Jump to content

RV Makedonije jače za četiri helikoptera

Оцени ову тему


Препоручена порука

Tokom proteklih nekoliko dana Armija Republike Makedonije znatno je povećala svoje kapacitete, sposobnosti i spremnost nakon što je vazduhoplovnim snagama stigao par desantno-jurišnih helikoptera Mi-24V ‘’Hind-E’’ (evidencijski brojevi 209 i 210) kao i par transportno-borbenih helikoptera Mi-8MT (evidencijski brojevi 307 i 308) nakon što su prošli generalni remont i produženje životnog veka u remontnom zavodu Aviakon iz Konotopa, Ukrajina.

Makedoniji sa remonta stigla po dva helikoptera Mi-24V i Mi-8MT, moguće pojačanje vojnih vazduhoplovnih snaga policijskim Mi-17

Pošto su vraćeni u Makedoniju kamionima krajem jula meseca, helikoptere Mi-24 su potom na aerodromu Petrovac kod Skoplja, sklopili ukrajinski stručnjaci i nakon uspešno izvršenih opitnih i prijemnih letova, nedavno su se pridružili Borbenoj helikopterskoj eskadrili. Ova eskadrila nije imala operativne Mi-24 još od jula 2015. godine kada je poslednji od 6 primeraka prizemljen zbog isteka međuremontnog roka.

downloadfile-2.jpg
Remontovani Mi-24 dobili su novu tzv. “splinter“ šemu farbanja / Foto: Facebook profil Marina Dimovskog

Za razliku od Mi-24, helikopteri Mi-8MT su u Makedoniju iz Ukrajine preleteli makedonski piloti. Oni su na Petrovac sleteli 3. septembra i odmah pojačali Transportnu helikoptersku eskadrilu koja predstavlja oslonac vazduhoplovnih snaga i koja koristi dva transportna Mi-17 (ev. brojevi 302 i 303) koji su remontovani 2016/2017. kao i 4 transportno-borbena Mi-8MT (ev. Brojevi 305 do 308).

Sveže remontovani Mi-24V su najverovatnije poslednji helikopteri Mi-24 koje Makedonija obnavlja pošto je izgleda prvobitan plan za remont još 4 Mi-24V (ev. Brojevi 201, 202, 205 i 207) napušten. Promena plana remonta Mi-24 odslikava nedavno usvojeni Startegijski pregled odbrane koji je ključan dokument u razvoju nacionalne odbrane i armije, u kome jasno stoji da će ‘’nedavno remontovani jurišni helikopteri Mi-24 ostati u inventaru vojske sve do isteka njihovog životnog veka, ali u njih do povlačenja izz upotrebe neće biti uložena dodatna sredstva sem ona koja su potrebna za njihovo osnovno održavanje’’.

Na to da će preostali makedonski Mi-24 doživeti nesrećnu sudbinu, ukazala je 18. avgusta makedonska ministarka odbrane Radmila Šekerinska koja je tada rekla da će ‘’do kraja sledećeg meseca biti završen remont svih helikoptera’’.

4.jpg
Detalj sa tehničkog prijema helikoptera Mi-24V / Foto: Ministarstvo odbrane Makedonije

Sa odobrenim svežim međuremontnim rokom, dva makedonska Mi-24V bi trebala da ostanu operativna najkasnije do sredine 2025. godine. Ukoliko se u međuvremenu ne nabavi njihova zamena, što je malo verovatno, potpuno je logično očekivanje da se vojno vazduhoplovstvo dodatno smanji i konsoliduje svoje kapacitete raspuštanjem Borbene helikopterske eskadrile ili njenim spajanjem s Transportnom helikopterskom eskadrilom.

Sa još uvek nejasnom budućnošću, postojanje obe helikopterske eskadrile je za sada garantovano konceptom ‘’Budućnost oružanih snaga 2028’’ (deo Strategijskog pregleda odbrane) koji između ostalog podrazumeva da vojno vazduhoplovstvo promeni strukturu i zvanično ime, sadašnja Vazduhoplovna brigada postala bi Vazduhoplovni ving koji bi bio segment oružanih snaga namenjen za vazduhoplovnu podršku, protivvazduhoplovnu odbranu i vazdušno osmatranje a koji bi se oslanjao samo na helikoptere Mi-8 i 17 kao svoje jedine vazduhoplove.

Interesantno je da je novi Strategijski pregled odbrane otkrio da se razmatra integracija helikopterske flote Ministarstva unutrašnjih poslova u vojno vazduhoplovstvo. Reč je o dva transportno-borbena helikoptera Mi-171 (registracije MAP-7710 i 7711) kao i jedan transportni Mi-17V-5 (registracije MAP-7714). Zbog potrebe generalnog remonta, obnavljanje ova tri helikoptera je započeto novembra 2017. godine kada su u srpski vojni Vazduhoplovni zavod ‘’Moma Stanojlović iz Batajnice poslata dva Mi-171.

IMG-795a0b355fa53aaabeaf0de93be0dfd7-V.j
Jedan od dva helikoptera Mi-8MT odmah nakon sletanja na aerodrom Petrovac.

Transfer sveže remontovanih policijskih Mi-17 u Armiju Republike Makedonije bi značajno povećala mogućnosti vojnog vazduhoplovstva kada je u pitanju transport, borba protiv požara, pomoć prilikom elementarnih nepogoda i borbenog dejstva a ujedno bi se i odložilo investiranje u nabavku novih helikoptera. Ako bi policijski helikopteri zaista prešli u armiju, RV Makedonije bi imalo 8 borbenih helikoptera koje je osavremenila izraelska kompanija Elbit. Bila bi to dva Mi-24V, dva Mi-171 i 4 Mi-8MT.

Prebacivanje tri helikoptera vojnom vazduhoplovstvu bi ostavilo makedonsku policiju sa samo tri slabo opremljena helikoptera, to su laki višenamenski AB.206B-2 (MAP-7750), srednji višenamenski AB.212 (MAP-7751) i srednji višenamenski Bell 412EP (MAP-7752) koji je opremljen dizalicom za spasavanje. Neki ili svi ovi helikopteri trebali bi, prema Strategijskom planu 2018-2020. Ministarstva unutrašnjih poslova, biti zamenjeni sa dva ili tri moderna dvomotorna helikoptera opremljena za zadatke sprovođenja zakona kao i traganja i spasavanja.

Podmlađivanje flote trebalo bi biti finansirano budžetom ministarstva za period 2018-2020. a plan je da se sklopi aranžman ‘’staro za novo’’ koji bi omogućio da se deo dogovorene cene novih helikoptera plati tako što će se isporučiocu predati dvomotorni višenamenski helikopter AB.212 proizveden 1978. godine koji je u izvrsnom stanju i koji ima veoma mali nalet.

Živojin BANKOVIĆ

tango-six.png

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Милан Ракић рече

4.jpg

Detalj sa tehničkog prijema helikoptera Mi-24V / Foto: Ministarstvo odbrane Makedonije

неколку класиќи :)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...