, скупоцено благо, Ђаконе, Презвитере, Епископе, чак и самог Патријарха Атинагору! Једно само држите, једно чувајте, једно очувајте нетакнуто, једно само немојте жртвовати: Православну Веру! Васељенски Трон има значај и корисност само и искључиво када исијава диљем земље спасоносну и незнану Светлост Православља. Светионици су корисни када и уколико осветљавају морнарима пут, како би избегли хриди. Када се њихова светлост угаси, нису само некорисни, него и штетни, јер се и они претварају у хриди.

Писмо Старца

Епифанија Теодоропулоса

Патријарху Атинагори

[1] Мт 20,,25-27

[2]Мт 20,16

[3]Архимандрит Јустин Поповић, у делу «Светосавље као философија живота», Ваљево 1993. кажеСветосавље није друго до Православно Хришћанство српског стила и искуства

Sve je to jasno za AUT (pa koliko se secam ja sam licno i personalno :buba: prvi postavio to u vezi kako stoje stvari u Becu bas na ovoj temi).....ali je problem da li je bas taj mitropolit VP neki necastivac.... jeste da VP krsi kanone i eklisiologiju ali nisu valjda bas neke babaroge....:flert: ,.... zamisli da radis u Istanbulu i treba da se pricestis a samo VP postoji, sta bi radio (i svi koji su lajkovali tvoju poruku....:stadaradim:) ....:POPOcorn1: 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

WWW.ESPRESO.RS

Sve argumente koje smo čuli protiv tog zakona, čuli smo u prethodne četiri godine -...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Amfilohije: Vlast će pregovarati sa mnom, a ne sa Patrijaršijom

Amfilohije je objasnio da Mitropolija želi temeljni ugovor po uzoru na one koje je Crna Gora potpisala sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom i dodao da tu neće biti pomena o novom statusu, jer je, kaže, Mitropolija već autonomna.

Da li je autonomna? Je li samo MCP ili i druge mitropolije ili eparhije? Ili samo MCP posto je on arhiepiskop?

I onda se forumasi ljute sto smo paranoidi...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Када је неко написао да се васељенски патријарх јавља и управља из ћумеза то се мисли на његову канвеларију, а не на Цркву у Истамбулу, а наша Црква није прекинула евхаристију са васељенским тако да не видим проблем мада се ја причешћујем само за време великих постова тако са су шансе мале:). Иначе тема су епископски савети, а не литургија, а они су иста ствар и у САД где је овај турски шпијун Владика или у зап. Европи где је Владика Емануел. Сви они мисле да је патријарх први без једнаких и треба их избегавати у широком луку. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, feeble рече

Amfilohije: Vlast će pregovarati sa mnom, a ne sa Patrijaršijom

Amfilohije je objasnio da Mitropolija želi temeljni ugovor po uzoru na one koje je Crna Gora potpisala sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom i dodao da tu neće biti pomena o novom statusu, jer je, kaže, Mitropolija već autonomna.

Da li je autonomna? Je li samo MCP ili i druge mitropolije ili eparhije? Ili samo MCP posto je on arhiepiskop?

I onda se forumasi ljute sto smo paranoidi...

Ово не звучи баш добро... 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...