Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему


Препоручена порука

пре 6 часа, Миле Бајшев рече

Не грешим, присутан си дуго ал је лицемерно представити се као неко нов који пре није био ту, А тек што је православно и хришћански сакривати се из неког ника,а не стати иза своје речи именом и презименом и својом личношћу.

Није баш јасно када сам се то представљао као неко нов ко није био ту? У време када сам се пријављивао на форум сви су имали форумска имена, таква је била пракса. 

Трудим се да пишем одговорно, не вређајући никога и немам проблем са скривањем идентитета. 

Зоран Николин 

Надам се да није потребан и јмбг. 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Ови Грци су највећи болесници који постоје.

Елпидофор пише Помпео, кога наводно зна, напише буквално пише две реченице у којима

1) себе промовише као лидера свих православних у Америци

2) не помиње СПЦ него неко "800 годишње духовно присуство"

3) поново уводи појам "Православна црква у Црној Гори" као неку црквену јединицу сличну ПЦ у Украјини или ПЦ  у Естонији или Финској које су отели од Руса.

4) користи прилику да каже да он подржава све дипломатске напоре Помпеа (што ће рећи Либију, Ирак, Иран, Сирију, Украјину, Косово итд)

Код нас се писмо покушава приказати као подршка Србима у Црној Гори у заштити њихових основних људских права и подршка СПЦ да сачувао своју имовину.

Познато је да Максим има проблема са јасноћом мисли, и прецизирањем тога шта хоће да каже, али ово прелази све границе.

Пише оно што пише... Треба рећи, хвала, али немојте помагати више, укопавате нас. Писмо није помогло да се укаже да преко 30% људи нема основна људска права на језик и идентитет, да држава није секуларна, него се силом меша у црквена питања, да неко покушава да избрише историју и није проблем то што се може избрисати 800 година духовног присуства, него културно историјског наслеђа и присуства. Црква је у Црној Гори присутна од почетка, 2000 година, духовно и благодатно, али је СПЦ присутна 800 година, не само духовно, него материјално културно историјски.

Укратко писмо нема никакву вредност, него само служи за промоцију Турске Патријаршије у нашим народним масама. Ко их промовише, зашто итд, знамо. Исти онај који је рекао да га потенцијалне одлуке у Београду о прекиду општења са некима не обавезују јер он ће наставити да се причешћује са свима онима са којима се и до сада причешћивао будући да му је очување православног јединства у Америци битније од очувања православног јединства у свету.

 

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Миле Бајшев рече

Мило је већ пао само да се престане опирати да се изнесу и реални политички захтеви српског народа у Црној Гори пореко његових легитимних политичких представника.

Ko su njegovi legitimni politicki predstavnici u CG?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Лала из Банатa рече

Није баш јасно када сам се то представљао као неко нов ко није био ту? У време када сам се пријављивао на форум сви су имали форумска имена, таква је била пракса. 

Трудим се да пишем одговорно, не вређајући никога и немам проблем са скривањем идентитета. 

Зоран Николин 

Надам се да није потребан и јмбг. 

 

Da li ste u srodstvu sa Goricom Nikolin? Citam povremeno www.021.rs, pa znam za nju i preko tvitera.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Vladan :::. рече

Ваљда је важно да СПЦ (тј. сви ми) на време учинимо шта можемо да се издаја не деси, да се неки епископи ако су томе склони уразуме и/или спрече пре него направе штету.

Прво, одакле идеја да се било каква издаја спремала, ако изузмемо конструкције које немају ни трунке доказа, а које су све долазиле од једног јединог човека овде, и од владајуће клике у ЦГ? За све време расправе, нисам видео ништа, али апсолутно ниједан једини аргумент за који се после испостави да није конструкција. Чак је и тај који је у почетку тврдио да се издаја спрема већ годинама, са планом који постоји и који нам је овде детаљно изложен, је признао да нема апсолутно никаквих сазнања о томе, и да све то ради "превентивно".

Друго, шта је и на који начин било ко одавде учинио да некога уразуми или спречи да направи неку штету? Тако што се месецима и бесомучно пљувало све што се сад доле бори за опстанак, а борба за опстанак Цркве у ЦГ проглашавала издајом и унапред припремљеним плановима? Тако што су се простачки вређали епископи или остатак клира, лепиле се етикете и надимци редом и без икаквог обзира да се ради о живим људима којима је толико тешко тренутно? Тако што су се на најгори начин вређали форумаши који су аргументовано распраљали против таквог суманутог понашања и увредама којих би се кочијаши постидели? Дошло се дотле да се људи опуштено називају сатанама, кретенима, малоумницима.... и да апсолутно нико, ни на који видљив или делотворан начин, не реагује на то.

Док наша браћа доле скапавају по мразу, док су их пендречили, док трпе притиске са свакаквих страна, нож у леђа су месецима добијали управо оданде одакле би требало да имају највећу подршку - са форума где се окупљају православни људи, припадници исте помесне цркве као и они.Овде су ти људи називани заведеним, а они који их воде најгорим подлацима који су се унапред договорили да врхом црногорске државе док верни народ гурају пред милицију и у ризике да изгубе посао, да трпе вређања и претње и слично. 

И шта се очивало од свега тога? Да ће неко ко има снаге то да заустави само да гледа мирно док му се забада нож у леђа?

Жао ми је што се ово десило, и што су сад затворене све те теме, на којима је, сем вређања и параноидних испада, могло да се прочита и доста тога смисленог. И поготово ми је жао што су се изгледа кола сломила на једном човеку, који је са своје стране лично радио све да помогне том народу доле, посебно оном мученику који је изгубио посао јер није хтео да пендречи своју браћу. Ако ништа, ово може да нам буде коректив да се не занесемо толико следећи пут.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, RYLAH рече

Прво

Зашто цитираш мене а пишеш причу о неслагању са текстовима @Zoran Đurović-а? Био си админ форума знаш како се тагују људи којима се обраћаш...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vladan :::. рече

Зашто цитираш мене а пишеш причу о неслагању са текстовима @Zoran Đurović-а? Био си админ форума знаш како се тагују људи којима се обраћаш...

 

Цитирао сам тебе који си причао о издаји и "превенцији издаје". Толико сенилан баш и нисам. И да јесам, има део поруке који сам цитирао, погледај га.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Света_Матрона рече

Мислим да је неко овде лепо рекао: Подржавам Митрполита јер му верујем и много је урадио и немогуће је да изда, али ако случајно изда неће га спрати ни Дунав ни Сава. 

Ako ne izda što je 100%, velečasni @Zoran Đurović će moći služiti jedino u okviru VP za ukrajinsku dijasporu u Rimu.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, RYLAH рече

Цитирао сам тебе који си причао о издаји и "превенцији издаје".

Да, али ја нисам причао о свему ономе што си критиковао у свом горњем есеју о Зорановим текстовима. Дакле, мене можеш да питаш за оно што сам ја писао а засебно Зорану да поновиш оно што имаш у вези његових текстова.

А ја сам се од издаје оградио болдованим везником "ако". Разлог је једноставан: разни чудни црквени потези неких наших владика, и то отворено почевши од сабора на Криту, преко егзараха у Украјини, Максимовог интервјуа, расправе Максима Иринеја Анатасија Давида, кризе на ПБФ и у САД и све до данас. Ти чудни потези говоре да међу нашим владикама постоји тихи а повремено и гласан неформални раскол. А ако је то тако и ако о томе говоре и саме владике укључујући и патријарха на прослави у Жичи ко сам ја да се правим "преподобан" и "паметан" и да се правим да тога нема?

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Vladan :::. рече

кризе на ПБФ и у САД и све до данас. Ти чудни потези говоре да међу нашим владикама постоји тихи а повремено и гласан неформални раскол. А ако је то тако и ако о томе отворено говоре и саме владике укључујући и патријарха на прослави у Жичи ко сам ја да се правим "преподобан" и "паметан" и да се правим да тога нема?

To I mene koci da zauzmem neki stav I da ne dopustim drugi. A evo I nesto lepo o o.Zoranu, on je teoloski unapredio pouke u svakom smislu te reci. Drugo, nije lud obavlja duznost Bogu I ima divnu porodicu. A neprijatan jeste.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vladan :::. рече

А ја сам се од издаје оградио болдованим везником "ако". Разлог је једноставан: разни чудни црквени потези неких наших владика, и то отворено почевши од сабора на Криту, преко егзараха у Украјини, Максимовог интервјуа, расправе Максима Иринеја Анатасија Давида, кризе на ПБФ и у САД и све до данас. Ти чудни потези говоре да међу нашим владикама постоји тихи а повремено и гласан неформални раскол. А ако је то тако и ако о томе отворено говоре и саме владике укључујући и патријарха на прослави у Жичи ко сам ја да се правим "преподобан" и "паметан" и да се правим да тога нема?

Сад ти мешаш, ја сам причао о ономе што се дешава у ЦГ. Ово остало не знам, јер се нисам бавио, то сам рекао сто пута, и једноставно не могу да причам нешто о чему не знам скоро ништа. И управо због ових прича (приче које долазе из ЦГ, не причам о осталом поменутом) сам напоменуо да се на све лабаве конструкције у једном или другом тренутку одговорило, и да је на крају онај од ког су све те приче кренуле признао да нема апсолутно никаквих сазнања о могућем расколу. Такође, у одговору на твој пост сам причао и уопштено како се на крају дошло до ове ситуације.

А везник "ако" је кул ограда, али ограда која не значи превише ако се инсинуирају овако страшне ствари као што је раскол, издаја, и слично (а да се нема апсолутно чак ни индиција о томе које су више од пуких прича). И то у оваквом тренутку.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, RYLAH рече

Прво, одакле идеја да се било каква издаја спремала

Ne razumem da mozes da postavis ovakvo pitanje? Pa da pokusam da odg iako zaludan posao cinim, ali dobro...

Pocev od koketiranja ep Maxima sa fanariotima, pokusaja da se opravda potez vaseljenske patrijarsije u Ukrajin uprkos zvanicnom saopstenju i stavu SPC o datom pitanju, konstantnom omalovazavanju odluka SASinoda i ne sprovidjenja istih, tajnih sastanaka po evropskim prestonicama sa predstvnicima vas patrijarsije, odbrane tog istog ep od strane mitropolita na Saboru, prijema raskolnika na Cetinju, famoznog Vartolomejevog pisma Podgorici koje se sticajem cudnih i nerazjasnjenih okolnosti obrelo na Cetinju, izdavanja paralelnih i alternativnih saopstenja sa Sabora, napada po drugosrbijanskim medijima na patrijarha i Sinod itd itd ...mogao bih taxativno da nabrajam do ujutru...i ti - posle svih ujdurmi postavljas trivijalno pitanje - otkud sumnja uopste?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, The Godfather рече

Pocev od koketiranja ep Maxima sa fanariotima, pokusaja da se opravda potez vaseljenske patrijarsije u Ukrajin uprkos zvanicnom saopstenju i stavu SPC o datom pitanju, konstantnom omalovazavanju odluka SASinoda i ne sprovidjenja istih, tajnih sastanaka po evropskim prestonicama sa predstvnicima vas patrijarsije, odbrane tog istog ep od strane mitropolita na Saboru, prijema raskolnika na Cetinju, famoznog Vartolomejevog pisma Podgorici koje se sticajem cudnih i nerazjasnjenih okolnosti obrelo na Cetinju, izdavanja paralelnih i alternativnih saopstenja sa Sabora, napada po drugosrbijanskim medijima na patrijarha i Sinod itd itd ...mogao bih taxativno da nabrajam do ujutru...i ti - posle svih ujdurmi postavljas trivijalno pitanje - otkud sumnja uopste?

Да, постављам то питање. Немој да се понашамо као да си сад први пут рекао неке ствари овде, све што се тиче ЦГ је на форуму претресено хиљаду пута. И сваки пут буде да нема апсолутно ничег опипљивог, него ствари које могу да се тумаче онако како се некоме ћефне.

Али добро. Нема потребе да се опет покреће оваква прича.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, RYLAH рече

Сад ти мешаш, ја сам причао о ономе што се дешава у ЦГ.

Не, него ти мешаш или макар не читаш пажљиво саговорника. Ти у свом "одговору" "мени" пишеш о Зорановим текстовима о митрополиту и ЦГ а ја у тој својој поруци нигде нисам поменуо ни ЦГ ни митрополита него сам уопштено говорио о потребној опрезности у вези раскола и "ако су неки епископи томе склони".

Разумеш ли сада? Твој одговор, због твоје сконцентрисаности на ЦГ и Зорана, промашује оно што сам писао.
 

пре 11 минута, RYLAH рече

ако се инсинуирају овако страшне ствари као што је раскол, издаја, и слично (а да се нема апсолутно чак ни индиција о томе

Индиције за тихо/гласни раскол, а тиме и могућу нечију издају, сам ти укратко набројао. А на тај списак ти ми буквално кажеш:

пре 11 минута, RYLAH рече

Ово остало не знам, јер се нисам бавио, то сам рекао сто пута, и једноставно не могу да причам нешто о чему не знам скоро ништа.

 

Дакле, мораш веома пажљиво да ме читаш ако хоћеш да ме квалитетно и аргументовано критикујеш јер ја ретко кад на овој теми напишем коју реч а да је нисам добро промислио.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vladan :::. рече

ја у тој својој поруци нигде нисам поменуо ни ЦГ ни митрополита него сам уопштено говорио о потребној опрезности у вези раскола и "ако су неки епископи томе склони". Разумеш ли сада?

Ниси, само је цео твој пост био одговор на поруку која се односила на Митрополита и ЦГ. Разумеш ли сад?

Ал као што већ рекох, није фрка. Ако је стављена већ тачка на ове приче, нема потребе да их даље распирујемо.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...