Jump to content

Пријем два ремонтована "Мига 29"

Оцени ову тему


Препоручена порука

На аеродрому у Батајници обављен је свечани пријем два ремонтована "миг 29", које је Србија набавила од Русије, у присуству председника Србије Александра Вучића, којег је дочекала почасна чета Војске Србије. Изведен је и пробни лет "мигова" који су протеклих месеци модернизовани и у потпуности припремљени за оперативну употребу.

 

Два "мига 29", који су ремонтовани у Србији, од данас су у саставу Ратног ваздухопловства Србије.

Свечаном пријему "мигова" (један једносед и један двосед) присуствују и министар одбране Александар Вулин и представници Војске Србије, као и амбасадор Русије Александар Чепурин.

После приземљења два мига "четири плус" генерације, председник Александар Вучић ће се обратити јавности.

У октобру прошле године шест "мигова" je у деловима допремљено у Србију.

Vucic%20na%20prijemu-s.jpg

Вучић је по доласку тих авиона рекао да ћемо имати озбиљну ескадрилу, убедљиво најснажнију у нашем региону, као и да са тим авионима решавамо проблем у наредних 20 година.

Авиони су представљени 20. октобра на паради поводом Дана ослобођења Београда у Другом светском рату. Тада је најављено да ће бити ремонтовани са још четири "мига 29" који су купљени 1987. године. 

Ремонт и модернизација свих десет "мигова 29" кошта 185 милиона евра.

Вучић је недавно, у обраћању новинарима после показне вежбе гађања из стрељачког наоружања у Никинцима, крајем јула, најавио да ће пре краја године у употреби у Војсци Србије бити најмање осам или девет авиона "миг 29".

Dva%20miga%20stigla%20sa%20remonta-s.jpg

Додао је да ће први пут у употреби бити осам или девет борбених авиона "четири плус" генерације. 

Он је тада најавио и да ће Србија набавити девет нових "ербасових" хеликоптера Х145М, али и још три Ми-17 и четири Ми-35 борбена хеликоптера.

Министарство одбране је, такође, раније најавило да ће свих 14 "мигова 29" до краја ове године или најкасније почетком следеће бити у летном стању.

РТС. Танјуг

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Vučić: Razvijaćemo pseudosatelit sa domaćom privatnom firmom, tražiću od Putina da dva Mi-35 dođu na paradu, MiG-ovi 29 nosiće imena poginulih pilota

Danas je na vojnom aerodromu Batajnica za predsednika Srbije Aleksandra Vučića i medije organizovano predstavljanje dva novopristigla lovca MiG-29 koji su prvi put leteli sa srpskim posadama. Vučić je tom prilikom otkrio da država priča sa „privatnom firmom“ u vezi razvoja pseudo-satelita, da će od predsednika Ruske federacije Vladimira Putina tražiti da dva jurišna helikoptera Mi-35 dođu na vojnu paradu planiranu za novembar ali i to da je predložio Vojsci Srbije da MiG-ovi 29 ponesu imena pilota poginulih u NATO bombardovanju.

20180821_131455-01-1-850x350.jpeg

Na pitanje Tango Six portala o statusu dogovora sa Belorusijom i razlozima promene u broju Erbas helikoptera koje će RV i PVO na kraju dobiti Vučić je u dužem odgovoru potvrdio neke do sada poznate informacije ali i otkrio nove:

– Na paradi u novembru leteće osam MiG-ova 29 od strane osam srpskih pilota. Platili smo helikoptere Mi-35, četiri primerka, ali ću od predsednika Putina tražiti da dva njihova dođu ove godine kako bi letela na paradi.

MiG-ove iz Belorusije dobijamo kao donaciju s tim da mi plaćamo njihov remont. –

Vučić je takođe izjavio da je predložio Vojsci Srbije da MiG-ovi 29 po prvi put dobiju i imena i to pilota heroja koji su branili Srbiju 1999. godine. Na naše pitanje o novoj preraspodeli Erbas helikoptera nije želeo da ide u detalje. Neodređeno je pominjući i Super pume za MUP potvrdio da „će još nešto tu biti nabavljeno“.

20180821_1221341-01.jpeg
Preko potrebni dvosed. „351“ pred let / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Međutim, najinteresantniji segment Vučićevog obraćanja, svakako je bila izjava da će država „uložiti u pseudo-satelite“. Iako nije rekao više od toga očigledno je da se radi o projektu Pupin beogradske kompanije Composite Technology Team koja ga je predstavila na drugom Vazduhoplovnom samitu jugoistočne Evrope u organizaciji Tango Six Eventsa. Izjava, odnosno namera je interesantna i u kontekstu poslednjih komentara o domaćim i inostranim bespilotnim letelicama.

Odgovor na naše pitanje predsednik Srbije završio je konstatacijom da će za eskadrile RV i PVO biti novca kada je u pitanju letenje, da će obuka teći bez problema ali da „nedostaju ljudi“.

20180821_1221590-01.jpeg
„151“ / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Modernizovani, nemodernizovani, predeksportno pripremljeni…

Na današnjem događaju su na dva završena aviona prvi put leteli srpski piloti, u jednosedu pukovnik Aleksandar Piposki a u dvosedu major Zoran Jokić i pukovnik Brane Krnjajić.

Nakon leta pukovnik Piposki je bio precizan kada je govorio o tome kakvi su avioni viđeni. Rekao je da je na „151“ i „351“ urađena predeksportna priprema i dovođenje na standard MiG-ova 29 koji su se već nalazili u naoružanju 101. eskadrile kroz aktivnost koju je nazvao „laki remont“ . Potvrdio je da će dva aviona već od sutra biti u eskadrili i u sastavu dežurne pare.

20180821_133418-01.jpeg
Pukovnivi Piposki i Krnjajić sa +50 na +30 i nešto / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Podsetimo, šest doniranih MiG-ova 29 stiglo je na aerodrom Batajnica u periodu od 2. do 4. oktobra prošle godine. Jedan je zbog potrebe generalnog remonta već 5. oktobra vraćen u Rusiju, i to u 121. vazduhoplovni remontni zavod gde se i danas nalazi na radovima kako smo jutros ekskluzivno i preneli. Odmah nakon prvog javnog prikazivanja na manifestaciji ‘’Sloboda-2017’’ na preostalim avionima je u hangarima aerodroma Batajnice započela Faza 2 procesa njihovog uvođenja u upotrebu.

Prva faza podrazumevala je predizvoznu pripremu aviona odnosno njihovo prilagođavanje izvoznim specifikacijama, zatim njihov transport i primopredaju. Sami avioni su predmet donacije ali se sve ostalo mora platiti, dakle svi radovi koji će se uraditi u ugovorenim Fazama 1 i 2.

Druga Faza je procena stanja aviona radi produženaj životnog veka, samo produženje veka, dovođenje aviona na nivo postojećih srpskih aviona, uvođenje održavanja po stanju, nabavka rezervnih delova, naoružanja i zemaljske opreme.

Nakon dolaska aviona dobili smo zvanične informacije da bi oni trebali biti spremni za upotrebu do kraja 2018. godine a naknadno da bi većina njih bila operativna do novembra. Predsenik Srbije izjavio je i da ćemo imati ubedljivonajsnažniju eskadrilu u regionu i da smo rešili problem u narednih 20 godina. Prvi avion, jednosed 9.12A 18151 imao je svoj prvi let 27. jula a dvosed 18351 1. avgusta ove godine.

20180821_122022-01.jpeg
„Para za letenje će biti, fale nam ljudi“ / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Obećano je da u upotrebi 29-ki neće biti praznog hoda jer bi do remonta četiri postojeća aviona ruski avioni trebali biti operativni. Na tri od četiri je potrebno uraditi remont ove godine a kada oni budu završeni na modernizaciju Faze 3 bi trebalo da idu donirani primerci.

Treća faza koja još nije ugovorena je osavremenjavanje aviona na znatno viši nivo od sadašnjeg pre svega kada je reč o borbenoj moći vazduhoplova. Ona bi trebala da sadrži dorade radara, sistema za upravljanjem vatrom, integraciju novog naoružanja vazduh-vazduh i vazduh-zemlja.

Zvaničnici su do sada obično spominjali rakete vazduh-vazduh sa aktivnim radarskim samonavođenjem (R-77) a govorilo se čak i sasvim novom radaru (Žuk). To bi moglo značiti da će avioni biti dovedeni na nivo koji je blizak ili identičan varijanti MiG-29SM ili na primer neki hibrid između SM i verzije SMT. Ceo ovaj posao bi bio gotov do kraja 2020. godine.

Petar VOJINOVIĆ

tango-six.png

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Милан Ракић 

`Nas sta sam se setio? Otvorimo pdf "Laksativ", i tamo smestimo sve ove teme sto povoljno uticu na praznjenje stomaka... :D

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, obi-wan рече

@Милан Ракић 

`Nas sta sam se setio? Otvorimo pdf "Laksativ", i tamo smestimo sve ove teme sto povoljno uticu na praznjenje stomaka... :D

Да питамо @Поуке.орг инфо

  • Хахаха 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Inace, gledam i neveruem - i na T6 ladno dolaze botine... joooj

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 22.8.2018. at 14:04, Милан Ракић рече

Vučić je takođe izjavio da je predložio Vojsci Srbije da MiG-ovi 29 po prvi put dobiju i imena i to pilota heroja koji su branili Srbiju 1999. godine.

A Iljo? A Grof? A Buco? 

A posada helikoptera?

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...