Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему


Препоручена порука

пре 49 минута, Вукашин рече

Ne moraju da brisu, neka premeste diskusiju negde.

У праву си. Сигурно већ има (неколико) тема о томе па може и да споји.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

(neee, ... da brisete,..... zasto sam razbijao glavu, ispadose mi oci gledajuci u TV....:D ... secam se ima vec neka tema gde sam bas sa Justinom :svadja: oko datuma Pashe, .... pa, neka se premesti, molicu....)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Стаљиново унуче рече

Nije Banat ,više je kod nas u Bačkoj a i u Sremu

Moja ćerka

 

https://www.facebook.com/mile.porodicni.profil/posts/4408774165803231

Kako nije Banat ? Kod nas od kad znam za sebe idu korindjasi.. I sam sam kao mali koliko puta korindjao...

Равно,нигде брда све је равно...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Стаљиново унуче рече

Nije Banat

  Јесте, јесте Банат, друже Јевгеније. Снимао сам протеклих 7 - 8 година како су моји клинци коринђали. Бар у мом фртаљу буде по сокацима коринђаша на Бадње вече. Некад су постојали и вертепаши, али се о њима сад само приповеда.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Pontifex Emeritus рече

Нико не тврди да је Дионисије Мали са својим пасхалним таблицама имао рђаве намере. Он је, као и његови савременици, био убеђен да је сачинио савршен алгоритам. Али испоставило се да није. Јер након дуготрајне примене тих таблица, јавља се одступање. Какво одступање? Прорачун из таблица показује једно стање, а небески свод показује другачију стварност. Какве су последице тога? Последице су такве да се применом таблица Пасха Господња не прославља у прву недељу након пролећне равнодневице и појаве пуног месеца, него се прославља у другу, трећу или четврту недељу. А зашто је то проблем? Па зато што је на Никејском сабору одлучено да то увек буде прва недеља. Тако нас примена Дионисијевох таблица доводи у (не)прилику да кршимо правило које су нам саборски Оци оставили као упутство и обавезу. Надам се да сам био јасан. 

Ma, ne bre Pontifeks,.... jasna je namera 1 Vaselj. da se slavi posle Jevreja,.....jer su pre ovog Sabora neki hriscani slavili svoju pashu u isti dan kada i jevreji svoju,...dok je ostala mnogobrojnija vecina hriscana slavila pashu u nedeljni dan posle jevreja..... i, 1 Vaselj. nije nista drugo uradio, nego je samo odredio da se vise ne slavi pasha u isti dan kada i jevreji - nego posle njih, kao sto su to vec i cinile skoro sve crkve, znaci prihvacena je takva praksa,..... i bilo je odredjeno da Aleksandrijska crkva odredjuje dan pashe jer su bili dobri u astronomiji i mogli su unapred nekoliko desetina godina da odrede tacan datum pashe koja ce da padne posle jevrejske i na taj nacin nismo vise zavisili od jevrejskog racunjanja, da cekako kada ce oni da proslave, pa onda mi,..... nego, ovako smo se obezbedili....:D .... i posle je dosao Dionisije i napravio tablice za cak 525. godina unapred.....:cheesy3:

I, mislim, ono, eto, sva Vaseljenska crkva je prihvatila tablice od Dionisija, oni nisu znali sta je 1 Vaselj. sabor odredio povodom Pashe, ..... i, sada eto mi cemo sve njih da ispravimo,..... :D

Nego, Pontifeks, zasada Dionisijeve tablice sljakaju,..... pa, kada za jedno 3 - 6 hiljada godina proletnja ravnodnevnica bude negde u aprilu - maju i umesto mozda snega u martu, bude sunce i predsezona kupanja :suncanje:,.... e, onda neka tadasnji hriscani razmisljaju kako ce da prilagode pashu novim vremenskim uslovima,...... sto, moze kao i na pocetku, neka se uvede Milankovicev ili neki napredniji i precizniji kalendar,.... a, onda cekamo jevrejsku pashu i posle njih mi imamo svoju.... i mirna backa... :D

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Pontifex Emeritus рече

Небитно је кад Јевреји прослављају своју Пасху. Цар Константин је захтевао да никејски Оци одреде пасхална правила за хришћане управо из разлога да се хришћани више не вежу за јеврејски календар и њихове прорачуне- да се ослободе јеврејског празника. Зато и кажу “не заједно са Јудејима”. Нису одредили- не пре Јудеја, не истовремено са Јудејима (не кад и Јудеји), него- не са њима, у смислу- не по њиховом. А зашто? Зато што је то било колико понижавајуће, толико и саблажњиво, јер се дешавало да због трајања јеврејске календарске године, која је краћа од римске, хришћани равнајући свој празник по јеврејском, прославе  Васкрсење Христово два пута у току једне године. Што би значило да је Христос или два пута умро и васкрсао, или да су, сачувај Боже, била два христа. Из тог разлога се морало прекинути било какво усклађивање хришћанске Пасхе са јеврејском. И то је на Никејском сабору и учињено. А ви сад поново нашу Пасху вежете за јеврејску. Радите управо оно што је у Никеји забрањено.

Још једна занимљива околност, која вам је промакла јер не читате Свето Писмо- Господ је са својим ученицима Пасху прославио пре Јудеја. Тајна Вечера, која је не само сећање или наговештај, него ванвремена стварност догађаја страдања (жртве) и васкрсења Христовог (победе над смрћу), прослављена је пре него су се Јевреји окупили да по Мојсијевом Закону прославе своју Пасху. Могао је Господ, да је тако хтео, са апостолима да приреди Тајну Вечеру и после јеврејске. Међутим, приредио је пре. И онда ти кажеш како не може пре, а Господ нам је показао да може. 

(probacu da pronadjem temu o Pashi, pa da nastavimo tamo....0512_music )

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Pontifex Emeritus рече

Аха, јасно ми је. За тебе је 2+2=7, и ту нема никаквог убеђивања да није. Мислим, и ови смајлији довољно говоре колико ти ову тему доживљаваш неозбиљно. А ја сам будала што се уопште трудим да неке ствари објасним. У сваком случају, хвала на разговору и пријатан дан!

Ma nisam bas toliko neozbiljan, jednostavno volim da se malo salim, .... sad, dosta puta mozda i preteram, sta da radim, takav sam, valjda cu malo da se upristojim nekad Just_Cuz_19..... ali, probacu da pronadjem temu o Pashi, pa tamo moze da se pise....

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Банатски деран рече

Kako nije Banat ? Kod nas od kad znam za sebe idu korindjasi.. I sam sam kao mali koliko puta korindjao...

пре 2 часа, Тихон рече

  Јесте, јесте Банат, друже Јевгеније. Снимао сам протеклих 7 - 8 година како су моји клинци коринђали. Бар у мом фртаљу буде по сокацима коринђаша на Бадње вече. Некад су постојали и вертепаши, али се о њима сад само приповеда.

a ne biniute se tamo di piše SAMO BANAT! e kaki ste vi Banaćani!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Грузијска Црква не намерава да призна расколничку„ПЦУ“

25. Децембар 2019

332489.p.jpg

 

Грузијска Православна Црква не намерава да призна расколничку „Православну Цркву Украјине“ знајући да би то било велика грешка. О томе извештава сајт ове Цркве, а после посете званичне делегације Украјинске Православне Цркве Грузији.

Наиме, неколико свештеника и верника Волинске области с митрополитом волинским и ковељским Владимиром на челу посетили су древне светиње ове земље и дошли су до закључка да је ауторитет грузијског патријарха Илије веома важан и да је његова реч по питању признања или непризнања „ПЦУ“ одлучујућа. И с обзиром на то да Патријарх није вољан да призна „ПЦУ“, нико у Грузијској Цркви неће ићи против Његове Светости.

Делегација је стекла утисак да, иако је Грузијска Црква највећа и најзначајнија вероисповест ове земље, поједина средства информисања и неке невладине организације раде на секуларној слици друштва.

 

Извор: Православие.ру (са руског Информативна служба Српске Православне Цркве)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Стаљиново унуче рече

e kaki ste vi Banaćani!

  Вала баш! Срећа па постоје Бачвани!:))

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Георгије Металинос: Патријарх Вартоломеј није требало да пожури и удовољи жељи великих сила

25. Децембар 2019

332449.p.jpg

 

Отац Георгије Металинос упокојио се у Господу 19. новембра, а опојан је наредног дана у цркви Светог Томе и био сахрањен у манастиру Паитера на острву Крфу 22. децембра 2019. године.

Отац Георгије је био један од најутицајних и најауторитативнијих свештеника, теолога и професора Грчке Православне Цркве у 20. и 21. веку. Грчки веб портал „Oukraniko“ објавио је видео оца Георгија са једне патролошке конференције, којој је присуствовао 18. маја 2019. године, кад се осврнуо на то што је патријарх Вартоломеј подарио аутокефалију украјинским расколницима и то окарактерисао као плод несрећне геополитике.

„Васељенска Патријаршија није требало да пожури с давањем аутокефалије Цркви Украјине, која према календару Грчке Цркве припада Руској Цркви – ми Грци то признајемо,“ рекао је отац Георгије, додајући да живимо у тмурним временима.

„Две светске силе сада су у сукобу. У таквој ситуацији Васељенска Патријаршија је била, верујем, уцењена када је покушала да испуни вољу једне стране, велике силе, и да дође у сукоб са другом великом силом,“ додао је он.

Сада живимо у доба великих сукоба, где се ствари мењају из тренутка у тренутак, рекао је отац Георгије, указујући на украјинске председничке изборе у марту месецу који су довели на власт новог председника са новим ставом према црквено-државним односима.

„Отуда, Васељенска Патријаршија није требало то да учини у ово доба,“ закључио је отац Георгије.

 

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...