Jump to content

Почела прослава 680-годишњице манастира Стањевићи

Оцени ову тему


Препоручена порука

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 14. септембра 2018. године свету архијерејску Литургију у манастиру Стањевићи, чиме је означен почетак прославе великог јубилеја - 680 година постојања те древне светиње. У литургијској беседи након читања Јеванђеља, Митрополит црногорско-приморски је подсетио на речи Светог Јована Дамаскина да ничега новога нема под сунцем осим Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа: -Њега као дародавца непролазнога, вјечнога и бесмртнога живота, вјечнога смисла свега што постоји, што настаје, што се рађа и што премињује кроз овај пролазни живот.

-Данас прославамо и Црквену нову годину. Њен смисао је даривање нових плодова нама људима и свим земаљским створењима од стране природе коју је Бог створио својим рукама. И добро је рекао Ловћенски Тајновидац, који се овдје подвизавао за нову годину која се слави у зиму: Што је данас ошћела људима, усред зиме кад вријеме није? Много је значајније обиљежавање ове нове године, древне и прадревне, првог изабраног Божјега народа, нове године која обиљежава нове плодове које земља рађа за храну и насладу нашу и за храну и насладу свакога земаљскога створења, рекао је Владика.

-Прослављајући Црквену нову годину прослављамо и 680-годишњицу постојања стањевићке светиње. То радимо прослављајући њену обнову, обнољење њене свете обитељи. Ова света обитељ је мјесто гдје су се вјековима сабирали људи жедни и гладни Божје правде, Божје љубави и Божје истине, уграђивали се у ову светињу, а многи су овдје и пострадали мученички, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

-Данас обнављамо памћење на све њих – од њеног оснивача Николе Стањевића, до оца Димитрија (Благојевића), који је у наше вријеме започео њену обнову. Нарочито обнављамо памћење на њене велике ктиторе и осниваче, и на оне свете митрополите, нарочито из светородне лозе Петровића, који су овдје себе уградили. Ово је велики дан за ову светињу, нагласио је митрополит Амфилохије који се помолио да се, у времену опаких, отровних и умртвљујућих идеологија, преко обнове стањевићке светиње обнове и памћење и душа Црне Горе.

-Дај Боже да се и Црна Гора обнови, да се исцијели од својих рана, не малих, давнашњих, а посебно да се исцијели од свога братоубилачкога духа, онога духа против кога се борио Свети Петар Цетињски, који је управо из ове обитељи написао многа писма мирећи племена црногорска која су се међусобно клала и убијала. И дај Боже да се тај дух братоубилаштва, који је оскрнавио и ову светињу, и који је оскрнавио Црну Гору и много шире од Црне Горе, и који је и дан данас скрнави, исцијели, казао је митрополит Амфилохије и упозорио да тај дух данас више него икад цепа духовно, морално и историјско биће Црне Горе.

-Братоубилаштво се у наше вријеме претвара кроз богоубилаштво, увијек се рађа кроз богоубилаштво. Из Богоубиства се рађа земаљско оцеубиство, и у древна времена се догађало и у ово наше вријеме се догађа тај дубински расцјеп бића Црне Горе, који се претвара, не само у племенске зађевице него се претвара и у диобу језика, диобу душе, диобу самосазнања, покушај стварања новог идентитета, лажног идентитета, идентитета који собом негира све оно што представља истински и прави идентитет Црне Горе, закључио је митрополит Амфилохије.

Након свете Литургије, митрополит Амфилохије је отворио дводневни научни скуп „Седам векова манастира Свете Тројице - Стањевићи (1338-2018)“.

 

Извор: Српска Православна Црква


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...