Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему


Препоручена порука

  • Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Председник Вучић код архиепископа Јеронима

12. Децембар 2019 - 13:01

Председник Вучић код архиепископа ЈеронимаПредседник Вучић код архиепископа Јеронима

Председник Вучић код архиепископа ЈеронимаПредседник Вучић код архиепископа Јеронима

 

Председник Републике Србије г. Александар Вучић, током званичне посете Атини, састао се 10. децембра 2019. године са Архиепископом атинским и све Јеладе г. Јеронимом.  

После сусрета, председник Вучић је рекао да се враћа кући са више оптимизма о јединству у православном свету, уверен да све разлике могу да се превазиђу дијалогом и разговорима. Председник Вучић је Архиепископу поклонио икону Светог Саве, која је са благословом Патријарха српског Иринеја урађена поводом 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве, док је Архиепископ председнику Србије даровао икону Светог апостола Павла. 

Председник Србије је захвалио архиепископу Јерониму на поклону и топлој добродошлици и поручио да ће Србија увек бити „раме уз раме" са братским грчким народом. Председник је пожелео грчком народу, Грчкој Православној Цркви и самом Архиепископу много успеха, среће, здравља и радости и да се оствари све што желе, јер ће то бити, како је рекао, и остварење наших жеља и снова.  

Архиепископ Јероним је узвратио речима да председника Вучића дочекује у светој Архиепископији атинској са осећањима дубоког поштовања, пријатељства и љубави, с радошћу што је у посети Цркви чији је оснивач свети апостол Павле. „Преко вас шаљемо срдачне поздраве српском народу са којим корачамо у нераскидивом пријатељству”, рекао је поглавар Грчке Цркве.  

Извор: predsednik.rs

http://www.spc.rs/sr/predsednik_vuchitsh_kod_arhiepiskopa_jeronima

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

STANJESTVARI.COM

Поред свега осталог, овде се ради о систематском неспомињању Српске...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Руска православна црква званично прекида везе са александријским патријархом

Руска православна црква прекида свако општење са александријским патријархом Теодором, који је недавно признао неканонску Православну цркву Украјине.

Како се наводи, РПЦ неће више спомињати име патријарха александријског Теодора у диптиху, а такође прекида молитвено и евхаристијско општење са њим.

Како је саопштено, РПЦ неће прекидати евхаристијско општење са архијерејима Александријске цркве који нису признали „нову цркву“ Украјине.

Синод је скренуо пажњу на то да одлука патријарха Теодора да призна украјинске расколнике противречи његовим „бројним изјавама подршке канонској Украјинској православној цркви и њеном поглавару, митрополиту Кијевском и целе Украјине Онуфрију“.

У саопштењу се истиче да „одлука о признавању расколничке структуре у Украјини није донета на заседању Светог синода Александријске патријаршије, који је одржан од 7. до 9. октобра, архијереји нису гласали и у складу са тим, нема саборни карактер, већ је ту одлуку донео поглавар Александријске цркве самостално“.

Александријска православна црква је 8. новембра унела Епифанија Думенка у диптих као поглавара „нове цркве“ Украјине. Руска православна црква је саопштила да је с дубоким жаљењем примила вест о признавању поглавара расколничке структуре и додала да је због признавања Епифанија немогуће даље молитвено спомињање Теодора Другог током богослужења у оквиру Московске патријаршије.

 

https://rs.sputniknews.com/rusija/201912261121416392-ruska-pravoslavna-crkva-zvanicno-prekida-veze-sa-aleksandrijskim-patrijarhom/

 

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 25.12.2019. at 14:20, Bokisd рече

(probacu da pronadjem temu o Pashi, pa da nastavimo tamo....0512_music )

(..naso', ali sam se bas :0228_hot: ..)

https://pouke.org/forum/index.php?/topic/55824-миљан-танић-који-календар-чији-календар/

Link to comment
Подели на овим сајтовима

STANJESTVARI.COM

Пошто је папство добило, поред старог западног, и новог источног Vicarius...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

Свети Синод Цркве Чешких земаља и Словачке

27. Децембар 2019

screenshot_2019-12-27_2_orthodox_christi

Свети Синод Цркве Чешких земаља и Словачке на седници у Прагу 17. децембра 2019, под председништвом Његовог Блаженства митрополита Растислава, разматрао је више питања поводом недавних цариградских радњи у Украјини и Чешкој Републици. Свети Синод је нарочито скренуо пажњу да чланови других помесних православних Цркава не смеју оснивати своје ставропигијалне установе на канонској територији Чешко-Словачке Цркве.

Овиме се мисли на то што је Цариградска патријаршија основала „Удружење: Свештени патријаршијски ставропигијални манастир Успења Пресвете Богородице“ у августу, а који је регистрован у обласном суду Остраве у Чешкој 1. октобра 2019. године.

Митрополит аустријски Арсеније (Цариградска патријаршија) наведен је као законити председник тог удружења, а епископ шумперчки Исаија из Чешко-Словачке Цркве као његов заменик. Према уредби овог „удружења“, Цариград намерава да оснује такве центре широм Чешке Републике. Занимљиво је да је нови манастир/удружење законито регистрован на истој адреси на којој је постојећи манастир Успења Пресвете Богородице Чешко-Словачке Цркве, мада нико из те цариградске групе нема везе са постојећим манастиром.

Митрополит Арсеније тврди да је та установа основана с пуним знањем и благословом Цркве Чешких земаља и Словачке, па и митрополита Растислава. Но, архиепископ Михаловца и Кошчице Јурај, члан Свештеног Синода Чешке Цркве, истиче да његов Синод никад није разматрао то питање, нити је неки њен архијереј упознат о томе шта Цариград предузима.

 

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)

http://www.spc.rs/sr/sveti_sinod_crkve_cheshkih_zemalja_slovachke

 

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Свештени Синод Руске Цркве подржава предлог Јерусалимског патријарха

27. Децембар 2019

332639.p.jpg

Свештени Синод ове Свете Цркве изразио је званичну подршку предлогу Јерусалимског патријарха да се окупе предстојатељи православних помесних Цркава и разреше питања која се тичу црквеног јединства које је уздрмано украјинском кризом.

Наиме, током свог боравка у Москви у новембру кад је примио награду Патријарха Алексеја II за рад на црквеном јединству од Међународне фондације јединства православних народа јерусалимски патријарх Теофило позвао је своју сабраћу првојерархе да се окупе у Јордану на саветовању.

Овим поводом је руски Свети Синод истакао важност посете Његовог Блаженства Москви у циљу јачања традиционално добрих односа између Руске и Јерусалимске Цркве, и позитивно оценио његову иницијативу да се такво саветовање одржи у Јордану.

Пре Московске Патријаршије Свештени Синод Цркве Чешких земаља и Словачке прихватио је предлог Јерусалимског патријарха да се саветовање одржи у Аману, у Јордану. Међутим, атински архиепископ Јероним је одмах сутрадан изјавио да ће он присуствовати таквом сабрању уколико га сазове цариградски патријарх Вартоломеј.

 

 Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)

http://www.spc.rs/sr/sveshteni_sinod_ruske_crkve_podrzhava_predlog_jerusalimskog_patrijarha

 

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

M.FACEBOOK.COM

У априлу сам написао један текст у којем сам између осталог...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...