Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему


Препоручена порука

Московска патријаршија: Патријарх Вартоломеј одлучио да забије нож у леђа СПЦ

NovostiOnline | 16. јануар 2020.

Цариградски патријарх Вартоломеј решио је да забије нож у леђа Српској православној цркви „легализацијом раскола у Северној Македонији“

Цариградски патријарх Вартоломеј решио је да забије нож у леђа Српској православној цркви „легализацијом раскола у Северној Македонији“, одлучивши да се стави у функцију политичких елита које користе религију у својим играма, изјавио је портпарол Московске патријаршије Владимир Лејгода.

„Цариград намерава да легализује још један раскол. Патријарх Вартоломеј подржао је жалбени поступак Македонске православне цркве. Очигледно је одлучио да се стави у функцију политичких елита које користе религију у својим играма. То је у суштини забадање ножа у леђа Српској православној цркви, којој већ прети прогон у Црној Гори“, рекао је Лејгода.

Он је навео и да је сврха недавног састанка патријарха Вартоломеја са председником прелазне Владе Северне Македоније Оливером Спасовским и некадашњим премијером Зораном Заевом била да се размотри могућност за поновним успостављањем регуларности у цркви Северне Македоније, под именом Охридска архиепископија.

Подсетимо, након састанка одлучено је да се делегација Српске православне цркве и цркве у тој земљи позову пред Свету столицу Васељенске патријаршије на консултације, у настојању да се постигну заједнички договор и решење.

 

https://www.novosti.rs/вести/планета.479.html:841955-Московска-патријаршија-Патријарх-Вартоломеј-одлучио-да-забије-нож-у-леђа-СПЦ

 

 

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

@بسم الله الرحمن الرحيم od kada je  ep Jovan Culibrk neprikosnoveni autoritet? To sto je ep ne znaci da se razume bas u sve, mada je kod nas uvrezeno pravilo da se ep bave svim i svacim, samo cekam kada ce poceti da se bave NASA programima, aeroinzinjeringom itd. Ne bih ulazio u razloge - zasto prica to sto prica. Dokumentacija iz Jasenovca je sistematski unistavana.Za potrebe raspada Juge hololaustmemorialmiseum i NY times su bez objasnjenja pocetkom 90ih visestruko redukovali br zrtava i od tada se br neprestano smanjuje. Ukljucen je univerzitet u Zagrebu, prof stranci - hrvati - muslimani u jednoj orkestriranoj kampanji pod koju su potpali i pojedinci iz Srbije. U bunkerima RTS postoji nebrojano filmova dokumentarnih koji nikada nisu ugledali svetlost dana, koji se bave genocidom nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH. Elite u SRB su nezainteresovane ili potkupljene da se na adekvatan nacin NE bave ovom tematikom. Inace tema je komplexna i nije joj mesto ovde.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Треба се вратити на тему о расколу, који се захуктава, а не дозволити троловање фанариотских плаћеника, који смишљено желе да развале оштрицу отпора.

Морамо да будемо будни и свесни, и добро наоружани аргументацијом, јер правда и истина је на нашој страни. Овде има добрих идеја и нормалног света, и зато тролове на игнорисање и сваку тему која је оф топик на игноре и идемо даље.

Дакле, Фанар жели да буде медијатор у оној својој дрвеној бараци, ћумезу?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Питање македонске Цркве треба да се решава саборно на васељенском нивоу, где ће се слушати воља већине. Никада више ни једна помесна Црква не треба да додели самостално некоме другом аутокефалију, него тај предлог, са сагласностима Цркве на чијој територији настаје нова аутокефалија и осталих Цркава које подржавају предлог, треба да се усвоји већином васељенског сабора, након чега неће бити могуће укинути некоме аутокефалију осим такође вољом већине васељенског сабора.

СПЦ је расположена да додели аутокефалију својој македонској браћи, али то питање је злоупотребљено од стране западних политичара и источнопапских претензија. СПЦ не прихвата ни да самостално додели аутокефалију, нити да додељивање аутокефалије буде било које помесне Цркве самостално право. Познато је да таква пракса увек бива злоупотребљена, те се додељевање аутокефалија треба ограничити вољом већине гласова васељенског сабора.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Питања аутокефалије је тешко решити на свеправославном нивоу, јер се још увек није искристалисало ко је православан.

Кад су Руси сами дали аутокефалију Америчкој цркви 1970, тад је Атинагора кукао на сва звона како не може једна Црква сама да даје аутокефалију, него морају све заједно бла бла. 50 година касније Вартоломеј тврди да он сам може да даје аутокефалију и да му нико жив не треба.

У таквим условима где је Фанар лажљив и превртљив, и где се не зна какав ће став имати сутра и коме господару ће служити, имати некакав идеал свеправославног сабора је сулудо.

Мислим да СПЦ треба да гледа свој интерес, да натегне мало правила и акривију, и више се окрене икономији, и реши проблеме које она има са Македонцима.

Акривија има смисла само на почетку проблема, зато сад са Грцима  треба само десничарски, оштро, непопустљиво, строго католички и војнички, не треба им дати да дишу.

Икономија је оруђе Цркве кад већ све оде дођавола, и зато са Македонсвујушчим Србима треба благо и попустљиво јер смо дотакли дно дна.

Нажалост, они су толико под утицајем своје усташке власти, да ће се тешко неки прогрес направити. Зато им треба давати оно што не могу да одбију, јер ће само тако испасти мајмуни и показати се марионете код народа који не мрзи Србе.

Ми не можемо решити свеправославне проблеме, али можемо своје. Ко ће и како признати Македонску Патријаршију није наш проблем, ако је ми признамо за сестру.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Pontifex Emeritus рече

То није тачно. То су ваше фантазије и спинови. То нису званични ставови наше Цркве.

Занимљиво је да се вас неколицина овде жестоко противите да украјински расколници добију аутокефалност (па чак ни аутономију или било какво канонско признање), а истовремено се залажете да македонски расколници добију аутокефалију. То су, другови, двоструки аршини. И то је чист аутошовинизам. 

Није ваљда да си поверовао источнопапској пропаганди како Руска Црква не жели да додели аутокефалију Украјинској Православној Цркви? Па нема ништа светије и веселије него да неком зрелом народу подариш самосталност управљања Црквом. Међутим, шта има слађе за непријатеља православља него да упропасти нешто свето. Идентитет украјинаца је искоришћен за антиидентитет према Русима, украјинско питање је искоришћено за спровођење папизма какво Црква није видела у историји. На таква дела Русија не може ни да пристане.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Pontifex Emeritus рече

Аха, схватио сам. Украјинци нису зрела нација и зато њиховим расколницима не може ни аутокефалија ни аутономија. А Северни Македонци су зрела нација, и зато њима може и патријаршија.  А ту своју националну и црквену “зрелост” они су демонстрирали прогонима канонске Охридске архиепископије и затварањем њеног првојерарха у казамат. 

Ништа ниси схватио. Украјинци не траже аутокефалију, док Македонци траже. То је оно што фанариоти избегавају да признају.

У Украјини само усташе- бандеристи и Десни сектор тражи аутокефалију, док две трећине православних се осећа ок у Московској цркви. У Украјини лидер Цркве и сви епископи неће аутокефалију, а у Македонији сви хоће.

У Македонији су сви редом за аутокефалију и народ и попови. 

Те две ствари су несравњиве, ако чак и изузмемо чињеницу да су оно што ти називаш расколницима у Украјини заправо будале и лудаци који су сами себе рукоположили тако што су узели мошти светих епископа и положили себи руке на главу. Такву глупост и спрдњу са Црквом могао је само демонизован Турчин да призна јер је мржња према Русима једини критеријум. У Македонији немамо такав циркус и такву црквеноканонску ситуацију.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Аха, схватио сам. Украјинци нису зрела нација и зато њиховим расколницима не може ни аутокефалија ни аутономија. А Северни Македонци су зрела нација, и зато њима може и патријаршија.  А ту своју националну и црквену “зрелост” они су демонстрирали прогонима канонске Охридске архиепископије и затварањем њеног првојерарха у казамат. 
Po meni Ukrajinci na celu sa Onufrijem su dovoljno zreli da imaju autokefaliju. Samo oni je ne traze zadovoljni su autonomijom koja je mnogo veca nego sto su raskolnici tami dobili. Vraniskovski je zreo ali nema drugih uslova. PC treba da se dogovorio, a to sto radi Vartolomej je banditizam a to sto neko to opravdava je podlastvo.


Послато са SM-A530W користећи Pouke.org мобилну апликацију

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Кад су Руси сами дали аутокефалију Америчкој цркви 1970, тад је Атинагора кукао на сва звона како не може једна Црква сама да даје аутокефалију, него морају све заједно бла бла. 50 година касније Вартоломеј тврди да он сам може да даје аутокефалију и да му нико жив не треба

 

Нисам знао да је ово онај јеретик и амерички шпијун Атинагора што је самостално укинуо анатему римском папи рекао. Знао сам само да АПЦ ни дан данас нису признали у Истамбулу. А ово што је рекао Атинагора је још један доказ мизерности и превртљивости васељенске патријаршије и доказ да од њих ништа добро не може доћи. Све друге оптужују за етнофилтеизам,  а они су највећи шовинисти, може се комотно рећи и фашисти. Зато када се појави нешто ваљано и по исправној еклисиологији они то ниподаштавају. Аутокефалија коју је Москва дала АПЦ је такође и пример како у МП имају високу еклисиолошку свест јер су АПЦ предали све своје што су имали, чак су и календар променили (ово им је била велика грешка) да би била права америчка црква. И уместо да се око АПЦ прави Црква на новом континенту тако да у једном граду нема двадест епископа, васељенска не само да их никада није признала него гурају неки имбецилини епсикопски савет где су наравно они главни , а подржавају их фанариоти као Владика Максим. И преко тога тела хоће да покраду и српске Цркве што смо видели својим очима .

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Украјинци су зрели за аутокефалију, али нормалну, а не оно смеће од аутокефалије које је Варт дао Епифанију. Ја сам вам глава Цркве, мени ћете уплаћивати паре, дијаспора је моја, комуникација са другим црквама иде преко мене итд.

Цариград се показао као неко ко није способан за аутокефалију. Црква коју су преузели хохштаплери и која је у слободном паду. Сваки амбасадор и фукара која прође им промени тактику и мишљење. Да не говорим да формално технички Цариград и није аутокефалан јер не бира сам свог поглавара, него им то ради Ердоган.

Сабор предложи три кандидата, па онда Председник Турске изабере једног, или им врати да му предложе друга три. Било би лепо да чим Амери их пусте низ воду, ми преко Турака средимо да им изаберемо Никанора или неког таквог да им развалимо концепт тотално.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Pontifex Emeritus рече

Аха, схватио сам. Украјинци нису зрела нација и зато њиховим расколницима не може ни аутокефалија ни аутономија. А Северни Македонци су зрела нација, и зато њима може и патријаршија.  А ту своју националну и црквену “зрелост” они су демонстрирали прогонима канонске Охридске архиепископије и затварањем њеног првојерарха у казамат. 

Није само на СПЦ да то спочитава македонцима. Желели бисмо да буде другачије. Зато пуноћа пуних Цркава треба да посаветује и коригује ако има шта македонску браћу.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Разлика између Патријаршије и Архиепископије је титуларна и почасна, а не суштинска, и то би требало да знаш. Што се мене тиче сва Македонија може бити и једна епархија, битно је да се проблем реши.

Аутокефалија се не даје нацијама, него Црквама, иако Вартоломеј сматра супротно, па и ти последично јер си његова експозитура у СПЦ.

У том смислу небитно је каква је власт у Украјини или Македонији, него је битно каква је Јерархија. А то сам већ раније објаснио.

Једни су циркусанти и бандити, достојни варалице Вартоломеја, а други су какви-такви, солидна комунистичка јерархија, ништа гори од Бугара.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Прво што би требало да научиш јесте да другима не подмећеш своје фрустрације и идеје, поново све паљжљиво прочитај.

Ни у једном твом одговору нисам рекао то што ти тумачиш да сам рекао, сваки пут си све измислио и изокренуо. То је недостојно епископске титуле коју носиш, и уопште хришћанског имена.

Мислим да се у много тога разумеш, само ти је знање јалово и потпуно некорисно, јер си грчки сателит и агент. Али се слабо сналазиш, сви су те провалили.

Мислим да је веома непријатно кад мораш својим грчким налогодавцима да кажеш, слабо ми иде, никога нисам убедио.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...