Jump to content

Objavljena prva fotografija helikoptera H145M namenjenog Vojsci Srbije

Оцени ову тему


Препоручена порука

Još jedna ekskluziva, vezana za Srbiju, stiže nam od holandske vazduhoplovne zajednice Scramble.

Na Fejsbuk stranici Scramble magazina juče je objavljena prva fotografija helikoptera H145M namenjenog RV i PVO a slika je nastala ove nedelje u krugu Erbasovog pogona u nemačkom gradu Donevort.

41124587_2392905384069315_25677991462704

Još jedna premijera, ovoga puta novoproizvedene letelice / Foto: Bob Holland

Ovoga puta možemo biti sigurni da se zaista radi o našem helikopteru jer se na fotografiji jasno vidi srpska rondela a letelica je ofarbana u maskirnu šemu koja je vrlo slična ili gotovo ista kao na srpskim transportnim helikopterima Mi-17V-5.

Picture1.png
Crtež helikoptera koji je sredinom marta viđen na SEAS-u.

Interesantno je da maskirna šema odgovara onome što smo videli na Vazduhoplovnom samitu jugoistočne Evrope (SEAS) sredinom marta ove godine. Tada je na panelu o vojnim helikopterima, u prezentaciji ’’Projekat H145M’’ načelnika Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane general-majora Bojana Zrnića prikazan crtež helikoptera sa identičnom šemom kao na fotografiji koju je objavio Scramble. Čak je i pozicija rondele bila ista a na crtežu je letelica imala evidencijski broj 14501.

Srbija je decembra 2016. potpisala ugovor o nabavci ukupno 9 helikoptera H145M od toga 6 za VS i tri za MUP. Prema do sada raspoloživim podacima 4 vojna primerka biće naoružana, imaće sistem HForce uz domaće naoružanje koje će sadržati kontejnere sa mitraljezima i lansere nevođenih raketnih zrna.

Takođe Ministarstvo odbrane naručilo je 3 sistema AMPS (Airborne Missle Protection System) za aktivnu samozaštitu helikoptera od raketa zemlja-vazduh proizvođača Hensold. Preostala dva vojna H145M koristiće se za traganje i spasavanje dok će policijski imati višestruku namenu a koristiće se i za specijalne operacije.

Moguće je da će Vojska Srbije ostati bez jednog helikoptera koji bi bio prosleđen MUP-u a trenutnim planom isporuke, primopredaja prva dva helikoptera biće izvršena u decembru dok bi isporuka svih H145M trebalo da bude realizovana do kraja sledeće godine.

tango-six.png

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 month later...

Scramble objavio novu fotografiju helikoptera H145M za Vojsku Srbije

Holandska vazduhoplovna zajednica Scramble ponovo nas je obradovala.

Posle objavljivanja prve prave fotografije helikoptera H145M namenjenog našem RV i PVO juče je ponovo na Fejsbuk stranici Scramble objavljena nova fotografija srpskog vojnog helikoptera H145M.

43570849_2437373116289208_27063841086861

Fotografija koju su Holanđani ponovo predstavili kao ekskluzivu, takođe je nastala u krugu Erbasovog pogona u nemačkom gradu Donevort. Na njoj je helikopter u karakterističnoj maskirnoj šemi koja je odabrana za helikoptere H145M koje će dobiti RV i PVO i koja je na novoj slici mnogo bolje vidljiva.

Uočljiva je i pozicija rondele koja nam je poznata sa prve objavljene slike a ovaj put ona se ne vidi pošto je sakrivena belom nalepnicom. Isto je urađeno i sa nacionalnom zastavom i evidencijskim brojem koji se nalaze na repu a helikopter nosi i privremenu civilnu registraciju proizvođača D-HADD.

Scramble je objavio i da se helikopter trenutno priprema za probni let za koji se očekuje da će biti obavljen narednih dana.

tango-six.png

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...