Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему


Препоручена порука

Јао душо моја, нисам те ваљда увредио?

Кајем се од свег срца што увредих Тебе Бога своје највеће и најмилије добро. Чврсто сам одлучио да се поправим и обећавам да нећу више грешити!

Заправо, заболи ме уво, стојим иза својих речи. Нисам ти дао психијатријску дијагнозу, иако се назире, него духовну. Ипак сам само теолог, а не мултиталенат као владика Максим сликар (дречавим бојама), композитор, појац, добиник споствене награде, познавалац кинеског друштва, аутор сопственог сајта итд 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Ти уопште не разговараш о теми, него само спинујеш. Одвалчиш пажњу од основне теме, не одговараш ни на једно питање, изврћеш речи. и генерално не доприносиш.

Ставови су ти детињасти и пропагандистички и то сам ти већ доказао раније, нпр термин Мајка црква итд

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Pontifex Emeritus рече

Што се тиче твојих “добрих идеја”, чули смо их- да се расколницима у Скопљу призна патријаршија, и још им се дода и део Епархије врањске. И да, заборавих, да за Скопље лобирамо по свету. :))

Значи, ти си заиста једна тешка бедевија. Где си видео да човек (НОА+) говори о давању дела Епархије врањске? Лепо је човек објаснио да им се уступи манастир Прохор Пчињски као ставропигијални, јер је значајан за један део македонске историје. То нипошто не би умањило значај те светиње у српским (и ширим православним) оквирима. Напротив, можда би му (манастиру) након тога само још више порасла ”популарност”.

Да си информисан, као што ниси, знао би да се и данас многи Македонци венчавају у њему. Рецимо, када дође до склапања брака између неког од чланова ПОА-е са верником/верницом из расколничке МПЦ Прохор Пчињски му дође као неутрални терен за црквено венчање. Обично венчање обави неко од манастирских јеромонаха (или свештеник Врањске епархије), а неретко неко од свештеника из ПОА-е (понекад и неко од владика). Људима из Македоније, а који су чланови тзв. МПЦ, тешко је да се венчавају у приватним становима и кућама, али прихватају да тај чин (Свету Тајну Венчања) обаве у том манастиру. Тако да је тај манастир спона између наше СПЦ и тзв. МПЦ. Један такав гест добре воље (у некој будућности претварање Прохора Пчињског у манастир ставропигијалног карактера, под окриљем МПЦ) само би побољшао преговоре и код обичног народа наишао на одобравање и радост. А Срби у околини Врања и Пчиње Македонце сматрају за своје и заболе их за црквене поделе. А доласком неких нових монаха Македонаца, уз постојеће Србе, била би то велика духовна радост и корист за многе. Нарочито ако би томе претходило превазилажење вишедеценијског раскола, коме се не радују само идиоти попут фанарских мегаломана и бугарско-грчких шовиниста.

Уосталом, и ми у Москви имамо једну врсту ”ставропигијалне” цркве (тзв. подворје СПЦ у Москви) у којој је настојатељ епископ моравички г. Антоније. А Руска ”ставропигијална” Црква (подворје РПЦ) се налази у Београду, иза храма Светог Марка. Али, толико ниси глуп и необавештен па да ти ови детаљи нису већ познати. Само се мало правиш блесав...

И ко је спомињао ”патријаршију”? Највише што би Македонци добили, ако би обновили преговоре са СПЦ, је аутономија која би врло брзо завршила аутокефалијом, али не у рангу Патријаршије, већ као и до сада - Архиепископије. И, као таква, аутокефална Архиепископија, МПЦ би имала знатно више (=неупоредиво више) права, која Украјинци-Томосовци под вартоломејом немају, а што ће бити образац и за МПЦ, уколико од фанара затраже и добију ”аутокефалију”...

И, зашто је проблем ако би ми лобирали за Скопље у свету? Па то би била наша света дужност, јер у том Скопљу још увек обичан народ највише воли и цени Србе, иако се ти и теби слични шовинисти са том чињеницом спрдате. На вама својствен (=подмукао) начин. Баш, онако, ђаволски.

ПС: Да не буде забуне, јер се ти - као и ђаво уосталом - хваташ за ситнице. Свакако да правно гледано постоји извесна разлика између ставропигије и подворја, али би у овом конкретном случају, о коме говори брат НОА+, било које решење (или ставропигија или подворје, или нешто треће) било свима на духовну радост и утеху. Ту би само изгубили, понављам, ви шовинисти и овај самозвани васељенско-космички ”првојер(есијер)арх из Истамбула. Да му не спомињем име. Мрско ми је.

ПСС: Само будала може да верује у добронамерно уплитање васељенске патријаршије и њеног поглавара у преговоре између СПЦ и МПЦ. Ти колико год да си бедевија, ниси бедевија у рангу Николетине Бурсаћа, да у то (по)верујеш. Ти често на појединим темама у почетку желиш да глумиш француску собарицу, док се не испостави да си све само ниси наиван ко француска собарица. Само си мало више софистициран и препреден...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Талични Том

Амин, амин, Амин!

Стим да бисмо могли добити и ми неку ставропигију у Македонији, заузврат. Неки од Немањићких манастира.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Браво, констуктивно и конкретно као увек. Отприлике као Максимови текстови, ни поуке ни идеје, сем да Срби неваљају.

Који је твој генијални предлог? Прошли пут си рекао да немаш никаве идеје ни предлога.. него само да смо ми криви јер смо увредили Вартоломеја

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Pontifex Emeritus 

Ако си ти једна баба која се спасава због не знања, није ти добро то што се правиш паметна преко интернета. Рекох ти већ да је Фанар већ ступио у тријадолошку јерес тиме што је погрешно учење применио на еклисиологију. Ти слободно бирај Цркву. Само немој да рационализујеш бајке.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Човек је на задатку, он је већ изабрао цркву. Вартоломејеву цркву, овде је просто пета колона. Нема он ни недоумица, нити питања, не коригује свој став кад му се предоче чињенице, просто је ту да шири дефетизам и своје глупаве ставове.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Начелно бих се сложио, и сам сам имао ту идеју пре пар месеци, да се договоримо са Цариградом и добијемо Хиландар као ставропигију и Манастир Краља Милутина у Јерусалиму, али Фанар се показао као вероломан, ништа им се не може веровати. Што обећају данас, сутра газе. У јуну су били у Београду и клели се да никад неће дирати Македонију, пре три недеље Вартоломеј је то исто тврдио у интервјуу. Данас друга прича.

Ако одемо изгубићемо, јер смо их признали као неке битне, а добити можемо само ако се сами договоримо са Македонцима. Од Фанара ништа не можемо добити. Нити нам било шта и треба. Ми требамо њима, а не они нама. Они су испали обични мајмуни, Филарет их дрнда као покварена машина, пројекат признања је пропао, народ не прелази у Епифанијеву цркву, паре не стижу из Кијева. Остале Православне цркве се скупљају и иду у Аман, тамо ће их помножити са нулом. Само им је остало да их ми сад спасимо и као дамо им на важности. Били бисмо луди!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

патријарх Атинагора и Хари Труман

Photo: Orthodox History.

са папом када је на своју руку, тј на захтев Трумана скинуо анатему

Photo: The Pappas Post.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ко финансира Васељенског? 

Мајкл Хуфингтон, загрлио владику :), је амерички политичар, бисексуални ЛГБТ активиста и филмски продуцент. Био је члан Републиканске странке и конгресмен Калифорније од 1993. до 1995. Хуфингтон је био ожењен Гркињом Арианом Хуфингтон, сувласницом компаније Хуфингтон Пост, од 1986. до 1997. Подржава геј брак, као и екуменизам и посебно јединство са Католичком црквом, преко његове фондације, екуменски институт Хуфингтон, на језуитском универзитету Лоиола Маримаунт. Изјавио да је његов сан да заједно виде католике и православне заједно, а с обзиром на то да му је већ 71 година, нада се да ће се то ускоро догодити. (зато се жури Вартоломеју, добио је рок:)).

310078.p.jpg?mtime=1548649730

Такође Грчка православна црква Америке и М. Хуфингтон спонзоришу разне радионице:) за промоцију ЛГБТ заједница и екуменске пројекте.

2018 Хуфингтон је отворено позвао на оставку Митрополита Деметриоса, примата Грчке цркве у Америци поводом скандала након нестанка огромних износа из ризнице епархије намењених за изградњу цркве Светог Николе у Њујорку. Утицајни Нешнал Хералд објавио је чланак посвећен Сабору где се раправљало о несталим средствима и речи архиепископа Деметриоса да спонзори немају право да питају шта се догодило са новцем, исто као што их он не пита како су зарадили. ;) (Вартоломејев ђак)

Archbishop Demetrios (left), Michael Huffington (right).

Али постоји разлог за веровање да америчке власти одлично знају ко је трошио та средства и како. То користе да припуше на екуменску цркву - ону која агресивно тврди да је неприкосновени поглавар целог православног света.

ORTHOCHRISTIAN.COM

Dubious initiatives by the Phanar in Ukraine are becoming increasingly puzzling; but is Patriarch Bartholomew really free in his actions?

наставиће се...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Pontifex Emeritus рече

Та синтагма “пета колона”, из угла хришћана је врло афирмативна. То нису издајници, то су хиљаде невиних становника Мадрида који су без икакве кривице стрељани од стране комуниста, да не би, којим случајем стали на страну шпанске војске и помогли јој у ослобађању главног града. Ти невини људи су мученици хришћанске Шпаније. То је требало да те науче из историје. Ево ти па погледај о чему се ради:

 

Нећу да идем оф топик, и пецам се на твоје глупаве спинове, но ово што си написао ми је веома индикативно. Типично Атанасијевско-Максимовско. Они се тако приказују експерти у свакој области, а заправо лупају глупости.

Франко кад је прешао Гибралтар са војском јер је био у колонији, кренуо је на легалну комунистичку Владу у Мадрид са 4 колоне, а сам је тврдио да има 5 колону у Мадриду, која ће изнутра ратовати за њега. Рат је трајао 3 године, и био је пре 80 година, ја као нешпанац могу потпуно неострашћено и рационално да судим о обе стране. Пета колона је данас идиоматски израз и нема везе са Србима и њиховим проблемима, сем што си ти и теби такви Пета колона. И све ово је доказ твога спиновања и покушаја дескредитације саговорника, небитним темама. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Иако сам рекао да нећу да дозволим да идем оф топик, али зар не видиш колико си социјално осакаћен?

Тема је раскол који се захуктава, тема није Шпански грађански рат. Неко у посту искористи идиоматски израз, и ти пишеш три поста о томе, и покушаваш као да испаднеш стручњак и паметан и шта ја знам. при томе ти је знање о томе википедијско. Заправо си напоран и досадан. Могу само замислити какав ти је сексуални живот.

Сабери се и ресетуј се, не знаш све, нема потребе да знаш све, нема потребе да скачеш на сваку лоптицу и сваком јелу додајеш зачине. Тема је раскол који прави Вартоломеј, с циљем служења Америчким политичким интересима, и његови реализатори на терену у СПЦ, попут Максима и сличних. Хајмо сад поново!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Pontifex Emeritus рече

Ствар је у томе да ми нисмо у позицији да га вређамо. Јерусалимски јесте па сам се радовао њиховој “преписци”, и замишљао шта бих му ја написао, да сам на месту Теофила, а да Вартоломеја већ код прве поздравне реченице моментално стрефи шлог :))

Но, из Београда му се тако не сме писати. Нити се сме бити острашћен у мери у којој си ти. Јер то је незрело и неодговорно. И надасве опасно.  Што се тиче позива у Цариград, не видим ниједан разлог да се одбије, осим глупе и кратковиде сујете, јер ми из тог разговора не можемо изаћи празних руку. А идемо празних руку. Наравно, сад је врх наше Цркве срамота да се запути у Цариград, кад ономад није хтео у Никеју. Али, шта се може. Што се мора, није тешко. 

.... valjda nece da bude ono sto vazi za nas Srbe,.... u ratu dobijamo, u pregovorima gubimo (ono sto smo dobili).... tako da, mozda je bolje da neko od nasih izazove na dvoboj Vartolomeja,.... pa, kom opanci, kom obojci...sta ima mi tu sa njim da pregovaramo.... :smeh1:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Pontifex Emeritus рече

Да, али “пете колоне” није било. Пета колона су жртве Црвеног терора у Мадриду- хиљаде невиних људи (махом цивила, чак и деце), а међу њима и велики број католичких свештеника, који су без икакве кривице и суда, на правди Бога побијени, ради “превентиве”. (Као што и неколицина на овом форуму исто тако “ради превентиве” медијски стрељају митрополита Амфилохија.) Зато треба бити опрезан кад се у погрдном смислу користи та левичарска безбожничка фраза, јер се тако грешимо о невине жртве, хришћанске мученике. 

Али "Ај Кармела" је толико добра песма!

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...