Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему


Препоручена порука

WWW.NOVOSTI.RS

Ukrajinski raskolnici najavljuju reforme u okviru svoje novoosnovane crkve...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 17 минута, The Godfather рече
WWW.NOVOSTI.RS

Ukrajinski raskolnici najavljuju reforme u okviru svoje novoosnovane crkve...

 

направише Франкенштајна, ал неће преживети ....

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Што не би могли да промене календар када подржавају женске владике. Служиће и са унијатима јер не само да су расколници него су и јеретици. Но то је већ виђено 20 тих година кад је Мелетије признао апостолско прејемство протестантима, Вартоломеј само иде његовим стопама.

72054662_1382584021910729_1346781622380265472_n.jpg

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Koliko tužbi u Strazburu se prilozi za narušene religioznih i ljudskih prava vjerskih zajednica.

Akti države Ukrajine prema Kijevskom patrijarhatu, kakav on god bio, su nečuveni za XXI stoljeće.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

Митрополит Амфилохије у интервјуу за Спутњик говори о ситуацији у Украјини и односу међу помесним Црквама:

(од 15:23)

 

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

ORTHOCHRISTIAN.COM

The mission parishes of the Jamaican Orthodox Mission have voted to join the Russian Orthodox Church Outside of Russia and are in the process of being received.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Сабор, на који је позвао Теофил из Јерусалимске, би могао бити у фербуару а Чехо-Словачка Црква је то већ званично прихватила.

 

PAN-ORTHODOX COUNCIL IN JORDAN PROPOSED FOR FEBRUARY

Moscow, December 19, 2019

Last month, His Beatitude Patriarch Theophilos of Jerusalem invited his brother primates of the Local Orthodox Churches to gather in Jordan to discuss the burning issue of Church unity against the background of the ongoing Ukrainian Church crisis.

It is now known that Synaxis is proposed to be held in February of next year, as confirmed by Archpriest Nikolai Balashov, the Deputy Chairman of the Russian Church’s Department for External Church Relations, reports RIA-Novosti.

However, as Fr. Nikolai noted, it remains to be seen what the reaction will be from most of the Local Churches.

The day after Pat. Theophilos announced his brotherly invitation, Archbishop Ieronymos of Athens turned it down, stating that he would not attend any council not called by Patriarch Bartholomew of Constantinople.

Conversely, the Holy Synod of the Church of the Czech Lands and Slovakia adopted a resolution in support of the Patriarch’s initiative at its most recent session on Tuesday, December 17, in which it also notes that the Synaxis is planned for February. The Czech-Slovak Church is thus the first to officially accept the Patriarch of Jerusalem’s invitation.

https://orthochristian.com/126525.html

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vladan :::. рече

Сабор, на који је позвао Теофил из Јерусалимске, би могао бити у фербуару а Чехо-Словачка Црква је то већ званично прихватила.

Још неки детаљи:

www.thetablet.co.uk/news/12240/jerusalem-patriarch-calls-for-orthodox-summit-in-jordan

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Митрополит Амфилохије

,,Тим својим гестом - давањем аутокефалије ПЦУ - Цариградска патријаршија је поништила одлуке сабора на Криту 2016.г., када је сабор на Криту, који је имао васељенски значај и те одлуке су васељенског значаја, потврдио да постоји 14 аутокефалних Цркава у канонским њиховим границама. Они су сад, у односу на Руску Цркву, то поништили - што су сами потписали на Криту. Штета је, по мом схватању, што није била присутна Московска патријаршија на Криту, али то не значи да Московска патријаршија не може сутра да, те одлуке које је већ и она припремала, прихвати као одлуке Критског сабора, посебно ту одлуку о 14 аутокефалних Цркава и да више нема право ни једна - па чак ни Цариградска патријаршија - да се меша у канонски поредак и границе већ признатих, васељенски признатих, и од Цариграда признатих, аутокефалних Цркава. Тако да се ту Цариград огрешио о сабор који је одржао, огрешио се и о вековно предање православне Цркве, није се огрешио само о Московску патријашију и о Украјинску Православну Цркву.''

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Milan Nikolic рече

Митрополит Амфилохије у интервјуу за Спутњик говори о ситуацији у Украјини и односу међу помесним Црквама: (од 15:23)

пре 13 минута, Milan Nikolic рече

Митрополит Амфилохије

,,Тим својим гестом - давањем аутокефалије ПЦУ - Цариградска патријаршија је поништила одлуке сабора на Криту 2016.г., када је сабор на Криту, који је имао васељенски значај и те одлуке су васељенског значаја

 

Преслушао сам тај део од 15.23 и све ок осим овог дела да Критски сабор и његове одлуке имају васељенски значај. Јасно је зашто он то тако говори али то је већ друга тема...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Руска Црква донеће став о односу са Александријом на наредном свом заседању

20. Децембар 2019

332244.p_1.jpg

Свештени  Синод Руске Цркве донеће своје мишљење и гледиште поводом недавне одлуке александријског патријарха Теодора на свом предстојећем заседању, рекао је митрополит Иларион (Алфејев), председник Одељења за спољне црквене односе Руске Цркве у недавном предавању студентима Московске духовне академије и Богословије, преноси сајт Руске Цркве.

„На следећем заседању Синода Руске Православне Цркве биће донета одлука о нашем реаговању на поступке Александријског патријарха“, рекао је Митрополит. „Не могу предвидети будуће одлуке, јер су оне увек резултат слободног благоразумија чланова Свештеног Синода."

Наиме, 8. новембра 2019. г. патријарх Теодор је за време Божанске литургије споменуо  име Епифанија Думенка, украјинског расколника на богослужењу, чиме је најавио своје признање расколничке „Украјинске Православне Цркве“.

Извор: Orthodoxtimes.com  (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)

http://www.spc.rs/sr/ruska_crkva_donetshe_stav_o_odnosu_sa_aleksandrijom_na_narednom_svom_zasedanju

 

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ово важи и данас:

Цитат

24. За то их предаде Бог у жељама њиховијех срца у нечистоту, да се погане тјелеса њихова међу њима самима;

25. Који претворише истину Божију у лаж, и већма поштоваше и послужише твар него творца, који је благословен ва вијек. Амин.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 6.12.2019. at 20:45, Pontifex Emeritus рече

Радован Пилиповић у својој докторској дисертацији Српска православна црква, Руска православна загранична црква, Московска патријаршија (1920-1940)- узајамне везе, утицаји и односи на стр. 85 наводи посету бугарског митрополита Стефана у септембру 1939. и свечани дочек који му је приредио патријарх Гаврило Дожић. 

Najlepše hvala! Knjigu sam skinuo sa neta i već je pomalo čitam. :skidamkapu::naklon:

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Pontifex Emeritus рече

Календар треба да се исправи, јер стари јулијански календар је у заостатку за соларном годином, која је у основи његовог математичког обрасца. И кад ти ручни сат касни, ти га помериш. Исто се ради и са календаром. 

Нема то везе са тим што ти пишеш РК пријатељу. СПЦ није променила календар јер је то било против канона, али и на следећем нивоу еклисиологије где канони нису пресудни него љубав, та промена води у раскол и зато СПЦ никада неће променити календар. То да ти касни сат је небулоза вас РК  јеретика. Из ове перспективе са Украјином се види да је календар уведен на силу од масона Мелетија који је био јеретик на православној катедри као и Вартоломеј данаси ваш папа од пре хиљаду година. На крају ће једине праве Свете и Апостоелске Цркве имати освештани календар. Пре нео време Црква Пољске је вратила стари календар, а за сада само Антиохијска джи по новом, а да неће никада признати јеретике украјинце. Није сигурно за Румуне и Бугаре, баш због календара.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...