Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему


Препоручена порука

Ја немам потребу да будем прост, ја сам прост.

Да смо у држави а не у Цркви, ти би био колаборатор окупатора, и вероватно стрељан.

Поента је да смо Томосом потврђени као СЕСТРА Црква Цариграду, (то си јуче искулирао кад сам ти доказао јер си лажно тврдио да нам је Турска Црква мајка), Томос нам је дат за увек и вечно, исто тако пише. Опет и поред свега, Турски Патријарх узима право и чак замишља да ће да нас зове на неке преговоре.

Што ми не направимо преговоре између њега и његових старокалендараца?

Ми смо Македонију нажалост изгубили, политички, економски и културно, сад се свира последњи чин - црквени губитак. Боље да са њима имамо мир и љубав, него да нам отму. Кад буде Сабор уједињења за 50 година, Македонија ће свакако бити призната као аутокефална. То је свима јасно. Зато је боље да им ми то дамо, него да нам узму.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 25 минута, HOA+ рече

Боли нас уво хоће ли неко касније признати Македонце, нека се они сами брину о томе. Нама је битно да лоптица није у нашем дворишту. Ми можемо да обезбедимо признање Антиохије и Словенских Цркава. Бугари можда и не би, али можда и би.

Бојим се да Македонцима није дозвољено да било шта добију од нас чак и кад им нудимо, али код њих жал за Југославијом није прошла. Можда неће ни проћи. Но, они су само део приче и то споредан.

Алфејев не зна колико ће ко живети, а Руси нам и поред свега, неће бити бољи другари од Грка. И они воле да буде по њиховом. Ми смо за њих "братушки" што није баш лепа реч. Са Грцима смо барем у истом рангу величине.

Једино што ми немамо монаштво, а Грци баш имају. Зато су јачи од нас. Мора у СПЦ много више монаха да буде. Како? Не знам.

У 18 веку укинута је Пећка патријаршија, остала је Карловачка митрополија. Ни једна ни друга нису имале национално име у свом називу. Срби су преживели читав век фанариотске власти и успели да добију аутономију па после и аутокефалију, а да нису направили раскол. Чак су и Грци били у расколу, а ми нисмо.

Ја сам за акривију у овом случају, ако је примерен израз.

Измењено од logdanov
Link to comment
Подели на овим сајтовима

@logdanovПуно тема си отворио:

И ја мислим да нажалост Македонци немају "благослов" да се са нама било шта договоре, зато и мислим да им требамо нудити више него се надају, док год то нама не буде проблем. Барем ћемо их ставити на муке.

Руси су по мени више на страни Македонаца, као неко словенофилство, него Грци који их мрзе због имена. И онда ако сабереш једначину Руси за, Грци под притиском и у инат нама за, ми смо доњи.

Грци немају никакво монаштво. Њихово монаштво је све го педер, који живи са мамом у стану и плаћа Пакистанце и Албанце за секс услуге. Мало нешто на Светој Гори, која укупно има 3000 монаха,а ту је доста или бар трећина странаца. Све остало у Грчкој је дно дна.

Срби су преживели фанариотску тортуру јер су развили паралелну антиклерикалну религију: Славе без попа, непричешћивање, обичаји за Илиндан, Ивандан итд. Та паралелна религија је и данас окосница народне вере. Мислим да ће нам то бити једна од опција, ако нас Грци разбуцају.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Pontifex Emeritus

Ти си лажљиви болесник, плаћеник, бот и трол. Нигде нисам рекао да им дамо Епархију Врањску. Докажи где сам?

Ваљда знаш нешто о историји северномакедонског народа, и знаш шта им значи Прохор? Твоје оптужбе за македонофилију су смешне, али радије бих био на њиховој страни него на Вартоломејевој од кога сваки дан нову изнуду можеш да очекујеш.

До јуче си био сав преподобан, брате, прашатј итд, а данас се служиш подметањима и лажима? Шта је било? Ниси попио лек?

Био би ред да се извинеш мени, а потом и свима онима који су те размонтирали овде.

Прво сам ти доказао да 3 канон Другог сабора не значи никакав примат Цариграда, само си наставио даље са ширењем пропаганде.

Затим сам ти доказао текстом Томоса да нам нису Макјак Црква него СЕСТРА.

и сад сам ти доказао да су нам Томос дали "за увек и вечно" како су сами написали и да су болесни манијаци јер то покушавају сад да промене.

Никад извини?! Где нестаде онај преподобник?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Опет избегаваш одговоре на питања. Појачај дозу лека.

Не да нисам Македонац, и да немам било какве филије према њима, него не можеш ни да замислиш...

Овде нас не нападају Македонци него Грци, који су твоји инспиратори. И Зато ти вичеш Вук вук на Македонце, а не на Грке.

Македонци су само оружје којим ће Грци да нас млате, Македонци сами по себи нису проблем.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Пророчанства Св. Серафима
„У Руској Цркви ће бити сазван Васељенски сабор, чији циљ ће бити:
1. Да последњи пут упозори свет на опасност свеопште антихристовске заслепљености – отпадништва од Господа Исуса Христа.
2. Да се све Православне Цркве Христове уједине под једном Главом – Христом Животодавцем и под једном заштитом – Његове Пречисте Мајке против долазећег антихристовског налета
3. Да се коначно осуди масонерија, илуминатство, јакобинство и сви слични покрети, ма каквим се именом они називали, покрети чији вођи имају само један једини циљ: да се наводно ради крајње егалитаристички схваћеног земаљског напретка и уз помоћ фанатика које су сами створили изазове анархија у свим државама света и да се уништи Хришћанство широм света, те да, коначно, уз помоћ моћи злата, коју су концетрисали у својим рукама, читав свет потчине антихришћанству оличеном у једном аутократском и богоборном императору, који ће сам завладати читавим светом“.
А на другом месту он каже:
„Славени и Јевреји су два народа богоизабрана за заветне и судбинске задатке у историји света. Преподобни Серафим даље говори да су Јевреји и Славени као два неуништива ковчега Завета. Али будући да су Јевреји одбацили истинитог Месију, Јединородног Сина Божијег, Бог их је расејао по целом свету да страдају и буду гоњени до краја. У време антихриста много Јевреја обратиће се Христу јер ће схватити да су чекали лажног месију – по речима Господа: Ја сам дошао у име Оца и не примисте ме, а када други доће у своје име примићете га!
Без обзира на њихов, пред Богом ужасни поступак, Јевреји су били и јесу Господу драг народ. Славени су такође богоизабрани народ који ће до Страшног Суда сачувати истиниту веру у Бога. У време антихриста Славени га неће признати за васељенског цара и месију и зато ће од Бога бити награђени. У време антихриста Русију ће Бог тако подићи да ће бити најмоћније царство у историји света. “
Свети Серафим описао је велики рат, који ће се у Русији претворити у побудну против цара! Све ће организовати закулисане организације, непријатељи Русије, „реформатори“ и масонска западна олигархија. Шириће се издаја и обмана. Део црквене јерархије, двора, виши слојеви друштва, биће присталице либералних европских новотарија! Цара праведника, хришћанина, ће издати. Пролиће се реке крви и пострадаће најбољи руски људи.
Рушиће се крстови и Цркви ће бити гоњена! Власт ће бити у рукама Јевреја, а нови симбол кабалистичка петокрака! Цара који прослави њега, убогог Серафима, чека мучеништво за Христа! Све светске буне и ратови у историји заједно не могу се поредити са страхотама онога што чека Русију. Али, Бог ће Русију помиловати, и путем дубоких страдања довести до велике славе! Старац је прорекао обнову руске самодржавне власти после великог страдања и кратак процват пред крај света! Чак ће Антихрист, као васељенски „миротворац“ зазирати од Русије!“
 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, logdanov рече

И они воле да буде по њиховом.

Свети Петар Цетињски чудотворац је Русе за сва времена научио да у Православљу не иде онако како су хтјели. Апел Украјинске православне цркве Блажењејшем патријарху Алексеју да додијели аутокефалију није требало одбити, данас не бисмо имали никакав раскол, а постојала би аутокефална помјесна црква руске традиције, за разлику од усташке "ПЦУ" која почива на традиције ОУН ( Организације Украјинских Националиста ) и фашиста Степана Бандере. Након неуспјелог апела и обраћања Алексеју шта је то Филарет уопште могао учинити, него наставити борбу. Мада да је било мало више иницијативе Митрополит Володимир Сободан је Уукрајинску цркву могао довести до аутокефалије увијек је говорио како још није вријеме иако је већина епископата била за аутокефалију и након раскола, кад год дође до гласања Руска служба чини чуда, па тако на Харковском сабору архијереји умјесто да стану уз владику Филарета, и понове апел Руској цркви, власитог архијереја лишавају чинодејства. Није било рано, митрополит Володимир је био велики ауторитет у Православљу и црквено питање се могло ријешити безболно. Чак се и аутокефалијом владики Володимиру могао окончати раскол, али Руси историјске прилике пропуштају. Питање које овдје постављам је ко је коме мајка црква, Кијевска митрополија Московском патријархату или Москва Кијевској митрополији?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, بسم الله الرحمن الرحيم рече

Свети Петар Цетињски чудотворац је Русе за сва времена научио да у Православљу не иде онако како су хтјели. Апел Украјинске православне цркве Блажењејшем патријарху Алексеју да додијели аутокефалију није требало одбити, данас не бисмо имали никакав раскол, а постојала би аутокефална помјесна црква руске традиције, за разлику од усташке "ПЦУ" која почива на традиције ОУН ( Организације Украјинских Националиста ) и фашиста Степана Бандере. Након неуспјелог апела и обраћања Алексеју шта је то Филарет уопште могао учинити, него наставити борбу. Мада да је било мало више иницијативе Митрополит Володимир Сободан је Уукрајинску цркву могао довести до аутокефалије, кад год дође до гласања Руска служба чини чуда, па тако на Харковском сабору архијереји умјесто да стану уз владику Филарета, и понове апел Руској цркви, власитог архијереја лишавају чинодејства. Питање које овдје постављам је ко је коме мајка црква, Кијевска митрополија Московском патријархату или Москва Кијевској митрополији?

Не пада снег да покрије брег...

Не бих ја правио компромисе из страха да ће се Македонци, Украјинци, Грци, Хрвати наљутити. Имам познанике, колеге, можда и другаре - упућени смо једни на друге - из Лавова, украјинске националисте и унијате. Пљували су по РПЦ. Кажу: "то је Стаљинова црква." Ја сам им рекао: "Па шта? Ви сте Стаљинова нација." Баш ме брига да ли ће да се наљуте. Нек и мој траг покаже која сам звер.

Не треба да се бавиш трик питањима шта је старије, кокош или јаје. То је странпутица. Да ли је Јерусалим мајка Антиохији или обрнуто? Ко је мајка Цариграду? Или, где је сада Картагина?

Нисмо ни ми ни Москва крње цркве, већ потпуне, савршене. Не треба нам више мајка, као што није требала ни Кесарији, ни Никомидији, ни Средики, Солуну, Ефесу, Коринту... И ја сам већ у годинама кад ми је мајка више као старија сестра. Нема власт.

Кијев је одслужио своје у једном тренутку. Москва је преузела. Нема сада питања шта је било пре 300 година (Суд 11:26).

Из прошлости је будућност мутна. Из будућности је прошлост јасна. Тако је и у случају двоструког расколника Филарета. Тако ће све бити јасно ускоро, кад се испуни сва воља Божија.

Не ваља кад човек застрани. Има флеку на носу, а неће да се погледа у огледало.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, logdanov рече

двоструког расколника Филарета

Од потписивања тзв. томоса Филарет никад није саслуживао ни са једним епископом "ПЦУ", Помјесни сабор "УПЦ КП" оспорио је све протууставна рјешења, никакви почетни патријарси не постоје, то је ваљда свима јасно, а у Организацији "ПЦУ" у више епархија имамо чак 2 епископа, Макариј  Малетич и Дмитриј Рјудок некадашњи ректор КПБА Кијевског патријархата су најбољи примјер, Макарија као поглавара нису имали гдје стрпати па су и њему дали чин некаквог лвовског митрополита, овај садашњи Кијевски патријархат достојнији је назива неканонска православна црква, него "митропрофитна ПЦУ" коју се не може назвати никаквог црквом него пројектом за "унијаћење и обједињење са УГКЦ". Надам се да грчки патенти ускоро неће бити импортирани и у СПЦ. А кад дођемо до патријарха Теофила, он јест патријарх такођер еладске цркве, али ту Помпео није био иницијатор, но компромитирајући педерлук у епископату и међу клирицима, којом је и сам предстојатељ уцијењен. @Zoran Đurović А ти Аво си требао проговорити о ономе што ти је забрањено у ВП, о настраним у Емануиловој галијској митрополији, па би ти овдје можда неко и повјеровао у причу којом бомбе на Амфилохија бацаш.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Pontifex Emeritus рече

Опет имаш потребу да будеш прост.

Надам се, и верујем, да врх наше Цркве има више разума од тебе. Јер је нашим владикама на старање поверена Црква Светог Саве- оно што им је од предака остављено, а Томосом потврђено; није им остављена агенда политичког Скопља. А ти са Грцима терај инат на свој рачун, а не на рачун наше Цркве.

Како не схваташ да никог није брига више да се бави правима овога света, када се заподене о тријадолошкој равни аналогије, на којој Црква црпи примат. Такав папизам није виђен до сада, то је безобразлук par excellence.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Читам шта се дешавало пре неки дан када је Вартоломеј рукоплагао попа из кипарске Цркве. Ајде што се поставља питање како може он да поставља у Цркви која је уредно на Диптиху, али о каквом се лудилу ради види се да је ту позвао владике из украјинске секте:0426_feel:. Само он и можда владика Максим зна зашто је то корисно :) Чину је присутвовао и кипарски владика, вероватно тај чији је то поп.  Е сад, кипарски први архиепископ и кипарска црква се наводно залаже за потпуну неутралност у случају Украјина.  Кипарски провојерарх  је међутим послао пре неко време патријарху Кирилу  писмо са жестоким критикама зато што је прекинуо литургијско општење са васељенским, мада је као и васељенски крив само је руски одговор неодговарајући. Јоч му је рекао да никада неће бити први и да је бескрупулозан:) У том стилу  је даље оштро замерио неколицини владика из његове цркве пошто су стале на страну митрополита Онуфрија речима да се нису тако договорили на Сабору и да не може то тако. Али зато ни речи није рекао када је овај кипарски владика био на рукополагању са секташима.

Закључак је некако да су све те грчке цркве, које су прихватиле нови Мелентијев календар :D у великим проблемима и да ако не смогну снаге да се отргну из канџи васељенског неопапе не пише им се добро.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Света_Матрона рече

Читам шта се дешавало пре неки дан када је Вартоломеј рукоплагао попа из кипарске Цркве. Ајде што се поставља питање како може он да поставља у Цркви која је уредно на Диптиху, али о каквом се лудилу ради види се да је ту позвао владике из украјинске секте:0426_feel:. Само он и можда владика Максим зна зашто је то корисно :) Чину је присутвовао и кипарски владика, вероватно тај чији је то поп.  Е сад, кипарски први архиепископ и кипарска црква се наводно залаже за потпуну неутралност у случају Украјина.  Кипарски провојерарх  је међутим послао пре неко време патријарху Кирилу  писмо са жестоким критикама зато што је прекинуо литургијско општење са васељенским, мада је као и васељенски крив само је руски одговор неодговарајући. Јоч му је рекао да никада неће бити први и да је бескрупулозан:) У том стилу  је даље оштро замерио неколицини владика из његове цркве пошто су стале на страну митрополита Онуфрија речима да се нису тако договорили на Сабору и да не може то тако. Али зато ни речи није рекао када је овај кипарски владика био на рукополагању са секташима.

Закључак је некако да су све те грчке цркве, које су прихватиле нови Мелентијев календар :D у великим проблемима и да ако не смогну снаге да се отргну из канџи васељенског неопапе не пише им се добро.

 

Кипарски епископ је саслуживао са никад рукоположеним тзв. митрополитом Макаријем

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Не желим никоме нешто да доказујем, али ако је неко решио да иде путем високонаучне анализе наше реалне егзистенције, чисто физичке природе и математичких норми, онда треба да сагледа потпуну слику једне читаве револуције у физици - тачније, кроз више револуција општег гледишта. Постоји један модел, као једна могућност у спекулативним гледиштима и један експеримент који показује математички доказ, да честица у ,,квантном лимбу'', заиста нема одређену особину у свом стању и утицају на динамику космоса, колико се за сада може засигурно рећи. То онда неизоставно значи да у тренутку појаве било чега у функцији космоса, како бих рекао, ,,ступа остварење воље''. Матица времена је као једна пертла која се одвија од замотуљка, али ни једна шара, ни свакојака разноликост, није била одређена пре самог тренутка одмотавања, као да неко стално штанцује, пропушта (или допушта да буде) оно што бива. Алберт Ајнштајн није веровао у ту могућност, тврдио је да се Бог не коцка, али пре би се рекло да Бог бира и управља разним могућностима и то у реалном времену, директним управљањем из нествореног у створено. Где ћеш већу логику за саму науку, а слободу недоказивости за мир вере. Толико о модерним проблемима. :D

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Pontifex Emeritus рече

Па ето, са једним папизмом се обрачунао Јустин Ћелијски. Од Срба је довољно. А са овом другим нека се обрачунавају Руси. А наша Црква нека се бави народом који јој је од Бога и Светог Саве поверен. 

Чак је и свети Јустин Ћелијски критиковао сваки вид римског централизма, небитно ког Рима. СПЦ има свету дужност да укаже и инсистира на стварима које су од догматског значаја.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, HOA+ рече

Грци немају никакво монаштво. Њихово монаштво је све го педер, који живи са мамом у стану и плаћа Пакистанце и Албанце за секс услуге. Мало нешто на Светој Гори, која укупно има 3000 монаха,а ту је доста или бар трећина странаца. Све остало у Грчкој је дно дна.

Можда на Светој Гори највише, али опет много више него ми. Има наравно много кућних архимандрита које ни не сматрам калуђерима. Сад, као што ти рече једном, небитно је ко се с ким мази. Код њих живе сами у стану,  а код нас архимандрити сами у манастиру.

Ми реално имамо проблем такав да ћемо ускоро морати да хиротонишемо владике из цивилства јер нема монаха прекаљених у послушању. А нема их јер су по манастирима све по један и по двојица. Ко неће да слуша, добије свој манастир. У њему животари, а не окупља братство.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...