Jump to content

ПОЛИТИКА: Латиница није српско писмо

Оцени ову тему


Препоручена порука

пре 13 часа, Dragi рече

Primorje je bilo uglavnom rimokatoličko, i tu su koristili uvek latinicu.

Zaboravljate da je Srbija do 8. ili ranog 9. veka pripadala rimskoj patrijaršiji, pa je Vizantija zbog papinog okreta franačkom carstvu sve teritorije rimske patrijaršije pod njenoj vlasti (nekanonski) pripojila carigradskoj patrijaršiji. Pa onda sa barskom nadbiskupijom u 1089 imamo prvu domaću Crkvu, rimokatoličku. Stefan Nemanja je glavni deo svog života bio Rimokatolik. Sava, neki vele, je trebao da postane rimokatolički klerik ali je pobegao na Svetu Goru. A ne bi me čudilo ako su i Vukanovići bili Rimokatolici, ipak se Jelena udala za ugarskog kralja Belu a njezin brat Beloš je postao palatin (premijer) Ugarske. Itd. itd. Sve do Save srpska narodna istorija je možda više rimokatolička i manje pravoslavna. Sa Savom imamo preokret, ali isto samo što smo dobili autokefalnu Crkvu. Srbija nastaje kao zapad istoku i istok zapadu. Prvi domaći kulturni stil, raška škola, je spoj italijanskog Rimokatolicizma (arhitektura) i jelinskog Pravoslavlja (freske, unutrašnjost), dok uticaj gotike nalazimo kod Gračanice a pre svega u moravskoj školi. Mi ne možemo samo istok niti možemo samo zapad čak i kada bi ovo hteli. Zbog toga smatram da je u redu ako imamo i srpsku latinicu te iako glavno pismo treba da čine "srpska slova" kako ćirilicu zovu isusovci (jezujiti) u 16. i 17. veku u njihovom programu jednog južnoslovenskog jezika (ilirski ili srpski) i pisma (Bartol Kašić, 1604: "Znam ja ovo dobro, da se ovi nauk sklada veoma s našimi serbskimi slovi i da ga ja nijesam pokupio, nego s velicim razlogom, imajući naš jezik potrebu od veće slova nego latinski ali talijanski").

То да Срби католици нису писали ћирилицом је најобичнија глупост. 

Најбољи доказ је управо Дубровник, центар Срба католика. Имао сам књигу српских племићких породица у Дубровнику, али је не могу наћи. Поставио сам и неколико линкова, али их вероватно ниси ни отворио. Ок, ево још неколико.

Одломци из рада Ирене П. Арсић о ћирилици у Дубровнику:

''Тако је Колендић писао о помену српског имена у Дубровнику (Прилози хисторији српске књиге у Дубровнику), историји употребе ћирилице у Дубровнику („Босанчица“, „босанско-ћирилска ћирилица и Дубровчани“), о ћирилским рукописима у Дубровнику (Ћириловски натписи из католичке цркве у Лисцу, Ћириловски запис из Дубровника, Један српски љетопис писан у Дубровнику“ и др), о побожним делима штампаним ћирилицом за Дубровчане (Ћирилицом штампане књиге за дубровачке католике из 16. века, Млетачки калиграф Камило Занети као штампар једног дубровачког катекизма) (ПАНТИЋ 1964: 36-36).

Овога пута ћемо се задржати на неспорној али врло илустративној чињеници да су први забележени стихови у дубровачкој књижевности, чији је аутор Џонко Калићевић, исписани управо ћириличним писмом, 1421. године, у згради царинарнице, велелепној палати Спонзи, на страници дубровачког царинског статута, а гласе:

„Сада сам остављен срид морске пучине,

Валови моћно бјен, дажд дојде с висине;

Кад дојдох на копни, мних да сам...“

Ћирилични запис из 16. века о доградњи католичке цркве Госпиног рођења у Равни, 15 км Дубровника

ravno1.jpg.38c02b22f49dba54826872872abb5b76.jpg

Назив Дома српског друштва Душан Силни у Дубровнику, с краја 18. века исписан ћирилицом

493806764_Naziv-Doma-srpskog-drutva.jpg.986a3e6a490a6e39ff93071146388f86.jpg

Повеља Мехмеда II Дубровнику 7.5.1480. г. на српском језику и на ћирилици

image12s.thumb.jpg.417b3421cdaf977dc68fffd7f71b08d2.jpg

Повеље бана Кулина и краља Твртка писане Дубровчанима, обе ћириличним писмом

1872185980_18.jpg.e6fcdafbaed43b8083dcb2d64f745559.jpg345510747_20.jpg.c2fbd2fafe3da13ce8349ea825054201.jpg

Извори:

https://facebookreporter.org/2012/11/04/покрет-срба-католика-у-дубровнику-кра/

https://www.vidovdan.org/kultura/dubrovcani-su-pisali-cirilicom/

http://www.rasen.rs/2017/06/cirilica-u-periodici-knjizevnim-delima-srba-katolika-sa-primorja/#.W4Pwc14zaUk

http://www.rasen.rs/2017/06/dubrovnik-u-potrazi-za-izgubljenom-cirilicom/#.W4Pwkl4zaUl

http://cirilica-beograd.bestfromserbia.com/Отворена-Писма/караула/слика12.html

http://www.novosti.rs.sr/lat/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=0&idnovost=21192&„Srpska-latinica“-–-nova-podvala-lingvista-u-Srbiji#.W4P3n14zaUk

 

Чак и на згради барске надбискупије стоји ћирилични натпис

barska-nadbiskupija-cirilicna-tabla.jpg.9cfa572cde2f259f4b4b97a4e89ad67a.jpg

http://barskiportal.com/колумне/српство-барских-надбискупа-или-примасија-српска.php

'' Чашу меда јошт нико не попи што је чашом жучи не загрчи,
чаша жучи иште чашу меда, смијешане најлакше се пију. ''  
Петар II Петровић Његош

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 211
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Због чега нема ''српске латинице''?

И Јевреји који су живели у Србији су, по угледу на Србе, у српском језику користили такође само ћирилицу.

http://чуварићирилице.срб

 

с2.JPG

с1.JPG

Муслимански Срби у Босни

avdo_karabegovic.jpg.f8c6cec132ae5a72612cae9bf2e76ac8.jpgdjikic3_1898.jpg.bed64f7c4a22b46644a927787d4390d1.jpgu-oci-vidova-a-karabegovic-720_orig.jpg.cfe2adfb38dedd57c6521c422a13dbb2.jpg

zapadnisrbi.com

 

'' Чашу меда јошт нико не попи што је чашом жучи не загрчи,
чаша жучи иште чашу меда, смијешане најлакше се пију. ''  
Петар II Петровић Његош

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ćirilica je pre svega slovensko pismo, dakle pismo svih Slovena - joj panslavizam! :) - pa odatle i mi Srbi pišemo ćirilicom primivši sa hrišćanskom verom i to "slovensko pismo". I niko nije protiv ćirilice ili da drugo pismo zameni ćirilicu. Ćirilica ostaje glavno pismo. I meni smetaju one beogradske ulice gde svuda vidim samo latinicu. To je na jedan način strani kultur-imperijalizam. Znači, treba da negujemo i da branimo ćirilicu kao naše glavno pismo. Ali smatram za pogrešnu odbranu ako odbijamo sopstvenu kulturu i natrpavamo je drugima.

Voleo bih da se malo otvorimo, oslobodimo, umesto da težimo jednom krutnom minimalizmu i uniformizmu. Poslednje nas je koštalo mnogo naše kulture, koju su zatim prisvojili drugi a mi se danas žalimo, ljutimo se i ljubomorni smo a sami smo sve to proizveli. Kuda nas vode taj minimalizam i uniformizam vidimo kad mi, koji smo nekad bili ponosni Bosanci, danas odbijamo bosansko ime jer Bosanci su Muslimani, ili mi koji smo nekad bili ponosni Crnogorci danas odbijamo crnogorsko ime jer Crnogorci su oni drugi, ili Vojvodinu itd. itd. a počinjemo već i Kosova da se odricamo jer Kosovo je kao albansko.

Nego kao i drugi narodi treba i mi Srbi da prihvatimo da imamo više jezika, pa i više pisama - imamo narodni jezik u dve glavne forme, ekavicu i ijekavicu, sa dva pisma, ćirilicu srpske redakcije i latinicu srpske redakcije, onda imamo crkvenoslovenski srpske redakcije ili slovenosrpski (slavenoserbski) jezik i pismo - i ono je srpski, što da ne.. Ali za pravilo, za standard, uzeli smo štokavski narodni i ono nam je danas književni jezik, što ne znači da je jedini srpski jezik.

  • Свиђа ми се 1

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Dragi рече

Kuda nas vode taj minimalizam i uniformizam vidimo kad mi, koji smo nekad bili ponosni Bosanci, danas odbijamo bosansko ime jer Bosanci su Muslimani, ili mi koji smo nekad bili ponosni Crnogorci danas odbijamo crnogorsko ime jer Crnogorci su oni drugi, ili Vojvodinu itd. itd. a počinjemo već i Kosova da se odricamo jer Kosovo je kao albansko.

Направљене су нове нације парчањем Срба, а на основу географских области. Томе су кумовали и један део Срба и западне силе, на првом месту Аустро-Угарска. Касније предводници црвене куге, опет уз пљескање и подршку западних ментора. Али су сви они схватили да би се ''постало народ'' морају се имати и језик и писмо. Како не би користили српски језик и српско писмо, морали су измишљати своје.

Латиница је писмо натурено Србима и то првенствено Србима на простору који је контролисала Аустро-Угарска. Ту је велике заслуге имала католичка црква, јер би на тај начин (затирући им ћирилично писмо) Срби католици полако постајали Хрвати, јер су управо Хрвати користили латиницу.

Питам те зашто Срби под Турцима нису писали латиницом? Кад је и она српско писмо?

Бечким договором је направљена основа за српско-хрватски и у тај ''језик'' је уведена употреба два писма. Никада Хрвати нису користили ћирилицу, док су Срби дохватили оба писма. То је уведено у касније насталу државу и њеним распадом се распао и ''српско-хрватски'' језик. Хрвати су оставили своју латиницу, а Срби су узели и једно и друго. Зато Хрвати данас присвајају све што је на латиници, без обзира шта пише и ко је писао, па били то и Срби католици који су користили то писмо.

пре 45 минута, Dragi рече

Nego kao i drugi narodi treba i mi Srbi da prihvatimo da imamo više jezika, pa i više pisama - imamo narodni jezik u dve glavne forme, ekavicu i ijekavicu, sa dva pisma, ćirilicu srpske redakcije i latinicu srpske redakcije, onda imamo crkvenoslovenski srpske redakcije ili slovenosrpski (slavenoserbski) jezik i pismo - i ono je srpski, što da ne.. Ali za pravilo, za standard, uzeli smo štokavski narodni i ono nam je danas književni jezik, što ne znači da je jedini srpski jezik.

Више језика:scratch_head:? Говори и дијалекти нису никакви засебни језици него део једног језика, у нашем случају српског. 

Који народи имају више језика и више писама?

'' Чашу меда јошт нико не попи што је чашом жучи не загрчи,
чаша жучи иште чашу меда, смијешане најлакше се пију. ''  
Петар II Петровић Његош

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Koliko jezika, ili govora, imaju samo Grci? Današnji dimotiki, narodni grčki, nastaje tek u 1950-ima. Ali u Grke niko ne govori da ovaj ili onaj grčki jezik nije grčki, bilo to oni klasični grčki govori antičkog doba, ili vizantijsko-grčki, ili grčki pod Turcima itd. itd.

Dok se kod nas stalno nađu neki učenjaci koji svoju averziju prema jednoj srpskoj varijanti pokazuju tako da ono odmah proglase da je hrvatsko. Umesto da čistimo turcizme u srpskom, mi čistimo srpsko u srpskom. Ako ovo nije tužno...

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Zayron рече

Srbi katolici, protestanti, muslimani, ateisti, agnostici i svi Srbi pa I takvi pravoslavne vjeroispovijesti koji ne žele pisati ćirilicom iz svejedno kojeg razloga su takodjer Srbi. Možda im se više svidja pisati glagoljicom koja je takodjer slovensko pismo ali im to vaš zakon i takvi kao ti ne omogućuju. Imaš li ti elementarne pristojnosti kad podržavaš takve zakone koji od RODJENIH Srba u samoj Srbiji prave nacionalnu manjinu i gradjane drugog reda, to ne rade ni Češka ni Austrija ni Njemačka ni ikoja druga zermlja EU. Ti si baš taj koji treba da se stidiš ako nešto takvo podržavaš! Brinete se o nacionalnim pravima Srba tako i toliko da od Srba namjeravate napraviti nacionalnu manjinu i gradjane drugog reda u samoj Srbiji, baš ste dobri u tom! To se nije povelo za rukom ni najvećim neprijateljima srpstva što vama! Stidite se vi takvi!

Не знам зашто теби смета ћирилица и како си ти постао опуномоћеник свих оних који како кажеш не желе писати ћирилицом. Не морају.

Кад си већ нашао да "браниш" Србе муслимане и католике, Иво Андрић и Меша Селимовић колико знам су се потписивали ћирилицом. 

Да се стидим? Тога што је латиница злоупотребљавана и даље се злоупотребљава ради уништења српског идентитета?

Биби Моравац, те штросмајерске форе које нам продајеш смо већ видели у 19. и 20. веку. Немој више.

И ово је таква замена теза да се у Србији неко прави националном мањином јер се штити ћирилица.

Није ти приви пут да непозван будеш адвокат у туђој кући. Схвати, ако си добронамеран, да је пут до пакла поплочан добрим намерама.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Dragi рече

Koliko jezika, ili govora, imaju samo Grci? Današnji dimotiki, narodni grčki, nastaje tek u 1950-ima. Ali u Grke niko ne govori da ovaj ili onaj grčki jezik nije grčki, bilo to oni klasični grčki govori antičkog doba, ili vizantijsko-grčki, ili grčki pod Turcima itd. itd.

Dok se kod nas stalno nađu neki učenjaci koji svoju averziju prema jednoj srpskoj varijanti pokazuju tako da ono odmah proglase da je hrvatsko. Umesto da čistimo turcizme u srpskom, mi čistimo srpsko u srpskom. Ako ovo nije tužno...

Кажу Грци за оне који пишу, углавном по интернету, грчи латиницом да то није грчки не "гриклиш".

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Dragi рече

Koliko jezika, ili govora, imaju samo Grci? Današnji dimotiki, narodni grčki, nastaje tek u 1950-ima. Ali u Grke niko ne govori da ovaj ili onaj grčki jezik nije grčki, bilo to oni klasični grčki govori antičkog doba, ili vizantijsko-grčki, ili grčki pod Turcima itd. itd

Говори су једно, а језик друго. Грци су кроз историју имали различита уређења државе, тек у 19. веку Грчка добија форму сличну данашњој. Ромеји Источног царства нису били народ, него нација формирана од много различитих народа. Језик грчки, као и сваки други се мењао кроз историју, био под утицајем других језика, користио туђе речи...

пре 38 минута, Dragi рече

Dok se kod nas stalno nađu neki učenjaci koji svoju averziju prema jednoj srpskoj varijanti pokazuju tako da ono odmah proglase da je hrvatsko. Umesto da čistimo turcizme u srpskom, mi čistimo srpsko u srpskom. Ako ovo nije tužno...

Брате, немој ме погрешно разумети. Апсолутно ово видим као разговор и размену мишљења :) .

Настојао сам да ти докажем да прича о томе да Срби других вероисповести (католичке, исламске и јудаистичке) нису писали ћирилицом, представља потпуно погрешно тумачење. Таква прича је будалаштина и подметачина од стране истих оних који те Србе хоће да упишу у корпус Хрвата, данашњих Бошњака, итд. Проглашавајући ћирилицу за православно писмо, а она је управо одувек било писмо свих Срба. 

Треба обратити пажњу на следеће: У свим словенским земљама, где је примат узела католичка црква, потиснута је и на крају потпуно избачена ћирилица. 

'' Чашу меда јошт нико не попи што је чашом жучи не загрчи,
чаша жучи иште чашу меда, смијешане најлакше се пију. ''  
Петар II Петровић Његош

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Жичанин рече

Ако је на Крсту била латиница не видим разлога зашто би нама сметала. :coolio:

Брате, да ли је могуће да ствари не посматраш у контексту догађаја? Нико не каже да је латинско писмо само по себи зло. Овде се ради да се оно до максимума злоупотребљава ради уништења српског идентитета. Нека је латиница, ал што би икоме сметало да Срби пишу само ћирилицимо? Није јерес, није ружно, није срамота.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 26.8.2018. at 20:30, ризница богословља рече

У „Политици” је већ указано на чињеницу да стандард ISO 12199 уз српски језик препознаје само ћирилицу

Da li neko zna gde i kada je u Politici "...указано на чињеницу да стандард ISO 12199 уз српски језик препознаје само ћирилицу"

 

On 26.8.2018. at 20:30, ризница богословља рече

све што је написано српским језиком и латиницом у светским библиотечким фондовима књижи се у хрватску културну баштину

Ovo nije tačno.

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Вилер Текс рече

Не знам зашто теби смета ћирилица и како си ти постао опуномоћеник свих оних који како кажеш не желе писати ћирилицом. Не морају.

Кад си већ нашао да "браниш" Србе муслимане и католике, Иво Андрић и Меша Селимовић колико знам су се потписивали ћирилицом. 

Да се стидим? Тога што је латиница злоупотребљавана и даље се злоупотребљава ради уништења српског идентитета?

Биби Моравац, те штросмајерске форе које нам продајеш смо већ видели у 19. и 20. веку. Немој више.

И ово је таква замена теза да се у Србији неко прави националном мањином јер се штити ћирилица.

Није ти приви пут да непозван будеш адвокат у туђој кући. Схвати, ако си добронамеран, да је пут до пакла поплочан добрим намерама.

Namjera dobra - metode loše! Pakao je popločan dobrim namjerama! Rezultat toga svega će biti samo veće trvenje i razdor medju samim Srbima i kao što sam to već rekao i objasnio - pretvaranja rodjenih Srba u nacionalnu manjinu u samoj Srbiji. Umjesto da se okrenete pravim problemima. Mislim da je ovo čak uradjeno namjerno, dok se Srbi budu tukli o bačenu kost u obliku ćirilićno-latinične kauze lakše će i s manje publiciteta proći ono što vlada namjerava uraditi sa KiM. Pametnom dosta!

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/kazne-zbog-latinice-ranko-bugarski-zakon-suprotan-ustavu-cirilica-je-vec-zasticena/15bppt7

https://www.slobodnaevropa.org/a/bugarski-progon-latinice-a-ne-čuvanje-ćirilice/29422390.html

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Branka62 рече

Da li neko zna gde i kada je u Politici "...указано на чињеницу да стандард ISO 12199 уз српски језик препознаје само ћирилицу"

http://zaprokul.org.rs/wp-content/uploads/2017/08/2017_08_26_politika_kulturni_dodatak_sinisa_stefanovic.pdf

Link to comment
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Branka62 рече

Da li neko zna gde i kada je u Politici "...указано на чињеницу да стандард ISO 12199 уз српски језик препознаје само ћирилицу"

 

Ovo nije tačno.

Тачно је. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zayron рече

Namjera dobra - metode loše! Pakao je popločan dobrim namjerama! Rezultat toga svega će biti samo veće trvenje i razdor medju samim Srbima i kao što sam to već rekao i objasnio - pretvaranja rodjenih Srba u nacionalnu manjinu u samoj Srbiji. Umjesto da se okrenete pravim problemima. Mislim da je ovo čak uradjeno namjerno, dok se Srbi budu tukli o bačenu kost u obliku ćirilićno-latinične kauze lakše će i s manje publiciteta proći ono što vlada namjerava uraditi sa KiM. Pametnom dosta!

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/kazne-zbog-latinice-ranko-bugarski-zakon-suprotan-ustavu-cirilica-je-vec-zasticena/15bppt7

https://www.slobodnaevropa.org/a/bugarski-progon-latinice-a-ne-čuvanje-ćirilice/29422390.html

 

А ко каже да ово није прави проблем? Није проблем то што је у Београду 80% фирми исписано латиницом? Интересантно.

Ко каже да ћемо се тући? И ко каже да имамо мозак мушице па да ћемо сад због овог заборавити на КиМ. Сутра игра Звезда за Лигу Шамопиона, заборавићемо на КиМ.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...