Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему


Препоручена порука

пре 20 минута, HOA+ рече

Острашћеност је својствена Србима, то и није толико лоше. Цензура никад ништа није сакрила, напротив.

Поштовани, велике су страсти, веће него што може да сајт свари.

Нема цензуре, овде ће увек бити оних којима ће нешто одговарати, као и оних којима неће.

Годинама се нисам мешао у рад сајта, добровољно сам се повукао из уредништва и активног учешћа на сајту. И поред свега тога трпео сам критике, омаловажавања, прозивања, а у последње време и отворених претњи о којима сада нећу ни да причам. Како се не плашим никога јер знам због чега сам основао сајт какав су Поуке, решио сам да узмем, колико је то могуће конце у своје руке.

Многи су свашта рекли... прочитали смо и једну и другу страну. Да не би ствари ескалирале желим да средимо ситуацију.

Такође, добро да знају они који мисле да се не прате ствари где омаловажавају Патријарха, Свети Архијерејски Синод, одређене наше Епископе, а све под велом брањења Цркве да се то не зна. Таквима више неће бити места на Поукама, па било ко да је тај. Видимо да и таквих има и да се у последње време изузетно истичу у медијима - једноставно да не поверујеш да је то могуће, али тако је.

 

Рад о. Зорана Ђуровића на Поукама, колико сам то успео да пратим, нарочито везан за његов богословски рад је немерљив! Његови богословски текстови су читани у стотинама хиљада прегледа, са хиљаде и хиљаде коментара.

Да ли је о. Зоран у овоме о чему је писао у последње време, а тиче се веома узавреле и тешке ситуације у СПЦ у праву - веома брзо ће показати време. Неће много проћи, видеће се. Искрено верујем да се његове слутње неће остварити.

Поуке морају да се издигну од ових свађа, политике и свега што нас је снашло. Знам да многима неће одговарати моје обраћање, желим са Поука да пошаљем поруку мира и љубави.

Свим расколницима, онима који желе и прижељкују раскол, који раде на њему на овај или онај начин, који желе да разарају Тело Цркве, да распарчају Српску Православну Цркву и да направе од нашег Светог Патријарха и Синода непријатеље, овде им то неће пролазити. Борбашима за веру, артемијевцима и осталима сличног менталитета им је слаба радост од свега овога. За њих ће Поуке увек бити непријатељ.

Посебну подршку одавде имају наша браћа и сестре који се свим срцем боре за Српску Православну Цркву у Црној Гори, који воле и поштују своје Епископе и који знају шта значи јединство и очување идентитета у једној ужасној ситуацији за наш народ.

 

Овај сајт треба да буде испред и изнад свега МИСИОНАРСКИ. То је његова почетна идеја. Ја молим да ми помогнете у томе у сваком погледу.

Ко разуме ово, схватиће у најбољој вољи, ко не жели да разуме - наравно да ће налазити начина да хвата неку другу причу.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 1 минут, Orion рече

"jasenovački mit"

Da im to i Mišku Denisenka nisam podvalio nikad se ne bi odali za autokefaliju svojoj "braći makedoncima koji su zrela pravoslavna nacija", a ne sekta zvana MPC kako ijole zdrav čovjek jedino može misliti.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

Ђуровић збуњује народ... Амфилохије је најачи. Успео је да својим прозивањима затвори тему. Свакоме на част и образ. 

Ти стварно умеш некад да будеш симпатичан. Некада претераш, али, некада знаш да будеш као дете. Тако схватих ову реченицу која ме је насмејала, као дете којега су наљутили, а оно се шћућурило у ћошку. Не схвати ово као увреду, Бог зна да нисам ни лицемеран. На уму ми је само поука да сви будемо као деца. Незлобиви. Опрости ако сам у нечему претерао па те увредио, једноставно сам ''испадао из такта''. Шта ћу, такав сам када нешто браним. Ето, шта друго да кажем, осим, Бог да те чува!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Плаво Небо рече

Ти стварно умеш некад да будеш симпатичан. Некада претераш, али, некада знаш да будеш као дете. Тако схватих ову реченицу која ме је насмејала, као дете којега су наљутили, а оно се шћућурило у ћошку. Не схвати ово као увреду, Бог зна да нисам ни лицемеран. На уму ми је само поука да сви будемо као деца. Незлобиви. Опрости ако сам у нечему претерао па те увредио, једноставно сам ''испадао из такта''. Шта ћу, такав сам када нешто браним. Ето, шта друго да кажем, осим, Бог да те чува!

Отац Зоран је најбољи писац богословских радова које сам имао прилике у новије време да читам. Толико сам научио да сам му неизмерно захвалан. Његов разиграни стил, бритки ум, јасне реченице... не остављају никога равнодушним. Није ни чудо да на пример нека његова тема, колико сам приметио, има и преко 1,000 коментара, а тиче се тамо неког Сабора :)

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, HOA+ рече

Острашћеност је својствена Србима, то и није толико лоше. Цензура никад ништа није сакрила, напротив.

То што су теме о митрополиту Амфилохију уклоњене може само да буде потврда истинитости оног што је речено.

Лично се нисам слагао са Ђуровићем у свему, и у свим анализама, али не мислим да је износио лажи.

Овде је био проблем што су информације које су тачне различито тумачене. Неки су у Амфилохијевим изјавама и поступцима видели једно, а неки други друго.

Свако је рекао своје и душу спасио.

Ако је Амфилохије толико свет колико га хвале, неће имати проблем да брзо и лако опрости Ђуровићу.

Ако је Ђуровић толико свет, како га хвале, лако ће прећи преко свега Ђуровићу.

Једино је проблем шта ће бити са народом у Црној Гори, ако је један од њих двојице у праву.

:skidamkapu:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Родољуб Лазић рече

Ниђе везе ни са чим. Боље да останеш код дислајкова. ТУ си на свом терену.

Ниђе сигурно нема ,нема ни неђе. али негде има. А ти си манипулатор.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Срђан Шијакињић рече

Нисам мислио да људи који учествују у отпору лутају - далеко било - мислио сам на то да нико од обичних људи, који немају поуздана сазнања ван онога што могу прочитати у медијима и по интернету, не може извесно да зна шта су мотиви и крајњи циљеви свих актера дешавања широм Српске цркве и уопште Православља. Упркос томе, нема сумње да борба за права СПЦ и права српског народа у ЦГ - која се изражава кроз све што Црква у ЦГ и Србији организује тренутно, литије, молебане, скупове - није лутање, већ једини исправан и могућ пут у овом тренутку. Ово наглашавам. 

Иначе, слично овом болдованом је говорила и друга страна. 

Људи у Црној Гори који су у Литијама су баш обични људи, ,,који немају поуздана сазнања ван онога што могу прочитати у медијима и по интернету, не може извесно да зна шта су мотиви и крајњи циљеви свих актера дешавања широм Српске цркве и уопште Православља'' али су устали против паклених намера НАТО пакта да униште Православље и Србе у ЦГ! Томе се на најмудрији могући начин супроставио Митрополит Амфилохије и, засигурно, изненадио НАТО стратеге... 

 

Ако не знаш, ево поузданих вести: ,,Председавајући војног комитета НАТО, маршал Стјуарт Пич, казао је да се Алијанса директно суочава са настојањима руских хибридних напада, због чега су, како је казао, одлучили да у Црну Гору упуте тим за борбу против хибридних претњи, пише подгоричка Побједа. Он је на седници Војног комитета НАТО, која је јуче завршена у Бриселу, казао да је Алијанса, желећи да се супротстави оваквим руским акцијама, ангажовала први НАТО контрахибридни тим у Црној Гори.

„Први НАТО контрахибридни тим за подршку распоређен је у нашу земљу савезницу Црну Гору, са циљем да помогне у јачању способности земље и одвраћању хибридних изазова”, рекао је Пич. Из црногорског Министарства одбране недавно су казали да је у Црној Гори, од 21. до 27. новембра прошле године, боравио први НАТО контрахибридни тим за подршку, а предстојећи парламентарни избори, били су, кажу, главни разлози за ангажовање НАТО тима, преноси Танјуг''.

На ове контрахибридне НАТОвске информације да Митрополит хоће да изда Српску Цркву је насео и поп Ђуровић!!! и постао НАТО пакЛ(т)а корисни идиот... 

Или (недајБоже ) да све ово свесно ради, у шта ја лично не верујем...  мислим, будући да је даровит уметник, омакло му се... узео кичицу и фарбу и пуШтио машти на вољу... :( 

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Иван Ц. Drago mi je da ste se oglasili, bas danas procitah na FB - neki pisu da ste " zarobljeni ", da su Vam oduzete pristupne sifre sajtu, da ste placeni ili ucenjeni da cutite.

Bogu hvala pa ih demantovaste!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Orion рече

Šta je ovo?!

Na stranu što je napisano van okvira teme i što je podlo i zlonamerno, ali dopustiti na forumu ovakvog tipa, da se najveće i najstrašnije stratište nevinih žrtava Pavelićevog režima etiketira kao "neodrživ jasenovački mit" je krajnje sramno i nedopustivo.
 
I onog koji je napisao da je to samo "jasenovački mit", nazivate "trolom".
Kakav "trol"?!
On je jedan od brojnih revizionističkih ismevača tog ogromnog stradanja Srba, Jevreja, Roma i ostalih nepodobnih ustaškom režimu. Simpatizer i pristalica onih koji su zatirali sve srpsko.
Jedan od advokata koji brane dželate, pa bestidno brišu tragove, brišu nule i menjaju cifre, pakuju, farbaju, iskrivljuju, lažu....
 
Ovde je i tužilac.
 
 
On je i jedan od zemaljskih sudija koji neljudsko, krvoločno i zversko iživljavanje pune četiri godine nad mučenicima i stradalnicima naziva "neodrživim mitom". To je njegova presuda.
 
I pišete kako "lupa gluposti", kako "ne treba hraniti trola".
 
Da li treba svi da ćutimo? Da li treba da ćute oni čije su čitave familije zatrte i oni koji su svedoci krvoločnih zverstava?
Da li je jače pravo glasa nakaradnog revizionizma ustaštva ili pravo glasa istine o strašnom stradanju i patnjama nevinih duša po ustaškim logorima, grobnicama i jamama?
Ako ćemo ćutati pred takvim strašnim stvarima, onda sve one stotine hiljada likvidiranih žrtava ponovo prepuštamo da pristalice njihovih dželata unižavaju, poništavaju i ismevaju njihovu patnju.
U tome neću učestvovati, jer to nije ni hrišćanski ni ljudski. I ne zaboravite još jednu činjenicu, ovaj forum ne posećuju i čitaju samo njegovi članovi, već mnogo veći broj ljudi, a medju njima i potomci jasenovačkih mučenika.

сувише лако срби пуштају да се газе њихове жртве и светиње.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, The Godfather рече

@Иван Ц. Drago mi je da ste se oglasili, bas danas procitah na FB - neki pisu da ste " zarobljeni ", da su Vam oduzete pristupne sifre sajtu, da ste placeni ili ucenjeni da cutite.

Bogu hvala pa ih demantovaste!

Потпуна глупост! Обавестите слободно све дежурне критичаре и пратиоце моје, назвао бих их тајним обожаваоцима, да сам хвала Богу жив, ничим уцењен, ничим плаћен и да све што сам радио и радим, трудим се да радим на корист Свете Цркве! Има их и одвише :)

Волео бих када би се појединци који само чуче негде у ђошку у као керови лају, урадили нешто корисно, бар мало.

За оне који не знају, на Поукама има преко 50 бракова који су склопљени захваљујући управо овом месту. Могу и сами да се јаве...

кад је почела читава лудница око Закона у ЦГ, моја вибер група која сада броји око 5400 људи се организовала и финансијски помогла полицајца који је стао у свој српски народ и уз своју Српску Православну Цркву. Ја сам поносан на те људе.

Не причам пуно, ја делам. Члан сам Мисионарског тима СПЦ, решио сам да ствари доведемо у нормалу колико је то могуће.

Нећу ни једним јединим гестом да неко сада схвати да ће моћи да омаловажава о. Зорана. Не, то неће бити дозвољено. Рекох, отац Зоран је дао немерљив допринос СПЦ својим радовима.

Његови текстови који се тичу последњих ситуација су за дискусију али мислим да те дискусије превазилазе ингеренције нашег портала. Много је острашћених људи...

То никако није добро.

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Овом приликом бих поручио и онима из Цркве који подржавају разне медије који омаловажавају нашег Патријарха и Синод, као и остале Епископе СПЦ који нису по њиховом чапу, да добро знам ко су. То да одмах прекину да раде јер ће на Поукама бити написани именом и презименом.

Ако желе добробит својој Светој Цркви не морају да се удружују са ђаволом!

Ево, дођу овде, напишу, направимо интервју, у духу дијалога разговарамо... овде за свакога има простора. Неће се Данас, Политикон, Директно и остали медији и твитер налози које отварате обрадовати нашем јединству, јасно вам је то, зар не?

Морамо озбиљно да порадимо сви на јединству СПЦ.

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Иван Ц. рече

Поштовани, велике су страсти, веће него што може да сајт свари.

Нема цензуре, овде ће увек бити оних којима ће нешто одговарати, као и оних којима неће.

Годинама се нисам мешао у рад сајта, добровољно сам се повукао из уредништва и активног учешћа на сајту. И поред свега тога трпео сам критике, омаловажавања, прозивања, а у последње време и отворених претњи о којима сада нећу ни да причам. Како се не плашим никога јер знам због чега сам основао сајт какав су Поуке, решио сам да узмем, колико је то могуће конце у своје руке.

Многи су свашта рекли... прочитали смо и једну и другу страну. Да не би ствари ескалирале желим да средимо ситуацију.

Такође, добро да знају они који мисле да се не прате ствари где омаловажавају Патријарха, Свети Архијерејски Синод, одређене наше Епископе, а све под велом брањења Цркве да се то не зна. Таквима више неће бити места на Поукама, па било ко да је тај. Видимо да и таквих има и да се у последње време изузетно истичу у медијима - једноставно да не поверујеш да је то могуће, али тако је.

 

Рад о. Зорана Ђуровића на Поукама, колико сам то успео да пратим, нарочито везан за његов богословски рад је немерљив! Његови богословски текстови су читани у стотинама хиљада прегледа, са хиљаде и хиљаде коментара.

Да ли је о. Зоран у овоме о чему је писао у последње време, а тиче се веома узавреле и тешке ситуације у СПЦ у праву - веома брзо ће показати време. Неће много проћи, видеће се. Искрено верујем да се његове слутње неће остварити.

Поуке морају да се издигну од ових свађа, политике и свега што нас је снашло. Знам да многима неће одговарати моје обраћање, желим са Поука да пошаљем поруку мира и љубави.

Свим расколницима, онима који желе и прижељкују раскол, који раде на њему на овај или онај начин, који желе да разарају Тело Цркве, да распарчају Српску Православну Цркву и да направе од нашег Светог Патријарха и Синода непријатеље, овде им то неће пролазити. Борбашима за веру, артемијевцима и осталима сличног менталитета им је слаба радост од свега овога. За њих ће Поуке увек бити непријатељ.

Посебну подршку одавде имају наша браћа и сестре који се свим срцем боре за Српску Православну Цркву у Црној Гори, који воле и поштују своје Епископе и који знају шта значи јединство и очување идентитета у једној ужасној ситуацији за наш народ.

 

Овај сајт треба да буде испред и изнад свега МИСИОНАРСКИ. То је његова почетна идеја. Ја молим да ми помогнете у томе у сваком погледу.

Ко разуме ово, схватиће у најбољој вољи, ко не жели да разуме - наравно да ће налазити начина да хвата неку другу причу.

 

Потпуно се слажем да на форуму не сме бити блаћења патријарха, Синода и како сте рекли појединих епископа. С тим што бих ја ово проширио са ' ни једног епископа', а ни било ког другог човека. Код нас у Банату би се рекло да се правите невешти. Вероватно сте могли да приметите колико је, горе поменути уважени теолог, у последњих пола године на овом форуму блатио митрополита Амфилохија и тзв. херцеговачки клан,  а то и даље опсесивно чини. И то нити је засметало Вама нити и једном од администратора. И по Вама је такво стање регуларно јер би у супротном била угрожена слобода говора. Овај форум је некад био простор у коме се сведочила здрава црквеност, а у последње време се претворио у место које је, судећи по нивоу дискусије, далеко од онога што би требало да буде. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, лала из банат рече

Потпуно се слажем да на форуму не сме бити блаћења патријарха, Синода и како сте рекли појединих епископа. С тим што бих ја ово проширио са ' ни једног епископа', а ни било ког другог човека. Код нас у Банату би се рекло да се правите невешти. Вероватно сте могли да приметите колико је, горе поменути уважени теолог, у последњих пола године на овом форуму блатио митрополита Амфилохија и тзв. херцеговачки клан,  а то и даље опсесивно чини. И то нити је засметало Вама нити и једном од администратора. И по Вама је такво стање регуларно јер би у супротном била угрожена слобода говора. Овај форум је некад био простор у коме се сведочила здрава црквеност, а у последње време се претворио у место које је, судећи по нивоу дискусије, далеко од онога што би требало да буде. 

Ја нисам учествовао у раду форума нити сам био у уредништву. Бавио сам се сасвим другим стварима.

Оно што је о. Зоран писао о "клану", о овима или онима јесте његово виђење ствари. Никад није ни један администратор стао иза тога. Да ли је он био у праву или не - показаће време.

Лично имам сазнања која нису прича рекла-казала, да поједини људи из врха СПЦ без проблема сарађују са отвореним противницима Цркве, достављају им информације, блате наше Епископе итд... на крају, неко је морао и њима да одговори. Немојте ни ви да се правити невешти да то не знате. Не треба да вам достављам линкове овде.

Острашћених људи постоји са свих страна, јесте то на неки начин и наш менталитет, али превише одлази - мислим да губимо душе са нашим острашћеностима.

А вама ево предлога: покрените одмах сада неку занимљиву, богословску тему. Погурајте је, направите причу која ће људе заинтересовати.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ја лично имам један проблем и то велики проблем, баш, баш велики проблем: неки моји дојучерашњи богословски "идоли", чије сам речи и текстове "гутао", прекуцавао њихове радове, правио видео снимке... данас су ме потпуно разочарали својим немуштим, веома чудним, на граници са анти-црквеним ставовима. Постављам себи питање - да ли сам уопште ишта у животу научио онда?

Оно што сам схватио из тога, на крају, јесте да не смем да имам идоле...

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...