Jump to content

CIA UPOZORAVA Smrtonosni kult je i dalje AKTIVAN u Crnoj Gori

Оцени ову тему


Препоручена порука

T52k9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1b

Sekta “Aum Šinrikjo” unapređuje svoju mrežu u Crnoj Gori, iako je većina članova proterana pre dve godine, navode u Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA). Na sajtu američke obaveštajne agencije japanska sekta je obeležena kao jedina teroristička pretnja u Crnoj Gori.

“Organizacija “Aum Šinrikjo” u Crnoj Gori unapređuje mreže za regrutovanje i prikupljanje sradstava za svoje operacije. Održava ograničeno prisustvo. Članstvo je drastično smanjeno u martu 2016. godine kada su vlasti proterale 58 stranih članova”, navodi se na sajtu CIA.

Posebne jedinice policije su u martu 2016. u podgoričkom hotelu “Ramada“ i “Perjanik“ u Danilovgradu, uhapsile 58 članova kulta odgovornog za smrtonosni napad sarinom u tokijskom metrou. Tada su uhapšena 43 državljanina Rusije, sedam iz Belorusije, četiri iz Japana, tri iz Ukrajine i jedan iz Uzbekistana.

Iz Uprave policije su tada akciju hapšenja sproveli nakon dojave partnerskih bezbednosnih službi koje su upozorile da u Crnoj Gori borave članovi “inostrane verske grupe zatvorenog tipa”. Iz policije su tada pojasnili da su pripadnici sekte nakon hapšenja i saslušanja deportovani iz Crne Gore.

Japanska sekta je odgovorna za teroristički napad gasom u Japanu 1995. godine u kojem je ubijeno 13, a povređeno više hiljada osoba. Japan je nedavno pogubio poslednjih šest pripadnika kulta “Aum Šinrikjo”, osuđenih na smrtnu kaznu zbog napada u tokijskom metrou. Još sedam pripadnika kulta, među kojima je bio i lider Šoko Asahara, pogubljeno je u julu. Kult je bio optužen i za sedam drugih ubistava, kao i prethodni napad sarinom 1994. kada je ubijeno osam, a ranjeno 600 ljudi.

 

Svedoci napada su tvrdili da su primetili pakete iz kojih nešto curi, a da su odmah potom osetili isparenja od kojih su ih pekle oči. Otrov je delovao na žrtve u roku od nekoliko sekundi, od čega su se gušili i povraćali, dok su neki oslepili i bili paralisani. Sledbenici kulta su verovali da uskoro sledi kraj sveta i da će svi oni koji nisu sa njima ići u pakao - osim ako ih ne ubiju. Nakon napada u tokijskom metrou članovi kulta su nekoliko puta bezuspešno pokušavali da ispuste hidrogen-cijanid na nekoliko stanica.

Osnivač grupe, Šoko Asahara, poznat i kao Čizou Matsumoto, proglasio je sebe Hristom i prvim “prosvetljenim” još od Bude. “Aum Šinrikjo” je stekao zvanični status kao religijska organizacija 1989. godine, a na svom vrhuncu Asahara je imao na desetine hiljada sledbenika širom sveta. Grupa je ubrzo postala paranoični kult apokalipse, ubijeđena da će se svet završiti u svetskom ratu i da će samo oni preživeti. Kult se posle napada 1995. godine povukao i preimenovao u “Alef” ili “Hikari no Va”.

“Aum Šinrikjo” je označena kao teroristička organizacija u SAD i mnogim drugim državama, ali Alef i Hikari no Va legalni su u Japanu, mada su proglašeni “opasnim religijama” koje su pod prismotrom.

Droga najveći problem u regionu

 

Crna Gora je jedina država u regionu u kojoj se na sajtu CIA upozorava na opasnost od terorizma. CIA navodi da Srbija nije rešila probleme granica sa Kosovom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. Navodi se da kroz Srbiju prolazi ruta za transport heroina iz Azije ka Evropi, kao i da je njena ekonomija ranjiva kada je u pitanju pranje novca.

CIA navodi da problem sa pranjem novca ima i Albanija, kao i da kroz tu državu prolaze kanali za krijumčarenje narkotika, oružja i migranata.

U Bosni i Hercegovini, kako se navodi, raspostranjen je problem pranja novca i korupcije, dok je pravosuđe slabo.

Navodi se i da je Hrvatska tranzitna zemlja za morsko krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike ka zapadnoj Evropi.

izvor

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...