Jump to content

Владика Теодосије: Хвала председнику што се сетио наших светиња, али не хвала на речи недостојне онога који је на челу народа

Оцени ову тему


Препоручена порука

„Хвала нашем председнику што се сетио наших светиња и не само овде него и у другом месту, али овде са овог места хоћу да кажем не хвала му за речи које упућује ових дана Србима на КиМ-у. То нису речи наде, то нису речи хришћанима, оне нису достојне онога који је на челу овог народа – речи су Владике Теодосија током данашњег обраћања у манастиру Бањска на Северу Косова. Данас манастир прославља славу Светог Стефана. Некада најлепши српски манастир који је током векова тешко пострадао, годинама се већ обнавља и тренутно је једно од омиљених стецишта не само верника са Севера, већ и других посетилаца.

MANASTIR-BANJSKA.jpg

Владика Теодосије је навео да се манастир и монаштво обнавља силом Божјом, али и добротом свих коју су дали свој прилог, којима је и данас исказао своју захвалност.

„На првом месту хтео бих да истакнем Канцеларију за КиМ, Владу Републике Србије“, владика се захвалило и многим домаћим и међународним дародавцима, а захвалност је упутио и српском председнику.

„Хтео бих да истакнем и лични прилог нашег председника, господина Александра Вучића, који је посетио ову обитељ и који је сам зажелео да се ова света обитељ обнови. Хвала нашем председнику што се сетио наших светиња и не само овде него и у другом месту“.

„Али не хвала му за речи које упућује ових дана Србима на КиМ-у,“ рекао је и ово владика Теодосије. Нагласио је да „то нису речи наде, то нису речи хришћанима, оне нису достојне онога који је на челу овог народа“.

Зашто плашити мало стадо?

„Зашто плашити мало стадо, ако нам Господ даје силу и храбри нас и у најтеже време се обнављамо и не само овде у Бањској, него и у Призрену, Девичу, у Архангелима и у Ђаковици, свуда се обнављамо и није битно колико нас има данас, битно је ко смо ми и шта представљамо ми данас на овом простору, то је за нас Хришћане најбитније, а није сила и моћ од овога света, од људи овога света, сила је Божија и Бог може да учини оно што људи не могу да учине.“

Тешко нам је кад чујемо кога има у Ђаковици – Зар то што се у Ђаковици служи света литургија није довољно?

Коментаришући речи председника Вучића да у Ђаковици нема Срба, владика Теодосије наводи „Тешко нам је кад чујемо „кога има у Ђаковици“, „да ли би ми живели данас у Ђаковици“.

„Па живимо, ево, ту је Игуманија, ту су сестре, у Ђаковици се служи Света литургија, зар то није довољно у овом времену?“ – питањем је владика Теодосије одговорио на Вучићеве речи од јуче да у Ђаковици нема ниједног Србина.

Многи су у 18. и 19. веку посустали и променили веру, а захваљујући онима који нису, ми данас постојимо на овим просторима, подсетио је такође Владика.

„И у наше време има оних који су спремни да опстоје нашу веру, и неће се турчити ради бољег живота,“ додао је.

Нико нема права да гази по крви светих мученика, ако неко отима, то је друго, али не смемо ми да се одричемо од онога што ми нисмо стекли, од онога што смо примили на поверење да чувамо и да предамо будућим генерацијама

Овогодишњи домаћин славе и колачар Манастира Бањска био је Градо Максимовић, родом из ових крајева, а који данас живи у Аустралији, у Сиднеју.

Извор

 


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, АлександраВ рече

Тешко нам је кад чујемо кога има у Ђаковици – Зар то што се у Ђаковици служи света литургија није довољно?

Kako episkop moze ocekivati da je za predsednika to bitno, a kamoli da mu je dovoljno?

пре 57 минута, АлександраВ рече

„Па живимо, ево, ту је Игуманија, ту су сестре, у Ђаковици се служи Света литургија, зар то није довољно у овом времену?“

Kako to moze biti dovoljno u bilo kojem vremenu?

 

Retko kada se slazem sa misljenjem predsednika Vucica, ali je zbog ovoga nepravedno kritikovan.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Konjanik рече

ali je zbog ovoga nepravedno kritikovan.

Извини, али моје је мишљење да је неко ко је председник државе, па и оног њеног припадајућег (по Уставу РС) дела који је силом отет и једнострано проглашен за независну територију, колико год да је држава то прихватило или не, то је једноставно отета територија, са свим њеним припадајућим ресурсима, имовином, црквама, манастирима и људима, да је тај председник у обавези да се о томе стара, да то чува, да се за то бори и гризе како зна и уме, јер је он на том месту управо да би радио тај "посао". Да се стара о својој држави и људима који живе у њој. Не може да каже - хеј, па ту нико не живи, шта ће нам то? Па све и да не живи, не може тако. Колико има пустих села у Србији у којима више нико не живи? Колико места у којима не живе Срби? Па шта? То је наше. На шта би то личило да сада неко село које је пусто понуди некој заинтересованој суседној земљи? Каква је то политика, какав је то председник, каква је то ноћна мора од човека и његове политике? А нарочито нема никакво право да лаже и то на најгори могући начин како тамо нико не живи, а нарочито не да брише живе људе, баке, које су остале тамо као жижак светлости, љубави и наде, као нешто што ми треба дубоко да поштујемо и да уздигнемо своју молитву за њих високо до Бога, свакога дана док живимо. Јер, нису тамо само оне живе, са њима је живо и све остало што је убијено, мучено, спаљено, масакрирано, бачено, силовано, прецртано, отето, брисано, исмејано, заборављено. Са њима смо живи сви ми, док је њих. Највише би волели да није тако, да старице уплашено побегну испред хорде зла. Али, то се није десило, због тога што то зло није пресудно за њихов останак или одлазак колико је битна њихова вера и љубав. Могли бисмо да научимо нешто о себи, свако од нас појединачно, гледајући нас кроз њих. У овом времену, у било ком времену.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Konjanik рече

Kako episkop moze ocekivati da je za predsednika to bitno, a kamoli da mu je dovoljno?

Kako to moze biti dovoljno u bilo kojem vremenu?

 

Retko kada se slazem sa misljenjem predsednika Vucica, ali je zbog ovoga nepravedno kritikovan.

А зашто се Председник државе бави тиме уопште? Да ли се зна ко по Уставу треба да води политику и да се бави овим питањима? Али пошто је он универзални геније који се бави свим и свачим: од калдрме на Скадарлији, преко протеста за смањење цене горива, па све до кључних државних питања, онда ОК, ајде да сви прво размишљају да ли је њему нешто битно или довољно пре него што се усуде да имају своје мишљење.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Наш Председник не верује у Бога, и отуда је тај песимистичко-плашљиви став. Барем ми верујући морамо схватити да Његов поглед и не може бити другачији, пошто је он производ реалне ситуације на терену и односа снага, и свако ко размишља том логиком, мора доћи до таквог закључка и става. Дај Боже да брат Александар истински поверује и да дође до уверења и става да тамо где Бог хоће, побеђује се поредак природе! Помени Господе слугу свога Александра!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Konjanik рече

Bilo bi sigurno bolje da se patrijarh preseli u Pecki manastir. Tad bi crkvene reci na tu temu imale puno vecu tezinu.

А Црква није на Косову и Метохији и у Пећком манастиру? Па у тој епархији је владика Теодосије и отац Сава и монаштво и свештенство и народ ту су били 1999. године и 2004. године. Они нису Црква? Њихове речи немају тежину? 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...